bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

19 kyrkor i världen

I höstas bloggade jag om 14 kyrkor som jag sett i Finland. Däribland Finlands minsta stenkyrka (som verkligen är pytteliten!), vackra medeltida kyrkor och en av Finlands bäst bevarade, och sötaste, träkyrkor från 1700-talet.
 
Naturligtvis behövs då också ett inlägg om nitton kyrkor som jag sett utomlands! Vilka kyrkor har du sett utomlands som du tyckte var en upplevelse? Har du sett någon av kyrkorna som jag listar nedan?
 
KROATIEN, DUBROVNIK
Helige Ignatius kyrka (Crkva svetoga Ignacija / Church of St Ignatius).
En av många vackra kyrkor i Dubrovnik, från 1725. 
churches in the world - Church of St Ignatius, Dubrovnik, Croatia
 
KROATIEN, SPLIT
Sankt Nikolaus-kyrkan på Marjan-kullen (Crkva svetog Nikole / Church of St. Nicholas)
Detta är en liten söt romansk kyrka som hittas uppe på Marjan-kullen. Byggnadsår kan vara 1219, men enligt vissa källor kan den ha funnits redan på 1100-talet eller tidigare.
 
Sankt Domniuskatedralen (Katedrala Svetog Duje / Cathedral of Saint Domnius)
Denna katedral uppfördes som ett mausoleum år 305 och började användas som kyrka på 600-talet.
Ett världsarv som sägs vara en av Europas äldsta katedraler som fortfarande är i bruk och som behållit sin ursprungliga struktur.
churches in the world - church of st nicholas, Split, Croatia
churches in the world - Cathedral of Saint Domnius, Split, Croatia
 
TJECKIEN, PRAG
Jungfru Maria kyrka framför týn (Týnský kostel / Church of Our Lady before Týn)
Denna fina kyrka reser sig upp över de söta byggnaderna i Prags gamla stad. Den började byggas 1365 enligt Google och bäst ser den ut i "ögonhöjd" från utsiktsplatsen uppe i Old Town Hall.
 
Vituskatedralen i Pragborgen(Katedrála svatého Víta / St Vitus Cathedral)
Denna maffiga katedral började byggas 1344 men i samband med krig blev det en lång paus i bygget. Kyrkan som är i gotisk stil invgides slutligen först år 1929. Jag bjuder på hela två bilder från den mäktiga byggnaden.
churches in the world - prague czech republic - most beautiful churches
churches in the world - prague czech republic / prag tjeckien - st vitus cathedral / vituskatedralen pragborgen
 
TENERIFFA, CANDELARIA
Candelariabasilikan (Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria / Basilica of Candelaria)
Innan denna neoklassiska kyrkobyggnad från 1959 kom till så har det funnits många andra kyrkobyggnader på detta område. Enligt legenden ska två guancher (ursprungsfolket på Teneriffa) på 1390-talet ha sett en jungfrustaty på en strand nära orten Candelaria. Därför blev denna plats senare Kanarieöarnas viktigaste helgedom som är vigd åt Jungfru Maria, också kallad Jungfrun av Candelaria som förklarats som beskyddarinna av Kanarieöarna.
churches in the world - basilica of candelaria, tenerife, canary islands
 
BOSNIEN, NÄRA MOSTAR
Žitomislić klosterkyrka
De ursprungliga klosterbyggnaderna var från början av 1600-talet, men allt var totalförstört efter 90-talets krig. År 2005 var klosterbyggnaderna återuppförda. Jag älskar den färgglada interiören.
churches in the world - zitomislic kloster nära Mostar, Bosnien
 
TYSKLAND, BAYERN
Random minikyrka
En av de minsta kyrkorna jag någonsin sett fotade jag i Bayern under en roadtrip år 2008. Trots att en närliggande by finns skyltat på bilden så har jag inte i efterhand lyckats komma underfund med vad just denna minikyrka eller kapell heter.
churches in the world - tiny miniature church in Bavaria, Germany
 
NORGE, OSLO
Gol stavkyrka vid Norsk Folkemuseum
Från början byggd i Gol 1157–1216, men hotades i lite modernare tid rivas och räddades då till Oslo där den nu står i stadens stora friluftsmuseum. Återuppbyggnaden i Oslo skedde år 1885. Så tacksamt att någon insåg värdet i att bevara en så fantastisk och historisk byggnad!
churches in the world - Gol stave church in Oslo, Norway
 
DANMARK, KÖPENHAMN
Vor Frelsers Kirke
Byggnadsår: 1696
Denna kyrka i barockstil hör till de ovanligaste kyrkorna jag sett. Jag trodde knappt mina ögon när jag först såg tornspiran på håll - som man förresten kan gå uppför på utsidan. Det vågade dock inte jag mig på för jag tyckte det såg lite läskigt och blåsigt ut där uppe. Det är väldigt roligt när man hittar oväntade sevärdheter som inte fanns på ens bucket list sedan innan. Även kyrkans insida bjuder på ett par inslag som jag inte riktigt hade förväntat mig.
 
Frederiks kirke / Marmorkyrkan
Denna rokokokyrka från 1894 ger ett väldigt ståtligt intryck med sin stora kupol (den största kyrkliga kupolen i Norden). Ytterst fotovänlig är den också.
churches in the world - Vor Frelsers Kirke, Copenhagen Köpenhamn
churches in the world - Copenhagen Denmark / Marmorkyrkan i Köpenhamn
 
TYSKLAND, BERLIN
Kejsar Wilhems minneskyrka (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche / Kaiser Wilhelm Memorial Church)
Dessa ruiner är vad som blev kvar efter en bombräd under andra världskriget. Innan dess var det en betydligt ståtligare byggnad och på den tiden dessutom en av Berlins högsta byggnader på 113 meter.
churches in the world - Kaiser Wilhelm Memorial Church, Berlin Germany
 
MONTENEGRO, KOTOR
Church of Our Lady of Remedy (Crkva Gospe od Zdravlja)
Denna kyrka från 1518 kan nås genom en vandring uppför ett antal trappsteg och bjuder på en oslagbar vy.
 
Saint John (Sveti Jovan / Sveti Juraj)
Jag har inte hittat så mycket info om denna lilla övergivna bergskyrka, men jag hittade den på google maps och tog mig dit genom en fönsterlucka uppe på fortet. Kanske detta en gång varit en gullig liten by intill Kotor, men nu verkade det knappt bo någon däromkring längre. Med undantag av ett par enstaka caféinnehavare som eventuellt bor där året runt. Kanske det inte lockar så många att bo här med tanke på att det enbart går att komma upp hit till fots.
churches in the world - Kotor Montenegro
 
TYSKLAND, REGENSBURG 
Regensburg domkyrka (Regensburger Dom / Regensburg Cathedral)
Detta är ett iögonfallande landmärke i denna stad. Katedralen är från år 1520 och är ett av Bayerns viktigaste gotiska arkitekturverk.
churches in the world - Regensburg Cathedral, Germany
 
AUSTRALIEN, SYDNEY 
St Mary´s Cathedral
Där denna katedral står fanns tidigare det första katolska kapellet i Australien. Byggnaden är inspirerad av gotisk stil och medeltida europeiska katedraler. Katedralen är byggd i lokal sandsten och färdigställdes 1882 efter att den tidigare kyrkan brandhärjats.
churches in the world - St Marys cathedral in Sydney, Australia
 
AUSTRALIEN, PERTH
Trinity Uniting Church
Detta är en av Perths äldsta kyrkobyggnader och hör till de få kvarvarande 1800-tals kolonialbyggnaderna i staden. Väldigt häftig syn där den nu står ihoptryckt mellan moderna skyskrapor.
churches in the world - Trinity Uniting church in Perth, Western Australiachurches in the world -
 
ISRAEL-PALESTINA
JERUSALEM
Den heliga gravens kyrka (The Church of the Holy Sepulchre)
Det känns ganska häftigt att ha besökt en av de allra viktigaste helgedomarna inom kristendomen - mitt inne i den religiösa smeten i Jerusalems gamla stad. 
Den heliga graven där Jesus sägs ha återuppstått från de döda ligger inuti denna kyrka som byggdes år 335 och därmed hör till världens äldsta kyrkor.
 
BETLEHEM, VÄSTBANKEN
Födelsekyrkan (Church of the Nativity)
Ungefär lika gammal som Den heliga gravens kyrka är denna som står över den grotta som enligt traditionen är Jesu födelseplats. Uppförd någon gång under 300-talet och en av världens äldsta kyrkor som dessutom fortfarande är i bruk.
churches in the world - The Church of the Holy Sepulchre, Jerusalem
churches in the world - Church of the Nativity, Betlehem, West Bank Palestine
 
 
Taggar: reseinspo, reseminnen, resigt, resor, restips;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Fina och spännande kyrkor! Inspirerande, jag kanske gör något liknande vid tillfälle :) Den i Dubrovnik och den i Prag har jag sett. Den snirklande danska kyrktoppen har jag sett många gånger eftersom en kollega brukar använda den i föreläsningar som symbol för en rörelse uppåt ;)

Svar: Det vore väldigt kul att se vilka kyrkor ni besökt ute i världen! :) Kul att du kände till den danska kyrktoppen. När jag gjorde research inför resan nämndes den ingenstans så det var roligt att hitta den spontant :)
Maria

skriven
#2: Mia

Tack för fantasiresan, behövdes så här under en rast i distansundervisningen! Kyrkan i Prag har jag sett från utsidan och jag TROR jag har sett kyrkan i Sydney också - om jag inte blandar med en annan, men mitt minne verkar stämma med kartan. :) Den kyrka (kyrkobyggnad) som gjort störst intryck på mig kan vara Peterskyrkan i Rom - väldigt uppenbart val, men det är något med hur den stått i centrum för en stor del av kristenheten i flera hundra år som gjorde det till en upplevelse att besöka den.

Svar: Vad roligt att jag kunde bjuda på lite pausunderhållning! :) Jag håller med om att de historiskt viktigaste kyrkorna också är de mest häftiga :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :