bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Hovedøya - flykt från storstad

Hovedøya är den närmsta ön man kan nå från centrala Oslo. Den är liten så man kan lätt gå runt ön till fots, och man kan spendera allt från ett par timmar till en heldag där om man vill ha en latdag på stranden och kanske kombinera med att utforska mysiga stigar, äta mat och kolla in ett par sevärdheter. Det var sen eftermiddag när jag for dit, så jag nöjde mig med två-tre timmar. Det är en riktigt härlig get-away från storstaden och det är bara en kort tur med båt som gäller för att ta sig dit. Linjerna hör till lokaltrafiken, så du kan köpa en enkelbiljett eller dygnsbiljett ifall du även tänkt åka buss eller så under dagen.
 
Hovedøya i Oslofjorden, Norge
 
Om man söker sig upp till öns högsta punkt (?) får man en rätt trevlig utsikt. Här kan man även beskåda ett gäng kanoner.
 
kanoner på Hovedøya i Oslo
 
vy över Oslo stad från Hovedøya
 
Och så ser man stadskärnan därifrån också. Ungefär i mitten kan du se Operahuset.
 
Hovedøya, en idyll utanför Oslo, Norge
Jag började planlöst utforska ett par gulliga stigar som ledde till små steniga badplatser. Jag tog inga bilder därifrån för varje trevlig plats jag fann var redan upptagen av någon som lyckats hitta sitt privata smultronställe för dagen. Innan jag dök upp och störde deras moment of privacy alltså. Jag ville inte vara fräck och dessutom börja fotografera. Åker man hit tillräckligt tidigt på dagen kan man säkert haffa en privat badplats åt sig själv! Det finns även en offentlig badstrand på ön med utedass m.m., tror den ligger i viken på fotot till vänster.
 
natur i Norge, Hovedøya i Oslofjorden strax utanför Oslo
 
Hovedøya Abbey ruins, Oslo, Norway
 
Det är även värt att kolla in öns klosterruiner. Det var en lite trolsk stämning över platsen, och trevligt att vandra omkring där. Intill ruinerna finns ett café/matställe där jag åt en lax-pastatallrik, jag insåg nämligen att jag var för hungrig för att klara mig tills jag kommer tillbaka till fastlandet. Det var i alla fall inte så hiskeligt dyrt (ur finländska mått sett) och jag hade troligen fått betala ungefär detsamma för dylikt inne i stan.
 
Hovedøya kloster - ruiner, Oslo, Norge
 
goose on Hovedøya, Oslo, Norway
Det fanns en del gäss på ön. En av dem blev arg på mig av okänd anledning och stod vid vägkanten och "morrade". Efter en del lirkande lyckades jag smyga mig förbi och fortsätta promenera tillbaka mot båtplatsen.
 
segelbåtar på Hovedøya, Oslofjorden
 
Hovedøya, Oslofjord, Oslo, Norway
 
Det tog en stund innan båten anlände, men jag passade på att ta av mig skor och strumpor, svalka fötterna i vattnet och låta dem torka i solen. Någon simdräkt hade jag tyvärr inte med, men å andra sidan var vattnet rätt kallt då, så jag klarade mig utan ett dopp.
Taggar: Norge, Oslo, Scandinavia Tour, semester, sommarresa;

Kommentera inlägget här :