bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Last moments of Israel

Mina sista knappa två dagar i Israel spenderades i staden där resan började: Tel Aviv. Denna sista natt valde jag att bo hos min kompis som hyr ett studentrum i stan, istället för att ta in på hostel. Han visade mig runt universitetets fina campusområde - naturligtvis fick man även här gå genom en säkerhetskontroll för att komma in på området. Så är det med många offentliga platser som t.ex. tågstationer, shoppingcenter och andra viktiga byggnader. 
 
Här följer några sista bilder från staden som vissa benämner som Mellanösterns svar på Barcelona.
 
view of beach and skyscrapers in Tel Aviv, Israel
Den mest klassiska Tel Aviv-vyn man kan tänka sig. Hoppas fiskarna fick napp.
 
strand och vy mot Jaffa, Tel Aviv, Israel
Samma plats, men med blicken riktad mot gamla Jaffa som jag blev förälskad i - mitt favoritområde i hela staden och något av en lightversion av Jerusalem. Men Jerusalem tycker jag man måste se ändå, nöj dig inte med Jaffa om du planerar en ordentlig resa till Israel!
 
hippa och vackra stadsdelar i Tel Aviv - Neve Tzedek
Ett något modernare, men lugnt och harmoniskt område är Neve Tzedek. Detta är den första judiska stadsdel som byggdes i det nya Tel Aviv mot slutet av 1800-talet, utanför Jaffa som var den ursprungliga staden. 1909 var året då Tel Aviv officiellt grundades. En väldigt ny stad med andra ord.
 
kulturella sevärdheter i Neve Tzedek - Suzanne Dellal center för dans och teater
I detta område hittar man även Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, ett konstnärligt område där det ibland uppträds eller så sitter folk och jammar på en gräsmatta med olika instrument. Skön stämning.
 
Neve Tzedek, Tel Aviv - synagoga och katt
Efter två Israel-inlägg utan en enda kattbild så måste jag ju flika in en här. Till höger en port till en synagoga i Neve Tzedek, målad i den heliga färgen blått.
 
sevärt i norra Tel Aviv - Yarkonfloden och Yarkon Park
Om vi förflyttar oss från södra Tel Aviv till de norra delarna av staden, så kan man bl.a. promenera omkring i Yarkon Park, som är centrerad kring Yarkonfloden. Ännu en rofylld plats där man kan fly storstadsvimlet. Jag är ju ändå inte särskilt förtjust i skyskrapor och hektisk atmosfär.
 
Yarkon Park i norra Tel Aviv - promenera och titta på fåglar
I parken kan man även kolla in en del fågelarter. Har ännu inte luskat ut vad detta är för fågel. De såg lite småarga ut, så vågade mig inte närmre än såhär.
 
tips på lugn strand i Tel Aviv - Metsitsim Beach
Den allra sista dagen passade jag på att ligga några timmar i en solstol och bara slappa. Det var faktiskt enda gången som jag solade och badade, om jag inte räknar med doppet i Döda havet. Metsitsim Beach i norra Tel Aviv är en lugnare strand med mindre turister, och för ett förvånansvärt billigt pris kan man hyra en solstol och ett parasoll. Undrar vad det hade kostat på en riktigt turistisk strand? Säkert det tredubbla, minst. Jag doppade mig även i havet, som här är skyddat i en vik så inga vågor att tala om. Jag blev inte så värst långvarig i vattnet, för ganska fort hade jag ett stim småfiskar som stalkade mig, varav en av dem försökte nypa mig i benet. Kanske det var såkallade spafiskar? Vad det än var, så var det irriterande, om än de nog var för små för att verkligen kunna bita mig på riktigt. En hel del människor badade i vattnet, trots att högtalarna nu som då meddelade att det är farligt att vistas i vattnet då det inte finns några livräddare på plats. Det var nog bara för att avskriva sig ansvaret ifall något skulle drunkna eller så, och ingen brydde sig om förbudet
 
Tel Aviv Port - flygplan som landar
Alldeles i närheten av stränderna finns en liten flygplats, kanske för inrikes- och/eller privatflyg? Med jämna mellanrum landade plan av lite olika storlekar, och flög på låg höjd över strandremsan. Jag lyckades fånga ett av flygplanen på bild. Vädret blev så småningom disigt, så då var det dags att avsluta solstolsessionen och promenera runt lite istället. Jag mötte småningom upp min kompis som slutat skoldagen och så visade han runt mig i ett gammalt hamnområde och Reading. Här fanns en del till synes ganska dyra restauranger, och en ganska nymonterad "Te-love-iv"-konstellation där man såklart vill låta sig fotas.
 
sevärt i Tel aviv - Te-love-iv skylten
Tel Aviv - vy över trafik och skyskrapor
Slutligen visade min kompis en bra utsiktsplats med vy över trafiken och skyskraporna, ganska nära universitetsområdet. Det började skymma nu och jag behövde packa, äta middag och vila mig ett tag innan det var dags att söka mig till tåget som skulle ta mig till flygplatsen där jag behövde infinna mig ungefär 4 timmar innan nattflyget avgår (ja, man rekommenderas så mycket tid här, på grund av alla kontroller som drar ut på tiden). Jag var lite nervös på grund av den tidigare dåliga erfarenheten av Israels tåg, men nu fungerade tågtrafiken som den skulle, hurra! Även flygplatsen bjöd på en något smidigare upplevelse jämfört med när jag anlände till Israel.
 
Tack till Tel Aviv, mina fina vänner, resten av Israel och Västbanken/Palestina för en fantastisk resa!
Taggar: israel, resebloggar, reseinspo, tel aviv;

Kommentarer :

#1: World by Tina

Berätta gärna mer om din julupplevelse i Australien, två som kommenterat på inlägget att australien var skumt att fira jul i.

Tänkte också fråga, har du, eller kanske din israeliske vän något tips på bra ställe att fira nyår på i Tel Aviv, vill inte har för galet, men gärna raketer och 12-slagsskumpa=)

Svar: Jag har faktiskt bloggat om det här: http://mariasmemoarer.com/2017/december/en-annorlunda-jul-i-australien-2.htmlFör min del kändes det främst skumt för att jag tycker det känns märkligt och bakvänt med jul i 30 graders värme, och att man måste kontrollera att det inte slinker med några giftspindlar när man dukar upp för julbord i någon park :D

åh jag känner nog inte till något ställe som är speciellt bra för nyårsfirande... Är vädret ok skulle jag ju tänka mig att det hade varit coolt vid någon strand. Men ska fråga kompisen som bor i Tel Aviv om han har något personligt tips :)

Maria

skriven
#2: Emma Engström

Israel vore verkligen superhäftigt att besöka! :D

Svar: Ja det var verkligen något utöver det vanliga :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :