bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Min favoritstrand - "Österbottens riviera"

Detta är femte delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma.
 
Storsand i Nykarleby/Munsala är enligt mig lite av Österbottens riviera - en långsträckt strand på hela 2,5 km i lilla byn Monäs. Sanden är fin, vattnet är otroligt långgrunt och bottnen är alldeles slät utan en enda vass sten i sikte. Om det vill sig kan vattnen även vara härligt söderhavsljummet - vid rätt väderförhållanden och temperatur! Helst ska vinden vara östlig. Stranden kanske inte är i helt tiptop-skick numera, en del klagar t.ex. på vassen som delvis börjar växa ihop med stranden. Men detta var absolut inget som störde mig senast jag var där för två år sen. Jag har för övrigt aldrig varit med om att stranden varit fullsmockad eller så, så ni lär lyckas bra med att hitta en lugn plats.
 
Enda kruxet enligt mig är att om vindarna blåser fel och om det inte är supervarmt så är det i regel inte en trevlig badstrand att vara på. Men vid rätt väderförhållanden är det rena paradiset. Är det däremot blåsigt så är denna strand ett paradis för en annan målgrupp: kite- och vindsurfare!
 
Testa ställa in GPS:en på "Hiekkarannat Storsand" och åk dit en sväng ifall ni är ute och roadtrippar vetja! Här följer några bilder från Storsand fotat för två somrar sen, så kanske ni förstår varför jag gillar platsen:
 
Storsand i Nykarleby/Munsala, Österbotten
 
Hiekkarannat Storsand i mitt Österbotten
 
Hiekkarannat - Storsand i Österbotten, Finland
 
Hiekkaranta - Storsand i Munsala, Nykarleby
 Alltså kolla havsbottnen <3
 
Österbottens finaste strand för bad, kite-surfing och vindsurfing
 
Beach Storsand in Nykarleby, Ostrobothnia
 
sevärdhet i Österbotten: Storsand
 
båtuflykt med hund till Storsand
 
stränder i Finland, Storsand i Österbotten
 
Har du varit på Storsand? Vilken är din favoritstrand i dina hemtrakter?

Kommentarer :

#1: Anonym

Vilka fina bilder!
Att semestra på hemmaplan är helt klart underskattat, tycker jag :)

Svar: Tack så mycket! :) Javisst är det underskattat!
Maria

skriven
#2: TIDSTJUVEN

Storsand är verkligen en fin strand! :)

Svar: Jo verkligen :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :