bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Oravais slagfält - en blodig historia

Detta är tionde och sista delen i min serie "Turista i min hembygd", där jag delar med mig av tips på lite olika sevärdheter och vackra platser i och kring min hembygd i Österbotten. Klicka på länken som följer för att läsa mina andra inlägg under kategorin Finland / Turista hemma. Det kommer ändå fortsätta dyka upp inlägg om trevliga platser i mina hemtrakter framöver, men jag tror mig ha presenterat de allra viktigaste sevärdheterna nu. Jag hoppas att denna serie har uppskattats av många!
 
Som ni kanske märkt så är min hemort Oravais full av historia. Denna by, som vid första anblick inte verkar ha mycket att komma med men i själva verket har en hel del att upptäcka, var en gång i tiderna en betydelsefull plats av lite olika anledningar. Det kanske viktigaste ur historisk synpunkt som hänt i Oravais måste väl ändå vara det kända Slaget vid Oravais - ett slag som ägde rum den 14 september 1808 under finska kriget. Finland hörde då till Sverige så det var alltså Sverige mot Ryssland. Våra soldater kämpade duktigt, men till slut vann ryssarna striden, mycket på grund av att de helt enkelt var fler samt hade ytterligare förstärkning, vilket vi saknade. Men mest på grund av att det var dåliga tider och det var brist på förnödenheter på den svenska sidan.
 
Detta slag sägs vara det blodigaste under hela kriget och man brukar även säga att kriget avgjordes här. Det är väl inte helt sant, men detta var det sista ordentliga försöket att stoppa ryssarna. Efter detta nederlag orkade man inte kämpa särskilt mycket längre.
 
Ifall man vill läsa mera finns händelseförloppet och annat intressant noggrannt beskrivet på Oravais Historiska Förenings websida. Den svensk-finska armén leddes för övrigt denna dag och på denna plats av en man vid namn Carl Johan Adlercreutz - därav tillverkas det i dag Adlercreutz chokladkulor, som i sin storlek matchar druvhaglen som användes som ammunition under kriget.
 
Jag valde att publicera detta inlägg just i dag med anledning av att det råkar vara årsdagen för slaget - kanske du som är uppmärksam redan noterat detta. Nu följer en del bilder från slagfältområdet och lite mer historier:
 
Vy över slagfältet, fotat från ett litet "berg" därifrån Adlercreutz kunde hålla koll på händelserna nere på slagfältet.
Det sägs att det ska finnas massgravar någonstans i närheten, men man har fortfarande inte lyckats hitta dem. Däremot har man hittat gott om blykulor på vad som idag är odlingsfält.
 
Detta är Fänrik Ståhls center, där det sommartid sker uppvisningar i regementets exerciser med tidsenliga uniformer och vapen, detta sker främst på beställning. Detta är ett museiområde där man bland annat kan titta på ett välbevarat officerboställe, och andra föremål och byggnader. Vid de olika punkter som finns utplacerade vid och nära detta center kan man ta del av historien via informationsskyltar, om man inte har bokat en egen guide förstås. Det finns även en beställningsrestaurang (Ädelbragd), där man kan avnjuta historiska måltider.
 
Lotta Svärds sten. Lotta Svärd var en viktig karaktär i Runebergs diktverk Fänrik Ståhls sägner. Om jag förstått det hela rätt fanns det egentligen ingen som hette Lotta Svärd, utan det verkar vara ett fiktivt namn - däremot tror man att denna karaktär inspirerats av en verklig person. Lotta Svärd är inspirationskällan till Lotta Svärd-organisationen - en frivilligorganisation för kvinnor i Finland 1920-1944, vilket i sin tur inspirerade till den rikssvenska Lottarörelsen. Dessa lottor fungerade som sanitärer, telefonister, sjuksköterskor på fältsjukhus m.m.
 
Något gammalt torp vid Fänriks Ståhls center.
 
 
Den okände soldaten - på 90-talet hittade man kvarlevor efter en oidentifierbar svensk soldat i skogen, som hade dött på ett brutalt sätt - han blev nämligen halshuggen. Nu finns detta minnesmärke att beskåda vid slagfältet, vilket ska påminna inte bara om denne okände soldat, utan om alla som miste sina liv i slaget.
 
Uppe på berget finns ytterligare ett minnesmonument. Utsikten härifrån är väldigt fin, se bara bilderna nedan:
 
 
Speciellt vackert är det under hösten tycker jag. De flesta av bilderna i detta inlägg tog jag faktiskt föregående höst. 
 
En sten som hedrar krigsveteraner, lottor och hembygdens insatser.
 
Det finns flera flaggor ute på fälten som märker ut de ryska och svensk-finska truppernas linjer under slaget. Nu råkar jag inte vara helt säker, men skulle gissa på att detta var svensk-finska flaggan? Rätta mig om jag har fel!
 
En till gammal byggnad som höll på att restaureras. Har för mig att det ska ha bott soldater här, av skylten nedan att döma:
 
"Kongl. Österbottens Regementes Lif Compagnie" står det på husväggen.
 
Är du intresserad av sån här sorts historia? Kanske du rent av har sett Oravais slagfält själv? Tror väl inte att väldans många som läser detta har gjort det, men förhoppningsvis har åtminstone ni som är österbottningar gjort det ;)
Taggar: #oravais;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Fina bilder. Det var i det kriget som Finland och Åland hamnade i Ryska händer. Ryssarna hade hjälp av Fransmännen OCH Danskarna! Sverige från Storbritannien. Läste lite på Wikipedia att det kom 14,000 Engelsmän till Göteborg för att hjälpa till men de fick inte gå i land utan sändes till det Spanska kriget! Svenska idiot kungen blev avsatt och fick fly!

Svar: Tack! Och tack för ytterligare intressant information :) Låter lite som att Sverige lämnade Finland i sticket med andra ord :(
Maria

skriven
#2: Jenna

Hej,

jag har flera gånger varit till Oravais slagfält. Senaste gången jag var där var när det var 200 års jubileum sedan slaget hade varit, alltså 14 september 2008. Då var det mycket folk där Då hade Oravais Historiska Förening anordnat en demonstration hur slaget hade gått till med hjälp av frivilliga som spelade soldater. De var klädda i tidsenliga soldatuniformer från olika regementen och när de återgestaltade slaget sköt de med gevär och kanoner. Det var väldigt häftigt att se och kanonröken låg ibland tjock över både slagfältet och åskådarmassorna. Det fanns också en kommentator som kommenterade händelseförloppet under slaget under tiden att demonstrationen ägde rum. Mycket intressant måste jag erkänna.

Det var med anledning av det som flaggorna (som du hade en bild på) hade satts upp, för att demonstrera var alla olika regementen från svensk-finska och ryska armén stod när slaget inleddes.

Väldigt fina bilder du har fotat. :)

Svar: Tack! :) Och vad kul att du var där 2008, jag missade tyvärr det själv!
Maria

skriven
#3: Veiken

Otrolig intressant! Man kan hitta så mycket i sitt närområde om man bara söker. Jag skulle önska en tidsmaskin och vara åskådare en liten stund. Mycket fina bilder visar du dessutom :)

Svar: Ja precis, typ varje by har väl sina historiska händelser, mer eller mindre viktiga sådana, men likväl intressanta :) Och tack så mycket!
Maria

skriven
#4: Cecilia

Otroligt intressant, och en mycket bra å rolig inläggsserie. Fantastiska bilder - som alltid 😊

Svar: Tack så mycket! Och kul att du gillade serien :) Ska snart sammanställa serien i ett inlägg, så du kan ju dubbelchecka att du inte missat något då ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :