Lucka 13: Filmfredag

Så har vi fredag igen och bloggjulkalendern bjuder på några nya filmtips. Förra veckan tänkte jag i juliga och resiga banor men nu tänkte jag tipsa om några framgångsberättelser baserat på verkliga historier, som visas på Netflix just nu. Jag tycker det är ganska mycket feel-good över såna här filmer om än de även skildrar svårigheter och jag tenderar att bli berörd av dem. Bra alternativ att varva med de typiska julfilmerna!
 
Image by Jan Alexander from Pixabay
 
The Boy Who Harnessed The Wind
Denna film handlar om hur William Kamkwamba som ung pojke räddade sin by genom att bygga ett vindkraftverk gjort av de reservdelar och material han kunde få tag på i byn. En helt otrolig solskenshistoria tycker jag!
 
 
The Man Who Knew Infinity
Denna film är lite mer tung och sorglig kanske, men även denna är en fantastisk framgångshistoria som handlar om den fattiga indiern Srinivasa Ramanujan som med sitt otroliga mattehuvud och utan utbildning mot alla odds får resa till England och trots skepticism från omgivningen bevisar och upptäcker banbrytande matematiska teorier. Låter kanske som en film för matematiknörden, men man behöver inte gilla eller förstå matematik alls för att uppskatta och bli rörd av denna film!
 
 
Erin Brockovich
En film om kvinnan med samma namn som trots avsaknad av juridisk utbildning eller träning vann rättsfallet mot det stora företaget PG&E 1993. En stark och inspirerande kvinna som inte viker sig för någon eller något.
 
 
Dela gärna med dig av fler tips i denna genre!
Taggar: filmtips, julkalender, julkalender 2019;

Lucka 12: städer från A-Ö del 2

Så fortsätter min miniserie med temat städer jag besökt och vill besöka, bokstäverna J-R. Första delen hittas här.
 
Jodhpur, "smurfstaden" med ett mäktigt fort uppe på berget. Pexels License
 
J
Förra hösten besökte jag Jerusalem i Israel/Västbanken och Jeriko på Västbanken. Det vore väldigt coolt att åka till Jodhpur i Indien!
 
K
Jag har t.ex. besökt Kairo i Egypten, Köpenhamn i Danmark, Kotor i Montenegro och Krakow i Polen. Katmandu i Nepal vore rätt coolt. Även Kuala Lumpur i Malaysia finns på min önskelista.
 
L
Jag har varit i La Laguna på Teneriffa. Lissabon i Portugal står högt upp på min önskelista just nu. Även Ljubljana i Slovenien vore trevligt.
 
M
En lätt bokstav, här har jag varit i bl.a. Málaga i Spanien, Mostar i Bosnien och Hercegovina, München i Tyskland och Melbourne i Australien där jag bott och arbetat några månader. Jag drömmer om Marrakech i Marocko. 
 
Parkhäng i Melbourne, staden där man kan uppleva "fyra årstider på en dag".
 
N
Denna bokstav var mindre lätt. Kan i skrivande stund enbart komma på en stad som jag besökt, och det är lilla Nykarleby här i Österbotten... Neapel i Italien vore najs att besöka en dag.
 
O
Jag har varit i Oslo, Norge. Jag hade gärna besökt Orotava när jag bodde på Teneriffa men det blev inte av. Odense i Danmark verkar också vara en riktigt söt stad!
 
P
Jag har varit i Pattaya i Thailand, Puerto de la Cruz på Teneriffa och Prag i Tjeckien. Pula i Kroatien vore inte fy skam. Prizren i Kosovo vore också intressant, påminner mig om Mostar.
 
Q
Jag har nog inte befunnit mig i någon stad som börjar på Q än så länge, men Quito i Ecuador eller Quebec i Kanada kunde ju vara trevligt att uppleva.
 
R
Jag har bott och studerat i Regensburg i Tyskland och besökt Riga i Lettland. Jag skulle väldigt gärna besöka underbart gulliga Rothenburg ob der Tauber i Tyskland, och kanske Rabat i Marocko.
 
Rothenburg ob der Tauber, som tagen ur en film. CC0 Public Domain 
 
Vilka städer hade funnits på din lista?
Taggar: blogglista, julkalender, julkalender 2019, reselista, städer;

Lucka 11: julig och resig bloggspaning

Det är dags för lite länkkärlek igen! Denna gång tänkte jag tipsa om 5 juliga blogginlägg och 5 favoriter bland övriga resiga inlägg som skrivits på sistone.
 
CC0 Public Domain
 
JULIGT RESIGT
 
Liniz travel tipsar om julmarknaden i gamla stan, Stockholm
 
Desires har besökt Wien i juletider
 
Mygate Magazine har bloggat om Norges bästa och godaste julupplevelser
 
Fantasydining besöker ett galet temacafé i Aten med sann julkänsla
 
Dianas Drömmar bloggar om mysig julstämning i Den Gamle By, Aarhus
 
ANDRA RESIGA KARAMELLER
 
World by Tina bloggar om 10 drömmiga tågresor
 
Lifsresor listar sina favoriter bland storstäder i Asien
 
Ladies Abroad har varit på safari i Botswana och sett en massa fantastiska djur.
 
Malin Lundsten recenserar det finländska flygbolaget Finnair
 
Rucksack bjuder på svemesterinspiration inför sommaren: vandring genom Slåttdalsskrevan på Höga Kusten
Taggar: bloggspaning, julkalender, julkalender 2019, resebloggar;