Alternativ till importerade snittblommor

Debatt och åsikter / hållbar utveckling, klimatsmart, miljövänlig, tulpaner, vardagslyx / Permalink / 1
En sak som jag under senaste årets miljö- och hållbarhetsdebatter fått inse är hur ohållbart det t.ex. är att köpa snittblommor som transporterats långa vägar med flyg. En sån där detalj som av någon anledning inte slagit mig innan, men förvisso har jag sällan haft snittblommor hemma så jag kanske inte haft orsak att fundera så mycket på just den saken. Men jag började tänka på det i våras efter att jag köpt tulpaner vid ett par tillfällen, bara för vardagslyxens skull (jag skyller på sociala medier, och Hollandresan som gav mersmak och gjorde frestelsen för stor).
 
Det känns svårt för de flesta av oss att vara hållbara på alla plan, och säkert fallerar både du och jag på många olika fronter. Men på vissa punkter är det lättare att göra rätt för sig än på andra, och jag känner att snittblommor är en sådan sak. Dels så känns det inte särskilt nödvändigt att ha färska tulpaner eller rosor hemma var och varannan vecka, men jag förstår ju mycket väl att det lockar med en härlig bukett när våren närmar sig. 
 
Vilka snittblommor är miljövänliga(re)?
Jag är medveten om att jag antagligen inte kommer att kunna motstå det helt i år heller, men i år tänker jag se till att jag enbart köper inhemska snittblommor istället för det där billiga importerade knippet. Jag har efter lite research fått intryck av att det egentligen odlas en hel del snittulpan och andra vårblommor i Finland, men själva lökarna är däremot oftast importerade. Varifrån lökarna isåfall oftast kommer har jag inte riktigt på klart. Snittrosor däremot odlas knappt längre i vårt land, så det är kanske framför allt de man ska se upp efter. Man får väldigt gärna tipsa mig om man känner till en odlare som både odlar blommorna och driver upp lökarna inom Finlands gränser, det måste ju rimligtvis vara det mest hållbara alternativet.
 
finns det miljövänliga tulpaner?
Om du nu en gång köper ett knippe tulpaner - varför inte spara kronbladen och torka? De hålls länge fina i en skål eller på ett fat.
 
Alternativ till snittblommor från butiken
Snittblommor tycker jag oavsett ska vara en lyxvara som man konsumerar sparsamt. Det betyder ju inte att man inte kan ha blommor och annat fint i vasen regelbundet, för det finns ju så mycket härligt som växer i vår egna natur! Och jag tror faktiskt inte att det finns några andra blommor som gör mig så glad, som de man plockat själv.
 
På sommaren är naturen och trädgården full av härliga blommor som väntar på att få plockas. Se upp med fridlysta arter förstås. På sensommaren kan man besöka närmsta solrosfält och köpa hem några stycken, eller ta in vackra rönnbärskvistar.
alternativ till snittblommor under sommaren
Härliga buketter av det som sommaren erbjuder - blandade vildblommor, väldoftande syren, vildförgätmigej som jag hittade i överflöd i en dikeskant förra sommaren, eller varför inte blommande gräslök från trädgården?
 
hållbart tänk - köp dina blommor från lokala odlare
Solros och japansk lykta från lokala odlare
 
På hösten är det vackert med lite ljung från skogen, och till julen och under vintern passar det fint med lite grankvistar. Se upp så du inte plockar klockljung som är fridlyst, men vanlig ljung ska gå bra. I höstas besökte jag en skördemarknad i byn där det bl.a. såldes torkade buketter av japansk lykta - de håller sig fina hur länge som helst då de inte vissnar!
 
hållbarhet - alternativ till blombuketten som du hittar i skogen
Ljung och granris från skogen
 
Till våren tar jag gärna in äppel- eller körsbärskvistar ifall jag får tag i det - de som har fruktträd behöver ju hur som helst beskära träden nu som då. Så vackert när de slår ut i blom! Och såklart klassiskt ris till påsken.
 
miljövänligare alternativ till tulpanbuketten i påsk
Körsbärskvistar från mammas fästmans gård, så givande att se dem knoppas och småningom slå ut i sköra små blommor. En miss dock att använda påskfjädrar som köptes för nåt år sen (av djurskyddsskäl alltså då jag inte känner till om fjädrarna plockats från levande fåglar)... Såna lär åtminstone inte jag köpa igen.
 
Andra tips på alternativ till (importerade) snittblommor? Eller andra småsaker i vardagen som man kan ersätta de mindre hållbara alternativen med?

Darwin - stadshäng, turkost vatten och aboriginmöten

Australien / Australia / Australien, Darwin, Northern Territory, kvinnliga äventyrare, reseinspo, soloresenär / Permalink / 5
Alla vägar bär till Darwin, fick jag nästan en känsla av under min vistelse i Australien. Efter östkustenresan valde jag att istället för att stanna i Cairns och jobba att flyga till Darwin för lite roadtripäventyr. Den roadtripen ledde mig tillbaka till Cairns igen, för att återigen ta mig till Australiens nordligaste stad inför följande långa roadtrip. Många verkar anse att detta är en tråkig stad, men jag fattade tycke för den. Prioriterar man häftigt nattliv så kan jag dock förstå att man föredrar andra orter i Australien.
 
Uppdelat i två inlägg ska jag i alla fall visa en del av vad staden har att erbjuda. Förutom de vackra nationalparkerna nära staden kan man bl.a. dyka i bur med krokodiler. Jag avstod själv från Cage of Death som buren kallas, för att det kanske vore lite väl spännande för min smak, och för att jag redan sett saltvattenkrokodiler i det vilda i Daintree. Jag satsade istället mina dagar på lite sightseeing inne i staden, Mindil Beach-marknaden och andra närliggande stränder som var härliga att promenera längs. I detta första inlägg fokuserar jag främst på sevärdheterna inne i staden.
 
Darwin Waterfront, Northern Territory
En av de saker jag gillade mest med Darwin var det fantastiskt turkosa vattnet. Hur lockande det än vore med ett dopp så är badplatserna dock väldigt begränsade på grund av de flera meter långa förhistoriska bestarna som lurar i vattnet... Bilden ovan är från Stokes Hill Wharf.
 
architecture of Darwin - modern and fresh vs dated and shabby
Jag noterade att olika stadsdelar skilde sig ganska mycket åt vad gäller arkitektur. Vissa områden var något sjabbiga med daterade byggnader, medans andra var moderna och fräscha, högst antagligen för de lite mera välbärgade. Det finns dock en charm med bådadera, och jag uppfattar på något vis det småsjabbiga och råa Darwin som mer genuint. Även omgivande natur och klimatet är ju tufft på många sätt.
 
färgglad graffiti i Darwin, huvudstaden i Northern Territory
Darwin bjuder även på en del gatukonst i form av graffiti. Jag googlade fram vilka gator man ska hålla utkik efter och gav mig en dag iväg på lite graffitijakt.
 
gatukonst / graffiti i Darwin, Australien
Min favorit blev denna gränd med naturmotiv och aboriginska målningar av olika djur.
 
Darwins hippaste café, Alley Cats
Jag avslutade jakten vid Alley Cats som visade sig vara ett riktigt coolt café där det bl.a. serveras god iced chai latte. En aborigin satte sig vid mitt bord och bad om pengar till mat. Jag valde att ge en slant i hopp om att pengarna faktiskt kommer användas till det han sa, men enligt servitören är risken stor att pengarna går till alkohol eller droger. Vi kan ju hoppas att hon hade fel denna gång. Kanske jag borde ha erbjudit att betala för en måltid på caféet istället, det hade ju dessutom kunnat leda till en intressant pratstund. Det är lätt att vara efterklok.
 
saker att göra i Darwin: bada i Wave Pool,
Staden har också en vågpool - Wave Lagoon som för en slant erbjuder svalka och nöje för både stora och små. Jag kände inte för att betala för inträde, så jag betraktade bara spektaklet på avstånd.
 
Darwin Recreation Lagoon - simstrand i Darwin, Australien
För den som avstår från poolen med de roliga vågorna så finns det faktiskt en liten badstrand alldeles intill, gratis då. Jag antar att alla farliga havsdjur hålls bort med nät av något slag. Det blev inget dopp då jag inte var förberedd med bikini, men jag njöt av lite solbad i halvskugga.
 
Lameroo Beach i Darwin, Australien
Jag råkade hitta en strandremsa nedanför Bicentennial Park via google maps. Det visade sig vara Lameroo Beach, där det en gång i tiden funnits ett havsbad, innan en cyklon drog in och jämnade allt med marken. Platsen har även varit populär bland hippies, men idag är det förbjudet att campa här. Nu är det mest små krabbor som huserar här, och säkert en del hajar och krokodiler i vattnet. Jag trodde mig först vara ensam här, men så såg jag ett gäng aboriginer som hälsade vänligt och kallade mig "sister". De var nyfikna på varifrån jag kom och pekade mot Finland bortom den turkosskimrande Timorsjön, konstaterandes att jag befann mig långt hemifrån. Tror de prickade ganska rätt, om än jag själv inte alltid har riktigt koll på väderstrecken. Vi önskade varann en trevlig dag innan jag begav mig vidare på min upptäcktsfärd.
 
sevärt i Darwin, Lameroo Beach - men inte för att simma!
Mangroveträd i lågvatten, Lameroo Beach.
 
Bicentennial Park, Darwin, Northern Territory
I Bicentennial Park hade någon lämnat en cykel efter sig i ett intressant läge. Ett uttryck för konst, eller bara ett rent skämt?
 
Cullen Bay, platser att se i Darwin, Australien
Cullen Bay Marina är ett av Darwins tjusigaste områden, med båthamn och lite restauranger och barer. Jag strosade omkring ett tag och njöt av den lugna atmosfären, och försökte spana efter krokodiler i vattnet utan framsteg.
 
Lolas Pergola - restaurang- och bartips i Darwin
Lola's Pergola är en rolig bar och restaurang med cirkustema, som hittas i Cullen Bay. Hade jag haft sällskap hade jag nog stannat här för en drink. Fast egentligen var jag sugen på glass, men fick inte syn på ett enda ställe som såg ut att sälja det. 
 
real-sized croc statue in Darwin, Australia
I brist på livs levande krokodiler (kanske lika bra det) så poserade jag i gapet på denna staty i realistisk storlek. Man hade varit rätt chanslös mot en sådan i verkligheten.
 
att göra i Darwin - beundra solnedgången vid Mindil Beach och spana efter rovfåglar
Avslutar med ett par bilder tagna vid och nära Mindil Beach, som jag kommer blogga mer om i nästa Darwin-inlägg. Jag kan ju avslöja så mycket som att Mindil Beach antagligen är Darwins bästa plats för att njuta av solnedgången. Om man kommer ihåg att höja blicken mot skyn ibland har man också stor chans att se rovfåglar. Vågar mig inte på en gissning vad detta är för art. En sorts hök kanske? Darwin har även starkt flygvapen, så det är också vanligt med stridsflygplan som susar genom luften och emellanåt för ett himla oväsen då de går genom ljudvallen. Det är kanske värt att nämnas att staden har en del att erbjuda för den som är intresserad av krigshistoria och dylikt.
 
Har du varit i Darwin? Vad tyckte du om staden och vad gjorde du där?

Australiens östkust: från Sydney till Cape Tribulation

Australien / Australia / Australien, East Coast, NSW, Queensland, backpacker, kvinnliga äventyrare, restips, soloresenär / Permalink / 1
Det tog mig ett tag att blogga färdigt om min ungefär två månader långa resa längs östkusten i Australien, men nu är alla inlägg skrivna och jag kan gå vidare till mina andra Australienäventyr i Northern Territory och Western Australia.
 
Innan dess tänkte jag i alla fall skriva ett sammanfattande inlägg om min soloresa från Melbourne till Cape Tribulation i tropiska Queensland, med länkar till alla inlägg. För den som vill scrolla genom allt så borde alla inlägg om östkusten finnas under taggen East Coast.
 
Andra som nyligen bloggat om Australiens östkust: Maya Nordlund och Rucksack
 
Sydney & Blue Mountains
 
Resan startade alltså i Melbourne, därifrån jag tog nattbussen Firefly Express som 12 timmar senare hade tagit mig till Sydney, staden som många felaktigt tror är Australiens huvudstad (egentligen är det ju Canberra). Det var en rätt påfrestande resa och jag fick inte direkt någon skönhetssömn den natten. I Sydney hade jag först tänkt mig ungefär en vecka, men eftersom flera dagar regnade bort, stannade jag där en vecka till. Jag ville dessutom resa och upptäcka i lugn och ro utan stress. Jag bodde på Zing Backpackers vid Kings Cross och var mest ute på egna upptäcktsfärder, men träffade även lite folk från bl.a. Japan och Israel.
 
I Sydney besökte jag bl.a. Bondi Beach och sevärdheter inne i stan som t.ex. operahuset, Hyde Park och botaniska trädgården, samt Chinatown och mysiga stadsdelen Woolloomooloo.
Dessutom vandrade jag Hermitage Foreshore Walk till Hornby fyr, Bondi to Coogee Walk och en halvdagsvandring i Blue Mountains. 
 
 
Mindre kända sevärdheter i Sydney - Hermitage Foreshore Track
Att göra i Sydney - Bondi to Coogee Walk
Sydney by Night - Opera House
vackra byggnader i Sydney - St Mary's Cathedral
dagsutflykter från Sydney - Blue Mountains
 
Byron Bay & Nimbin
 
Efter dessa två veckor i storstaden påbörjade jag min Hop-on hop-off-bussresa med bolaget Premier (ett billigare alternativ till Greyhound), och jag begav mig vidare till en plats med lite mera chill tempo - Byron Bay. Där stannade jag nästan en vecka och jag tog det lugnt i småstaden, njöt lite av stranden, bodde på ett dyrt, men högklassigt hostel, och vandrade Cape Byron Walking Track upp till den kända vita fyren. Jag gjorde under vistelsen även en dagsutflykt till hippiebyn Nimbin.
 
 
Byron Beach på Australiens östkust
resa längs Australiens östkust - Byron Bay
vintage car in hippie village Nimbin, Australian East Coast
 
Brisbane & Surfers Paradise
 
Jag var udda och spenderade hela 10 dagar i Queenslands underskattade huvudstad. Jag bodde alldeles intill Fortitude Valley, i ett litet hostel med familjär känsla vid namn Bluetongue Backpackers. Här tog jag också timeout ett par dagar och chillade med nyfunna vänner på hostelet, eftersom jag kände mig krasslig. I denna stad kan jag rekommendera bl.a. den vackra botaniska trädgården full av djurliv, stadsdelen Southbank med konstgjord strand mitt i staden och promenader längs med floden samt en tur med flodfärja som är en naturlig del av Brisbanebornas kollektivtrafik. I stadens yttre förorter kan jag rekommendera t.ex. vandring upp till berget Mount Coot-Tha och skeppsvraket HMQS Gayundah. Vid Mount Coot-Tha ringlade min första orm framför mina fötter. Här spenderade jag även ett par eftermiddagar med trevliga bloggkollegan Elly som numera bor i Sverige med sin australiensiska man.
 
Jag valde att inte prioritera Guldkusten, men det blev en dagsutflykt till Surfers Paradise, med stränder kantade av skyskrapor. Vädret var inte på topp, så det blev inte många foton och solbad kunde jag glömma.
 
 
att göra i Brisbane - åk en tur med färja
Brisbane vackra platser - stadens botaniska trädgård
vandring nära Brisbane - Mt Coot-Tha lookout walk
Guldkusten på Australiens östkust - Surfers Paradise
Gold Coast - Guldkusten, Australien - surfarnas paradis
 
Noosa, Fraser Island och Whitsundays samt Airlie Beach
 
Nu var det åter igen dags att lämna storstadsvibbarna. Det blev lite intensivare resetakt här, med tre dagar i Noosa med underbar kustvandring och kajakpaddling, en 3-dagars tur med fyrhjulsdrivna bilar till världens största sandö Fraser Island där jag träffade en del fina människor, och en 2-dagars segelbåtstur till Whitsunday Islands samt ett par dagar i orkanhärjade Airlie Beach. Det gick förstås inte så smidigt som planerat på grund av orkanen i fråga som nyligen dragit över området och orsakade bl.a. fortsatta väderproblem, inställda bussar, strömavbrott och svårigheter att hitta tak över huvudet för några nätter.
 
 
Noosa - paradis på Australiens östkust i Queensland
saker att göra i Noosa - paddla kajak i Everglades
Australiens bästa öar - Fraser Island, Queensland
köra med fyrhjulsdrivna bilar på Fraser Island, världens största sandö
sevärdheter på Fraser Island, Australien - skeppsvrak SS Maheno
segeltur till Whitsundays, Australien
Whitsundays efter cyklonen Debbie, Australien
 
Magnetic Island & Mission Beach
 
Efter seglatsen och en sista natt i Airlie Beach som äntligen till stor del fått tillbaka strömmen tog mig bussen vidare till Townsville därifrån jag tog färjan över till Magnetic Island för ett par nätter. Både innan och efter dagarna på ön sov jag en natt i Townsville. På Magnetic Island sov jag i en liten bungalow, snorklade med privatguide och njöt av vackra stränder. Jag lyssnade på ljuden av alla djur om kvällar och nätter, vandrade, besökte en sanctuary med olika djur (främst reptiler) och njöt av en av de finaste solnedgångar jag sett.
 
Mitt mest spontana stopp under östkustenresan blev väl Mission Beach. Detta tack vare en tjej jag lärt känna under tiden i Melbourne och som nästan bokstavligt talat tvingade mig att stiga av bussen nära Mission Beach för att hälsa på henne och hennes sambo ett par dagar, istället för att fortsätta direkt till Cairns som det var tänkt. Bra i slutändan att jag gjorde det, för det är ett mysigt samhälle med kokospalmkantade stränder och chanser att se en och annan kasuar om man har tur.
 
 
bästa öarna i Australien - Magnetic Island
vacker solnedgång på Magnetic Island, Queensland, Australien
koala på Magnetic Island, Australien
Mission Beach med kokospalmer, Queensland, Australien 
Cairns & omnejd
 
Cairns var sista staden under min östkustenresa. Här bodde jag sammanlagt några veckor på hostel, lite osäker på hur jag skulle göra med jobb vs resa vidare. Det blev till slut att fortsätta resa, i två omgångar då jag först flög till Darwin för att göra min roadtrip till Australiens mitt, och efter ett par veckor till i Cairns bar det igen av till Darwin för att roadtrippa till Perth.
 
I Cairns kan man, förutom att se bl.a. street art, bada i lagunen, besöka botaniska trädgården och spana på flyghundar även göra utflykter till exempelvis stränderna norr om stan, vackra höglandet Atherton Tablelands, hippa regnskogsbyn Kuranda och uråldriga regnskogen Daintree där krokodiler lurar samt Cape Tribulation där regnskog möter havet, för att inte tala om att snorkla i Stora Barriärrevet.
 
 
Cairns hamn, Queensland, Australien
graffiti i Cairns på Grafton Street
Daintree nationalpark - Cape Tribulation där regnskog möter hav
Daintree regnskog - färsk kokosnöt
Thornton Beach in Daintree National Park, Australia
hippiebyn i djungeln - Kuranda i Far North Queensland, Australien
sevärt nära Cairns - Kuranda och en tur med tåg (Scenic Railway)
sevärdheter i Atherton Tablelands nära Cairns - Lake Eacham och vattenfallet Millaa Millaa
 
Har du varit på östkusten? Vilka platser besökte du och vilka var dina personliga favoriter?
Till början