Orientalisk känsla i Arab Quarter, Singapore

Singapore / Permalink / 0
Arab Quarter with an oriental touch
Once again I want to praise the seemingly functional multiculturalism that exists in Singapore - today I'll give you a tour through muslim suburb Arab Quarter. This area seems slightly more tidy than Little India, but still not as flawlessly clean as Downtown. Enjoy this little "One Thousand and One Arabian Nights" suburb with oriental shopping, nice eateries and a stunning mosque through my pictures!
 
Den till synes välfungerande mångkulturen i Singapore är något jag gärna talar varmt för, och jag har tidigare bloggat om den indiska stadsdelen Little India och om det multikulturella matutbudet. Nu står den muslimska stadsdelen Arab Quarter på tur, en av de platser i Singapore som jag såg extra mycket framemot att besöka - mest med tanke på den vackra moskén. Denna stadsdel känns lite prydligare än Little India, men kanske ändå inte riktigt så kulissaktigt felfritt som Downtown.
 
masjid sultan mosque in Arab Quarter, Singapore / moské i multikulturella Singapore
 
När man vandrar i riktning från Little India är det när man får syn på den vackra moskén Sultan Mosque, eller Masjid Sultan, som man känner med säkerhet att man hittat rätt. Ett arkitektoriskt mästerverk för den som beundrar orientalisk stil och med den guldfärgade kupolen känns det som att hamna i en saga ur Tusen och en natt.
 
masjid sultan mosque on Muscat Street, Singapore / moské i Arab Quarter
 
orientalisk shopping i Arab Quarter, Singapore
 
Det är också väl värt att strosa runt längs gatorna och botanisera bland shoppingutbudet. Fingrade på en del vackra, men enligt mig överprissatta skålar, och beundrade på avstånd persiska mattor. Däremot fyndade jag riktigt billiga pashminasjalar och ett par lädersandaler.
 
Passerade också ett antal matställen med orientalisk inredning.
 
oriental eateries in Arab Quarter, Singapore / orientaliska matställen i arabiska kvarteret i Singapore
 
orientalisk inredning i Arab Quarter / oriental interior and nazars in Singapore
 
Även bakgatorna kan vara vackra. Såg nazarer på åtminstone ett par olika ställen. En symbol som jag själv gillar - jag har rentav en nazar som hänger i min bil och som min vidskepliga sida hoppas ska skydda mig mot olyckor.
 
streets of Arab Quarter, Singapore / en bakgata i muslimska stadsdelen Arab Quarter, Singapore
 
Nedan lite fler nazarer och orientalisk inredning.
 
orientalisk stil i Arab Quarter, Singapore / oriental style in arab/muslim suburb in Singapore
 
shopping and clothing in Arab Quarter, Singapore / shopping och kläder i muslimska/arabiska stadsdelen i Singapore
 
Det finns gott om affärer som säljer tyger och vackra långklänningar. Det var väldigt lockande att ta hem en vacker aftonklänning, men jag fick så lov att avstå.
 
 
Om man ser till att höja blicken lite uppåt också så finns det många fina fönsterluckor att beundra. Jag kommer nog få tillägna ett helt inlägg bara till alla vackra fönsterluckor jag fotat i Singapore...
 
Sultan Mosque in multicultural Singapore / moské i multikulturella Singapore
 
Eftersom moskén bara tog emot icke-muslimska besökare under vissa tider och det var någon timme kvar till dess så slog jag mig ner på en närliggande restaurang för lunch. Jag valde döner med lammkött och äpple-iste, en dryck som påminner mig om länder som Turkiet och Egypten. Kolla så fina bord och bänkar de hade!
 
Döner Mutton for lunch in Arab Quarter, Singapore / döner lamm till lunch i kulinariskt multikulturella Singapore
 
Den charmiga (och snygga) inkastaren tillika servitör gav mig för övrigt en kreativ komplimang - han sa först att jag har vackra ögon, och jag hann bara tänka "ja ja, det har man väl hört förut" innan han fortsatte med: "som en husky". Den hundrasen har ju fantastiska ögon, så man kan väl inte annat än att tolka det som något positivt? Även om mina ögon inte direkt är isblå i färgen, utan snarare drar en del mot grönt.
 
Things to do in Singapore: visit Sultan Mosque
 
Så blev det småningom dags att söka sig till moskén. Skorna tar man av sig före trappan, och man kan lämna dem i skoställningen på bilden ovan. Det var en skön och fri känsla att tassa omkring barfota där inne måste jag säga. Det fanns även täckande klädsel som man fick låna ifall man inte redan hade rätt sorts kläder på sig. Håret behövde man i alla fall inte täcka. Jag hade hellånga lösa tygbyxor så jag behövde bara komplettera med en lite kortare tunika.
 
Man fick inte gå in i själva bönesalen, men det var fritt fram att betrakta den från ingången samt fota utan blixt, och så fanns det en liten infohörna där man kunde bekanta sig med religionen islam. Jag tyckte det påminde lite grann om inuti en kyrka, fast utan kyrkbänkarna.
 
saker att göra i Singapore: besök moskén Sultan Mosque
 
Nedan några konstverk som står på rad intill moskéområdet. 
 
Arab Street / Muscat Street, Arab Quarter, Singapore
 
Har du någon gång besökt en moské, eller något muslimskt samhälle i övrigt? Det var faktiskt i Singapore som jag själv besökte min allra första moské, men har varit i muslimska länder som Turkiet och Egypten innan, samt har vänner med muslimsk bakgrund och grannar som skapat kulturella utbyten under åren - jag minns fortfarande med värme den somaliska bröllopsfestligheten jag blev inbjuden till en gång :)

Mot Australiens mitt: pubhäng i outbacken, det simpla livet och ett kallt dopp

Australien / Australia / Northern Territory, The Red Centre, road trip / Permalink / 4
En bloggserie om min roadtrip till Australiens mitt. Del 1.
 
 
Jag blir upphämtad av en man jag aldrig förut träffat från ett hostel i Darwin, för att ge mig ut med honom i Australiens outback. Låter nästan lite som början av en skräckroman där jag blir mördad och nergrävd någonstans i ingenstans för att aldrig bli återfunnen igen, men det var faktiskt bland det bästa jag gjort under min vistelse i det enorma landet!
 
Sen var det ju faktiskt inte så att det bara var jag och han hela tiden, vi hade även ett gäng tjejer som hakade på oss under delar av roadtripen, i en egen bil. Att vi lyckades tappa bort dem under ett par dagar är en annan sak, men mera om det sen. På bilden nedan ser ni min och fransmannens (vi kan kalla honom A i fortsättningen) bil närmast, bakom står tjejernas bil parkerad. Vi var här inne på dag två av roadtripen och tog en paus för att ta lite crazy bilder mitt på den sparsamt trafikerade vägen.
 
Roadtrip in the outback of Northern Territory, Australia
 
Dag ett av roadtripen började i alla fall med att tanka bilen, fylla på dunken med reservbränsle och inhandla mat och andra förnödenheter - sedan var vi redo att dra iväg och lämna ett kvalmigt Darwin bakom oss. Jag märkte snabbt att luften blev betydligt torrare, jag blev så torr om läpparna och kände hela tiden att jag behövde dricka vatten. Vi stannade småningom till vid en rastplats där vi åt vår första lunch. Där fick jag se mina livs första termitstackar på nära håll, ganska fascinerande! Medans vi körde fick vi beundra fler termitstackar, vissa med lustiga munderingar som några lustigkurrar klätt dem med. Bland annat såg vi Homer Simpson sticka upp ur gräset. Jag beundrade alla graciösa rovfåglar som svävade omkring i skyn, kilstjärtsörn tror jag det var. Med fönstren nervevade slog ibland stanken av döda djur emot. Många kängurur och andra djur får sina liv avslutade då de inte direkt har något trafikvett. Det tackar dock örnarna och dingohundarna för, som inte behöver kämpa lika hårt för att få tag i mat.
 
Termitbo / termitstack i Northern Territory, Australien
 
Ett tag senare mötte vi upp tjejerna som hade startat sin resa en dag före oss. Vi fortsatte köra med dem i släptåg och kom lagom till solnedgången fram till Daly Waters där vi slog läger för natten, efter att ha avverkat 500-600 km under dagen. Detta är den enda campingplatsen som vi betalade för, och det var bara för att tjejerna insisterade på att sova här, då stället har en känd historisk pub från 1930 som de inte ville missa. Vi hade ju tänkt vara hardcore med enbart fricamping, men låt gå för denna gång. Ett antal vallabys skuttade undan bilen när vi anlände till den sömniga byn - som tack vare puben som lockar en del turister ändå inte var helt död. Vår första middag bestod av ris med linser och chicken butter-sås - vi körde på så lite kylvaror som möjligt då kyllådan inte var så effektiv. 
 
Daly Waters Pub outback servo, Northern Territory, Straya / bensinmack i Australiens outback
Fotovänlig bensinmack, skulle dock inte rekommendera att tanka här pga prisnivån.
 
Historic Daly Waters Pub in Northern Territory, Australia
Efter middagen hann vi till puben på en drink innan de stängde omänskligt tidigt. Bilden är tagen dagen efter innan vi stack vidare.
 
decorations in Daly Waters Pub, Northern Territory, Australia
 
Australian feral wildlife - cane toad / djur i Australien som hotar faunan - agapadda
 
Vi befann oss ännu inte så långt inlands att vi behövde frysa, natten var ljummen och jag hittade ett exemplar av den hatade agapaddan (cane toad) på väg tillbaka från duschen. Denna importerade krabat med dess artfränder är tyvärr ett stort hot mot den inhemska faunan. Jag har dock svårt att hysa agg mot de flesta djur, så jag tyckte det var ett trevligt litet möte ändå.
 
Det var lite märkligt att gå och lägga sig på madrassen i bilen, under samma täcke som en karl jag träffade första gången samma morgon. Både täcket och madrassen var i alla fall ungefär lika breda som bilen, så det räckte mer än väl till två personer, och vi somnade båda snabbt.
 
Utvilade startade vi nästa morgon kring 9-tiden. Det var en lite blåsigare dag och små sandvirvlar blåste upp här och var. Idag hade vi mest körning framför oss då vi ville campa utanför Alice Springs för natten, det var mer än 700 km kvar dit. Vi stannade till vid Mary Ann Dam (se bilden nedan) för att luncha och njuta av utsikten.
 
Mary Ann Dam in Northern Territory, Australia / Australien
 
Efter lunchpausen tog jag över ratten och körde ett tag. Här började det uppenbara sig döda kor vid vägkanterna, jag räknade till 5 styckna denna dag. Vissa har så hiskeligt stora farmer att det tydligen inte är ekonomiskt lönsamt att bygga stängsel, så kossorna får ofta röra sig fritt. Kul för korna, men de utgör en trafikfara och man kan undra hur många kor som blir påkörda årligen i Australien. På ett ställe fanns det kor på bägge sidor av vägen så jag saktade ner, vilket var tur, för en dum ko bestämde sig såklart för att i sakta mak korsa vägen precis framför bilen. Den kunde inte bry sig mindre om mitt tutande heller. Inte undra på att de blir påkörda, de verkar ju vara mer eller mindre självmordsbenägna.
 
Efter ett tag svängde jag in på vägrenen för att byta chaufför igen och vi kom på den fenomenala idén att ta lite roliga "roadshots". Vi spenderade säkert 15 minuter mitt på vägbanan utan att en enda bil dök upp! Ett par av bilderna som knäpptes ser ni nedan:
 
Funny roadpics from Australian outback, Northern Territory
 
Såhär kan det se ut när man tar en paus i Australien... Nedan ser ni mig med min resekompanjon.
 
Crazy roadshots in outback of Straya, during roadtrip with travel mate
 
Vi övernattade vid en enkel rastplats utan toa och andra bekvämligheter. Bushen fick agera toalett helt enkelt. Det fanns förvisso en liten vattentank, men det rekommenderades att man skulle koka vattnet innan man drack det, så vi höll oss till vårt eget vatten. Det var redan ganska mörkt när vi anlände, och småningom började vi höra att det var något som rörde sig i buskarna. Vi började redan fantisera om dingos, men så upptäckte vi att det bara var kor, som för ovanlighetens skull var inhägnade. Drack ett par öl, åt vitlöksbaguette och matrester från gårdagen och sen kröp vi in i bilen och somnade till filmen Into the Wild. Mitt resesällskap förvarnade mig om att han brukar somna på tio minuter när han slår på en film, men jag tror minsann det var jag som somnade först.
 
Morgonen därpå var det betydligt kallare än dagen innan - det märktes att vi befann oss längre inlands. Vi höll värmen bra under täcket i bilen, men för att klara av att masa mig ur bilen så krävdes dubbla lager kläder. Det blir ofta under 10 grader om nätterna i denna del av landet under hösten - tack och lov att jag inte väntade till vintern med att göra dena resa, då kan det till och med bli minusgrader ibland! Så ett par timmar senare var vi framme i Alice Springs, den enda egentliga staden som finns i Australiens mitt. Vid det här laget var vi så pass bekväma i varandras sällskap att vi sjöng för fulla halsar till Adele - Someone Like You, samtidigt som vi rullade in i stan.
 
Vi tankade och fixade med lite grejer men hade inte lust att spendera desto mer tid i denna slöa stad. En av tjejerna som hittills rest med oss hade bestämt sig för att ändra sina planer och skulle inte fortsätta med oss. De två andra tjejerna hade alltså inte längre något färdmedel och funderade på att hyra en bil. Jag och A drog vidare till Ellery Creek i West Macdonnell Ranges för att vänta på tjejerna. Vi tänkte dock inte på att vi kanske inte skulle ha täckning där, så vid det laget kunde vi inte längre få tag i dem.
 
Welcome to Alice Springs sign, Northern Territory, Australia / Australien
 
 
Vi åt lunch, vandrade Dolomite Walk som var en kort rutt, tog ett svalkande dopp i det väldigt kalla vattendraget (gissningsvis 14-16 grader) och lyssnade på ett gäng mer eller mindre nakna hippies gitarrspel och sång vid vattenbrynet. Trevlig stämning tyckte jag det var.
 
Ellery Creek, West McDonnell National Park, Northern Territory / Red Centre, Australia
 
Nedan följer några bilder från den lilla vandringen:
 
Dolomite Walk near Ellery Creek Big Hole, West MacDonnell Ranges
 
Dolomite Walk, Ellery Creek West McDonnell National Park, Red Centre, Down Under
 
Dolomite Walk, West MacDonnell Ranges, Straya / Red Centre
 
När det började närma sig kvällen och tjejerna fortfarande inte dykt upp så gav vi halvt upp hoppet om att återse dem, så vi fortsatte köra en liten bit till för att fricampa istället för att betala för campingen i Ellery Creek och dessutom förlora tid följande dag. Vi hittade en mysig plats där det inte fanns någon annan, och vi satte genast igång med att samla brasved. Jag hittade ett mindre träd halvt nersjunket i den torkade gyttjan, och lyckades med lite möda dra med den tillbaka. Att hålla brasan vid liv fick främst A sköta om. Vi satt upp lite längre eftersom den värmande brasan lockade till intressanta diskussioner innan läggdags. Att senare gå upp på natten för att kissa var väldigt kallt, men väl värt det när jag fick syn på den väldigt tydliga vintergatan i skyn. Dessutom såg jag något i ögonvrån som lyste upp - jag kollade upp och tyckte mig se en meteor långsamt blekna bort. Ganska snart fick jag ändå söka mig tillbaka till det varma täcket igen.
 
bonfire in Australian outback, Northern Territory / lägereld under roadtrip i Australiens outback

En titt inuti min Bette Box

Ytligheter / Superficials / Permalink / 2
Inlägget innehåller ett pressutskick.
 
Jag fick hem oktober månads Bette Box häromdagen (hette tidigare Livbox). Det är Finlands motsvarighet till Glossybox och liknande skönhetsboxar som man kan prenumerera på, något som jag tycker kan vara en lyxkant i vardagen ibland. Produkter som eventuellt inte passar mig men kanske passar en vän så kan man med fördel ge bort som gåva, för jag gillar verkligen inte att kasta bort saker i onödan. Jag har i alla fall haft rätt bra tur båda gångerna jag fått hem en sån här typ av box, då jag haft användning av i princip allt som kommit med. Har däremot sett en del boxar som jag inte skulle ha varit lika nöjd med. Men överlag tycker jag det brukar va rätt praktiska saker man får, och de mindre förpackningarna kan med fördel sparas till framtida resor då man inte vill släpa med sig fullstora produkter.
 
Här får ni i alla fall se vad som finns i oktobers Bette Box, och så berättar jag vad jag tyckte om innehållet. Blev det hiss eller diss?
 
 
 
  • Lumene - Instant Glow Beauty Serum
  • Treaclemoon - one ginger morning bath and shower gel
  • L'occitane - ultra rich lotion
  • Ziaja - goat's milk moisturising day cream
  • Curaprox - black is white tandkräm
 Jag är rätt säker på att jag kommer ha användning för samtliga produkter, vilket ju är kul! Allra mest glad är jag över Lumenes serum, som även är den enda fullstora produkten. Har hunnit testa den och jag gillar att trots att den innehåller pigment så känns det inte som en foundation. Man blir heller inte livlöst matt av den, utan serumet ger lyster till huden. Det jämnar ut hudtonen, men man ser helt naturlig ut. Och så har den en behaglig svag doft.
 
Jag brukar tycka att tandkräm är bland det tråkigaste man kan få, men åtminstone är denna i en perfekt storlek för att ta med på resan, och så tycker jag den ska bli lite småspännande att prova då tandkrämen är svart (innehåller aktivt kol).
 
Getmjölkskräm låter trevligt, men när boxen redan innehöll ett serum för dagtid så hade det varit roligare med en nattkräm istället. Duschgelen doftar friskt och vårigt, lite fel årstid att lägga en sån i just denna box. Kommer spara den till senare. Kroppslotionen kanske jag också sparar till någon resa då den kom i passlig storlek.
 
 
Det är även lite intressant att jämföra nya Bette Box med gamla Livbox, då jag har testat bägge. I boxen från Livbox fick jag fler antal produkter som jag dessutom var mera nöjd med. Det var bara en self-tanning face cream som jag aldrig använde slut på då jag inte var så förtjust i den sist och slutligen. Bette Box är ett snyggare namn och har en finare logga än Livbox, men jag gillade Livbox förpackning mer - den svarta kartongen med rosa silkespapper kändes lyxigare än den som Bette Box har. Summa summarum hittar jag både fördelar och nackdelar med den nya och gamla boxen, men kanske att Livbox var snäppet vassare? Någon som testat prenumera på både Bette Box och Livbox, vad tycker du?
Till början