Stora novemberlistan

Allmänt / blogglista, listor / Permalink / 3
 
Jag hittade denna roliga novemberlista hos FreedomTravel  som jag inte kunde låta bli att fylla i själv. Sitter i skrivande stund hemma och är tokförkyld, och då är det ganska tacksamt att sysselsätta sig med sånt här.
 
Bästa soppan
Blomkål-purjosoppa med knaperstekt bacon som jag lagade häromdagen.
 
Godaste höstmiddagen
Ptitim (israelisk couscous) med goda kryddor och stekta grönsaker och sojabönor
 
 Två goda maträtter som jag lagat i höst
 
Lyxigaste kvällssnackset
Mörkchoklad, blandade nötter och någon exotisk frukt eller dadlar tycker jag är hälsosam vardagslyx.
 
Favoritboken
Just nu vill jag läsa böcker som tangerar "främmande kulturer". Läste nyss ut 10 år och 1000 piskrapp (som handlar om den saudiske människorättsaktivisten Raif Badawi, berättat av hans fru Ensaf Haidar) - den kan jag verkligen rekommendera! För tillfället läser jag Aman - en somalisk kvinnas berättelse. Förvisso en ganska gammal bok vid det här laget, men beskriver hur samhället i Somalia sett ut och utvecklats under hennes och hennes mammas och mormors generationer. 
 
 
Mest spännande tv-serien
Vår tid är nu som kan ses bl.a. på Arenan, och Gråzon som jag dock inte kan följa helt och hållet då jag ibland har kvällsskift och inte kan se det i efterhand på TV4 Play. Om jag inte försöker mig på att ladda ner någon gratisversion av VPN. Tips på något som funkar?
 
Höjdarfilmen
Har faktiskt kollat väldigt lite film i höst. Ni får gärna tipsa mig!
 
Härligaste bloggen
Följer ingen särskild blogg slaviskt just nu, utan läser sporadiskt olika finlandssvenska bloggar och svenska resebloggar. Men nämner som exempel Tidstjuven som gravidmyser (mellan hormonattackerna vill säga), Danielas Dagbok där det varit en del härliga tävlingar på gång på sistone och resebloggar som FreedomTravel med sitt varierande innehåll och 29 grader som alltid bjuder på vackra bilder. Bara några exempel som dök upp i mitt huvud.
 
Roligaste spelet
Kimble går alltid hem hos mig, enkelt och underhållande. Tyckte också om Cat-Opoly som jag spelade hos en vän förra helgen.
 
 
Bästa "unna sig"
En dag där man gör enbart det man känner för och lägger "måsten" och "borden" åt sidan. 
 
Trevligaste kulturupplevelsen
Har inte varit på någon teater eller dylikt i höst, men min senaste resa till Israel var ju ganska så kulturell.
 
Mest inspirerande träningen
Träning lyser nästan med sin frånvaro i mitt liv just nu, och det märks att det inte är bra för min kropp. Men jag har iaf gjort halvtama försök genom att följa korta och högintensiva träningspass via YouTube-videor. Inspirerande? Not so much, men funkar som nödlösning när man inte har tid och inspiration till annat. 
 
Smartaste hålla sig pigg-knepet
Att träna vore ju ett bra tips, bara jag hade förstånd att följa det själv. Annars gäller det väl att försöka fånga dagsljuset, äta frukt och vitaminer och försöka att inte tänka så mycket på hur mörkt och trist det är, utan passa på att mysa till det hemma istället. Eller åka en vecka till en soligare plats ;)
 
Roligaste shoppingen
Jag har på sistone planerat och inhandlat julpynt till min lägenhet, ett roligt sätt att smygstarta julstämningen! Detta är ju min första jul i min nuvarande lägenhet, så jag behövde komplettera med en del saker. Men plockar inte fram pyntet förrän slutet av månaden, man behöver ju något att se fram emot ;)
 
Förutom att jag handlat delar av mitt julpynt på Clas Ohlson så hittade jag även den snyggaste reflexen jag sett hittills, och en peppig kalender tills nästa år. Prima butik det där!
 
Bästa höstresan (Sverige)
Om jag ska utgå från Sverige enligt originallistan så skulle jag kanske satsa på en weekend i Umeå, som bara ligger några timmar från Vasa med färja. Om jag tänker hemma i Finland så kanske en nostalgitripp till Borgå (där jag bott ett läsår), helst när de börjar sätta igång med julmarknader.
 
Bästa höstresan (Europa)
Antingen skulle jag fortsätta på julstämningen och besöka en härlig julmarknad någonstans i Tyskland, eller så skulle jag försöka hitta något ställe i Europa där det fortfarande är soligt och någorlunda varmt, kanske Madeira eller Cypern?

Marknadsvibbar, historiska vingslag och hosteltips i Jerusalem

Israel / Jerusalem, israel, kvinnliga äventyrare, mellanöstern, soloresenär / Permalink / 2
Senast bloggade jag om olika religiösa sevärdheter i Jerusalems gamla stad. Nu tänkte jag fokusera på annat som är värt att uppleva i denna fascinerande mellanösternstad. 
 
Gå vilse i Gamla Stadens bazaarer
 
Redan innan jag besökt bazaarerna i Jerusalems gamla stad så visste jag att jag skulle älska det. Det här är en labyrint där man lätt går vilse, men jag hade inte bråttom någonstans så jag tyckte bara att det var underbart befriande att inte alltid veta exakt var man befann sig. Och emellanåt hittar man ju faktiskt skyltar så man kan orientera sig åt det håll man vill. Här hittar man massor av souvenirer och krimskrams, men även kryddor och nötter, matställen och kvalitetsprodukter. Njut av alla färger, samtala med försäljare (eller öva på att ignorera dem när du inte orkar med dem längre), gör något fynd och sätt dig en stund för att äta något gott eller kanske för ett glas arabiskt te?
 
spices on middle east market, Jerusalem
Är det bara jag som blir glad av kryddor i olika nyanser uppradade i skålar?
 
Gamla Staden i Jerusalem, Israel/Palestina
mellanöstern, färgglad marknad i Jerusalem
katter i Israel / Palestina
Två kissekatter som chillade i Gamla Jerusalem.
 
basarer i gamla staden i Jerusalem
färgglada textilier, jag kunde ju inte motstå en ny halsduk/sjal i underbara färger och mönster.
 
Mahane Yehuda Market - en magnet för både turister och ortsbor
 
Även stavat Machane Yehuda. Denna marknad fick sin början i slutet av 1800-talet och har växt till sig en aning sen dess. Som rubriken säger - hit söker sig gärna alla som befinner sig i Jerusalem och här samlas alla möjliga etniska grupper för att köpa bröd, frukt och grönsaker, kött och fisk, nötter och sötsaker. Huvudfokus här ligger alltså på ätbara saker. Själv köpte jag med mig en bit av desserten halva, dadlar, mango och blandade nötter. Man kan även passa på att äta vid en av marknadens matställen, ta en öl eller smutta på lite färskpressad juice medans man strosar omkring och tittar på allt som säljs och alla sorts människor.
 
Mahane Yehuda Market - marknad och människor i Jerusalem
Sevärt i Jerusalem - Machane Yehuda Market
 
Det kliar i arkeologfingrarna
 
Du visste troligen inte att jag som liten drömde om att bli arkeolog? Då drömde jag främst om att gräva fram dinosaurieben, men visst var det även en spännande tanke att hitta ett uråldrigt mynt eller verktyg från urminnes tider. Nå, idag har jag lagt de drömmarna åt sidan, men som resenär är det ju intressant att få se otroligt gamla byggnader och rester från svunna tider.
 
Cardo ruins in old Jerusalem / cardo ruiner från romerska tiden
 
I Gamla Staden kan man bl.a. besöka ruinerna från en gammal cardo från romerska tiden. Detta var en sorts huvudgata som var typisk för just romerska städer. Längs dessa huvudgator förekom mycket kommers och det var liv och rörelse, som ni ser på målningen nedan som ska visa hur det kan ha sett ut precis här på den tiden. Gissa om jag hade velat kliva in i den målningen för att få känna, höra och lukta historien.
 
historiska sevärdheter i Jerusalem - cardo från romerska tiden
religiösa och arkeologiska sevärdheter i Jerusalem -Betesda / Pool of Bethesda - religious and archaeological sites in Jerusalem
 
En annan plats där jag tillbringade en bra stund var vid Betesda nära Lejonporten. Detta var under biblisk tid en badanläggning och det var här som Jesus sägs ha botat en man. Här finns även ruinerna av bl.a. en bysantinsk kyrka.
 
exploring historical sites in Jerusalem old city / upptäck historia i Gamla Staden i Jerusalem
Bild på mig vid Betesda, och trappsteg ner till ett uråldrigt rum. Nu minns jag faktiskt inte exakt, men tror det var i Sankt Annas kyrka - kanske det var just dessa trappsteg som ledde mig till grottan där jungfru Maria påstås vara född? Jag utforskade flera liknande grottor, så jag kan ha mixat ihop dem. Var inte blyga att gå in i byggnaderna som står öppna längs med gatan som börjar vid Lejonporten och går mot Via Dolorosa, för där kan ni hitta spännande saker att upptäcka.
 
cats of Jerusalem (Israel / Palestine)
I muslimska kvarteret: finn två katter och en arabisk kille /// fotar en asiatisk tjej som fotar katt, vid en av många religiösa platser (kan vid det här laget inte hålla reda på dem alla längre). Sådär appropå ingenting.
 
Jerusalem hostel - sovsalar, hotellkänsla och en man som heter Abraham
 
Jerusalem hostel var ett val som jag blev nöjd med. Dels för läget (hyfsat gångavstånd till busstation, och behagligt avstånd till gamla stan), dels för att det var prisvärt. Ungefär 20 euro per natt för en ren 6 pers-sovsal med en suite-badrum, gratis frukost på takvåningen, fräscht gemensamt kök och hotellkänsla i trappor och korridorer. Det fanns dock inga skåp som man kunde låsa in sina värdesaker i, men det fanns ett bagageutrymme ifall man ville lämna sina väskor någonstans. Jag var lite för slapp för det, så valde att lita på mina rumskamrater - jag fick behålla mina grejer för mig själv även denna gång. Se gärna till att få en stund över för pratstund med en äldre herreman vid namn Abraham, om han fortfarande jobbar och bor där. Helt fantastisk människa med en värme som räcker till för alla.
 
Jerusalem Hostel - hosteltips
Selfies i trappan, och exempel på hur en passande Jerusalem-outfit kan se ut. Tro mig, du kommer inte att känna dig särskilt bekväm i korta shorts och bara axlar i denna stad, för 90% av alla kvinnor du möter på gatan är täckta åtminstone till knäna och många har nästan hellånga ärmar.
 
På mitt hostel trivdes jag speciellt på takvåningen där man förutom äta hummus och annat till frukost även kunde umgås med katter och medboende, samt tvätta kläder. Nedan ser du utsikten över Jaffa st., där ingen trafik förutom spårvagn är tillåtet.
 
Jerusalem Hostel takvåning och hostelkatter
Min bästa kattvän i Israel
 
Alldeles nära detta hostel finns det även väldigt trevliga gator och esplanader att vandra längs, med butiker och matställen. Speciellt om kvällarna var det en fin atmosfär när alla var ute på stan för att umgås och äta eller dricka gott.
 
Har du något tips på boende i Jerusalem att dela med dig av? Är du också intresserad av marknader och historia då du reser?

Gamla Staden i Jerusalem - ett kulturellt och religiöst potpurri

Israel / Jerusalem, israel, kvinnliga äventyrare, mellanöstern, resor, soloresenär / Permalink / 2
Jerusalem, den heliga staden för de tre abrahamitiska religionerna. Jag tror det finns få städer i världen som binder samman religioner som denna, och som samtidigt skapar så mycket motsättningar och oroligheter. För protester och konflikter uppstår ibland, och därför ska man följa med händelserna och överväga att undvika åtminstone vissa delar av gamla staden t.ex. under religiösa högtider.
Få länder erkänner Jerusalem som Israels huvudstad, eftersom även palestinierna gör anspråk på den och stora delar av världen anser att östra delarna av staden (vilket inkluderar Gamla Staden) är ockuperat område. Förhoppningsvis kommer dessa folkgrupper en dag hitta en lösning för att på ett fredligt sätt samleva i denna fantastiska stad!
 
Jerusalem är en mycket gammal stad med enligt vissa källor 5000-6000 år på nacken om man ser till arkeologiska fynd som gjorts och som tyder på permanent bosättning.
Själva Gamla Staden är bara 0,9 km² stort, men jag behövde ändå två heldagar på mig för att utan stress få utforska alla dess sevärdheter, marknader och gränder. Gamla Jerusalem är uppdelad enligt de fyra etniska och religiösa grupperna judar, armener, kristna och muslimer, men jag kände att folken i verkligheten fanns närvarande lite varstans innanför stadens murar.
 
jewish quarter, old city Jerusalem, Israel
Jag börjar med att kliva in genom Jaffaporten som är en av åtta portar som leder in till den muromgärdade gamla stadsdelen. Fast egentligen är det bara sju portar som är öppna; Gyllene porten har nämligen varit stängd sedan 600-talet och öppnas inte förrän domedagen är kommen.
Jag lyckas avvärja en scammer - en påstådd guide som försökte övertyga mig om att han är en bra deal och att man som turist går vilse och kommer bli utsatt för scammers (alltså sådana som han...?) om man försöker sig på att upptäcka området på egen hand. Jag blev av med honom och gav mig ut på soloupptäcktsfärd med hjälp av en papperskarta och google maps på telefonen.
 
Jag började med de judiska kvarteren som var lugna och fina.
 
judiska kvarteren, gamla staden i Jerusalem, Israel
Jerusalem old city, jewish area
Småningom hittar jag fram till Västra muren, av kristna även kallat Klagomuren. Jag måste ju medge att guiden som försökt värva mig hade rätt i att det inte alltid är lätt att navigera sig genom gränderna - men med hjälp av skyltar och karta i både pappers- och digitalform klarar man sig faktiskt finemang.
 
Västra Muren / Weiling Wall, Jerusalem, Israel / Palestine
Även om denna plats är helig både för judar och muslimer, så förknippas den kanske främst med judendom. Här viskade judarna sina böner in i muren eller läste ur sin heliga skrift Tanakh. Det finns åtskilda sektioner för män och kvinnor, men som kvinna kunde man ställa sig på en stol om man ville kika över kanten för att se vad männen hade för sig vid sin halva av muren. Kom ihåg att det är anständig och tillräckligt täckande klädsel som gäller här.
 
Intill Västra muren finns en ramp som leder upp till Tempelberget. Detta är en plats som är betydelsefull för de tre religionerna, men kanske speciellt för islam eftersom Klippdomen sägs vara islams tredje heligaste plats. Här fick man köa en bra stund för att gå genom säkerhetskontrollen och beträda området under tider som det är öppet för besökare. Sen fick man låna klädsel ifall man inte själv hade tillräckligt täckande klädsel på sig. Min utstyrsel dög inte eftersom min långkjol hade slits, och eftersom jag inte täckt tillräckligt mycket av armarna och nacke.
 
Klippdomen på Tempelberget - Islams tredje heligaste plats, Jerusalem, Israel / Palestina
Denna oerhört vackra skapelse i blått och guld påstås även vara världens äldsta existerande muslimska byggnad. Detta var dessutom den byggnad jag sett mest fram emot att få se med egna ögon.
 
Mellanöstern-arkitektur på Tempelberget i gamla stan, Jerusalem
Kring den muslimska helgedomen finns en moské och byggnader i vacker islamisk arkitektur.
 
Qubbat As-Sakhrah on Temple Mount, Jerusalem
Jag tyckte det var lite roligt med de två glada herremännen som iklädda traditionella kläder tog selfies på varann. Tradition möter modernt.
 
muslimsk begravningsplats i östra Jerusalem
Alldeles nära Lejonporten hittade jag en muslimsk begravningsplats som jag strosade genom, med vyer över Olivberget i bakgrunden.
 
I Gamla Staden har jag avnjutit en hel del gott under de två dagar jag spenderat där  - förutom falafel som ni ser på bilden ovan har jag även njutit av shish kebab, arabiskt mintte och färskpressad granatäpplejuice som verkar vara lite av en grej i Jerusalem.
 
religiösa kristna platser i Jerusalem, Israel - Via Dolorosa
Via Dolorosa - smärtans väg - är vägen där Jesus ska ha släpat korset upp till Golgata där han sedan blev korsfäst. Längs denna gata finns även en del intressanta sevärdheter, både ur religiös och arkitektonisk synpunkt. Mera om det i ett annat inlägg. Det var lite svårt att föreställa sig allt blod som runnit och all smärta människor som dömts för diverse "brott" fått känna på här. Speciellt när man ser små barn som glatt leker och springer omkring.
 
Den heliga gravens kyrka / Uppståndelsekyrkan i Jerusalem, Israel / Palestina
Den heliga gravens kyrka, även kallat Uppståndelsekyrkan. Själva kyrkan innefattar sex olika grenar av kristendomen under samma tak, och det är här som man kan besöka den heliga graven där Jesus ska ha återuppstått från de döda. Kön ner till gravkammaren var dock oändligt lång, så det blev aldrig ett besök för min del, utan jag strosade istället omkring i kyrkans övriga delar.
 
religiösa sevärdheter i Jerusalem gamla stan, Israel
 
Har du gjort någon resa med kultur-religiösa förtecken?
Till början