Marias Memoarer - resor, foto, livet - january 2020

Staycation och skogsrum i Vasa

Då jag före julen blev färdig med min utbildning till specialhandledare av barn och ungdom och dessutom fick nästan en hel ledig vecka tidigare i januari (tack vare alla helgdagar som infallit under julen och nyår) så bestämde jag mig för att unna mig något extra som examenspresent till mig själv. Jag ville inte resa utomlands eftersom jag kände att jag större delen av veckan behövde vara hemma och ta det lugnt - jag brukar ju mest irra omkring i världen under mina övriga längre ledigheter under året.
 
Jag hade övervägt att hyra en liten stuga någonstans i närheten, men när snön försvann så kändes det plötsligt inte alls lockande längre. Så det slutade med att jag stack iväg och sov över hos en av mina allra närmaste vänner i Petalax, provade på room escape med ett gäng andra vänner på FindOut i Vasa (så roligt och välarrangerat, rekommenderar!) och som smörklicken på mitt minisemestermos: en natt i ett av Sokos Hotel Vaakuna Vaasas temarum!
 
Jag har tidigare sovit i Skärgårdsrummet (Saaristohuone) tillsammans med samma goda vän jag nämnde tidigare, i samband med hennes möhippa för något år sen. Nu stod Skogsrummet (Metsähuone) på min önskelista. En något märklig känsla att boka hotell i närmaste stad, bara för mig själv. Men det var så värt och det kändes verkligen som en ultimat staycation under en annars vanlig tråkig januaridag.
 
sokos vaakuna vaasa - themed room forest room / teemahuone metsähuone / temarum skogrummet
 
Som ni säkert gissat redan så ska rummet ge en viss känsla av att befinna sig i skogsmiljö. Det jag tyckte var allra bäst med rummet var utan tvekan sänghörnan. Sängkläder i linne, massor av kuddar och halvt innesluten i vad som påminner om ett vindskydd. Underbart att ligga eller sitta och slappa med ett glas skumpa, läsa en bok och så. Här hade jag inga problem att glömma bort tid och rum för en stund och varva ner fullständigt.
 
Nedan dörren till hotellrummet, med skogsmotiv. Till höger synen som möter en när man först stiger in; pälsiga mattor, skinnstolar, trä och naturnyanser. En ganska varm känsla.
 
vasa sokos vaakuna temarum: skogrummet
badrum hotel sokos vaakuna vaasa - skogsrummet temarum
Badrummet är rätt så stilrent i vitt, men med detaljer i trä och en fondvägg med samma sorts skogslandskap som på ytterdörren.
 
På ett bord står en ishink med en miniflaska mousserande vin och mineralvatten, samt lite nötter och apelsin tillsammans med en välkomstlapp. Jag dricker ett glas av skumpan och njuter av rummet ett tag innan jag gör mig i ordning för middag. Resten sparar jag tills efter den inplanerade spakvällen. Det finns separata gemensamma bastulokaler för damer och herrar och jag fick ha damernas för mig själv hela tiden jag var där. Så skönt att få krypa in i badrock och ha det lugnt och skönt på rummet efteråt.
visit vaasa: bastu, spa och skumpa på Vaakuna hotell i Vasa
visit vaasa - tips på restaurang: Social Burgerjoint
Middagen fick bli en hamburgarmåltid på Social Burgerjoint, ett ställe jag sneglat på men inte kommit mig för att testa förrän nu. Inte illa alls och man märker att det är kvalitet på råvarorna.
 
Efter middag, spa och skumpadrickande varvar jag ner ytterligare med en bok och en kopp varm choklad i sängen.
staycation / hemester i Vasa, Österbotten Finland: bo i temarum på Sokos Vaakuna hotell
 
Ett hett tips för att skapa ännu mer skogskänsla i rummet - sök fram YouTube på tv:n och spela upp  valfri skogsljudvideo. Jag lovar att man nästan glömmer bort var man egentligen befinner sig. Jag började med en video med fågelsång och diverse skogsljud, på kvällen valde jag en video med ljud av en knastrande brasa vid en porlande bäck och till sist lite nattljud av syrsor. På morgonen körde jag på soligt morgonkvitter. Jag hade ingen tanke på det trista snöfria januarivädret ute på Vasa Salutorg.
hotellupplevelser i Österbotten Finland - temarum i Sokos hotel Vaakuna
Jag tog en av de mindre mattorna och la i stolen eftersom jag tyckte skinnet kändes lite kallt att sitta på. Blev jättemysigt att sitta där och läsa en stund. Lampan diggar jag också. 
 
frukost hotell Sokos Vaakuna Vasa
Jag avslutar med en bild på hotellfrukosten som var mycket väl godkänd. Förutom det på bilden åt jag också en våffla.
 
Har du varit på staycation någon gång? Berätta gärna vad du gjorde eller var du bodde då! Har du testat något av dessa temarum?
Taggar: Vasa, hemester, hotell, staycation, temahotell, Österbotten;

Street art i världen

Inlägget jag nyligen skrev om Perths gatukonst inspirerade mig till att samla ihop majoriteten av all street art jag fått se hittills på resande fot. Vad gäller graffiti så förekommer det verkligen i många olika former - färgglatt och glädjande, skrikigt och fult, vackra som tavlor, politiskt och mörkt, humoristiskt, tankeväckande... Folk har även väldigt olika åsikter om denna konstform, vissa älskar den och andra tål inte detta "klotter" alls. Naturligtvis gillar jag inte ren vandalism, utan det ska ju helst vara så att duktiga konstnärer faktiskt fått tillåtelse att skapa på offentliga platser. Ibland kan det dock även kännas ok om det är en typ av protest mot något i samhället, det beror väl lite på vad saken gäller och hur det görs. Så nedan har jag samlat ihop de "street art-destinationer" som jag kan komma på att jag besökt så där på rak arm.
 
Vad tycker du om street art/graffiti, och vilken typ av gatukonst föredrar du?
 
Köpenhamn
I hippie-stadsdelen Christiana hittar man intressant street art. Konstverket nedan är nog deras mest kända.
 
world's best street art - Copenhagen
 
Teneriffa
Kanske inte en plats där man förväntar sig det, men när jag bodde där för några år sen höll de i Los Christianos på med vackra målningar av kända sevärdheter på ön. Trevligt för ögonen!
 
vackert street art i Los Cristianos, Teneriffa
Även i huvudstaden Santa Cruz hittade jag street art som smälte in så snyggt i den omgivande miljön.
 
gatukonst i Santa Cruz, Teneriffa
 
Prag
Förutom välkända John Lennon Wall i Prag hittade jag också till exempel denna romantiska målning under Karlsbron.
 
vacker gatukonst i Prag, Tjeckien
 
Berlin
Berlinmuren känns som en gatukonstklassiker, och dessutom innehåller de viktiga budskap till eftervärlden.
 
Berlin wall street art graffiti
 
Oslo
Jag hittade ett par graffitimålningar som föll mig i smaken i färgstarka multikulturella stadsdelen Grønland.
 
färgglad gatukonst i multikulti Grønland, Oslo
 
Tel Aviv
I hippa Florentin och kring historiska Jaffa hittade jag en del gatukonst. Tyckte detta ögonpar var lite intressant, får lite "storebror ser"-vibbar.
 
graffiti konst i hipster Florentin, Tel Aviv
 
Betlehem
Även på Västbanken i Palestina hittar man graffitikonst. I synnerhet är skapelserna på och kring muren som separerar Israel och Västbanken intressanta. T.ex. har den kände gatukonstnären Banksy varit aktiv här. Detta har blivit en viktig inkomstkälla för Betlehem genom turismen, och synliggör samtidigt palestiniers kamp och perspektiv på situationen i området.
 
politisk street art på muren vid Betlehem, Västbanken
 
Australien
Det var nog här som mitt intresse för gatukonst egentligen väcktes. Nedan följer street art från ett antal orter i det stora landet. 
 
Melbourne
Jag har visat lite graffiti från staden i ett par olika inlägg, men ska småningom tillägna detta underbara street art-mecka ett alldeles eget inlägg. Nedan en av mina favoriter.
 
Melbourne street art mecka of Australia
 
Byron Bay & Nimbin
Dessa två australiska hippieorter erbjuder förstås en del i graffitiväg.
 
hippie town Byron Bay street art
 
Cairns
Vid Grafton Street har staden sin egna lilla graffitigränd.
 
street art Grafton street, Cairns Australia
 
Kuranda
Regnskogsbyn nära Cairns bjuder också på en del gatukonst.
 
färgglad graffitikonst i Kuranda, Australien
 
Darwin
I coola Darwin hittade jag en del graffiti här och där. Jag föll särskilt för de som var aborigininspirerade.
 
aboriginal inspired street art in Darwin, Australia
 
Perth
Och så ett exempel från Perth såklart som jag bloggade om alldeles nyss. Staden hade förutom färgglada och uppiggande målningar också en del enligt mig "mörkare" konstverk. Vet inte riktigt vad man ska kalla denna stil, men den nedan är skapad av Stormie Mills.
 
best of street art - Perth Australia
 
Vilket av konstverken ovan tycker du mest om?
Taggar: färgglatt, reseinspo, resigt;

Rottnest Island - quokka paradise & Fremantle - kolonial arkitektur

Rottnest Island tycker jag är ett stort must-see om man en gång befinner sig i Perth. Med sitt fantastiska turkosklara vatten, sin lämpliga storlek för en endagstur och framför allt för sina quokkor är detta inget man vill  missa.
 
Ön har fått sitt namn av just dessa djur (Rottnest betyder "råttbo" och kommer från nederländskan), men på den tiden misstog man quokkan för någon sorts stor råtta. I själva verket är det dock ett kängurudjur.
Ön är nästan helt fri från biltrafik och därför är det väldigt tacksamt att hyra cykel och se ön på så vis. Jag såg enstaka bussar också vilket är ett alternativ för de som kanske inte har fysiken att cykla. Jag fick kontakt med en kinesisk tjej som jag stämde träff med vid färjan i Fremantle och så begav vi oss tillsammans iväg för att utforska ön. Jag kände att detta är en sak som ändå är roligare att göra i sällskap av någon annan.
 
must see in Western Australia / vad du inte får missa i Australien - Rottnest Island
 
Ön är enbart 19 km² så man kan faktiskt cykla hela ön runt om man så vill. Vi var ändå lite osäkra om vi skulle hinna tillbaka till färjan så vi valde att inte cykla ända till den bortre ändan. Lite synd sådär i efterhand för där hade vi kanske haft störst chans att få se nyzeeländsk pälssäl.
 
När jag bokade färjan har jag för mig att man kunde välja att hyra cykel som tillval. Då var det bara att visa upp biljetten på nytt när man anlände till Rottnest och så fick man ta en cykel och hjälm och trampa iväg direkt.
 
cykeltur på Rottest Island bland quokkor och fantastiska stränder / biking on Rottnest Island among pristine beaches and cute quokkas
 
Över till några quokkabilder då. Detta är ett ganska otroligt djur som är känt för att gärna ställa upp på selfies. Det är många som har fångat till synes leende quokkas på bild, men jag fick tyvärr inte riktigt till det av någon anledning. Jag är också förundrad över hur ett vilt djur kan vara så tamt och naivt som dessa små krabater. De är så orädda att när jag satte mig på marken kom de gladeligen fram och kröp upp i min famn. Det är väldigt svårt att hålla sig från att känna på dess mjuka päls när de en gång är så pass närgångna, men egentligen får man varken röra eller mata dem. Men jag tänkte att de får väl röra mig bäst de vill. Vid ett tillfälle kände jag ändå försiktigt på pälsen, förlåt. Det är egentligen inte så förvånande att deras status som djurart är "sårbar" när de inte har den där sunda rädslan eller misstänksamheten gentemot människor som de flesta andra djur har. De är därför tyvärr ett tacksam offer för djurplågare och djurhatare, och orsaken till deras sårbara status har också varit invasiva djur som t.ex. katt och räv. Rävproblematiken är under bättre kontroll idag och på just Rottnest Island är populationen störst eftersom det inte finns några naturliga fiender där. I övrigt finns quokka enbart i den sydvästra spetsen av Western Australia.
 
djur i Australien - quokka / kortsvansvallaby på Rottnest Island, Western Australia
Nedan ett försök till quokkaselfie. Denna krabat var dock mer intresserad av att nosa på mig.leende quokkas på Rottnest Island, Australien
Men här fick jag ju ändå till ett suddigt litet leende, visst ser han glad ut?
 
quokka, Australiens sötaste djur, Rottnest Island
Ibland har man många kring sig samtidigt, mitt cykelsällskap ser ut att lyckas bättre än jag på selfiefronten. Alltså man smälter ju när dessa kravlar upp i ens famn. En av dem höll dock på att bli riktigt arg på mig när jag försökte äta en banan - eller nå, det var väl egentligen jag som provocerade den lite för att försöka få till någon slags bild. Jag var väldigt noga med att inte mata dem men denna försökte förtvivlat få tag i min banan som jag höll i ena handen, ryckte och slet i min tröjärm - ja det blev en riktig närkamp. Men hon fick kapitulera till slut. 
 
dagsutflykt från Perth - Rottnest Island
Förutom quokkor såg vi även underbara stränder, och en pelikan som guppade ute på vattnet.
 
Wadjemup fyr på Rottnest Island, Australien
Vi cyklade inte längre än till Wadjemup fyr, sedan tog vi en liten detour till en rosa sjö som tyvärr inte alls var särskilt rosa just då, innan vi fortsatte längs med kusten igen på nordsidan.
 
Det hade ju varit fantastiskt att snorkla här, och det var en hyfsat varm dag så med en våtdräkt tror jag faktiskt att en simtur hade varit helt ok även sådär mitt i vintern.
topp sevärdheter i Australien: Rottnest Island nära Perth, västkusten
paradis i Australien - Rottnest Island nära Perth, Western Australia
 
Jag avslutar med några bilder på Perths hamnstad Fremantle. Jag hann inte bekanta mig desto mera med staden, men jag hann ju se lite på väg till och från färjan. Väldigt mysigt och trevlig kolonial arkitektur!
Fremantle Western Australia - australisk vinter
viktoriansk arkitektur i Fremantle nära Perth, Australien
sevärdheter nära Perth, Australien: Fremantle
Fremantle i solnedgång, Perth, Australien
kyrkor i Fremantle, Perth
 
Har du varit i dessa trakter? Berätta gärna om andra härliga djurdestinationer/upplevelser!
Taggar: Australien, Perth, Western Australia, reseinspo;