Mitt matiga Praginlägg - smakupplevelser, boende, kostnader m.m.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
 
Här kommer ett skepp lastat med mat och dryck, samt lite praktisk info som t.ex. kostnader och vattenkvalitet i Prag och en liten recension av boendet jag valt för min vistelse.
 
Jag börjar med det mesta jag intog i mat- och dryckesväg och vad detta kostade (ej inkluderat dricks som gärna får ligga på ca 10% av kostnaden, eller avrundat uppåt).
 
Svartvinbärslemonad från ett litet lemonadstånd i Letna park. Minns inte riktigt, men kan ha kostat där kring 50 czk (tjeckisk krona), alltså ca 1,9 euro. Gulaschsoppan med bröd kostade 170 czk/6,6 euro, sedan tillkom lite för vattnet. Portionen ser liten ut men jag tyckte det var alldeles lagom mättande som lunch, och priset känns fullständigt överkomligt för den fantastiska utsikten över vinrankor och staden man får på köpet, om än servitörerna var lite småstressiga, eller kanske omotiverade? Man fick kämpa lite för uppmärksamhet. 
 
Första kvällen vid ankomst ville jag bara snabbt få en portion mat, så jag körde på Atmosphere Cafe Pub i källarvåningen. Kyckling med grillade grönsaker som tillval, och en gurklemonad som lät spännande. Gurklemonaden var faktiskt min favorit av de tre, något ovanligare lemonadsmaker jag testade under vistelsen. Bortsett från ölen så tycks hemgjord lemonad vara lite av en grej här.
Detta kalas gick på sammanlagt 313 czk / 12 euro.
 
Lavendellemonad på Café Mánes vid floden som var lite av ett rån med sin kostnad av 99 czk / 3,80 euro... Den enorma hotdogen med örtkorv (som är mera tyskt än tjeckiskt) åt jag vid en marknad där det fanns en del att välja bland i matväg. Jag tror den kan ha kostat kring 100 czk.
 
Trdelník, bakverket som jag fortfarande inte riktigt vet hur man uttalar. Men gott är det, och känns som lite av ett måste att prova då de säljs lite här och var. Trots att bakverket egentligen kommer från Transsylvanien. Jag valde en enkel variant med salted caramel sås inuti. Köpte min i judiska kvarteren (kosher och allt!). Osäker på vad den kostade, men kan ha varit kring 60 czk / 2,30 euro..? 
 
Kväll nummer två var jag knappt en hungrig, på grund av en alltför sen lunch och sedan det där bakverket och en lemonad ett tag efter det. Så jag gjorde det enkelt för mig och gick helt enkelt ner till källarpuben igen (efter att ha vilat mig på rummet en stund) och beställde en av deras smårätter och en liten öl på det. Kanske inte den mest fantastiska lax jag ätit, men den slank ner. Ölen däremot var perfekt för mig, denna sort är tydligen lite sötare i smaken än andra sorter, vilket är bra för den som i normala fall inte är mycket av en öldrickare. 

Så Kozel Černý 10° kan jag varmt rekommendera, på Atmosphere Cafe-Pub kostade en liten sådan 34 czk / 1,30 euro , medans den lilla matportionen gick loss på 180 czk / ca 7 euro. Lite i dyrare laget vad gäller maten, men ölen kändes definitivt prisvärd!

Vietnamesisk middag i gamla stan och klassiskt tjeckiskt samt en tysk radler att skölja ner maten med på en restaurang i Bohemian Switzerland (länk till mitt blogginlägg) dit jag gjorde en dagstur. Kommer inte ihåg priser, men troligen under 10 euro för nudelrätten och tror inte kötträtten med lingonsylt och bröddumplings var värst mycket dyrare heller.
 
Och så avslutade jag med den maträtt jag egentligen längtat efter under hela resan - det säkra kortet - en hederlig pizza margherita. Gick möjligtvis loss på 5-6 euro.
 
 
Exempel på andra kostnader:
 
Inträde till Old Town Hall (utställning och fantastiska vyer över staden): 250 czk, nästan 10 euro
 
Inträde till Pragborgen (den billigare varianten, B-biljetten): 250 czk / ca 10 euro
(Get Your Guide har även olika alternativ om man t.ex. också vill ha en guide med sig, eller kombinera med något annat sevärt i staden)
 
Inträde till Jerusalem synagoga (där det även finns en utställning): 100 czk / ca 4 euro
Här finns tips på olika guidade turer man kan göra i de judiska kvarteren, något jag tyvärr inte hann med själv, annat än att gå en kort svängom på egen hand. 
 
Toalettbesök: om det skyltas väldigt klart och tydligt var toaletterna finns så kostar det vanligtvis också en slant. Jag tror de tog 50 czk / nästan 2 euro på dyraste stället jag besökte... Men vanligtvis var det billigare. Eller gratis om man t.ex. besökte Old Town Hall (funkade även att gå in utan biljett, jag använde deras toalett vid två tillfällen), Pragborgen och dylikt.
 
Vad gäller transport till och från flygplatsen valde jag ett semilyxigt alternativ - istället för lokaltransport med minst ett byte eller dyraste alternativet taxi valde jag en delad minibusstransfer (förhandsbokat och betalat online) som tar en bekvämt från dörr till dörr. Detta kan eventuellt ta lite längre beroende på hur många människor man delar shuttle med och var de bor, men för mig gick allt snabbt och smidigt. Detta kostade 290 czk / lite på 11 euro en väg. Jag tror att det hör till att ge lite dricks här precis som med taxi.
 
Övriga tips:
 
Är kranvattnet drickbart?
Som så många andra undrade jag lite över hur pass drickbart kranvattnet är. Jag undviker gärna att köpa vatten på flaska om jag bara kan, och egentligen kände jag redan på mig att det inte skulle vara nåt problem, då jag kunnat dricka kranvatten även i t.ex. Australien, Israel och Tyskland som är grannlandet. Men jag googlade i alla fall med lite olika resultat. Då jag checkade in så fick jag i alla fall slutgiltigt bekräftat att JA, det går alldeles utmärkt att dricka hotellets kranvatten. Så jag är rätt övertygad om att det gäller de flesta boenden och platser i hela Prag. Ingen otrevlig bismak kände jag heller till skillnad från vissa andra städer jag besökt.
 
Håll koll på värdesakerna
Detta gäller ju egentligen i alla städer, men det ryktas att ficktjuvar är vanligt förekommande i Prag, så jag höll ofta i handväskans dragkedja när det var extra mycket folk runt mig.
 
Var försiktig med växlingskontor
Det finns vissa växlingskontor i Prag som försöker lura turister med en riktigt dålig växelkurs. Som i princip överallt där det finns bankomater så är oftast den bästa dealen att ta ut pengar i lokal valuta direkt från bankomat. Jag hade räknat ut på förhand ungefär hur mycket jag skulle spendera och tog ut summan redan på flygplatsen. Det blev lite pengar över som jag sedan fick sprätta loss på flygplatsen innan hemfärd.
 
Mitt boende
 
Så över till mitt boende: Penzion Attractive. Inte ett vandrarhem och inte ett hotell, utan ett sorts mellanting. Ja ett enkelt pensionat helt enkelt. 
 
Jag blev incheckad och uppför ett par trappor fanns vindsvåningen med några få rum, både dubbelrum och singelrum. Jag hade bokat ett singelrum med eget badrum, som kostade 999 czk / knappt 40 euro per natt. Med tanke på läget alldeles nära Karlsbron vid gamla stan så anser jag inte att det är en hutlös summa. För Prag är inte en jättebillig stad att bo i.
 
Dessutom fick jag gratis frukost varje morgon som kompensation för att jag råkat få loftet allra högst upp där det är väldigt lågt i tak. Vilket i och för sig inte var något större problem för korta jag. Tvärtom tyckte jag det var riktigt mysigt att bo där. Frukosten i sig var inget särskilt: vitt rostbröd med olika pålägg och spreads, en croissant och kaffe eller te. Men helt ok start på dagen.
 
Badrummet med badkar där jag njöt av ett varmt härligt bad två av kvällarna. Men det var lite märkligt att det inte fanns någon ställning för duschmunstycket så man kunde duscha håret och allt. Förstås berodde det på att taket var vinklat och typ ingen normallång person ändå hade kunnat stå raklång där. Själv behövde jag inte tvätta mitt hår under min korta vistelse, men om det är viktigt att kunna göra det tror jag man gör bäst i att begära ett normalt badrum om man bokar in sig här. I det stora hela var jag riktigt nöjd och för mig var detta rätt så lyxigt, som ju är van vid sovsalar och delade badrum. 
 
Souvenirer
Jag avslutar med resans lilla souvenirskörd: ett par söta magneter som hittade sin plats bredvid husen från Amsterdam, och spa wafers, en slags supertunn krämfylld våffla som är typiskt tjeckiskt. 
 
 
Dela gärna med dig av dina egna Pragtips i en kommentar nedan! 
Taggar: Prag, Tjeckien, restips;

Mina ESC-höjdpunkter 2019

Eurovision Song Contest är över för denna gång, men här släntrar jag ännu in med en liten ESC-lista. Gör den gärna du med! Här finns förresten min topp 5-lista som jag publicerade inför första semifinalen. Hade du kanske samma förhandsfavoriter som jag?
 
 
Vem röstade jag på?
Nederländernas Duncan, så gissa om jag blev glad över att han faktiskt vann också!
 
Om inte min favorit hade vunnit, vem skulle jag ha valt som alternativ?
Troligen Italiens Mahmood. Det är tydligen personliga och berörande historier som går hem hos mig i år.
 
Kvällens rysare
Sista skedet av röstningen, vem vinner, hur många poäng får de sista bidragen av folket? Allt kan hända. Och vilken nagelbitare det blev, samt lite överraskningar också i hur juryns och folkets röster skiljde sig åt.
 
Kvällens snyggaste show
Nederländernas var så avskalat genomsnyggt, men Australiens bidrag var ju helt spektakulärt, och något jag inte sett förut! Jag hade då inte klarat av att svaja omkring där uppe och samtidigt sjunga.
 
Kvällens ögongodis
Schweiz Luca Hänni gick ju riktigt bra att titta på. Duncan hade en mera nörd-charmig snygghet över sig och så tyckte jag Azerbajdzjans Chingiz såg helt trevlig ut också. Tre män som är snygga på tre olika sätt!
 
Kvällens kvinnliga outfit
Madonna eller Australiens Kate Miller-Heidke kanske?
 
Kvällens manliga outfit
Jag brukar inte fästa lika mycket uppmärksamhet kring männens klädsel eftersom den ofta är rätt så avskalad, men jag reagerade på att sångaren för Azerbajdzjan hade rätt så najs utstyrsel, som gav ett starkt och maskulint intryck.
 
Kvällens OMG
När Hatari (Island) drog fram palestinska flaggorna. Jag undrar hur många timmar de fick spendera på flygplatsen för förhör på väg hem? Jag vet ju av egen erfarenhet att de kan vara lite besvärliga där, och då hade jag inte ens gjort något "fel". Ett modigt statement, men kändes inte helt rätt i just det sammanhanget. Madonna gjorde förvisso något liknande i sitt nummer, men det kändes som en snyggare gest med de två dansarna som hade en israelisk och palestinsk flagga på ryggen och höll varandras händer. Lite mer som en hoppfull önskan om att det ska bli fred en dag. 
 
Kvällens guilty pleasure
Eller ja, vet inte om jag kan kalla det pleasure. Jag gillade egentligen inte Hatari alls. Så varför kunde jag inte släppa blicken från dem när de uppträdde? Mera en skräckblandad fascination kanske det var. Jag var faktiskt lite rädd ett tag att de kanske skulle vinna alltihop. Så förvirrande!
 
Bästa mellanakten
Madonna gjorde ju en toppenshow, men jag tyckte ändå det trevligaste var medleyn mellan Måns Zelmerlöw, Conchita Wurst, Verka Serduchka och Eleni Foureira.
 
Vad tyckte du om ESC 2019?
Taggar: ESC 2019, ESC Grand Final, eurovision song contest 2019;

Bohemian Switzerland-mystik & episka Bastei-vyer

Namnet till trots så ligger Bohemian Switzerland (České Švýcarsko) inte alls i Schweiz, utan i nordvästra Tjeckien. Denna nationalpark är ett perfekt dagsutflyktsmål från Prag, eller varför inte från Dresden i Tyskland ifall man planerar en resa dit. När man åker över till den tyska sidan av gränsen talar man istället om Sächsiche Schweiz eller Saxon Switzerland, och detta område i sin helhet är en bergskedja känd för sina intressanta sandstensformationer, i synnerhet de man hittar i Bastei som jag också besökte under dagen.
 
Denna dagstur gjorde jag genom en grupptur som ordnas i mindre grupper - det finns några olika företag att välja bland ifall man vill göra en sådan tur själv. Hade så pass flyt att det inte var en fullbokad grupp denna dag, utan det blev bara jag, guiden som var ungefär i min ålder och ett äldre amerikanskt-kinesiskt par. Trevligt gäng och så blev det snarare lite roadtripkänsla över det hela, jämfört med en fullpackad minibuss. Och även om minibussen hade varit fullbokad så är det ändå en liten grupp jämfört med de stora turistbussarna. Verkligen att rekommendera för den som inte vill hyra bil.
 
Här kommer bilderna och berättelserna från en vårdag i fantastiska tjeckisk-tyska omgivningar och natur!
 
Jag blev upphämtad från mitt boende, vi presenterade oss kort för varann och så bar det iväg bort från staden och ut i Tjeckiens landsbygd. Det var en lättsam stämning och alla var pratglada, så vi dök genast in i diskussioner kring olika skillnader mellan Tjeckien, USA och Finland. Jag fick snabbt en känsla av att den tjeckiska mentaliteten nog inte är så väldans olik den vi har i Finland, t.ex. har vi samma sorts kärlek för naturen och åtminstone vår guide var precis på samma våglängd som jag kändes det som.
 
Czech Republic landscapes
Bilfärden i sig var ju en fröjd för ögat, med mängder av gula rapsfält och kuperade landskap. Vi tog en stretch- och kisspaus vid en bensinstation och fick en snack pack för dagen - ingen risk för att behöva gå hungrig. I priset ingick dessutom en ordentlig traditionell tjeckisk lunch samt dryck.
 
Så anlände vi till Bohemian Switzerland och gav oss iväg på en rätt så kort vandring på kanske sisådär 3 kilometer. Det var tänkt vi skulle vandra ännu kortare, men så menade guiden att det fanns risk för väldigt mycket turister den dagen och att han rekommenderar vi vandrar en lite längre rutt som inte är lika turisttät. Inte mig emot, betyder ju bara mer tid i den vackra naturen!
 
Rutten startar i en liten by med gulliga, delvis traditionella tjeckiska hus.
 
Czech traditional architecture
Czech naturen, Bohemian Switzerland
Sedan bär det av in i den trolska skogen. Rutten är inte alls krävande, men det var mycket nerför i början vilket kan bli jobbigt för den med knäproblem.
 
Förresten så är tjeckerna oerhört bra på att märka ut sina vandringsleder även digitalt, så jag fick tips om en kartapp (mapy.cz) med alla leder och sevärdheter. Kanske ett tips för den som tänkt utforska naturen på egen hand.
 
Czech Republic
Vi vandrar till viss del längs med ravinen där floden Kamenice rinner. Naturen doftar härligt, det har regnat en liten gnutta vilket lockar fram alla dofter ur marken och grönskan. Och så blir vissa stenar förrädiskt hala, så gäller att ha ordentliga skor med bra grepp, eller helt enkelt se upp var man sätter fötterna de dagar som det har regnat.
 
Visste du förresten att ordet bohem ursprungligen syftade på människor med rötterna i östra Europa och Böhmens (Bohemias) slaviska länder som idag utgör västra Tjeckien? Ordet var även synonymt med romer som t.ex. fransmännen då trodde kom från just Böhmen. Ungefär som vi i Finland tidigare misstagit romer för "tattare", alltså turkfolket tatarer.
 
utflykt från Prag: Böhmische Schweiz - vandring och båttur
Så kommer vi fram till den lilla båten som sakta ska ta oss fram en bit längs med floden. Långsamt ror båtföraren oss fram medans han berättar roliga historier på tyska för de tyska turisterna som också finns på båten. Jag förstår ju språket, men vår guide fick lov att översätta för vårt kinesiska par. Han pekar ut stenformationer som med lite fantasi liknar diverse djur. Emellanåt är vattnet så grunt att man kan se botten.
 
utflykt / dagstur från Prag: Bohemian Switzerland
saker att göra i Tjeckien: Bohemian Switzerland - båttur i Kamenice
Vi anländer till båtens ändstation och vandringen fortsätter ett litet tag till längs med Kamenicefloden.
 
Kamenice flod i Bohemia, Tjeckien
nature in Czech Republic - Bohemia
Sedan byts terrängen ut mot ren skog igen. Under denna vandring har jag och guiden hunnit avverka en del samtalsämnen kring t.ex. resor och natur. Han upptäcker också själv gärna världen och har besökt många spännande platser. Men uppskattar samtidigt det som finns i hemknutarna. En bekant känsla.
 
vandring Tjeckien, skog
Vi kommer tillbaka till byn där vi startade och äter lunch. Jag valde en kötträtt med lingonsylt och bröddumplings, som jag sköljde ner med en radler. Detta är en dryck som består av hälften öl och hälften läsk och som är vanlig speciellt i Tyskland. Lite nostalgi för mig som inte druckit det sen 2011. 
 
Vi fortsätter roadtripen och kör genom lite andra små samhällen samt passerar gränsen till Tyskland. Nedan bilder från Hřensko i Tjeckien och Postelwitz i Tyskland med sina fantastiskt söta korsvirkeshus.
 
Czech German architecture
Så var vi framme vid Bastei som alltså ligger i Sächsische Schweiz. Vi besöker en utsiktspunkt med fantastisk vy över floden Elbe, spännande klippformationer och omgivande miljöer. Själva utsiktsplatån på bilden nedan fick vi dock inte tillträde till, då den stängt på grund av en spricka i klippan som tyder på att platån kan rasa samman. Naturen har sin gång.
 
Elbe river / Labe from above
Bastei, Germany / Tyskland
Sedan vidare till den allra mest berömda turistattraktionen i området: Basteibron. Här, högt uppe på sandstensklipporna har det i tiderna funnits en medeltida borg. Själva bron byggdes först 1824 för att göra platsen tillgänglig för besökare. Först dock i form av en enklare träbro, och 1851 böts denna ut till dagens imponerande sandstensbro. Tack till den som kom på denna utmärkta idé!
 
utflyktstips Prag: Bastei brücke i Tyskland
Saxon Switzerland - Bastei, Tyskland
Jämfört med vandringen i Bohemian Switzerland som var ovanligt folkfattig så kryllade det av turister på och kring denna bro. Det var trots allt första maj och då hade typ halva Sachsens befolkning bestämt sig för att göra en utflykt just hit. Men det var bara att ha lite tålamod och snällt vänta på sin fototur vid de mest populära utsiktspunkterna.
 
Bron och bergsformationerna kunde beskådas från diverse utsiktspunkter. Jag som är något höjdrädd var något tveksam till om jag skulle klara att passera alla små broar som gick från en klippavsats till nästa, men det gick förvånansvärt bra. Jag vågade även utmana mig själv och vara extra trotsig mot höjdskräcken genom att ignorera guidens råd att inte titta neråt. Jag är definitivt inte lika mesig som när jag var yngre i alla fall!
 
Saxon Switzerland, Germany - Bastei tourist attraction
Bastei i Tyskland, nära Prag och Dresden
Efter att vi utforskat Bastei i någon timme var det dags att bege sig tillbaka till Prag, denna gång via tyska autobahn för att komma fram lite snabbare. Lagom tills magen började kurra blev jag avsläppt i Prag och kunde, väldigt nöjd med dagen, ge mig iväg för att leta reda på middag.
 
Har du varit här, eller gjort någon annan trevlig utflykt från Prag som du kan rekommendera?
 
Annonserna nedan är ett affiliatesamarbete:
 
 
 
Taggar: Tjeckien, friluftsliv, reseinspo, restips, vandring;