bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 serier att se i höst

Nu har min blogg varit död i en vecka, beklagar det. Jag har haft mycket på gång och har helt enkelt inte kunnat prioritera mina hobbyer på sistone. Men nu försöker jag köra i en mer normal takt igen och jag har flera roliga blogginlägg på gång. 
 
Jag tänkte nu lista de serier som jag sett de senaste månaderna. Jag har fortfarande inte återtagit prenumerationen av Netflix efter sommarens uppehåll, men däremot har jag skaffat VPN så att jag även kan se t.ex. SVT Play fast jag befinner mig i Finland. Ibland har man ju inte möjlighet att se vissa program just när de går på tv, så skönt att även kunna se saker och ting i efterhand.
 
 
ANNO 1790
Denna håller jag på att se just nu på SVT Play. Ett svenskt historiskt drama som utspelar sig i dåtida Stockholm med en sorts kriminaldetektiv som huvudkaraktär. Dessa tider är omvälvande med nya idéer och ideologier som av en del anses vara kontroversiella och rentav farliga. Naturligtvis hittar man även romans här.
 
SANDITON
En tolkning av den sista novellen som Jane Austen påbörjade men aldrig skrev färdig pga att hon avled 1817. En intressant tidsresa tillika kärlekshistoria på 8 episoder som jag såg på Svt Play, men tyvärr kan man inte se den där längre. Kanske den finns tillgänglig någon annanstans.
 
 
 
MURAR, GRÄNSER OCH TAGGTRÅD
På Kunskapskanalen kan man se dokumentärserien Murar, gränser och taggtråd. En oerhört välgjord serie som ger en insikt i att leva i konflikt vid omtvistade gränser. Avsnitten om Berlinmuren samt Israel och Palestina såg jag rent av två gånger.
 
HJÄRTATS VÄGAR / HJÄRTDOKTORN (på engelska THE HEART GUY)
En dramaserie som utspelar sig i Australien och handlar om en framgångsrik och charmig hjärtkirurg i Sydney som hamnat i lite "etiskt trubbel" och som straff blir omplacerad till en mindre klinik i en småstad ute i bushen. Hans etiska dilemman fortsätter och kryddas av kärlekshistorier, samtidigt som man även kan följa bland annat hans familjemedlemmar som han har en något knepig relation med. En väldigt rolig serie med humor, drama och kärlek. I normala fall är inte detta riktigt min typ av serie, men jag föll för den småningom och sen kunde jag inte sluta titta. Jag såg den på SVT Play och en 5:e säsong är planerad. 
 
WORLD ON FIRE
Andra världskriget. En dramaserie där man får följa vanliga människors öde i de drabbade länderna. Kärlek, sorg, våld, förföljelse och annat elände som följde nazismens spår. Ens egna liv ter sig mer lätthanterligt efter att man sett denna serie - kanske ändå rätt så bra i dessa corona-tider som vi verkar få leva med ett tag till.
Också denna såg jag på SVT Play, och en andra säsong är planerad.
 
 
Vad har du sett för serier på sistone?
Taggar: filmtips, höst, serietips;

Oktober fototema - man-made

Ny månad - ny fotoutmaning! September fototema lydde solnedgångar och soluppgångar, nu funderade jag istället lite i arkitekturbanor. Till slut landade jag i det engelska ordet "man-made". Som alltså kan översättas till "skapat av människan", eller konstgjort. En motpol till det som naturen själv har skapat med andra ord.
 
Ett tema som man nästan kan göra hur brett som helst, så det kan löna sig att man skapar en egen röd tråd eller väljer ut några underkategorier som man vill fokusera på. Lite svårt på ett sätt, samtidigt som alla borde hitta mängder med bilder som passar in i temat. Är du med?
 
Tack till följande som deltog i förra månadens tema:
PJ:s Byffé - Från by till fé
Veiken
FREEDOMtravel
Lisette med ett glas vin
Oh darling, let's be adventurers
Ditte mitt i...
Livet får inte plats i ett nötskal
Explore More
 
 
KONSTLAD NATUR
Människor tenderar att vilja skapa natur som är konstgjord eller anlagd på något sätt. Man vill ändra, förbättra eller skapa mer natur efter en era då man kanske underskattade den och började anlägga betong där naturen en gång fanns. En del städer satsar alltmer på att integrera växtlighet i stadsbilden för en sundare miljö och större trivsel för människan. Somliga har insett att utan naturen är vi inget. Men tyvärr finns det fortfarande alltför många som inte respekterar jorden vi lever på alls.
 
I Singapore hittar man bland annat dessa futuristiska träd (Supertrees) och i växthuset Cloud Forest finns det gott och grönska samt ett konstgjort vattenfall.
På ön Sentosa har man förutom konstgjorda stränder även anlagt konstgjorda öar. Här står jag på konstgjorda ön Palawan och blickar över på en av många artificiella stränder.
 
I norra Australien hittar man denna enorma vattenreservoar som är den näststörsta i Australien, och skapad av människan. En vacker plats är det! Bilden nedan är från samma plats, med infinitypool i förgrunden.
 
Grönområde i Bangkok, en stad som behöver friskare luft.
 
FRÅN UPPTRAMPAD STIG TILL ASFALT
Människan har i långa tider skapat rutter för att enklare kunna ta sig fram och hitta rätt.
 
En vältrampad stig av vandringsentusiaster i Australiens mitt. Ändrar miljön en aning, men på ett harmlöst sätt sålänge folk inte lämnar kvar något annat än fotavtryck.
 
I Israels öken har man huggit ut en trappa för att underlätta vandringen lite.
 
Det är numera enkelt att ta sig fram genom de slingrande bergen på Teneriffa via asfaltsbelagda moderna vägar. Annat var det förr i tiden när man i bästa fall hade en åsna som hjälp.
 
LEK MED ELEMENT 
Vi tar gärna kontroll över elementen för att uppnå estetik.
 
De eternal flames som man hittar i Australien är inte bara coola att se på, utan den är även ett minnesmärke för de som stupade i världskrigen. Jag gillar också att elementet vatten finns med här.
 
Fontäner är ett vackert och roligt sätt att få in elementet vatten i stadsbilden.
 
MÄNSKLIGHETENS ELÄNDE
Långt ifrån allt som människan skapat är ju positivt... Israels barriär på Västbanken får representera mänsklighetens elände. Att man ska behöva såna här murar är inget annat än ett misslyckande från mänsklighetens sida.
 
 
 
NYBYGGT OCH ÅTERUPPBYGGT
 
Perths skyskrapor är väl ganska nybyggda. Och jag har förstått att det ständigt finns planer på fler häftiga skyskrapor i denna stad som är en av de snabbast växande i Australien.
 
Mostarbron (Stari most) i Bosnien och Hercegovina får representera ordet återuppbyggt. Den ursprungliga bron från 1500-talet bombades sönder 1993 under Bosnienkriget och den nya versionen återinvigdes 2004. För en sån här kulturskatt kan man ju inte låta gå förlorad.
 
Någon favoritbild/tolkning?
Taggar: fotoblogg, fotografering, fotoutmaning, resigt, resor;

Mitt första tryckta resereportage

Mitt namn har figurerat i regionala tidningar tre gånger hittills i år. Första gången var i våras när jag skickade in ett par bilder från min coronavardag där jag fikade i skogen och tältade i vardagsrummet för att liva upp vardagen lite - då fick jag en första liten moment of fame med bilder, namn och citat. På sommaren publicerades årets upplaga av I Rågens och Fjärdarnas Rike som är en bok med artiklar skrivna av diverse personer som har koppling till vår kommun på ett eller annat sätt. För min del var det dock oväntat att även en reporter från Vasabladet var på plats för att fota och intervjua mig och en annan ny skribent. Jag började känna på mig att detta coronaår är ett bra år att synas i tidningar, och att det antagligen kommer hända något mera innan året är slut.
 
Mycket riktigt så blev jag en höstdag plötsligt tillfrågad av Kustmedia om jag ville börja frilansa hos en annan lokal tidning som letat efter en ny reseskribent. Jag har aldrig skrivit något reportage för en tidning förut, så efter att ha fått lite instruktioner och tips som stöd var jag peppad att sätta igång att skriva om resan genom västra Australien. 
Jag fick bra feedback på min artikel och det kändes som julafton när ett tidningsexemplar snart dök upp i min postlåda. Mitt allra första tidningsreportage!
 
Maria Norrgård, Oravais, Vörå - reseskribent ByaNytt Kustmedia
Det var riktigt roligt att skriva på detta sätt, om än det var svårt att komprimera en 35 dagar lång roadtrip och plocka ut höjdpunkterna och annat som kändes väsentligt.
marias memoarer - finlandssvensk - reseskribent ByaNytt Kustmedia
ByaNytt kan man prenumerera på som e-tidning och papperstidning. Dessutom kan man köpa lösnummer online. Jag är osäker på var lösnummer i pappersformat brukar säljas.
 
Har du upplevt något moment of fame i år?
Taggar: finlandssvenska bloggare, resebloggar, resor;