Nästa resa går till...Amsterdam!

Andra resor / other destinations / Amsterdam / Permalink / 5
Nu tänkte jag avslöja mina närmsta reseplaner, bara drygt en vecka före avfärd - skulle nästan vilja kalla det en weekendtrip, men vi reser ju mitt i veckan.
 
Jag ska alltså iväg på en liten mor-dotter-resa till inte mindre än Amsterdam - tulpanernas huvudstad och de gulliga byggnadernas och kanalernas högkvarter! Vi kommer ha en heldag och två halvdagar, vilket jag tror och hoppas att räcker bra för det vi vill se under vistelsen. Museum lockar inte så värst mycket, men ett besök i Anne Franks hus vore verkligen intressant! Jag har redan bokat biljetter till Keukenhof - världens näststörsta blomsterpark, och jag ser fram emot att beundra kanaler och smala hus, äta gott på mysiga caféer och restauranger och glida in i små söta boutiquer.
 
Dela gärna med dig av dina tips på små guldkorn och sevärda saker som du hittat i Amsterdam! Om du har bloggat om Amsterdam eller Keukenhof, lämna gärna en länk också.
 

Singapore - är det faktiskt så dyrt?

Singapore / Singapore, backpacking, reseinspo / Permalink / 1
När jag under min Australienresa knystade om att jag funderade på att sticka en sväng till exempelvis Singapore på väg tillbaka till Europa sa alla samma sak - Singapore är jättedyrt! Men dyrt enligt vem, och i jämförelse med vilka länder? 
 
how to travel Singapore on a backpacker budget / resa till Singapore på lågbudget
Budgetresenär som hittar små lyxkanter här och var. Bilden är tagen på Sentosa Island.
 
Visst är det ett dyrt land jämfört med de flesta andra asiatiska länder. Men för en som är van vid finländska och australiska prisnivåer känns Singapore fortfarande som en budgetresa för mig, då jag dessutom valde att bo på hostel i en billigare stadsdel istället för något snofsigt hotell som självklart hade trissat upp budgeten ordentligt. Summa summarum så går det absolut att spendera en vecka i Singapore utan att komma hem fattig som en kyrkråtta. Men man behöver fortfarande inte snåla på allt, utan det finns uttrymme att unna sig trevligheter.
 
För att hålla mina utgifter nere så valde jag alltså att bo på hostel i stadsdelen Little India som i sig är väldigt besöksvärt. Taxi är inte superdyrt, men naturligtvis är buss och tunnelbana de billigaste färdmedlen. Jag tog taxi någon enstaka gång när jag var för trött för att orka tänka ut vilken buss jag ska stiga på, samt när jag skulle till flygplatsen. Flygplatsens shuttle är också prisvärd tycker jag. Sen kan man äta förmånligt på hawkers eller andra billigare uteställen. Speciellt enkelt var det att hitta en prisvärd måltid i Little India. 
 
Street cat in Little India, Singapore / gatukatt i stadsdelen Little India, Singapore
Little India - en stadsdel som bevisar att Singapore inte enbart är en skinande ren stad med ett perfekt yttre. Här hittar man cigarettfimpar på marken och gatukatter. Trevligt ställe hur som helst, med indisk mat överallt!
 
Det finns även massor av saker som man kan se och göra som kostar inget eller väldigt lite. Samt att shoppingen inte behöver bestå av dyra märkeskläder, utan man kan lika gärna fynda två härliga pashminasjalar för sammanlagt 10 S$ (singaporiansk dollar) - ca 6 euro - i Arab Quarter.
 
Om jag inte missat någon viktigt utgift så spenderade jag under en hel vecka i Singapore - med boende, mat och snacks, transport, inträden, shopping och övrigt (medicin mot förkylningen, deodorant och dylikt) inräknat - ungefär 600 S$, det vill säga ca 370 euro. Hade jag skippat shoppingen helt hade jag kommit undan med nästan 100 euro mindre i utgifter.
 
Här kommer en mera konkret lista på hur jag spenderade denna totalsumma (anger ungefärlig summa i euro inom parentes), med några prisexempel:
 
En vecka på Bunc Hostel i Little India: ca. 170 S$ (105 €) - vilket ungefär motsvarar priset på det billigaste hostelet jag bodde på i Australien, men detta i Singapore hade mycket bättre standard.
 
Shopping: ca. 150 (ca 93 €). Prisexempel: äkta lädersandaler i Arab Quarter: 30 (18,50 €), örhängen med swarovskikristaller i en souvenirbutik vid Gardens by the Bay: 25 (15,50 €). Här ser ni en del av det jag shoppade i Singapore. Lyckoamuletten med mitt årsdjur som jag köpte i China Town kostade så lite att jag inte ens antecknade summan.
 
Mat: här spenderade jag ungefär lika mycket som på shoppingen, dvs ca. 150 S$. För detta fick jag 13 måltider. Förutom detta spenderade jag sammanlagt 37 S$ på snacks (frukt, glass, chips m.m.). Frukost åt jag gratis på hostelet.
Prisexempel: billigaste måltiden kostade 6 (3,70 €), och den dyraste kostade 20 (12,35 ) - den dyraste måltiden var en turistfälla men jag hade just då inga bättre val. Här har jag bloggat om mina smakupplevelser i Singapore
 
Transport: ca 55 S$ (40 €). Prisexempel: 9 S$ för flygplatsshuttle en väg, buss mellan 1,4 och 3,90 (observera att de inte ger någon växel tillbaka, så har man inte jämna slantar så får man betala överpris, jag fick för det mesta avrunda uppåt). Tunnelbana 1,5.
Prisexempel taxi: 18 S$ från Gardens by the Bay till Bunc Hostel, ska ta ca 15 minuter, men tror det tog längre när jag åkte, och jag åkte uppskattningsvis 6-tiden på kvällen)
 
Inträden: 32 S$ (20 €) - Flower Dome, Cloud Forest och OCBC Skyway, samt Sentosa admission på 4 S$ - där ingick även transport till och från ön, samt transport runt på ön.
 
Sightseeing in Singapore / sevärdheter i Singapore
Många sevärdheter kan man se helt gratis!
 
Jag skippade med andra ord lyxhotell och takbarer. Om jag inte hade blivit så förkyld hade jag dock även besökt en takbar för att njuta av utsikten och ta en drink. Hur som helst, man kan njuta av Singapore utan att spendera en förmögenhet, om än det inte är så billigt att man nästan får skämmas, som med de riktigt billiga destinationerna i Asien.
 
Om du varit i Singapore, hur såg din budget ut? Har du rest till något annat "dyrt" ställe som budgetresenär, och vad är dyrt för dig?

Nimbin - Australiens ultimata hippieby

Australien / Australia / Byron Bay, NSW, Nimbin / Permalink / 1
Disclaimer - i inlägget nämns drogbruk, men jag återberättar bara det jag upplevt, hört och läst om på ett neutralt sätt. Jag tar i inlägget ingen som helst ställning för eller emot och jag uppmuntrar heller inte läsare till att använda rusmedel.
 
(Disclaimer: I will mention the use of drugs in this blog post, however I am only retelling what I have seen, heard and read about this place in a neutral manner, with no personal opinions whatsoever about the drug use as such and I am not encouraging my readers to use drugs in any way)
Nimbin must be the ultimate town for hippie people. It's contradictory stance on use of haschish and marijuana is one of the reasons I find this town fascinating (it is illegal, yet everyone - including the police - know that it is Australia's unofficial capital of weed and yet it doesn't seem like too much is being done to stop it). Other reasons for visiting this town are the bright colours and chilled out atmosphere. No need to be a smoker to enjoy a one day tour to this place, and there are also plenty of nature to explore around Nimbin, such as Minyon Falls, that looks quite impressive after rainfall.
 
Om Byron Bay är en hippiesurfares paradis, så torde närliggande Nimbin vara alternativet för fullfjädrade landkrabbe-hippies. Detta lilla samhälle på något över tusen invånare ligger nämligen en bit inlands, halvgömt nere i en dal, och tycks vara en sorts tillflyktsort för de som vill röka sitt gräs i lugn och ro (även om inte alla som bor där använder sig av droger, och man kan gott besöka denna by även om man inte själv brukar något rusmedel). Vad jag har förstått har nog polisen översikt över vad som händer här, så de ingriper väl om det skulle bli några större problem, men i övrigt verkar det som att de ser genom fingrarna vad gäller måttligt marijuanabruk. Ett rätt intressant fenomen tycker jag, så jag ville ju såklart åka hit på dagstur för att kolla in vad det riktigt är för ställe. Vi skumpade delvis över grusvägar och genom skogar i en regnbågsfärgad buss alltmedans busschauffören berättade den ena knasiga historien efter den andra. Till slut nådde vi byn.
 
Nimbin hippie town in New South Wales, Australia
Inget hysch-hysch här inte, röktillbehör säljs helt öppet och alla vet att det finns folk som röker på. Själva substansen säljs inte riktigt lika öppet, vilket tyder på att det ändå inte är riktigt lagligt. Polisstationen finns ändå i slutet av huvudgatan, och jag har förstått att de gör stickprov eller razzior mot butiker och turistbussar nu som då. Väldigt motsägelsefullt och jag får inte riktigt på klart vad som egentligen är ok, och vad som inte är ok. Det får förbli ett mysterium.
 
rainbow colours in Nimbin, near Byron Bay
En regnbågsfärgad souvenirbutik.
 
retro cars and aboriginal art in Nimbin, Australia
En del körde omkring i retrobilar och på husfasader kan man beskåda vacker aboriginsk-inspirerad konst.
 
Medical cannabis shed in Nimbin, New South Wales
Nimbins hälsocentral..? Jag knackade inte på, men föreställer mig att det satt någon medicinman där inne, redo att behandla folks krämpor. Men don't worry, det finns nog sjukhus och vanlig hälsocentral också.
 
hippiestaden Nimbin i Australien erbjuder färgglad shopping
Färgglada sjalar hänger på rad och gör en lite köpsugen.
 
siamese cat in Nimbin / siameskatt i Nimbin, Australien
Siameskatt som vaktar ingången till en liten botique.
 
hemp shopping in Nimbin, Down Under
Hampaväxter odlas inte enbart för drogbruk. Det finns även växter som används för att tillverka textilier och mycket annat, och dessa har ofta en så låg halt av THC att det inte ens skulle löna sig att försöka röka det.
 
hemp bar in hippie town Nimbin, NSW
Ett café, som inte säljer cannabis (åtminstone inte till pappers?), men som i alla fall fungerar som ett informationscenter kring hampaväxten. Marijuana och cookies får man hur som helst tag på i staden om man så vill. "Den som söker, den finner". Inte för att man behöver söka särskilt intensivt.
 
retro car in Nimbin / retrobil Ford i Nimbin
Ännu en ljuvlig retrobil!
 
önsketräd i hippiestad Nimbin
Vi hittade ett önsketräd där man kunde skriva ner en personlig önskan på en papperslapp som man sedan knöt fast på en gren. Kommer inte ihåg exakt vad jag skrev längre, men kanske min önskan slår in en dag!
 
Grasshoppers rainbow bus, Nimbin
Här har ni bussen vi åkte med. Det fanns inga säkerhetsbälten och bussföraren körde med framdörren öppen, men som sagt, det är tydligen inte så stenhårt med lagar och regler vad gäller Nimbin.
 
Minyon Falls waterfall, near Nimbin, NSW, Australia
Förutom själva samhället Nimbin gjorde vi även en avstickare till över 100 meter höga vattenfallet Minyon Falls. Turligt nog hade det regnat häftigt dagen före, och därför kunde vi njuta av större vattenmängder än vad de haft innan. Här blev jag fotograferad av en journalist från Sydney som tydligen hängt med på samma tur som jag, men jag har fortfarande inte hittat någon bild på mig ute i cybervärlden...
 
Har du besökt, eller skulle du vilja besöka denna plats? Har du besökt någon annan liknande plats?
Till början