Det börjar våras?

 
Jag skulle blogga om Australien, men så blev jag så vårpirrig då regnmolnen plötsligt skingrades och solen kikade fram. Jag kunde förstås inte låta bli att ta en promenad för att lufta mitt nattskiftströtta ansikte.
 
Och idag kände jag verkligen att det är vår i luften på riktigt, för första gången i år. Fastän jag ju vet att det där bakslaget säkert kommer innan vintern är över helt. I Finland kallar vi fenomenet för "takatalvi" - översatt ungefär bakvinter. Det syftar såklart inte på bakändan, utan på att vintern kommer tillbaka när man trott att den är över för säsongen.
 
Jag insåg under promenaden att jag har varit så fullt upptagen med jobb och studier på sistone att jag knappt ens hunnit se mig om på sistone - när började t.ex. havsisarna smälta? Idag gick jag just till havet och blev förtjust då jag äntligen fick se vatten istället för is. Jag har varit rätt insnöad i tankarna men nu vaknade jag tydligen lagom till vårsolen.
 
Nå, idag bryr jag mig inte om ifall det kommer snöa igen nästa vecka, så här listar jag dagens vårtecken:
• svanarna har anlänt (jag har inte sett dem själv, men folk säger så)
• snön och isen smälter i rasande fart
• solen är stark och det regnar istället för snöar
• jag tror att idag är årets hittills varmaste dag med rätt så många plusgrader
• videkissarna blommar för fullt - jag tog in ett knippe då jag antar att de är utblommade till påsken
• fiskmåsarna skriker
• jag kan känna doften av smältande bar mark
 
Ett mindre trevligt vårtecken: allt som gömts i snön kommer upp i tö... Som tur är kom jag ihåg att ta med en liten soppåse som jag lyckades fylla åtminstone till hälften. Plastpåse med i fickan ska jag börja ha som vana framöver, för det är ju omöjligt att gå någonstans utan att hitta skräp på marken. Vem är med mig?
 
Vilka vårtecken har du noterat hittills?
Taggar: vår;

Lär känna personen bakom bloggen

Jag känner att jag kanske nu som då också borde skriva lite mer personliga inlägg, alltså sådana där du får lära känna mig mer som person? Eller vad tycker du? En del av er som läser min blogg känner ju mig privat, men ni är ju också väldigt många som inte gör det.
 
Kanske någon gång per månad, vid sidan om mina vanliga inlägg om resor och annat vore lämpligt. Att lära känna en i listform känns kanske mest lättsmält, så här kommer till att börja med 20 "lära känna mig-frågor" som jag hittade hos Anjelica Sjögren.
Vad hade du svarat på frågorna? Ställ gärna fler frågor i kommentarfältet om det är något du undrar över som har med mig som person/mitt liv att göra!
 
Den nyaste bilden jag kunde hitta på mig själv...
 

1. Vad är ditt fullständiga namn?Maria Sara Johanna Norrgård (Maria och Johanna är namn som finns i släkten och som mina föräldrar ville föra vidare, Sara för att det var det namn som min farfar så gärna hade velat jag skulle få)

2. Hur gammal är du?31 år, höll på att skriva 21, haha!

3. Bor du ensam eller med någon/några andra?Jag bor själv, skönast så just nu!

4. Hårfärg?Har min naturliga färg numera - cendré. Men jag föddes faktiskt med nästan svart hår, långt var det också för att vara nyfödd. Jag var nästmörkast på BB. Men sedan blev det blont när babyfjunen blev till ordentliga hårstrån

5. Ögonfärg? - Melerade skulle jag säga. Vissa tycker dock de drar mest mot grönt

6. Hur lång är du? - Senast jag mätte mig på rådgivningen för något år sen var jag 158,5 cm kort. Fördelarna att vara kort är rätt många faktiskt, t.ex. får man plats lite överallt jämfört med en lång person där benen mest är i vägen.

Random bonusbild: detta gjorde jag för exakt ett år sedan - på väg hem från Helsingfors efter en två dagars-kurs genom jobbet. Hann även med att äta lite gott, shoppa nåt smått och spana på fina spårvagnar.

7. Singel eller i ett förhållande? - Singel, har inte ens haft tid att dejta på evigheter pga heltidsjobb och så studier på det.

8. Vad spenderar du mest pengar på? - Månadsvis blir det väl hyran och mat. I övrigt spenderar jag inte så mycket på allehanda prylar, utan lägger hellre pengarna på resor.

9. Hur många syskon har du? - en storebror, 5 år äldre

10. Favoritfärg? - jag kan omöjligt välja en färg, så jag säger regnbåge!

11. Vart handlar du ditt smink? - Närmsta butik som säljer Essence, eller så beställer jag från Dermosil. Bra budgetmärken!

12. Bor du i hus/radhus/lägenhet? - jag bor i en för mig lagom stor lägenhet på 37 kvadrat. Tro det eller ej så består lägenheten av hela två rum och kök trots att bostaden inte är så stor totalt sett. Här bloggade jag om min då nyinredda lya efter att jag flyttade in för lite över ett år sen. Några små förändringar har förstås skett sen dess, bl.a. lite mer på väggarna.

En tavla från Egypten ovanför tv:n har tillkommit sedan bilden togs
 

13. Vad gör du varje dag? - borstar tänder och hår, äter, sover och allt det där så gott som alla väl gör. Annars så dricker jag även te varje dag - eventuellt kan jag skippa det under värmebölja, men helst inte annars! Allra helst dricker jag mintte på morgonen och chaite med mjölk och honung på kvällen.

14. Favoritmat? - finns ju så mycket som är gott. Överlag gillar jag pastarätter och (sydost)asiatiskt, samt pizza. Även blivit förtjust i israelisk couscous (ptitim), men det är ju lite svårt att få tag i häromkring, så jag använder sparsamt av påsen jag fick med mig från resan i höstas... Mozzarellafingrar och pommes frites med majonnäs är en av mina favoriter vad gäller comfort food. Eller tacopaj.

15. Vad ser du fram emot till hösten våren? - Pragresan såklart, och att förhoppningsvis hinna bli helt färdig med mina studier. Får se om jag hinner och orkar med den allra sista delen eller om det blir så att jag sparar den till hösten... Och så ser jag såklart fram emot att ha sommaren runt hörnet igen.

16. Vem litar du på? - De allra närmaste i familjen/släkten och mina närmsta vänner. I övrigt gäller det att följa sin magkänsla, vad gäller t.ex. att lita på främlingar.

17. Favorit på Youtube? - jag följer inget konto på YouTube, använder den kanalen mest när jag vill söka upp info eller inspiration till något, och så för att spela musikvideor.

18. Vad har du alltid i kylen? - jag har så gott som alltid helmjölk (smakar mer och jag vill gärna ha lite mer fett i kosten), smör, ägg, sojasås, lönnsirap, buljongtärningar och typ ketchup, senap och sånt. Sen varierar det vad jag har för grönsaker och övrig mat, men oftast hittar man även morötter och juice där också.

19. Är du en morgon- eller kvällsmänniska? - jag känner mig som varkendera, eller en "permanently exhausted pigeon"? Gillar inte att stiga upp tidigt, men vill heller inte sova bort hela förmiddagen. Går hellre och lägger mig rätt tidigt än sitta uppe sent. Men som 3-skiftare får jag anpassa dygnet efter jobbet.

20. Varför bloggar du just nu? - Jag bloggar dels för mig själv, för att ha ett sorts arkiv där jag kan gå tillbaka och läsa om vad jag gjort under åren, minnas tillbaka till fina resor eller t.ex. kolla hur många vita jular vi haft under senaste åren. Men också för er andra, för att dela med mig av mina reseupplevelser, tips och livet i övrigt. Speciellt vänner och bekanta följer gärna med mitt liv genom bloggen, men även andra människor som t.ex. är ute efter reseinspiration och kanske mer praktisk information. Om jag även tjänar en liten slant genom samarbeten nu som då så är det en plus i kanten och ett extra bidrag till resekassan.

Förutom att dricka te på vanligt skandinaviskt vis ur stora muggar så skulle jag heller inte tacka nej till ett glas starkt arabiskt mintte...

Taggar: blogglista, listor, personligt;

35 dagar från Darwin till Perth - delfinmagi, soluppgång & solnedgång

En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 8 (här finns alla delar i serien)
 
 
 
roadtrip i Australiens outback, Western Australia / Monkey Mia turistattraktion delfiner
 
Dag 28
 
Första delfinmötet och typisk outback
Dagen började vi med att beundra den vackra soluppgången i Monkey Mia, där den största sevärdheten består av halvtama flasknosdelfiner som man kan beskåda alldeles vid strandkanten ett par gånger per dag. Nu i efterhand har jag funderat lite kring den etiska biten i det hela, men å andra sidan förklarade guiderna att delfinerna bara matas med en liten del av födan de behöver dagligen, så de måste med andra ord även klara av att jaga på egen hand och behålla sitt vilda beteende utöver de kortare stunderna de spenderar med turisterna och guiderna. Kanske ändå inte helt ok enligt vissa, men de är förvisso inte inspärrade någonstans och blir därmed inte tvingade till något. Ett betydligt bättre alternativ till delfinarium, om inte annat. 
 
Nå, vi betalade inträde till området för att delta i matningssessionerna och möjligheten att få se de vackra djuren bara någon meter från våra fötter där vi stod i vattenbrynet. Vissa fick även äran att ge en fisk åt en av delfinerna, jag var en av dem. Man skulle kunna tro att detta var dagens häftigaste upplevelse, men vad jag inte visste just då var att jag senare samma dag skulle uppleva något enligt mig ännu häftigare i delfinväg. Mer om det längre ner i inlägget.
 
soluppgång och delfiner i Monkey Mia, Australiens västkust
Ser du delfinen framför bryggan?
 
Djur i Australien - Flasknosdelfiner vid Shark Bay, Western Australia
Efteråt stannade vi till vid Peron Homestead där vi bl.a. fick syn på en vild emu på nära håll. Och en såndär väderkvarn som jag förknippar så väldigt starkt med Australien.
 
emu i västra Australiens outback
väderkvarn, typiskt Australiens outback, Down Under
Den observante med skarp syn kanske redan har upptäckt korpen som spanar högst upp på kvarnen?
 
Kontrasternas kust och spännande djur i havet
Nu följde en stundvis knepig sandväg som enbart är framkomlig med fyrhjulsdrift, genom Francois Peron nationalpark. Jag håller utkik efter taggagamer (thorny devil) och myrpiggsvin (echidna) bland buskarna medans vi skumpar fram, utan resultat.
 
Framme vid havet igen fascineras jag av kontrasterna mellan de vita stränderna, de röda klipporna och det turkosa vattnet. En ganska unik plats i Australien, känns det som. Vi stannade till vid South Gregories som påstods vara en bra snorklingplats, men det verkade inte finnas så mycket spännande att se i vattnet sist och slutligen. Det blev skräpmat till lunch (dvs chips, frukt och cookies) eftersom vi inte tog oss tid att laga mat, sedan hittade vi en plats där vi la vi upp tälten färdigt för natten och körde vidare till ett par till platser vid udden av nationalparken.
 
Francois Peron, sevärd nationalpark längs Australiens västkust
rekommenderat i Francois Peron national park: Skipjack Point Lookout
Vid Skipjack Point njöt vi av vackra vyer och kunde i det väldigt klara och långgrunda vattnet skymta små hajar och några örnrockor (eagle rays). Fantastiska djur tycker jag!
 
worth seeing in Francois Peron national park: Skipjack Point
Återigen, så vackert med den röda sanden mot det blå havet... En sorts getabock trippade plötsligt fram mellan sanddynerna, men den fastnade inte på bild.
 
best of Francois Peron: Skipjack Point
 
Dagens häftigaste delfinupplevelse och en pastellig solnedgång
Vi spanade så länge på rockor och hajar att vi började få brått till den tänkta solnedgångsplatsen - Cape Peron. Förutom en fantastisk solnedgång fick vi även bevittna delfiner som jagade fisk alldeles intill strandkanten. Just dessa delfiner som finns här har nämligen en ganska speciellt jaktteknik - de omringar fisken och jagar in dem mot land, tar sats och når en överraskande hög hastighet där de tar upp jakten och precis innan de strandar gör de en snäv sväng och fångar fisken som vid det här laget är rätt så chanslös. Detta fick vi alltså bevittna på bara några meters avstånd, bort från turistmassorna - Monkey Mia kan faktiskt slänga sig i väggen! 
 
besöksvärt i Francois Peron nationalpark: Cape Peron med solnedgång och vilda delfiner
Tar en liten öl, njuter av solnedgång och kollar in delfiner - du ser väl ryggfenan på bilden till höger?
 
röd sand och klippor i solnedgång, Cape Peron i västra Australien
Solen går ner, månen går upp
 
sunset at Cape Peron, Australia / solnedgång vid Cape Peron, Australien
Kolla på färgerna strax efter att solen sjunkit under horisonten, vilka underbara pasteller!
 
amazing sunsets in Australia: Cape Peron / Fantastisk solnedgång på Australiens västkust
 
Efter detta fantastiska avslut på dagen åkte vi tillbaka till vår färdiga campingplats och åt middag innan vi nöjda kröp in i våra tält för natten.
 
Vad har du sett för spännande och härliga havsvarelser? Tipsa gärna också om en plats där du sett en solnedgång utöver det vanliga.
Taggar: 35dagar, Australien, West Coast, Western Australia, kvinnliga äventyrare, reseinspo;