Topp 10 i resor - världens minsta nationer

Andra resor / other destinations / resebloggar, reseinspo, resor, topp10 / Permalink / 5
Från världens äldsta städer, till världens minsta länder. Jag tycker det är något intressant med mikrostater, fastän jag inte själv besökt ett enda land på topp 10-listan än.
 
När jag kollade in wikipedias lista över länder efter yta (hur roligt som helst för en resenörd) så fick jag konstatera att de minsta nationerna jag besökt är Singapore (plats 20), Israel och Nederländerna. Vissa listor räknar även Palestina som en egen stat och isåfall är det mitt nästminsta land. I Australien besökte jag även det självutnämnda och högst inofficiella landet Principality of Hutt River, som påstått sig vara självständigt sedan 1970. Om det vore en erkänd stat skulle det placeras som nummer 6 på topplistan, med sina 75 km²
 
världens minsta länder - topp 10-listan
Vatikanstaten - By Diliff - Own work, CC BY-SA 3.0, Link
 
Men här kommer alltså världens minsta accepterade länder, baserat på landyta:
 
1. Vatikanstaten (0,44 km²)
 
2. Monaco
 
3. Nauru
 
4. Tuvalu
 
5. San Marino
 
6. Liechtenstein
 
7. Marshallöarna
 
8. Saint  Kitts och Nevis
 
9. Maldiverna
 
10. Malta (316 km²)
 
topplista över mikronationer i världen
Liechtenstein - By Michael Gredenberg - Own work, CC BY-SA 3.0, Link
 
Av dessa är jag extra sugen på Malta just nu. Men även Vatikanstaten tror jag mig kunna besöka inom en ganska snar framtid. Egentligen är alla mikronationer i Europa mer eller mindre lockande, samt Maldiverna som ser ut som rena drömmen. De andra önationerna i listan är kanske lite mer svårtillgängliga, så de ligger inte på min bucketlist för tillfället.
 
mikrostater värda att besöka
Singapore, det minsta landet jag besökt hittills
 
Vilka länder är de minsta du besökt? Och vilka vill du besöka framöver?

35 dagar från Darwin till Perth - krokodiljakt & Wolfe Creek-mystik

Australien / Australia / 35dagar, Western Australia, kvinnliga äventyrare, reseinspo, road trip / Permalink / 0
En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 4 (här finns alla delar i serien)
 
Dag 13
Det blev en väldigt tidig väckning 04:15 med start när det precis börjat ljusna. Sköljde av mig lite i det nästan ljumma vattnet vid campingplatsen och så var jag färdig för en ny dag. Det blev en snabbvisit till lilla orten Halls Creek där vi utnyttjade täckningen som fanns för några minuter av internet. Det är ju bra att nu som då kunna uppdatera sociala medier så familj och vänner ser att man lever och så.
 
Sedan körde vi till Wolfe Creek nationalpark, där man kan beskåda en imponerande krater av ett gammal meteoritnedslag. Enligt Nasa är detta världens näststörsta krater varifrån man kunnat samla fragment av meteorit. Ganska spännande, eller hur? Förutom att man gärna börjar fantisera om utomjordiska krafter här så förknippas platsen även med skräckfilmen Wolf Creek, som är inspirerad av backpacker-massmördarna som härjade i Australien på 90-talet samt 2001. Det var inte en film jag hade lust att se just då medans jag reste runt i landet. Har förvisso inte sett den i efterhand heller.
 
meteoritkrater i norra Australien - Wolfe Creek, Western Australia
Panorama över kratern. Det fanns en varningsskylt om att inte gå ner i kratern av säkerhetsskäl, men de trotsade jag naturligtvis och kravlade långsamt nerför slänten, försiktigt med tanke på att det var rätt brant och det fanns många lösa stenar. Det var det väl värt.
 
Växtligheten där nere var intressant, med vackra blommor och på bilden ovan ser du liksom en grön ring av frodig grönska. Innanför ringen består marken fläckvist av bländande vitt salt. Ja, jag provsmakade lite för att bekräfta att det verkligen var salt. Och nej, jag muterade inte till någon alien.
 
växtlighet och djurliv, Wolfe Creek, Australien
Ödlan ovan såg inte riktigt ut att komma från denna värld. Men vackra fluffiga blommor innanför gröna ringen.
 
roadtrip från Darwin till Perth, Wolfe Creek Meteor Crater
Det är fler än jag som vågat mig ner, att döma av de upptrampade stigarna.
 
Vi äter en snabb lunch och beger oss vidare. Fick syn på Australiens största örnart - kilstjärtsörnen - och såg en massa kor och några vildhästar, varav en var så mager att man kunde räkna revbenen på stackarn. Till slut anländer vi till campingplatsen för natten, där vi hittade en massa brasved för att göra en värmande brasa.
 
Dag 14
K stressar, skäller och klagar på allt och alla, så som så många andra morgnar. Men när man försöker vara hjälpsam eller så duger det naturligtvis inte, utan då vill han göra allt själv?? Nåja, man har börjat lära sig att det går om och att det inte är något att bry som om - det är han som lider av attitydproblem. 
 
Humöret stiger småningom och vi siktar in oss på Tunnel Creek nationalpark. Detta vattendrag flyter genom en grotta som är en del av det 350 miljoner år gamla revsystemet från geologiska perioden Devon. Det var under denna period som mängden fiskarter och andra havsdjur ökade, inklusive koraller. Här utvecklades även de första landlevande ryggradsdjuren. Häftigt med så uråldrig historia, före människans existens.
 
roadtrip från Darwin till Perth - Tunnel Creek i Kimberley
Om än man ibland hittade ljusglimtar i grottan, behövdes även ficklampor för att navigera. Tidvis fick man vada genom grunt vatten, och om man höll utkik inne i den mörka grottan kunde man även skymta nån enstaka sötvattenkrokodil! Ser du de lysande ögonen på bilden nedan? Det var inte alls en stor en, och den var så stilla (säkert för att den hoppades att den skulle vara osynlig för oss) att vi först var osäkra på om det verkligen var en krokodil. Men så rörde den på sig efter ett tag och försvann ner i vattnet för att gömma sig undan ficklamporna.
 
sötvattenkrokodil och Devonian fossil av koraller, Tunnel Creek, Australien
På bilden till höger fossilerade koraller.
 
Efter äventyret i den svalkande urtidsgrottan gjorde vi ett kort stopp vid Lillimilura Police Station, känd för att vara den plats där en aboriginsk spårare på slutet av 1800-talet gjorde motstånd mot de vita ockupanterna. Han ska ha dödat en polisman och befriat de andra fängslade aboriginerna innan han själv flydde. Innan han hade tillfångatagits och dödats hade han hunnit bli en hjälte bland sitt folk. Ruinerna från polisstationen finns fortfarande kvar, som du ser på bilderna nedan.
 
Lillimilura Police Station, historical sites in Australia
Australisk historia - Lillimilura polisstation, Windjana
Så anlände vi till Windjana Gorge, som förutom att vara en väldigt vacker plats även inhyser en hel del sötvattenkrokodiler. Om inte läget ändrat betydande så skulle jag påstå att denna plats är den säkraste platsen att få se dessa vackra och inte alltför farliga djur. Sålänge man håller ett litet avstånd, respekterar djuren och inte badar i vattnet, åtminstone.
 
Windjana Gorge i Australien - bra plats för att se sötvattenkrokodil
Spännande mönster och färger på klipporna, och spegelklart vatten, som dock inte är badvänligt.
 
sötvattenkrokodiler, Windjana Gorge, Western Australia, norra Australien
Så bildbevis på de små ödlorna i naturskön miljö...
 
krokodiler i Australien
Kvicka är de också, tro inget annat! Kommer man lite för nära väser de gärna åt en innan de på en bråkdels sekund kastar sig runt och dyker ner i det grumliga vattnet. Denna art av krokodil blir inte större än 2-3 meter, de flesta jag sett har nog varit något mindre än så skulle jag säga. De har också mycket smalare nos än saltvattenvarianten som kan bli dubbelt så stora, så vi människor är inte lika givna som mellanmål för sötvattenkrokodilen. Tur va?
 
sötvattenkrokodil - djur i Australien
Man kanske ändå inte ska vända ryggen till - det var lite nervöst att ta denna selfie då jag liksom kände hur Schnappi hade full koll på mig, fastän den spelade död.
Jag har fått lära mig att sötvattenkrokodiler är väldigt skygga djur, fast dessa brydde sig inte nämnvärt i oss besökare. Kanske de blivit rätt vana vid människor, eller är så många i antal att de inte känner att de behöver vara så rädda för oss?
 
vackra landskap i Windjana Gorge nationalpark, Australien
djur i Australien - flyghund i KimberleysI nationalparken hängde även ett gäng flyghundar, bokstavligt talat.
 
platser att besöka i norra Australien under roadtrip - Windjana Gorge för natur och krokodiler
Solen började sjunka på himlen, vilket innebar att det var dags att leta sig till en campingplats och avsluta en riktigt lyckad dag!
 
Vad har du besökt för häftiga geologiska/historiska platser? Och vilken är din coolaste djurselfie?

Alla hjärtans dag - resmålen med en speciell plats i resebloggarnas hjärtan

Rese- och utlandsbloggar / alla hjärtans dag, resebloggar, reseinspo, resfeber, valentines day / Permalink / 8
Passligt till alla hjärtans dag tänkte jag köra på nästa länkkärleksinlägg. Tema: ett resmål som bloggarnas hjärtan bankar lite extra hårt för.
 
När jag själv tänker på platser som får mitt hjärta att slå ett extraslag så ligger hela Australien (speciellt outbacken och landets djur), Jerusalem (alltså kulturerna och den andliga atmosfären!) och Stockholm (som jag aldrig tröttnar på att besöka) kanske extra bra till just nu.
Men nu över till de platser och länder som betyder extra mycket för min bloggkollegor och som de inte lär glömma:
 
 
 
"Oberoende vart du far eller hur länge du stannar, lovar jag att dessa ökenlandskap kommer fånga ditt intresse. Det är verkligen unik natur och en häftig naturupplevelse att vara på 4000 meters höjd."
 
 
 
 
"Patagonien – denna magiska plats på jorden! Gröna skogar, askiga vulkaner, turkosa sjöar, rovfåglar, fritt strövande djur, glaciärer, hav, guanacos, fjordar, tempererad regnskog. Pingviner, sjölejon, nandus, stäpp och landsbygd."
 
 
 
 
"Jag går som i trans. Det dröjer inte länge innan jag förstår. Detta är leden till Pico Ruivo. Det måste det vara! ... Leden som jag inte kan stå ut med att inte ha vandrat. Om jag nu en gång är på Madeira."
 
Foton: Malin Lundsten, 4000mil, Explorista
 
 
 
"Jag har rest mycket och sett stora delar av världen. Jag tycker egentligen att världen är för spännande och för stor för att åka tillbaka till en plats flera gånger. Men till Gambia återkommer jag, just för att allt jag älskar finns där.
Gambia är The Smiling coast of Africa och så är det verkligen. Var man än går möts man av ett stort leende och ett hjärtligt hej."
 
 
 
"Ön är gudomligt vacker och det var som att gå omkring i ett vykort. Ihlabela betyder den vackra ön, och det var inte svårt att förstå varför."
 
 
 
"Efter flera gnuer, zebror och fåglar med namn som är svåra att komma ihåg är det dags att vända om och åka tillbaka till lodgen. Där har vår kock dukat upp för en efterlängtad frukost. Och eftersom vi är enda gästerna så sitter vi på vår alldeles egna altan och äter. Nedanför står ett gäng zebror och dricker ur vattenhålet."
 
 
FreedomTravel om att resa runt på Korsika
 
"Vägarna på västkusten snirklar brant längs kusten och det är på många ställen helt magiskt vackert. Hyra bil är ett måste för att få se alla pärlor på ön."
 
Foton: FreedomTravel, Lifsresor
 
 
Lite mera rosa om kärleken till havet, trots sorgen
 
"Jag var runt 12-13 år när vi möttes första gången. ... Det var kärlek vid första ögonkastet. Havet. ... Sen kom vågen. Den där vågen som förändrade livet för så många."
 
 
 
"Nationalparken testade oss direkt. Vi började med en gigantisk uppförsbacke som aldrig verkade ta slut. Halvvägs uppför backen belönades vi dock med en överraskande fin utsikt över Totaranuis strand."
 
 
Ann Olsson om sin kärlek till Alaska
 
"Because although we sometimes complain about Alaska, and the life it brings, we still love it, with all of our heart. From the tundra up north, and the mountain ranges that spans the state, to the west where we can see Russia (well almost..), to the east where no mans land and Yukon merges like the braided streams do across the landscape, to the south with its majestic cliffs and hanging glaciers."
 
 
Lycklig och levande om djurlivet och den betryggande atmosfären på Galapagos
 
"Vattnet är kallt och kyler ner kroppen fort, det bildas små knottror över ryggen, magen, benen, ja överallt. Det gäller att hålla sig i rörelse för att inte frysa för mycket, men vi tar tacksamt emot kylan som ger oss den klara sikten i vattnet. Världen under ytan är så fridfull och ger mig ett sådant inre lugn."
 
Foton: Maya Nordlund, Lycklig och levande, Ann Ohlsson
 
 
First Morning om sitt favoritland Italien
 
"Den första morgonen i Pisa tar vi en tidig promenad längs med floden Arno och ser en stad sakta vakna till liv. Ett lutande torn i Pisa och branta vandringar i Cinque Terre under fem dagar i Italiens Ligurien. Så nära himmelriket man kan komma."
 
 
Bara Brittiskt om sin egna pärla St Ives i Cornwall
 
"Den gamla konstnärssstaden har så stor mysfaktor att det ändå är värt några dagar och kommer du med tåg kan du utan problem härifrån ta bussen runt Penwith-halvön med sitt gruvlandskap och sina vilda vandringsleder längs Atlanten med de där stränderna och klipporna."
 
 
ReiseLinda om höjdpunkter från favoritlandet Tyskland
 
"Berlin har haft en speciell plats i våra hjärtan i drygt tio år nu, och efter runt 30 besök längtar vi fortfarande ofta dit!  Lite som hemma, men fortfarande så mycket nytt att uppleva!"
 
 
 
"In the short time that we spent in Budapest, there was not enough time to see everything in Budapest, there's just to much to see. When you start walking, in any direction, you are bound to find something interesting. Whether its a historic building, a monument, a ruin bar, a thermal bath."
 
 
 
"Venedig är ett resmål som kan besökas hela året. Stan är sig i huvudsak lik oberoende av årstid: Vackra gamla hus, turkosa kanaler, gondoler, regn, dimma och solsken om vartannat och, inte minst, många turister."
 
Foton: First Morning, Anngelic, ReiseLinda
 
Vilken/vilka platser har en speciell plats i just ditt hjärta?
Till början