bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Om mindre trygga resmål - vart vågar man resa?

Jag började fundera lite kring tryggt och otryggt resande efter att jag nu följt med oroligheter i t.ex. Hong Kong ett tag. Även den katastrofala brandrisk som för tillfället råder i Australien har fått mig att fundera lite kring hur snabbt situationer kan ändras. Vi har ju ett antal länder som länge varit i krig och konflikt och det är extremt få människor som överväger att resa till de platserna. Men även omtyckta och trygga turistdestinationer kan ju drabbas av både oroligheter och naturkatastrofer. Ju tryggare ett resmål känns, desto mindre kanske man också följer med nyheter och händelser i landet för man tänker inte riktigt på att det skulle hända något särskilt där. Själv började jag ju resa östkusten i Australien utan att reflektera över att det fortfarande var cyklonsäsong. Jag hamnade tack och lov inte inne i själva cyklonen (Debbie) som drog fram halvvägs genom min östkustresa, men jag fick känna av den när den nedgraderats till tropisk storm och drog över Noosa. Senare fick jag också se skadorna som uppstått i Airlie Beach där cyklonen nådde fastlandet.
 
Vart vågar man åka, var drar man gränsen?
Man kan ha lite olika åsikter om vilka resmål som är farliga och inte. Ett fåtal äventyrare vågar rentav resa till konfliktdrabbade länder som Syrien medans en del knappt vågar sig utanför Europa. En del är oproportionerligt rädda för t.ex. alla giftiga djur som finns i Australien men som få resenärer stöter på i praktiken. Det finns många exempel på saker som människor är rädda för och som andra kan tycka att det kanske inte är en så stor grej. Jag brukar själv vara lite ängslig över trafikkulturen i vissa länder, men jag måste ju utsätta mig ändå för att kunna se alla de platser jag vill se.
 
Jag har sett i diskussionstrådar hur t.ex. en del amerikaner är tveksamma kring om det är tryggt att resa till Europa samtidigt som de har masskjutningar på hemmaplan var och varannan dag. Det väcker frågan om det nödvändigtvis är farligare utomlands än hemma i eget land? Det sägs ju trots allt att det är i eget hem som de flesta olyckor sker, bara som en tanke. Samtidigt kan man ju känna att om det ska hända något så är det mindre obekvämt om det sker på hemmaplan där man har ett nätverk omkring sig m.m. Nå, alla har sina gränser för vad som känns tillräckligt tryggt för att man ska vara beredd att utsätta sig för de potentiella risker som livet innebär - och så länge man inte låter sina rädslor styra upp och begränsa livet alltför mycket så är det också helt i sin ordning. Var ligger just din gräns? 
 
att resa i naturkatastrofområden eller platser där det finns risk för naturkatastrofer
Ett cyklonhärjat Airlie Beach i Australien, 2017 - man har redan hunnit börja röja upp när jag tog bilden. Underskatta inte naturens krafter.
 
Myndigheters reserekommendationer
Det händer ju alltid något någonstans i världen och det är därför klokt att hålla koll på reserekommendationerna och aktuella händelser för de länder man tänkt besöka. Svenskar brukar följa UD:s (Utrikesdepartementet) råd på Sweden Abroad och vi finländare har Utrikesministeriets resemeddelanden att utgå från.
 
Om jag utgår från Finlands rekommendationer så finns det i skrivande stund fyra länder dit alla resor bör undvikas (Somalia, Irak, Burundi och Afghanistan) samt fyra länder som man uppmanas att lämna omedelbart (Syrien, Sydsudan, Libyen och Jemen). Det finns även ett antal länder där man uppmanas att undvika ickenödvändiga resor. Av dem är jag själv väldigt intresserad av Pakistan, fast då skulle jag välja att resa med en guidad grupp och inte ensam. Kanske ledd av den erfarna färdledaren Johnny som driver bloggen Johnnybajdzjan? Förutom Pakistan har han också varit i bl.a. Afghanistan och ett antal andra stan-länder. Han är införstådd med dessa länders kulturer och situationer och kan därför resa dit mer förberedd, däremot kom de plötsliga våldsamheterna i Paraguay för ett par år sen som något av en överraskning för honom.
Bolivia är ett annat land där man uppmanas undvika resor just nu, också ett land som jag gärna besöker en dag och jag hoppas att de politiska oroligheterna ska lugna ner sig.
 
Resten av världens länder går just nu under "iaktta normal försiktighet" och "iaktta särskild försiktighet". Det sistnämnda tolkar jag egentligen som att man ska vara påläst, följa med läget och vara lite street smart. Det finns länder på den listan som jag faktiskt överväger att resa till solo.
Jag skulle säga att Israel och Västbanken hör till de mer osäkra områden som jag själv vistats på.
Palestinska området i sin helhet anges förvisso som säkert, men man uppmanas undvika alla resor till Gaza och att iaktta särskild försiktighet vid gränsområdena (Gaza, Libanon, Syrien och Egypten). De varnar också för att oroligheter och våldsamheter förekommer i Jerusalem och på Västbanken, men det handlar mest om att följa med nyheter och veta vad man ska undvika och när, samt var det kan löna sig att vara lite mer vaksam. När jag var där ifjol kändes det åtminstone tillräckligt tryggt i Jerusalem och de platser jag besökte på Västbanken - samtidigt kändes det lite småspännande, men inte skrämmande. En bloggare som är betydligt mer insatt i vad som pågår i detta område är Agonmom som fram tills nyligen bott och jobbat på Västbanken.
 
att resa i konfliktdrabbade länder
Israels barriär på Västbanken, nära ett palestinskt flyktingläger. 2018.
 
Lycklig och levande har bloggat om säkerhet och kriminalitet i Sydamerika och huruvida det känns säkert att resa i Central- och Sydamerika. En världsdel som kanske fått ett lite väl dåligt rykte om sig, men där man samtidigt gör klokt i att vara medveten om vilka risker som finns och hur man bäst undviker att hamna i dessa situationer.
 
Från tryggt till riskabelt
En del länder känns som eviga konfliktområden som jag inte har alltför höga förhoppningar på att tryggt kunna besöka en dag. Sen finns det förstås också platser som i normala fall är ok för turister, men som tillfälligt är mer riskfyllda än vanligt eller där det ansetts tryggt fram tills nyligen pga konflikter som uppstått. Jag tänker t.ex. på Australien med sina bränder och även lite på Venedig som nyligen och plötsligt drabbats av en rejäl översvämning. Men även på Hong Kong med sina eskalerande oroligheter - här kan du läsa om 4000mils upplevelse av Hong Kong, hon har nämligen alldeles nyligen varit där. Även i Europa har det varit en del upplopp, t.ex. Gula västarna i Frankrike och protesterna i Katalonien.
 
Därför borde man väl egentligen oavsett destination hålla åtminstone ett öga på vad som sker och är aktuellt i landet. Leva som Eva bloggar om tankarna kring att nyligen ha varit i Quito som kort därpå skakades av kaos och kravaller pågrund av politiska oroligheter. Mina tankar går också till den där dokumentären jag såg för inte alltför länge sen, om den där svensken som blev kidnappad av IS i Timbuktu. Jag minns inte vad den hette. Om vi ska dra upp ett riktigt ordentligt skräckexempel. Om man brukar lyssna på sin magkänsla så använd även den som kompass och ignorera den inte - den brukar stämma. Känner du i hela kroppen att något är fel, så är det antagligen också så.
 
Har du någonsin varit eller befinner du dig just nu på någon plats som anses mer eller mindre otryggt just nu eller i största allmänhet? Låter du dig skrämmas av händelser ute i världen, tycker du att det påverkar ditt resande? 
Taggar: kvinnliga äventyrare, resebloggar, resmål, resor;

Kommentarer :

#1: TIDSTJUVEN

Intressant inlägg! Själv reser jag inte alls just nu så behöver ju inte fundera på det här, men tror att det viktigaste är att lltid resa med sunt förnuft och undvika sådana platser som myndigheters rekommendationer och den egna magkänslan säger att är osäkra.

Svar: Tack så kul att du tycker det :) Ja sunt förnuft, magkänsla och rekommendationer kommer man långt med! Och så gäller det ibland att förstå rekommendationerna rätt också, för när man läser dem kan man ibland få känslan av att nästan alla länder är lite farliga och för en del kan det upplevas som avskräckande, men det handlar ju mest om vad man ska tänka på och skydda sig för när man åker till specifika länder, inte att det skulle vara farligt i sig att åka dit :) Det är väl främst de två "farligaste kategorierna" (undvik alla resor och lämna landet) som myndigheter använder sig av som jag absolut inte kan tänka mig att åka till i nuläget.
Maria

skriven
#2: Emma Engström

Väldigt intressant inlägg måste jag säga, älskar själv att resa och vill gärna göra det mer än jag gör! Kan nog hålla med om att Israel kanske inte är det stället som lockar mest just nu och Australien vill jag SÅ gärna till även om just detta med bränderna är igång! <3

Svar: Tack ska du ha :) Israel avskräcker mig inte alltför mycket än så länge, speciellt inte om man t.ex. åker till Tel Aviv och norröver eller Eilat. Jerusalem skulle jag väldigt gärna besöka igen men då skulle jag kanske vara mer vaksam än förra gången. Australien skulle jag skippa de värsta brandområdena, verkar som att västra Australien har minst problem just nu.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :