bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Min lista om semester i Finland

På bloggen Let's go explore hittade jag denna lista om Sverigesemester (ursprungslistan kommer dock från Resfredag). Life is a Journey bestämde sig för att Finland-modifiera den så nu hakar jag också på. Jag la även till en egen bonusfråga som jag tyckte saknades från originalet.
 
Så oavsett om du är från Sverige eller Finland så är du välkommen att haka på denna roliga lista!
 
blogglista finlandssvenska bloggare semester i Finland
 
1. Min favoritplats i Finland
Hemtrakterna där alla nostalgiska platser finns. Åbo är ju också lite speciellt då jag bott och studerat där i ett antal år. Fast i övrigt har jag ju faktiskt inte rest så mycket i Finland, så finns säkert någon favoritplats som jag ännu inte besökt!
 
2. Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till
Vet inte om jag kan påstå att det direkt finns någon sån plats i Finland. Jag har dock varit en snabbvisit i Jyväskylä och har väl inte känt att jag vill tillbaka dit. Fast det är baserat på absolut ingenting egentligen, för vi turistade inget där så jag fick därför heller inte riktigt en försmak av vad staden har att komma med.
 
3. Bästa utsiktsplatsen i Finland
På hemorten gillar jag utsikten uppe från minnesstenen vid slagfältet. Samt solnedgångarna från Kaffestugan eller hamnen. Annars vet jag inte riktigt.. 
 
4. Mitt bästa loppisställe i Finland
Jag älskar Juthbacka marknad, så det får ju lätt bli den. Synd att den bara äger rum en gång om året - fast det är ju kanske just därför den är så speciell också. Sen brukar jag tycka att hembyn Oravais också brukar leverera när det ordnas loppisjippo såsom bakluckeloppis. Förra gången jag var på loppis här så fyndade jag t.ex. en vattenkaraff (som jag dock använder som vas), en bra bok och en antik väckarklocka.
 
sommarfinland österbotten Juthbacka marknad
hemester i Finland - blogglistor - solnedgång i Oravais
En av Oravais många fina solnedgångar
 
5. Jag drömmer om att resa till
Små österbottniska pärlor som jag inte besökt förut. Vad gäller stadsbesök så är jag just nu intresserad av Kristinestad, Uleåborg, Helsingfors och kanske ett återbesök till Borgå. Sen drömmer jag lite om att roadtrippa och campa i östra Finland, samt vandra i Lappland när höstfärgerna är som vackrast.
 
6. Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Finland
Jag har svaga minnen av en resa till Kalajoki där vi bodde i husbil eller husvagn. Då skulle jag enligt egen utsago äta så mycket cornflakes att hela husbilen skakar. Hur man nu kan göra det.
 
7. Min bästa sommardrink och drinkställe
På sommaren är det ju mycket fräscht med iste, eller Lidl´s soda pop elderflower med mindre socker, hoppas de säljer dem även i sommar. Men om vi snackar alkoholhaltigt så kanske det blir min nya favorit Happy Joe apple blossom (torr rosécider), även om sangria också är en festlig sommardryck. Fast oftast kör jag alkoholfritt så kan lika gärna bli en ginger beer. Drinkställe var lite svårare, jag brukar sällan hänga på barer eller andra uteserveringar. Där det finns gott sällskap, får bli mitt svar.
 
8. Finlands bästa hotellfrukost?
Jag har inte direkt bott på många hotell i Finland. Men Sokos Hotel Vaakuna i Vasa går inte av för hackor.
 
9. Finlands bästa hotellupplevelse?
Jag har ju som sagt inte så många kandidater att välja bland. Oavsett så var temarummet Skogsrummet i Sokos Hotel Vaakuna en riktigt härlig upplevelse som jag varmt kan rekommendera!
 
10. Sötaste staden i Finland?
Borgås gamla stad är ju väldigt söt. Även Jakobstad är en söt sommarstad. Kristinestad har jag inte besökt än, men tror att även den kommer kunna kvala in.
 
blogglista om semester och sommar i Sverige Finland
Småbåtshamnen i Oravais
 
11. Skog, hav eller fjäll?
Vad svårt, beror ju på vad man är ute efter. Men kanske jag säger havet, speciellt på sommaren. Skogen ligger dock också varmt om hjärtat.
 
12. Bästa tågresan genom Finland?
 Har inte varit med om någon tågresa i Finland som skulle ha varit något särskilt.
 
13. Hit åker jag helst på roadtrip
Österut eller norrut tror jag. Samt runtom i Österbotten.
 
14. Bästa bok om att resa i Finland
Har nog inte läst en enda bok om att resa i Finland. Tror jag.
 
15. Saimen eller Päijänne?
Har inte besökt någon av dem. Men varit på kajaksafari till Virrat i tonåren vilket är hyfsat nära. Men ja, jag tycker det är lite svårt att välja här, ska man ta den som ligger närmre geografiskt, eller den som ligger längre bort nära ryska gränsen. Östligaste Finland känns ju rätt så spännande faktiskt.
 
16. Helsingfors, Tammerfors eller Åbo?
Åbo är ju som sagt staden som är speciell för mig, och staden där jag antagligen skulle välja att bo om jag skulle välja bland dessa tre. Men som turist känner jag mest för att upptäcka Helsingfors härnäst. Fast det lär ju inte ske jättesnart med tanke på coronaläget.
 
 
17. Favoriten bland finska nationalparker?
Jag har vistats en hel del i natur, men tror faktiskt inte jag besökt en enda nationalpark i Finland..! Nationalparker här i Österbotten lyser tyvärr med sin frånvaro, vilket kanske förklarar saken. Helvetinjärvi har jag i alla fall hört mycket gott om så det vore intressant. De nationalparker som finns närmast min ort är tydligen Salamajärvi nationalpark och Kauhaneva-Pohjankangas nationalpark, så kanske det blir nån av de i sommar?
 
18. En finsk restaurang jag ständigt återkommer till
Jag hämtar oftast hämtmat från det lokala matstället med grillmat och vietnamesiskt. Men Strampen i Vasa besöker jag gärna igen, jag åt så otroligt gott där förra sommaren.
 
19. Finlands mest romantiska plats?
Oj vet inte. Var som helst där det finns vatten och fina omgivningar kanske (hav, sjö, landsbygden..).
 
20. Finsk semestermat
Om vi nu tänker sommar så säger jag grillat i alla dess former, fräscha sommarsallader, saltpajer, nypotatis (färskpotatis kallas det väl i Sverige) med "pikkalaka" (saltig smörsås med lök, kanske gräslök och lite dill), fisk som t.ex. rökt eller grillad abborre...
 
21. En måste-aktivitet i semester-Finland sommartid
Bada om det inte är en riktigt usel sommar, besöka någon mysig liten stad, spendera tid på villan (sommarstuga som det kallas i Sverige) - eller i mitt fall hälsa på vid fasters villa eftersom vi aldrig haft någon egen. Bara njuta av allt som sommaren ger.
 
hemester Österbotten - Strampen sommar
Varmrätt och efterrätt på Strampen i Vasa
sommar i Finland - finlandssvenska bloggare
Bubbelvatten på faster sommarstuga
 
22. Här firar jag helst midsommarafton, påskafton och julafton
Julen är den enda högtiden som är superviktig för mig och då brukar jag se till att önska ledigt. Vad gäller de andra högtiderna är det inte så viktigt att vara ledig någon särskild dag. Men om jag får vara ledig alla dessa dagar så brukar julen huvudsakligen firas i hembyn Kimo, påsken likaså och det är också ganska vanligt att faster i Vasa bjuder hem oss någon dag. Midsommarafton blir ibland på fasters villa, ibland har jag firat med vänner och ibland knappt firat alls. 
 
23. Saker jag saknar med Finland när jag är utomlands
Salmiak (fast har lärt mig att ta med mig en ask på resorna numera), lugnet (om jag är i en hektisk stad som gör mig lite stressad), katten.
 
24. En underskattad finsk destination
Hela Finland tycker jag ju känns rätt så underskattad om man tänker på var de flesta väljer att turista. De flesta som besöker eller reser i Finland tycks besöka Helsingfors alternativt åker till Lappland på vintern, det känns som att stora delar av vår turism är centrerad där. Så om jag skulle föreslå Åbo istället för Helsingfors, Insjöfinland istället för Lappland, och Kustösterbotten istället för Åland? 
 
25. De bästa sakerna med Sommarfinland
Åskvädren, landsbygdsidyllen, svalkande drycker en varm sommardag, vilda blomsterbuketter, jordgubbarna i pappas trädgård, grillmat, de ljusa kvällarna, bilcamping... Listan kan göras lång.
 
blogglistor Sverige Finland staycation
Finland sommaridyll landsbygd Österbotten
Bondkatt som gärna hänger med oss i trädgårdslandet
Taggar: blogglista, finlandssvenska bloggare, hemester, resebloggar, semester, staycation;

Kommentarer :

#1: Annika / Life is a journey

Kul att läsa din lista också :) och bra tillägg den där sista punkten!

Svar: Tack ska du ha :)
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Kul lista. Håller med om att Finland känns underskattat, det är ju så mycket mer än Helsingfors, vilket verkar vara allt mina svenska kompisar har upplevt.

Svar: Kul att du gillade listan :) Du får skicka denna länk till dina svenska kompisar, haha!
Maria

skriven
#3: Emma Engström

Finland är på ett sätt ett ställe man kanske inte åker till i första taget vad jag känner, men skulle verkligen vilja dit!! <3

Svar: Hoppas du kommer hit en dag, du kommer säkert tycka det påminner om Sverige till viss del, men samtidigt är det annorlunda vad gäller andra saker :)
Maria

skriven
#4: Lisette

Hej,
Du har haft utmaningar tidigare som jag har tänkt anta men har aldrig hunnit samla in material. Den här gick lite bättre. Min lista är publicerad:
https://www.lisette.fi/min-lista-om-finlandssemester/

Svar: Vad roligt att du ville haka på denna lista :)
Maria

skriven
#5: Emma

Vilken inspirerande lista! Jag tror att jag ska låna konceptet och göra en sådan för Norrbotten! Dessutom blev jag riktigt sugen på att besöka Finland

Svar: Ja vad kul, ska bli roligt att läsa den listan :) Hoppas du kommer till Finland en vacker dag!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :