bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Pattaya - flytande marknad & lyxbungalow

Ungefär två dygn spenderades i Pattaya efter vistelsen på Koh Larn, innan det blev dags att åka till hotellet nära flygplatsen för en sista natt i Thailand.
Pattaya är en stad som fått ett väldigt dåligt rykte om sig vad gäller droger, våld och sexindustri. Den påstås av vissa rentav vara Thailands farligaste plats. Jag kan känna att det är ett överdrivet rykte dock, eller åtminstone berör dessa faror inte riktigt den som håller sig någorlunda nykter och håller sig undan droger och andra olagligheter, samt kanske har lite koll på vilka barer som är tryggare och vilka som är mer ökända. Jag besökte inte en enda bar och rörde mig inte heller ute sent om kvällarna, mest för att det inte fanns någon anledning till det och för att jag inte var intresserad av att festa. Så jag har ingen personlig upplevelse av hur staden känns nattetid. Dagtid fanns det ingenting överhuvudtaget som jag kände att jag behövde oroa mig för. Ja det skulle kanske vara att bli överkörd när man korsar en vältrafikerad väg, men det är jag väl mer eller mindre rädd för i de flesta större städer.
 
Jag hade alltså en väldigt lugn och harmonisk vistelse i "den galna partystaden" som låter mest som en exotisk frukt - förutom att chilla i det lyxigaste boende jag haft hittills i mitt liv så besökte jag även en trevlig och färggstark flytande marknad. Något som fanns på min önskelista inför Thailandresan, men som jag egentligen inte hade planerat in förrän jag råkade hitta den på kartan någon dag tidigare då jag började fundera kring vad jag skulle hitta på under min enda heldag i Pattaya.
 
flytande marknad i Pattaya, Thailand
Jag blev lite överraskad av att de tog inträde, men kanske det är vanligt på såna här turistiska marknader? Det sänker ju köpkraften lite så jag undrar om det verkligen är lönsamt för alla försäljare. För en alltför hög summa erbjöds jag att få åka runt marknaden i båt, men nej tack jag promenerar hellre i egen takt och köper något istället.
 
sevärt i Pattaya, Thailand - flytande marknad
Det såldes både från båtar och butiker längs med bryggorna. Matvaror, restauranger, souvenirer och krimskrams. Jag hittade äntligen ett trevligt passfodral som jag letat i något år.
souvenirer på flytande marknad i Pattaya, Thailand
sevärdheter Pattaya Thailand - flytande marknad
saker att se och göra i Pattaya, Thailand - flytande marknad
färgglada platser i Thailand - flytande marknad i Pattaya
floating market in Pattaya - durian and quail eggs
Här hittar man en hel del i matväg, både vanlig thaimat och lite mer udda saker som t.ex. stekta vaktelägg. Stinkfrukten Durian är ju inte direkt en ovanlig syn i Thailand men upplevs väl som en väldigt konstig frukt av oss västerlänningar. Men thailändaren tycks älska den, ungefär som vi finländare älskar salmiak och aussies älskar sin vegemite. Det kommer kanske med modersmjölken.
floating market boat sellers in Pattaya
ovanliga matupplevelser i Thailand - skorpion och andra ätbara insekter på flytande marknad i Pattaya
Vad sägs om att knapra på en skorpion eller mumsa på lite larver? Jag sa nej tack. En grillad gräshoppa kanske jag hade kunnat tänka mig dock.
 
thailändsk mat på flytande marknad pattaya
När hungern började ge sig tillkänna så blev det en nudelrätt vid ett av de många matställena. Jag valde detta ställe som såg mysigt ut med låga bambubord och sittmattor. Jag hittade ett par isbitar fast jag hade bett om en dricka utan is. Men magen klarade sig fint.
 
Över till mitt lyxboende i Pattaya som jag redan bloggat om. Det räknas bara som 3-stjärnigt men det har säkert att göra med att resorten inte har någon frukostbuffet eller restaurang och dylikt. Men i övrigt är detta det tjusigaste stället jag upplevt hittills, med lyxig inredning, lugn atmosfär och en härlig djungelaktig miljö. Inte så billigt för en soloresenär förstås, men hade definitivt kännts prisvärt om jag hade delat min bungalow-villa med någon. Om du går in på länken ovan kan du följa med på min videoinspelade rundtur.
The Three Elephants lyxig liten resort i Pattaya Thailand
Jag kände inte så stort behov att lämna denna resort under mina två dygn i Pattaya, så därför besökte jag enbart den flytande marknaden och förstås behövde jag ju få i mig något i matväg ibland också. Sen var jag nöjd med att bara chilla och njuta här, läsa en bok, lyssna på exotiska fåglar, titta på ekorrar som höll till i träden och prata med geckoödlorna som huserade i taket. Jag började imitera ödlornas läten och gissa om jag blev förvånad när en av dem plötsligt svarade.
The Three Elephants, bungalow resort i Pattaya
Bäst trivdes jag på uteplatsen som var som ett kök och en terrass i ett. Tänk att jag hade hela två toaletter bara för mig själv förresten. Badrummet fanns på nedre plan i anslutning till sovrummet, och så fanns denna enklare toalett (bilden till höger) på övre plan vid jacuzzin och uteplatsen. Snyggt utedass må jag säga!
 
The Three Elephants - bungalow resort med pool
Poolen tyckte jag var för kall tyvärr, men svalkade mig i den ett par gånger i alla fall. Jacuzzin var behagligare.
 
frukost och drakfrukt på resorten The Three Elephants, Pattaya
Om morgnarna åt jag av den frukt som fanns i fruktkorgen jag fick vid incheckning, tillsammans med jogurt och ett bakverk som jag köpt till. Varje morgon får man dagens Bangkok Post levererad till matplatsen. Jag hittade pitaya (även kallat drakfrukt) i den närliggande matbutiken så en sån mumsade jag på en kväll. Kanske den vackraste frukt som finns? Och nu kommer jag på varför jag hela tiden tänkt att staden Pattaya får mig att tänka på frukt.
 
hitta lugnet i Pattaya - undangömd resort The Three Elephants
 
Vilket är det lyxigaste boende du upplevt hittills? Och tipsa gärna om en sevärd marknad som du besökt någonstans i världen!
Taggar: Sydostasien, Thailand, pattaya, semester, soloresenär;

Kommentarer :

#1: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Det där med att ta betalt tycks vara något nytt? Hört flera som rest runt på olika platser i världen där de numera ska ha betalat för en de ena en det andra av turisterna? Känns lite som att de kommer skjuta sig själva i foten till sist.

Svar: Ibland är det väl helt enkelt för att där man kan tjäna pengar så passar man helt enkelt på. Men som sagt så hade många säkert handlat mer om det var fritt inträde. Men ibland kan det också handla om att undvika alltför stora turistmassor så att bara de som är tillräckligt intresserade och är villiga att betala en slant söker sig dit..? När "alla" turister ska till samma ställen blir det också snabbt ohållbart.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :