bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Thailand: tempel, thaimat och thaimout

Ja de tre T:na tempel, thaimat och thaimout som var mina huvudmål för resan var då inte svåra att uppfylla. Jag kan rentav fortsätta beskriva Thailand med bokstaven T - tropiskt, toppenväder, tokig trafik, trevliga människor... En jättefin vistelse blev det sist och slutligen, den som skulle bli en bästisresa men som jag efter några om och men fick göra till en soloresa istället. Jag bodde lyxigare än vad jag är van vid, åt gott, såg vackra tempel och lite annat i Bangkok. Utforskade stränder på Koh Larn (en ö utanför Pattaya), njöt av värmen och de ljumma kvällarna och hittade ett underbart getaway gömt i Pattayasmeten, samt besökte en flytande marknad. Sådär i ett nötskal.
 
Här följer en sedvanlig lista som jag brukar göra som första inlägg efter att jag varit på resa, samt några bilder förstås. De mera uttömmande reseskildringarna dyker upp småningom. I slutet av inlägget berättar jag även om mina boenden under vistelsen.
 
 
Bästa drycken: changölen jag avnjöt varje kväll på Koh Larn och kokosnöt på stranden
 
Godaste maten: det stekta riset med grönsaker och kött på det lilla haket med gatukök, plastmöbler och tv med thaidubbade amerikanska filmer nära mitt boende i Bangkok - billigt och gott utan att krångla till det och jag trivdes så bra på det stället av nån anledning! Även nudlarna med anka i China Town var riktigt gott, likaså nudelsoppan på ett annat ganska så enkelt ställe nära Grand Palace. Alltså enkelt och billigt är godast får jag ju bara konstatera!
 
Matflopparna: Jag åt middag en gång på Castello Resort där jag bodde på Koh Lan, det räckte. Överpris och smakade urtråkigt. Min andra flopp var på ett litet ställe i Bangkok där jag kände att jag ville ha något ickeasiatiskt som omväxling. Jag fick en alldeles för liten pastaportion för ett (ur thailändska mått) alltför högt pris som inte överhuvudtaget var en smakupplevelse. Undvik mat som kostar för mycket med andra ord?
 
Pad thai och coca cola till middag, jordnötter och en öl som kvällssnacks
 
Bästa stranden: Jag velar mellan Nual Beach (även kallat Monkey Beach) och Tien Beach, väldigt trevliga och lugna bägge två.
 
Största stressfaktorn: trafiken och taxichaufförer som vägrar taxameter.
 
Här hittade jag lugnet: på stränderna i Koh Larn, på botique-resorten i Pattaya och om kvällarna när mörkret och lugnet lagt sig och man kunde luta sig tillbaka och njuta en stund innan läggdags. Jag gillade faktiskt nästan kvällarna mest på något sätt, tropiska nätter är underbara!
 
Strand på Koh Larn, och den lyxiga resorten i Pattaya
 
Godaste frukten: i Thailand åt jag den sötaste och godaste ananasen någonsin!
 
Mina souvenirfynd: ett egetdesignat passfodral från Pattaya floating market (jag har länge letat efter ett nytt snyggt passfodral så detta var ett toppenfynd), tea flowers och vanligt lösviktte från China Town (Bangkok) samt mangostangodis och plumeriadoftande tvål för mina sista baht på flygplatsen.
 
Fyra olika boenden - från basic till lyxig getaway
 
I Bangkok bodde jag på Siri Heritage Hotel som redan hade bokats och betalats och som vi inte hade möjlighet att avboka längre. Lika bra att bo där som tänkt då liksom. Ett 3-stjärnigt, vad jag förstått rätt så nytt hotell i gamla stan. Väldigt fräscht med vintagestil och lite olika teman på hotellrummen, det vackraste handfat jag sett, bra frukostbuffet och pool. Om kvällarna efter att jag ätit middag ute så drack jag gärna en kopp jasminte vid receptionen.
Minus för att det bara fanns ett fåtal solstolar vid poolen och för vissa hotellgäster som inte kunde respektera hotellets regler angående att föra oväsen om nätterna. Jag sov inte särskilt många timmar dessa nätter, dels på grund av gästerna men även på grund av jetlag antar jag.
Det vackra handfatet, och golvkaklet i badrummet. Jag älskar sånt här kakel!
Bästa frukosten åt jag här - rostbröd, french toast, omelett, korv, stekt ris med t.ex. grönsaker och kött, våfflor, frukt, jogurt, kakor m.m. En hel del att välja bland.
 
På Koh Larn bodde jag på The Castello Resort, ett litet och ganska enkelt ställe, men nära piren. Ändå en bit från huvudbyn vilket kändes lugnt och skönt. Säger sig också vara 3-stjärnigt men uppfyller definitivt inte samma standard som Siri Heritage. Frukosten är betydligt simplare och personalens engelskanivåer är låga eller ickeexisterande. Men det stör mig inte nämnvärt, faktum är att jag sist och slutligen trivdes bättre här än på Siri Heritage. Det var lugnare, jag kunde sitta på terrassen om kvällarna och lyssna på ljuden av geckoödlor och syrsor samt spana på åskväder, läget var rätt så najs och de hade en gratis shuttle (bahtbuss) som tog gästerna till stranden och piren flera gånger dagligen. Det här stället var kanske mer jag på nåt sätt.
 
I Pattaya hittade jag ett ställe som såg så underbart lockande ut på bilderna att jag bara kände att jag måste boka ett par nätter där: The Three Elephants nära Jomtien Beach. Denna lilla botique resort är liksom gömd i en tropisk trädgård och när man är där märker man inte ens av att man befinner sig bara några minuters promenad från en hektisk huvudgata. Jag bodde i en "mindre" bungalow med väldigt lyxig inredning på två våningar - uppe med open air-kök, terrass, vardagsrum och en enklare toalett (eller utedass deluxe som jag kallade det). Nere fanns sovrum, ett ordentligt badrum och på utsidan en privat jacuzzi. Det fanns ingen allmän reception eller frukostservering, men däremot fick man en fruktkorg vid incheckning. Jag behövde bara handla lite småsaker till så kunde jag äta en komplett frukost på terrassen och läsa dagstidningen Bangkok Post som levererades dagligen. 
Detta ställe motsvarade verkligen bilderna och beskrivningarna och det kändes som ett litet paradis.
Om jag nu ska hitta något att klaga på så skulle det kanske vara att jag hade hoppats på lite mer exotiska frukter i den där fruktkorgen, och att poolen som delades av resortens gäster inte skulle ha varit så iskall. 
Jag valde att göra två videor från detta boende, välkommen med på rundvisning:
 
 
Paragon Inn bodde jag på den allra sista natten. Av rent praktiska skäl eftersom det ligger nära flygplatsen Suvarnabhumi och jag skulle upp tidigt på morgonen för att ta flyget tillbaka till Finland. Som alla andra ställen jag bott på under vistelsen påstås även detta vara 3-stjärnigt fast jag känner att standarden och lyxkänslan här skiljer sig ganska ordentligt från den på Siri Heritage och Three Elephants. Rummet var väldigt basic och tråkigt, men fyllde ju sin funktion. Åtminstone var trädgårdarna trevliga, det fanns en pool och restaurang med faktiskt helt ok god mat, samt möjlighet till t.ex. thaimassage vilket jag passade på att unna mig sådär sista dagen i landet. Det var skönt och plågsamt om vartannat, men oj så bra det kändes i kroppen efteråt!
 
Så vilket boende blev min favorit? Jag måste väl ändå säga The Three Elephants för den lugna atmosfären med lyxkant. Samtidigt blev jag väldigt hemmastadd på The Castello Resort, kanske för att jag egentligen är mer van vid lite enklare och charmigare boendeformer. För mycket lyx gör att jag delvis blir lite obekväm. Men visst kan jag utan tvekan säga att The Three Elephants är min bästa boendeupplevelse hittills.
 
Har du varit i Thailand? Var, och hur har du bott?
Taggar: Thailand, resebloggar, resfeber, soloresenär, thaimout;

Kommentarer :

#1: Marianne - Glimt av verden

Hvilket fint pass-etui! Jeg har aldri vurdert å skaffe meg ett, siden jeg forsøker å minimere bagasjevekten mest mulig og derfor kutter ned på alt jeg tenker innebærer unødvendig vekt (selv små ting), men nå fikk jeg nesten lyst på et likevel bare fordi det var så fint!

Jeg har vært i Thailand én gang. Da dro jeg med båt fra Langkawi i Malaysia til Koh Lipe, hvor jeg bodde på en flott resort ved enden av en strand og nøt noen avslappende dager på den lille øya.

Svar: Jag använder passfodral mest för att skydda själva passet från yttre skador, men förstås också för att det är trevligt med ett fint fodral :) Din Thailandvistelse lät riktigt härlig och skön den med :)
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Har inte varit i Thailand men det står helt klart på "måste besöka-listan". Hade tänkt åka dit i år men det blev Vietnam istället, och räknar med att trafiken nog blir största stressfaktorn även för mig.
Ett passfodral, vilken utmärkt souvenir. Det måste jag också hålla utkik efter.

Svar: Jo Thailand eller något av de närliggande länderna känns ju som lite av ett måste att uppleva :) Högst på min Sydostasien-lista är egentligen Vietnam eller Malaysia just nu. Ett snyggt passfodral måste man ju nästan ha känner jag :)
Maria

skriven
#3: Annie - Stora Små Äventyr

Kul att läsa om och se bilder från resan :) Thailand är verkligen fint. Jag var där en vända 2006 och en gång 2008. första gången på Koh Lanta och andra gången på Phuket på lite olika hotell. :D

Svar: Härligt, de två öarna verkar va väldigt omtyckta har jag förstått :) Jag valde ju en lite annorlunda ö som kanske inte så jättemånga känner till. Men turismen ökar även dit, i synnerhet bland kineser.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :