bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fantasiresor i köket - Indien

Det verkar vara rätt så poppis att göra matresor hemma nu för tiden, så jag har själv tänkt försöka mig på ungefär en ny matdestination per vecka ett tag framöver. Får se hur det går. Min första matresa gick alltså till Indien. Egentligen har jag aldrig varit jätteförtjust i indisk mat, det är bara något med smakerna och kryddorna som inte riktigt klickat hos mig. Men jag fick lust att testa just indiskt ändå och ibland kan det ju vara bra att testa smaklökarna, ifall man kanske ändrat sig. 
 
Jag börjar med 5 intressanta fakta om indisk mat:
1. Curry är inte en krydda; det är många kryddor. Det tog väldigt länge innan jag insåg att det faktiskt inte växer currybuskar någonstans, utan att det är en kryddblandning. Jag kan väl inte vara den enda som trott det, eller? Santa Maria's curry innehåller koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål och svartpeppar.
2. Indisk mat bör innehålla följande 6 smakkomponenter: sött (madhura), salt (lavana), surt (amala), hetta/stark (katu), bitter (tikta) och sammandragande (kasya). Det sistnämnda antar jag syftar på känslan man ska få i munnen.
3.  Indien är världens största producent av kryddor med över 70% av världens produktion.
4. Indiska köket förknippas ofta med vegetariskt. Även om långt ifrån alla indier är helvegetarianer så kommer Indien på andra plats vad gäller minst köttkonsumtion i världen.
5. Indien hör till de få länder som inte har en utsedd nationalrätt. Maten i Indien är antagligen alldeles för mångsidig och varierad för det. 
 
indisk mat fantasiresa i köket
 
Men över till mitt matexperiment; jag valde jag att göra en dhal-inspirerad vegetarisk gryta. Dock valde jag bort linserna eftersom jag adderade ett par andra extra ingredienser och jag tyckte att det fick räcka så. Vet inte om man då ens kan kalla det dhalgryta längre, jag har nämligen inte hittat ett enda recept på dhal som inte skulle ha linser som en av huvudingredienserna? Men indiskt känns det ändå. Receptet som jag utgick från hittas hos Discovering the Planet och där får ni lite mer koll på tillagning, mängder och andra förslag på ingredienser och kryddor. Här listar jag råvarorna som jag själv valde att använda, delvis utgående från vad jag hade i kylskåpet som jag behövde använda upp:
 
- potatis
- morot
- paprika
- gullök och vitlök
- tomatkross
- kokosmjölk
- garam masala
- gurkmeja
- spiskummin
- chiliflingor
- salt och grönsaksbuljong
 
Denna gryta åt jag tillsammans med ris och något sorts tunnbröd som jag fick av en bekant. Brödet är inte riktigt den indiska varianten, men tillräckligt nära skulle jag tro. Nöjd blev jag med slutresultatet!
 
gör indisk vegetarisk mat hemma
Bild 1:Grönsakerna, potatisen och löken som jag först fräste upp och stekte en stund med olja i kastrull.
Bild 2: Kryddblandningen. Jag älskar att röra ihop olika kryddor i diverse nyanser. De ska i efter att jag fräst grönsakerna m.m.
Bild 3: I med tomatkross och kokosmjölk som får koka upp och sedan puttra tills grönsakerna blivit tillräckligt mjuka.
Inte svårt alls!
 
Resultatet, och två lotuslyktor för lite mer stämning.
 
Har du varit på någon fantasiresa genom maten på sistone?
Taggar: fantasiresa, indisk mat, indiskt, matlagning, matrecept;

Kommentarer :

#1: Ann

Åh det där ser ju supergott ut!

Svar: Ja jag blev riktigt nöjd och tror jag lyckades ganska bra, även om jag fortfarande inte känner så mycket för de indiska smakerna tyvärr.
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Vad kul! Jag minn en indisk matlagningskväll med kollegorna för många år sedan. En hade gått en indisk matlagningskurs och en annan hade en förälder från Indien. Intressant. Har faktiskt ett (supergammalt) blogginlägg från den kvällen: https://www.freedomtravel.se/2012/10/indisk-matlagningskvall/

Svar: Men vad roligt, det måste ju ha blivit lyckat då om ni hade ett par personer med er som visste vad de sysslade med dessutom :) Jag följde bara glatt receptet (på ett ungefär) och antar att jag fick till det ganska bra ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :