bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 klimatsmarta vanor

 
 
Det har varit mycket klimatfunderingar i sociala medier på sistone. Därför kom jag på idén att lista fem klimatsmarta vanor som jag själv, mer eller mindre, försöker tänka på i vardagen och i resesammanhang. Jag är absolut inte perfekt och behöver definitivt göra bättringar själv vad gäller klimatsmart tänk, men just därför är det väl bra att belysa detta ämne!
 
1. Ta cykeln ibland
Jag säger ibland för att jag utgår från mig själv som bor på landsbygden och är beroende av bil då kollektivtrafiken inte är så mycket att skryta om och vi inte har all service vi behöver inom cyklingsbara avstånd. Men visst kan jag ju ta cykeln till t.ex. gymmet och ibland även till jobbet då vädret är ok och jag inte har obekväma arbetstider. Min samarbetspartner har ett bra utbud på t.ex. damcykel, herrcykel samt trekkingcykel som kanske vore ett alternativ för de som även gillar att vistas i naturen och vill ut på cykeläventyr.
 
2. Minska köttkonsumtionen
Många konsumerar onödigt mycket kött. Man måste kanske inte bli helvegetarian ur klimatsynpunkt, men man kan fundera kring egna konsumtionen och testa 1-2 vegetariska dagar i veckan om man är nybörjare vad gäller vegetarisk kost. Jag köper sällan köttprodukter hem, dock äter jag en del kött på jobbet då det serveras.
 
3. Använd vattenkokare vid uppvärmning av vatten vid matlagning
Detta har jag gjort under lång tid utan att ens förstå att jag varit klimatsmart! Jag har bara tänkt på tidseffektivitet, men tydligen sparar man på energiförbrukningen också
 
4. Kasta inte mat i onödan
Jag är rätt bra på att planera matinköp och minimera svinn. Om jag äter på restaurang där det serveras för stora portioner kastar jag tyvärr mat ibland, men jag äter förvisso sällan ute. Man ska heller inte stirra blint på bäst före-datum utan använda bondförnuft.
 
5. Överväg alternativ till flyg / flyg smartare
Nu känner jag inte direkt att jag kan uppmana till att sluta flyga, eftersom det inte är något jag kan stå för själv. Men överväg att ibland helt eller delvis använda andra transportmedel, resa under en längre tid istället för många weekendtrips med flyg, variera långresan till fjärran länder med en resa till ett närliggande land eller inrikesresa. 
 
Bidra gärna med fler klimatsmarta tips i kommentarfältet!
Taggar: hållbar utveckling, klimatsmart;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

finns mycket att göra! fina tips

Svar: Ja, många bäckar små som man säger :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :