bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Half Moon Beach - Melbournes vackraste strand?

Half Moon Bay is a beautiful place found in the outer suburb Black Rock, right next to Sandringham. From St Kilda it took us less than an hour to get there with bus and the beach is well worth a visit, since the beaches closer to the city really aren't that amazing. In fact, the further you go from the city, the more beautiful and cleaner the beaches will get. What makes the Half Moon Beach special is the stunning red bluff cliffs, as well as the fascinating wreck of warship HMVS Cerberus, that was sunk as a breakwater in 1926 on the spot where you can still find it today. Visiting this beach you can also enjoy some ice cream or fish n chips at the tiny harbour, go snorkeling or try to spot some funny "jelly sausages" that are in fact egg sacs from the conical sand snail. Be careful if you find an actual snail though, since I have heard that they are venomous and actually capable of stinging humans. Some of them are not that dangerous, but some species can even be lethal. Not sure about the ones in this part of Australia, but I would guess they are not that dangerous - and I didn´t see a single snail anyway, so no reason to freak out. Which Melbourne beach is your favourite?
 
Half Moon Bay är en liten bukt i utkanten av Melbourne i förorten Black Rock, intill Sandringham. Det tog oss lite under en timme att nå dit med buss från St Kilda (ska ta under en halvtimme med bil) och jag tycker verkligen att platsen är värd ett besök när man vistas i Melbourne! Stränderna närmare stan är ärligt talat ganska intetsägande, men ju längre bort från stan man söker sig, desto klarare och härligare blir vattnet och stränderna. Brighton Beach i all ära, men den är besöksvärd främst för dess roliga bathing boxes, inte direkt för själva stranden. Det som gör just Half Moon Beach extra intressant är framför allt de vackra röd bluff-klipporna som tornar upp sig på ena sidan av stranden. Det var på grund av dessa klippor som jag lyckades lura med mig ett svenskt par som jag träffat på hostellet. Det blev en trevlig dag i gott sällskap, kan man väl säga!
 
The Red Bluff at Half Moon Bay, Melbourne, Victoria
Här har vi alltså de roströda klipporna som jag talar så varmt om. Mer bilder av dem längre ner i inlägget.
 
Om vi istället skulle börja från början: på bilden nedan hade vi precis anlänt och blickade ner på hamnsidan av Half Mooon Bay. Där borta finns bland annat toaletter och en liten kiosk där man kunde köpa fish and chips eller glass. Vi slog på stort och åt bådadera under dagens lopp. 
 
Half Moon Bay in Sandringham/Black Rock, Melbourne, Australia
 
Ship wreck HMVS Cerberus at Half Moon Bay, Melbourne
Ser du skeppsvraket där ute i vattnet? Det är fd stridsfartyget HMVS Cerberus, som blivit placerad där år 1926 för att fungera som en liten vågbrytare. Den blev populär bland dykare och på de delar av fartyget som låg ovanför vattenytan kunde folk tydligen till och med ha picknick. Tror det är förbjudet idag dock på grund av att skeppsvraket håller på att förfalla. Det ska ha satts pengar på att stabilisera och hålla skeppet i skick, men vet inte om det i praktiken gjorts så mycket på den fronten. Nå, man får passa på att beskåda det från land (eller varför inte paddla ut till det, såg flera stycken som paddlade kajak där) medans det ännu finns kvar.
 
skeppsvraket HMVS Cerberus vid Half Moon Beach som är den kanske vackraste stranden i Melbourne
Även här skymtar ni vraket. Här ser ni även hur klart och härligt vattnet är, väldigt snorklingsvänligt skulle jag tro!
 
View from the Red Bluff Lookout, Half Moon Bay / utsikt över röd bluff-klipporna, Melbourne
En bild fotad från utsiktsplatsen. Det fanns en liten stig som man antagligen kunde ha tagit sig ner till stranden på, men den såg inte helt riskfri ut och det fanns ju en beydligt tryggare väg så vi valde den istället.
 
things to see in Melbourne: Half Moon Beach in suburbs Sandringham/Black Rock - sevärdheter i Melbourne: Half Moon Beach en bit utanför staden
Vy över stranden, de grönskande kullarna och klipporna. Och det må se ut som att det var ganska fullt på stranden, men det var inte så fasligt med folk egentligen och det var ganska lugnt och skönt ändå tyckte jag.
 
Half Moon Bay / Half Moon Beach, Melbourne, Australia
Igen det där rostiga gamla vraket, och folk som njuter av det fina vädret.
 
top beaches in Melbourne / bästa stränderna i Melbourne
Längs med stränderna närmast stan flyter en hel del skräp i land (och folket på stranden är också rätt duktiga på att skräpa ner och sprida vassa glasbitar omkring sig), men här såg jag faktiskt nästan enbart naturliga saker vid strandkanten.
 
enjoying the sun at the Red Bluff cliffs on Half Moon Beach in Melbs
Tjusigt parasoll intill klipporna.
 
this jelly looking thing is an egg sack from the conical sand snail, NOT a jellyfish - Half Moon Bay Beach, Melbourne
Jag fick syn på en hel del såna här konstiga geléklumpar i vattenbrynet. Jag fattade inte alls vad det kunde vara och vågade inte ens röra vid dem, annat än att peta på dem med en pinne för att konstatera att de faktiskt hade en geléaktig konsistens. Tack vare Google fick jag snabbt reda på att dessa små gelékorvar (eller manetbajs som en i sällskapet föreslog) är äggsäckar som kommer från en sorts sandsnäcka. Coolt! Dessa snäckor har en sorts harpun som den kan hugga med, så skulle du råka hitta en sådan snäcka så rör för sjutton inte! De större arterna kan vara livsfarliga, men jag gissar på att detta handlar om mindre varianter som inte är farligare än ett getingstick. Så ni behöver nog inte vara rädda för att åka hit och jag fick då inte syn på en enda sådan snäcka.
 
warning sign at Half Moon Bay red bluff cliffs due to instability
Skylten uppe på klippan föreslår att man inte ska klättra där eftersom klipporna inte är särskilt stabila. Lite grann klättrade vi i alla fall, varningsskyltar är väl till för att ignoreras, eller hur var det ;)
 
fascinating red bluff cliffs - things to see in Melbourne, Victoria, Australia
Ställvis var klippformationerna rätt intressanta.
 
Visit Melbourne, Victoria - Half Moon Bay with its stunning red bluff cliffs
Ja här har vi en bild där jag var lite smårebellisk och satt och chillade på de farliga klipporna...
 
Half Moon Bay in Melbourne, VIC
 
Det började småningom närma sig kvällen och det var dags att gå upp igen och leta reda på busshållplatsen. En sista bild av den härliga utsikten först bara.
 
På väg tillbaka till bussen såg vi en svart insekt av något slag kånka på en stor död huntsman-spindel, det var en annorlunda syn kan man säga. Jag besparar eventuella fobiker traumat av att se en spindelbild denna gång, den finns i alla fall på instagram (@mariasmemoarer) ifall någon tycker att spindlar är coola ;)
 
Detta misstänker jag är Melbournes vackraste strand - för att se något ännu bättre får man nog bege sig till typ Mornington Peninsula eller Great Ocean Road.
Taggar: Melbourne, Victoria, Australia;

Kommentarer :

#1: Fantasy Dining

Så härligt sandstränder nu, hade inte varit fel. Så cool miljö med klipporna.

Svar: Riktigt vackra sandstränder är rätt svårt att tröttna på :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Härliga bilder, Maria! Den första och de med klipporna är magiska. :)

Svar: Tack så mycket! :)
Maria

skriven
#3: Mokki

Fina stränder. Bilden med parasollet tilltalade mig, bl.a.

Svar: Tack! :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

De här klipporna gillar jag! Långa och helt platta stränder är tråkiga... ;) Såna där äggsäckar har jag inte sett själv, men jag har sett dem på foto förut.

Svar: Ja men precis. Man tröttnar ganska snabbt på platta stränder utan något särskilt... Denna hade iaf något särskilt :)
Maria

skriven
#5: Marianne - Glimt av verden

For noen fine klipper, med stilige formasjoner!

Svar: Ja visst ar de fina! :)
Maria

skriven
#6: Linda, 155cm.se

Ser väldigt skönt ut, bra fångat på bilderna!

Svar: Det var en riktigt varm och skon dag! Tack :)
Maria

skriven
#7: Denandraresan.com

Ser ut som paradiset! Fast i Australien finns en massa farliga djur, fler i queensland har jag hört? Den där snäckan kanske är den här? Kan döda en människa. http://video.nationalgeographic.com/video/weirdest-cone-snail

Svar: Jo verkligen ett litet paradis den dar stranden, fast det finns betydligt vackrare strander i Victoria, men da maste man langre bort fran staden. Jo, som jag skrev i inlagget kan vissa arter vara livsfarliga. Tror dock inte att de farligaste sorterna finns har i trakten. Fast man vet ju aldrig, och man kan ju bli dalig av att bli stucken trots att de inte har sa mycket gift. Skulle tro att ju mer norrut, desto farligare blir dom..?
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :