bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

8+ saker att göra i Cairns

Cairns är en av Australiens huvudsakliga start- och ändpunkter för resenärer som vill göra östkusten. Staden i sig blev jag inte så såld på, men det finns väldigt mycket fint att se i trakterna. Jag kommer att skriva separata inlägg om mina turer till Atherton Tablelands, Kuranda, Daintree etc, men här kommer några tips på saker att se och göra i själva staden.
 
Promenader, träningsmöjligheter & fågelskådning
 
Esplanade-promenaden och hamnområdet är rätt trevliga att promenera längs, eller varför inte satsa på en löprunda och lite workout vid ett av utegymmen som finns längs med esplanaden. Man kan även få syn på en del intressanta fågelarter (pelikaner, olika vadare m.m.), kanske speciellt vid lågvatten. På tal om träning så erbjöds även en hel del gratispass av olika slag så gott som varje dag när jag bodde i Cairns, t.ex. zumba. Värt att kolla in!
 
Cairns Esplanade promenade, Australia
Cairns hamn, Queensland, Australia
 
Stora barriärrevet
 
Ok, detta är inte direkt i staden utan man måste förstås ut en bit till havs med båt. Men detta är kanske det som drar allra mest turister till Cairns. Och visst var det vackert att snorkla här, trots att reven bleknat en hel del på senare år. De yttre delarna brukar speciellt rekommenderas att besöka.
 
 
Bada i Cairns Esplanade Lagoon
 
Eftersom man inte kan bada i havet i Cairns (med ett undantag om man söker sig uppåt till Northern Beaches, eller åker ut till korallrevet) så är det stadens pool som gäller för den som vill svalka av sig lite. Här får man såklart bada gratis, och det finns gräsplaner och lite sandpartier där man kan ligga och sola sig. På området finns även toaletter, duschar och grillmöjligheter.
 
Swim in Cairns / bada i Cairns - Esplanade Lagoon
 
Cairns Night Markets & Rusty's Market
 
Cairns saknade tyvärr en ordentlig street food-market (om man jämför med t.ex. Melbournes Queen Victoria Market och Darwins Mindil Beach Sunset Markets). Men något smått kan man stoppa i sig på lilla Cairns Night Markets som kanske ändå har mest fokus på souvenirer och krimskrams. Varmare kan jag då tala för Rusty's Market som fokuserar på frukt och grönsaker - här kan man botanisera bland härliga exotiska frukter som passionsfrukt, mangosteen och pitaya, och en massa annat.
 
marknader i Cairns, Australien
 
Spana på flyghundar
 
En del är rädda för dem och andra tycker bara de är äckliga. Själv tycker jag att flyghundar är hur fina djur som helst! Ok att de har fladdermusvingar, men i övrigt är de som namnet beskriver nästan som små hundar. Eller egentligen ser de snarare ut som rävar vilket överensstämmer bättre med det engelska namnet flying-fox... De luktar dessutom räv, kan jag som vet hur en rävfarm luktar intyga. Cairns råkar vara en riktigt bra plats att betrakta dessa fascinerande djur - dels när solen börjar gå ner då de blir aktiva och kan ses flyga omkring i skyn, dels dagtid då de håller till i stadens större träd. När jag var där höll de främst till i träden kring biblioteket. Om du har vägarna förbi får du gärna hälsa dem så gott från mig!
 
Australian wildlife - flying fox / djur i Australien - flyghund
 
Botanic Gardens
 
Cairns botaniska trädgård kan man lätt spendera en halvdag i. Där hittar man bl.a. ett litet växthus med en del färgglada fjärilar, korta vandringsleder och olika typer av vegetation och plantor. Det finns även en flod där man kan spana efter krokodiler. Vi såg inte en enda tyvärr.
 
sevärdheter i Cairns - botaniska trädgården
wildlife Australia - frog in Cairns Botanic Gardens
Vid ett vattendrag hittade vi mängder av pyttesmå grodor, denna på bilden var ungefär som min lillfingernagel.
places to see in Cairns, Queensland - Botanic Gardens
 
Northern Beaches
 
Några egentliga stränder finns ju inte i Cairns centrum, men däremot kan man åka till den långa strandremsan som finns en liten bit norr om staden. Jag och en hostelkompis tog bussen till den sista stranden (Palm Cove) för att sedan vandra tillbaka en bit och upptäcka näromgivningarna, och så tog vi sedan bussen tillbaka från närmsta hållplats. Jag vill minnas att det fanns en liten remsa skyddat av nät där man kunde simma någorlunda tryggt. Men det var för vågigt denna dag så jag var inte så lockad. Däremot såg vi en del kitesurfers som utnyttjade det blåsiga vädret.
 
Cairns Northern Beaches, Queensland, Australia
Palm Cove, stränder nära Cairns, Australien
croc waters in Cairns, Australia / krokodilterritorium i Queensland, Australien
Vi irrade även omkring i lite parker nära stränderna, och höll utkik i vatten där det varnats om krokodiler. Men inte fick vi napp här heller.
 
Street art 
 
På Grafton Street finns en liten gränd full med härlig gatukonst. Jag fick lite blodad tand av graffitihuvudstaden Melbourne och har därför aktivt letat reda på mer gatukonst i en del av de andra städerna jag besökt i Australien. Förutom Melbourne står även Perth väldigt högt i kurs på den fronten. Men Cairns graffitigränd är inte så dum den heller.
 
graffiti alley in Cairns, Queensland
graffiti i Cairns, Australien
gatukonst nära Grafton Street, Cairns
 
Vilka sorts sevärdheter och aktiviteter söker du gärna när du besöker en ny stad?
Taggar: Australien, Cairns, East Coast, Queensland, soloresenär;

Kommentarer :

#1: asta

Men åh så fint det ser ut!

Svar: Inte den finaste staden i Australien direkt, men visst finns det trevliga platser även där, och framför allt är det en utmärkt hub för att göra utflykter!
Maria

skriven
#2: Jennifer Sandström

Men guuud, flyghundarna! Glad jag är att jag missade dom helt när jag var där 2012, haha! :)

Svar: Men neej, de är ju hur fina som helst, om än dom stinker en aning :)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Oj, wow, inte så mycket att göra... haha
Det var ingen liten stadspool...
Riktigt härlig sightseeing jag fick följa med på=)

Svar: Det finns ju en del att se trots allt, fast det kanske inte känns så först :)
Maria

skriven
#4: Emma Engström

Tack för tipsen, MÅSTE dit någon gång!

Svar: Ja Australien inklusive regnskogsområdet är ju såå häftigt!
Maria

skriven
#5: Christine - 29°

Ser fantastiskt ut! Och så läckert med flyghundarna, tycker det är så coola djur. :)

Svar: Ja verkligen, de hör faktiskt till mina favoritdjur i Australien :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :