bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

35 dagar från Darwin till Perth - Västkustvyer, sanddyner & makabert outbackfynd

En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 7 (här finns alla delar i serien)
 
Dag 24
Trötta och frusna anländer vi till Turquoise Bay som dagens första stopp. Hade inte lust att snorkla, då jag sovit dåligt på grund av ett gäng småglin (läs: nyblivna 18-åringar som må vara myndiga, men verkligen inte vuxna) som campat intill vår campingplats och höll låda halva natten. Men jag njöt av den vackra stranden i alla fall. Trots en vilostund och lunch efteråt var jag fortfarande trött. 
 
Turquoise Bay beach, Western Australia - stränder längs Australiens västkust
Sedan återvände vi till den underbara snorklingplatsen Oyster Stacks igen som har något ljummare vatten, då valde jag att ignorera mitt tillstånd och snorklade kanske en timme - jag är fortfarande förvånad över hur lätt man flyter i dessa vatten, man behöver knappt hjälpa till själv ju! Efter att ha hälsat på mina vänner blåfläckiga rockan, revhajen, blå sjöstjärnan och ett gäng med sjögurkor (varav jag råkade trampa på en stackare trots att jag försökte se efter var jag satte ner fötterna, men jag tror och hoppas den klarade sig) samt tittat på fiskar som kissar och en sjögurka som bajsade så var det dags för campingbokningsrumban igen - så väldans svårt att få en campingplats som är laglig i detta område! Men som tur lyckades vi till slut nappa åt oss en.
 
På väg till campingen fanns det kängurur överallt som skuttade över eller bredvid vägen, eller bara stod och glodde på oss.
 
Aussie wildlife - kangaroo / djur i Australien - känguru
Framme vid campingplatsen kom dock ett bakslag: den ena vattendunken hade inte stängts ordentligt efter lunchen, så vattnet hade runnit ut över alla våra sovsäckar m.m. Det var bara att hänga på tork och hoppas att de skulle vara hyfsat torra tills läggdags. Vi fick diska med våtservetter den kvällen, och ransonera det vatten vi hade kvar. Det var ovanligt lugnt trots det skedda, antagligen för att det visade sig vara K (han med temperamentsproblem) som inte stängt kranen efter sig och därmed fanns det ingen han kunde skälla på... Lika bra det. En av mina sovsäckar var tack och lov torr lagom tills jag skulle gå och lägga mig.
 
Dag 25
Vi vaknade vid soluppgången och begav oss till Lakeside för mer snorkling. Vattnet var dock kallt här och det såg inte fantastiskt ut så jag nöjde mig att fota längs med stranden.
 
Lakeside, beach at Coral Coast, Western Australia / Australiens västkust
snäckor och koraller, Lakeside Western Australia
När vi körde vidare fick vi syn på en dingo som inte såg riktigt frisk ut där han förvirrat haltade runt på vägen och orsakade trafikstockning för alla bilister som fick stanna. I dikeskanten gick även något som måste ha varit dingo-hund-hybrid, då den var delvis svart i färgen.
 
Vi stannade till för att kolla på skeppsvraket Mildura som man kan skymta ovan vattenytan vid lågvatten. Detta skepp har använts för att transportera kor och därifrån har det uppstått en skojig myt om att korna när skeppet sjönk parat ihop sig med delfiner och så kom dugongen (en sorts sjöko) till. I närheten fanns det också en öppen stranddusch, så vi passade på att fräscha upp oss iklädda badkläder. Så skönt att få kleta lite deodorant under armarna igen efter några dagar utan dusch (då räknar jag inte med simturerna i saltvatten). Och så hittade vi drickbart vatten som vi fyllde alla dunkar och flaskor med, hurra!
 
Mildura skeppsvrak och röd outback, Australien
Sista stoppet för dagen var sanddyner som fanns inte så långt bort, tyvärr har jag inte skrivit upp vad platsen heter, men det måste nog ha varit vid Bills Bay, som man når via en väg som går bredvid Coral Bay flygplats. Vi körde över dynerna och parkerade bilen en bit från havet. Väldigt vacker och häftig plats!
 
cool 4wd spots in Western Australia - sand dunes
sanddyner vid Bills Bay, Australiens västkust
flip flop life in Western Australia
four-wheeler / quad at sand dunes near Coral Bay
Ett par killar körde runt med sina fyrhjulingar och verkade ha roligt.
 
kvinnlig äventyrare på backpackerresa i Australien
Det visade sig vara något knepigare att ta sig bort, än att komma hit. Men det slutade bra då vi emellanåt hjälpte till att skuffa på, och då vi passagerare steg ur bilen emellanåt för att få bort lite "övervikt". Åk inte hit om du inte har en ordentlig fyrhjulsdriven bil!
 
Dag 26
Här fick vi så lov att fricampa olagligt, så vi packade snabbt ihop tälten redan kl.5 på morgonen för att undvika eventuella rangers. Därmed hann vi också in till Coral Bay för att titta på soluppgången. Än en gång var vattnet kallt - jag vet inte riktigt om vattnet häromkring även annars är kallare än på andra håll, eller om det helt enkelt beror på att vi reste västkusten mitt under Australiens vinter (juni-juli). Ställvis var det ju ändå rätt så behagligt så det beror kanske lite på havsströmmarna och vindarnas riktning också.
 
Vi körde vidare till Carnarvon där vi kollade in en fyr med härlig utsikt (Point Quobba Lighthouse) och mäktiga blåshål (blowholes) nere vid kusten. 
 
Indiska oceanen utan för Carnarvon, Australiens västkust
Här var havet vilt och mäktigt.
 
blåshål i Carnarvon, västkusten Australien
Vatten som slungas upp ur ett av blåshålen.
 
Quobba Lighthouse fyr i Western Australia & djurkranie i Australiens outback
Vi fricampade i bushen inte så långt därifrån. Bara vi och spår av wallabys och känguruer i form av tassavtryck och bajs. När jag gick djupare in i bushen för att kissa inför natten fick jag plötsligt syn på detta enorma kranie med horn, blev nästan lite skraj! Kånkade tillbaka det till lägerplatsen för att visa upp mitt häftiga fynd åt de andra. 
 
Dag 27
Bra och lugn natt. Någon hade varit lite lustig och placerat kraniet vid min tältöppning så det var det första jag såg när jag kikade ut på morgonkanten. Om de hade förväntat sig att jag skulle bli skraj så fick de bli besvikna, jag fick bara ett gott skratt.
 
Via Carnarvon igen för att handla mat, fylla på med bränsle och vatten, ja den vanliga faderullan. Vi duschade för halva priset på en överprissatt bensinmack då vi lyckades med konststycket att en betalade och M smög sig in för att duscha precis när jag var klar. Detta var vår första ordentliga dusch med varmvatten och allt på 5 dagar. Jag passade på att handtvätta lite strumpor och en svettluktande tröja.
 
Vi körde vidare och kollade in getter som hängde vid vägkanterna. Hittade en ny fricampingplats med den typiska australiensiska röda jordmånen som jag älskar. Bara drygt en vecka kvar nu av mitt sista roadtripäventyr i Australien.
Taggar: 35dagar, Australien, West Coast, Western Australia, kvinnliga äventyrare, resfeber;

Kommentera inlägget här :