bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

7 roadtrip-destinationer till din bucket list

I samarbete med Hyrbilguiden.se
 
Det är många som har någon form av bucketlist över saker man vill göra eller uppleva. Vill man nörda till det ännu mer så kan man ju dessutom göra flera olika checklistor, enligt kategorier. Jag har själv t.ex. lite av en bucket list över boendeupplevelser jag skulle vilja hinna med här i livet, kanske jag tar den i ett annat inlägg. Men nu tänkte jag fokusera på länder som är utmärkta roadtrip-destinationer, både ställen jag själv besökt och platser jag drömmer om att upptäcka en dag. Vilka länder skulle du rekommendera för att hyra bil och roadtrippa?
 
Australia roadtrip, Northern Territory, Western Australia, Tasmania, Victoria
Northern Territory, Australien
 
1. Australien
Det enorma landet där man kan roadtrippa i 1 vecka, en månad, ett år... Ja beroende på hur mycket tid du har på dig helt enkelt. Öken- och bushlandskap, fantastiska kuster och regnskog. Själv tillbringade jag 9 månader i landet varav jag reste ungefär 2 månader med buss och roadtrippade nästan lika länge. Många ställen är helt klart lättast att nå med bil (ibland enbart med fyrhjulsdrift), så här rekommenderar jag verkligen att bila. Jag hann resa genom alla delstater/territorier förutom South Australia och Australian Capital Territory. 
Blogginlägg:
Tasmanien
Red Centre
Northern Territory & Western Australia (Darwin-Perth)
Grampians nationalpark & Great Ocean Road
Phillip Island
 
2. Teneriffa
En annan plats där jag åkt runt en del med bil i och med att jag bott där i perioder. Jag kan verkligen rekommendera att ägna ett par eller fler dagar åt att bila runt på den kanariska ön som har så mycket att erbjuda utöver stränderna! Söta småstäder och byar, olika mikroklimat, berg och kuster. Det är kargt i söder och grönt och lummigt i norr.
Blogginlägg om roadtrips på Teneriffa
 
3. Israel & Västbanken
Här blev det bara ett par korta roadtrips, en med lokal guide (i palestinska delarna) och en tillsammans med en israelisk vän. Hade gärna sett mera av de härligt karga ökenlandskapen, men även de lummigare områdena i norr som jag bara hann nudda lite vid. Jag skulle även gärna roadtrippa i t.ex. Jordanien som har lite liknande landskap.
Blogginlägg:
Västbanken
Masada och vandring
 
middle east roadtrip - Israel and Palestine
På roadtrip genom Västbanken, på väg till Masada
 
4. Balkan
Efter att ha besökt Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina så kan jag ju bara konstatera att länderna måste vara fantastiska att roadtrippa i! För egen del blev det buss mellan destinationerna samt ett par guidade dagsturer i minibuss och bil, men jag fick ju definitivt en känsla av att färdas på de vägarna. Rätt modig och körvan bör man kanske vara för de krokiga vägarna. Men vilka landskap!
 
5. USA
Storstäderna lockar mig inte ett dugg just nu, dock drömmer jag lite om att få roadtrippa genom glesbygd och sömniga små samhällen, besöka spökstäder och se nationalparker. En annan dröm jag har är att åka på guidad tur med tornadojägare, hur coolt vore inte det??
 
6. Nya Zeeland
Landet jag tyvärr inte hann/hade råd med under tiden i Australien. Kanske en vacker dag, för Nya Zeeland är ju känt för sina episka landskap.
 
7. Skandinavien / Norden
Inte att förglömma vår egen närmiljö. Hur mycket fantastiskt finns det inte att se i t.ex. Norge och Sverige? Även mitt eget land Finland vill jag se mera av. Eventuellt blir det ett par dagar roadtrip och camping inåt landet innan sommaren är över.
 
roadtrip on Tenerife, Canary Islands
Spännande hårnålskurvor på Teneriffa, på väg till Masca
 
Jag avslutar med denna infografik med 10 tips för att spara pengar när man hyr bil, gjort av Hyrbilguiden.se:
 
Taggar: Australien, balkan, bucket list, mellanöstern, reseinspo, resfeber, road trip;

Kommentera inlägget här :