bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan tour: Gå vilse i Dubrovniks gamla gränder

Förra Dubrovnik-inlägget innehöll lite allmänna tips på trevliga platser, men nu går jag all in på gamla stan. Här finns verkligen massor att se, kyrkor att besöka, gott att äta och dricka och gränder att utforska! Så varsågoda, här följer en bildbomb för att ni ska få Dubrovnik old town i ett nötskal.
 
gamla stan i Dubrovnik, Kroatien
De små gränderna har högst charmfaktor.
 
Helige Ignatius kyrka (Crkva svetoga Ignacija), Dubrovnik Croatia
Katolska Helige Ignatius kyrka (Crkva svetoga Ignacija).
 
Dubrovnik old town, Croatia
Mera gränder. Till vänster en kroat som lutar sig mot en vägg, kanske dags för en liten siesta? Till höger jag själv. Svalkande långkjol är perfekt för gamla stan, om man även vill kika in i en och annan kyrka på ett respektfullt sätt.
 
Church of the Holy Annunciation, Dubrovnik
Ortodoxa Heliga Bebådelsens kyrka (Crkva svete Blagovijesti / Church of the Holy Annunciation). Även interiören tyckte jag var otroligt vacker!
Heliga bebådelsens kyrka på insidan
katter i Dubrovnik, Kroatien
Det är inte brist på katter i staden heller. Dessa förstår att vara smarta och vila sig i värmen.
 
Sankt Blasius kyrka, Dubrovnik gamla stan
Katolska Sankt Blasius kyrka (Crkva svetog Vlaha / St Blaise's Church)
 
Dubrovnik - vattenfontäner och marknad / drinking fountains and fruit market
Glöm inte att dricka vatten! Jag tycker det är bra gjort av Dubrovnik att ha vattenfontäner här och var med härligt kallt dricksvatten. Ingen behöver törsta och man behöver inte köpa på sig en massa plastflaskor. Nog för att kranvattnet i övrigt också ska vara helt ok att dricka, men om man nu är lite nojig. Man kan även passa på att svalka av ansiktet eller kyla ner handlederna, för att motverka värmeslag.
 
Bilden till höger från en liten marknad jag hittade. Härliga bär och frukter. Turistpriser, men så goda körsbär de hade!
 
sevärdheter i Dubrovnik, Kroatien
En av de större och öppnare gatorna. Även mer turisttätt.
 
kyrkor i gamla stan, Dubrovnik
Till vänster en gammal igenbommad liten kyrka, eller kapell..? Såg liknande byggnader lite här och var. Till höger skymtar man Katedralen i Dubrovnik (Jungfru Marie himmelsfärd katedral).
 
pigeons / doves in Dubrovnik, Croatia
Det var intill fruktmarknaden jag nämnde tidigare som jag reagerade på att det satt så många duvor på taken. Det skulle snart visa sig varför, då de plötsligt flög upp och började cirkulera i luften. Och innan jag vet ordet av landar de allihop på marken och jag står mitt i det hela så fick så lov att flytta på mig. Orsaken? Det var tydligen en matningssession på gång, som jag antar sker vid en viss tidpunkt på dagen. Vilken lyckad tajmning att jag råkade vara där just då!
 
handcraft in Dubrovnik, Croatia- tablecloth embroidery
Vackra hantverk till salu.
 
Buza Bar with a view in Dubrovnik old town
Jag fick syn på en skylt som utlovade kalla drinkar med vy, så ditåt styrde jag såklart stegen. Jag kom fram till Buza Bar där man kunde sitta och se nerför klipporna och ut över havet och smutta på något gott, jag valde en Schweppes bitter lemon, så gott och fräscht! Längre ner fanns även en simplats där man kunde hoppa från klipporna ner i vattnet. Inget för mig dock. Så avslappnande och härlig plats alltså! Det var rätt så fullt, men samtidigt tror jag inte att den stora majoriteten av turister överhuvudtaget hittar hit..? Åtminstone får jag själv intrycket att de flesta håller sig till huvudstråken i gamla stan.
 
Dubrovnik, Kroatien kvällstid
Och så avslutar jag med ett par bilder från kvällen jag anlände till Dubrovnik. Staden är fantastisk även i kvällsskrud!
 
Vad föredrar du när du turistar, de små söta gränderna eller de större stråken med maffiga och imponerande byggnader? För min del vinner nog gränderna för det mesta.
Taggar: Balkan trip, Dubrovnik, Kroatien, balkan, reseinspo, sommarresa;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Haha, det var riktigt dålig timing med duvorna... låter dock för övrigt härligt 💗

Svar: Fast egentligen tyckte jag det hela bara var lustigt, så ganska bra tajming skulle jag nästan vilja påstå :D Ännu bättre hade det varit om jag hade filmat det hela dessutom..
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :