bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lokrum Island - getaway från Dubrovniks turistkaos

Lokrum är den obebodda ön som ligger närmast Dubrovnik. En kort båtfärd på ungefär 600 meter gör ön till ett trevligt besöksmål när man fått nog av trängseln i gamla stan. Ön, som även är ett naturreservat, har en del sevärdheter som t.ex. ruinerna av ett kloster, botanisk trädgård, badplatser och en fantastisk utsikt från borgen som är belägen på öns högsta punkt. Trots öns ynka 0,68 km² yta så rekommenderar jag en halv eller heldag här, för att upptäcka i lugn och ro och bara slappa - här är tempot helt klart något annat än inne i Dubrovnik.
 
Så hit åkte jag tillsammans med en hostelkompis från Sydkorea sista dagen av min Dubrovnikvistelse.
 
sevärt i Kroatien - Lokrum Island utanför Dubrovnik
Vy från högsta punkten, mer om den platsen senare i inlägget
 
Direkt efter hamnen vid ankomst såg vi en skylt om biljetter till naturreservatet (vilket utgör hela ön), men vi gick bara förbi för jag är ganska säker på att det ingick i båtbiljetten som kostade 150 kn (20 euro) tur-retur (färjan som avgår från gamla hamnen). Kanske det gäller t.ex. vissa guidade turer med mindre båtar där inträdet ej ingår i priset? Jag är faktiskt lite osäker här, men ingen stoppade oss och det blev aldrig någon kontroll under dagens lopp heller.
 
Vi började med en rundvandring för att utforska ön, nedan några bilder från ett gammalt benediktinsk kloster. Tidigaste skriftliga källor om detta kloster stammar från år 1023.
kloster ruiner på ön Lokrum, Dubrovnik, Kroatien
Lokrum Island, Croatia - monastery ruins
kloster Lokrum island, Dubrovnik - påfåglar
Ett roligt inslag på ön är alla fina påfåglar som bor här. Och som de struttar omkring helt obesvärat och ibland väsnas en del så märker man att detta är deras ö och vi är bara tillfälliga gäster. Till höger en bild på mig där mina ben ser lååånga ut. Mitt manliga sällskap vet precis hur man ska fota tjejer genom att använda benförlängande vinklar. Jag kunde inte bry mig mindre om just den saken men lät honom demonstrera hur man tar det ultimata porträttfotot enligt sydkoreanska ideal.
 
Lokrum botanisk trädgård, aloe vera planta
Här ett foto ur en mer vanlig vinkel. Öns botaniska trädgård rymmer en hel del växter, kaktusar och träd. På bilden en av många väldigt stora aloe vera-plantor.
 
Lokrum botanisk trädgård - kaktus och påfågel - Dubrovnik
En till påfågel och blommande kaktus.
 
botaniska trädgården på Lokrum, Dubrovnik, Kroatien
Mer aloe vera och kaktus.
 
vandra upp till borgen Fort Royal, Lokrum Dubrovnik / walk to the top of Lokrum Island - Fort Royal and green lizard
Sedan bestämde vi oss för (eller ja, det var kanske jag som tog beslutet) att trotsa hettan och ta oss an vandringen upp till borgen Fort Royal, på öns högsta topp. Inte alls en lång eller svår promenad i sig, men det går stadigt uppför och det var minst 30 grader varmt. Något stadigare skor är att rekommendera, och vatten bör man också ha med sig. På bilden ovan hade vi redan tagit oss nästan hela vägen upp vill jag minnas. Till höger en vacker grön ödla som först skrämt slag på sällskapet som hoppade högt och trott det var en orm eller nåt. 
 
things to do in Dubrovnik, Croatia - view from top of Lokrum Island / sevärt i Kroatien: vyer från Lokrum
Väl uppe på berget, vid första utsiktspunkten. Vackrare vyer är svåra att finna. Här ser man hur nära fastlandet ön ligger. Bakom bergen tornar en åskfront långsamt upp, men den orkade sig aldrig ända fram till havet.
Fort Royal views, Lokrum Island Croatia
borg på Lokrum island - Fort Royal / sevärt i Dubrovnik, Kroatien
Själva borgen från 1806 är inte så fascinerande i sig, men uppifrån den får man förstås mest ut av vyerna.
 
Sedan gick vi tillbaka ner, genom parkområden där träden bjuder på behagligt skydd från solen och så hittade vi till slut till den härliga badplatsen vid namn Mrtvo More ("döda havet"). Lika dött som det riktiga Döda havet är det ju inte, här såg jag en hel del rätt så stora fiskar som simmade omkring. Men lagom saltigt ändå, för vattnet här leds in från havet via en undervattensgrotta. Badskor är troligtvis att rekommendera precis som alla andra ställen i Kroatien.
Mrtvo More - döda havet på ön Lokrum i Dubrovnik
Perfekt och lugnt ställe både för dem som gillar grunt och djupare vatten. I djupare ändan kunde man även hoppa i från klippavsatsen. Det var en del folk, men ändå inte på ett stressande sätt. 
Lokrum Dead Sea - Dubrovniks bästa badplatser och stränder
Minns inte hur länge vi var här, men torde ha blivit minst ett par timmar av bad, sol och slapp. Jag passade på att läsa lite också. Helt plötsligt hörde jag en påfågel ovanför som gav ifrån sig ett ljud och så flaxade den ner alldeles intill oss, man kunde liksom känna fläkten från vingarna/stjärten och de ståtliga långa fjädrarna nuddade min fot när den landade. Mitt sällskap såg nästan ut att få en hjärtattack, så skrämd blev han. Kan det vara så att han är lite rädd för djur? Jag tyckte bara det hela var lustigt.
 
Påfågeln påbörjade sin jakt på mat, den har säkert erfarenhet av att folk gärna tar med sig något ätbart hit. Den råkade hitta några jordnötsbågar som jag i misstag spillt ut en stund tidigare.
påfågel vid Dead Sea på Lokrum, Dubrovnik
Är inte påfågelfjädrar bland det vackraste som finns?
 
En annan djurart som finns på ön är "förvildade" kaniner som förts hit olagligt för några år sen. Nu är de något av en plåga på ön, men själv tycker jag ju de är alldeles för ulliga och gulliga för att vara arg på. Och vilda är att ta i, de skuttar ju fram till en alldeles självmant och försöker nosa sig fram till något ätbart - ja de är rentav närgångna kommer nästan upp i famnen på en. Detta känns nästan som Europas motsvarighet till Australiens Rottnest Island. Med skillnaden att Rottnest Islands vild-tama quokkas är naturliga där och något man vill skydda och bevara, medans man helst skulle vilja få bort dessa kaniner.
Lokrum Island djurliv - halvtama kaniner
Hur kan man inte smälta lite när man känner de små tassarna och den mjuka pälsen som stryker mot huden? Lyckades ändå motstå frestelsen att klappa dem.
kaniner på Lokrum Island, Dubrovnik,Kroatien
Hej Stampe, tyvärr tänker jag inte bjuda på något gott. 
 
Så började dagen gå mot sin ända och det var dags att söka sig tillbaka till hamnen för att ta sig till fastlandet igen. Via Sandvich Bar för att köpa en ćevapi och så orkade jag inte med mycket mer för den dagen. Härligt avslut på första etappen av min Balkanresa!
 
Har du besökt Lokrum eller någon annan ö i Kroatien?
 
 
Annonsen nedan är ett affiliatesamarbete:
 
Taggar: Balkan trip, Dubrovnik, Kroatien, reseinspo, resor, sommarresa;

Kommentarer :

#1: Marianne - Glimt av verden

Åh, søte små kaniner! Men ja, det er jo ikke helt bra at de får formere seg på plasser hvor de ikke hører hjemme, siden det gjerne påvirker økosystemet på en negativ måte.

Det så ut som en fin øy å tilbringe en dag på!

Svar: Nej, det är synd att de är skadliga för miljön... Men åh så söta ändå! Verkligen en trevlig ö som jag kan rekommendera :)
Maria

skriven
#2: Amanda (Swedish Passport)

Alltså wow, såg ju ut som en fantastiskt häftig plats! :)

Svar: Ja verkligen en härlig plats för en halv- eller heldag :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :