bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Teneriffa från A till Ö - del 4

Och nu var det hög tid för sista delen i min advent-special tillika ABC-serie om Teneriffa! Syftet med detta har varit att hitta något på varje bokstav som på nåt sätt har att göra med Teneriffa. 
 
Bokstäverna A-G hittar ni här, bokstäverna H-N finns här, O-U hittas här och nu är det dags för de sista bokstäverna i det svenska alfabetet: V-Ö. :)
 
V - Vandra i berg. Tyvärr hann jag inte vandra i berg så mycket jag hade velat. Kört i berg har vi ju gjort desto mera, men ren vandring har bara blivit av ett par gånger - en gång på Montaña de Guaza bredvid Los Cristianos (läs inlägget Montaña de Guaza, bergsvandring för nybörjare) och i nationalparken La Caleta (läs inlägget Pärlor på Teneriffa: Bland fiskebyar, hippiesamhällen och nudiststränder). De kan jag helt klart rekommendera till nybörjare eller de som vill ha en ganska lätt vandring! Vill man ta sig an lite större utmaningar så kan jag tipsa om t.ex. Mascaravinen, månlandskapet i Paisaje Lunar (nära Vilaflor) och Taganana (vid Anaga och den vilda nordkusten). Barranco del Infierno lär ska vara en enklare rutt, där de dock tar en liten slant i inträde numera.
vandra i berg på Teneriffa
 
W - wine. Fick ta lite hjälp av engelskan nu ;) Kanariskt vin tycker jag absolut man ska passa på att testa. Även Teneriffa tillverkar sina egna viner och det finns ett antal vingårdar som man kan besöka. I Icod de los Vinos kan jag rekommendera vinprovning samt ett litet vinmuseum med en härlig trädgård på bakgården, Museo Malvasía heter stället. Läs mera om mitt besök i Icod de los Vinos och Museo Malvasía här. Vinet från Tágara som ni ser i kollaget nedan är för övrigt min favorit bland de jag testat!
kanariskt vin och vingårdar
 
X är ju en hopplös bokstav, varför har vi ens den i alfabetet..? ;) Så säger pass på den!

Y - yoghurt. Detta var också en knepig bokstav, så det enda jag kunde komma att tänka på var yoghurt.. :D Nå, vill ni ha tips på goda och lite annorlunda frukostyoghurtar på Teneriffa så skulle det vara de med smakerna kokos och rörsocker. I Finland har jag iallafall inte sett sådana, så jag tycker de är lite exotiska :)
yoghurt med kokos och rörsocker
Z får jag också lov att hoppa över...

Å - åka bil. Roadtrips är bland det bästa man kan göra på Teneriffa! Förutsatt att minst en i sällskapet är en duktig och trygg chaufför som kan hantera det aningens högre tempot som är normen på Kanarieöarna, samt pallar svindlande bergsvägar. Om inte, är det säkrast att låta bli och ta sig runt ön på andra sätt. Jag har bloggat en hel del om mina roadtrips på ön, och har fortfarande ett par utflykter som jag inte berättat så mycket om ännu. Här kan ni läsa om bilturen till Los Gigantes och Masca samt till Icod de los Vinos, här kan ni läsa om turen till Candelaria och Playa de las Teresitas, och här om bilturen till Teide och Puerto de la Cruz. Om vi bara hade stigit upp tidigare på morgnarna hade vi naturligtvis hunnit med fler besöksmål på en dag, för en gång hann vi faktiskt köra runt hela ön (längs med eller nära kustremsan mestadels) med lite längre stopp på 4 platser. Kanske det dyker upp en sorts roadtrip-guide på bloggen nåndag, med förslag på olika rutter? :) Säg gärna till ifall intresse finns!
roadtrip på Teneriffa
 
Ä - äventyr. Det finns många alternativ för den äventyrslystne på Teneriffa (om man inte tycker att hårnålskurvorna uppe i bergen eller bergsvandring är tillräckligt spännande alltså), och utbudet på extremsporter är stort. De jag kan komma på sådär på rak arm är surfing, kitesurfing, dykning, hängflygning, fyrhjulingssafari, tandem-paragliding, parasailing m.m. Verkligen inget för mig (skulle jag vara tvungen, så skulle det väl vara fyrhjuling då), men kanske nåt för dig? :)
extremsporter på Teneriffa
 
Ö - (Grann)öarna. Tänkte ha öl här, men jag har ju redan skrivit om Teneriffas egna öl Dorada.. Så bidrar med lite allmänkunskap, för jag har märkt att en hel del har dålig koll på de olika öarna och ibland uppstår förvirring t.ex. vad gäller Kanarieöarna och Gran Canaria. Visste ni att Kanarieöarna består av 7 större öar och 6 mindre? De sju huvudöarna heter Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro. De sex mindre öarna heter Alegranza, La Graciosa (den enda av småöarna som är bebodd), Isla de Lobos (vargön översatt till svenska), Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste.
Kanarieöarna: Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, Alegranza, La Graciosa, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste
 CC / Wesisnay~commonswiki
 
 Har ni vandrat i berg, åkt på roadtrip eller utövat extremsporter på Teneriffa, eller kanske på nån annan av öarna? Har ni testat på kanariskt vin? Vilka av Kanarieöarna har ni besökt, eller vilka drömmer ni om att få se?

Kommentarer :

#1: Mimas Hälsa&Skönhet

svar: nå nu blev jag ju mer intresserad av att testa vitamin E serien :) Har sett att några av mina vänner använder den serien från The Body Shop men har själv aldrig kommit att köpa den. Eller så har jag testat Dermosils vitamin E serie istället

Svar: Jo jag har också funderat i perioder på att testa något mer ur serien, men det blir alltid Dermoshop ändå, eftersom de har bättre priser :D
Maria

skriven
#2: Amanda Jona [SPONTAN]

Vilken rolig idé med bokstäver! :)

Svar: Tack, kul att du tyckte det! :)
Maria

skriven
#3: Anonym

Så fina bilder!! Delta gärna i min giveaway som jag har i samarbete med todiefor.com Kram!!

Svar: Tack! Hmm, blev lite värre med att delta i din tävling när du kommenterar som anonym..? ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :