bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Teneriffa från A till Ö - del 3

Då var det dags för del 3 i min ABC-serie om Teneriffa. Syftet med detta är alltså att hitta något på varje bokstav som på nåt sätt har att göra med Teneriffa. 
 
Bokstäverna A-G hittar ni här, bokstäverna H-N finns här och nu fortsätter vi med O-U. :)
 
O - Orotava - La Orotava är en stad på norra Teneriffa som jag faktiskt inte besökt, utan bara kört snabbt igenom. Den sägs dock vara väldigt fin och är belägen i en fantastisk dal med goda vandringsmöjligheter - vissa säger att den rentav är den vackraste orten på hela Teneriffa. Jag tyckte inte att delen som vi slumpmässigt körde genom var något speciellt, vi borde antagligen ha letat efter den gamla stadskärnan som brukar rekommenderas.
Bildkälla: Wikimedia Commons
 
P - Papas arrugadas. Detta tycker jag är ett måste att prova på då man besöker Teneriffa eller övriga Kanarieöarna. Det är små potatisar som kokas i kraftigt saltat vatten (ursprungligen användes havsvatten) tills de blir skrynkliga. Bäst är de om de kokas så att vattnet dessutom avdunstar och saltet bildar en lite krispig hinna på skalet. Har smakat fantastiska papas arrugadas men om potatisarna är stora eller inte kokats rätt är det ingen speciellt häftig upplevelse. Dessa ska ätas med såserna mojo verde och mojo rojo. Den röda är lite mera kryddstark och min personliga favorit är definitivt den gröna! Detta kan man med fördel äta som tapas eller aptitretare.
 
Q får jag passa på, bara att konstatera att vissa bokstäver är smått omöjliga!
 
R - Roques de García. Detta är namnet på lite annorlunda stenformationer som hittas intill vulkanen Teide. Av dem är Roque Cinchado den mest populära formationen som ni lär hitta typ en miljon bilder på redan då ni googlar Teide. Den antagligen mest populära rast- och fotoplatsen i nationalparken Teide ligger bredvid dessa formationer. Det är även ett populärt område att vandra på.
 
S - stränder. Teneriffa är kanske främst känt som en charterort för sol och bad. Tyvärr kan jag ju tycka eftersom många verkar missa hur mycket mer det finns att se och göra på ön. Men visst är ju en dag på stranden tacksamt vissa dagar också, och jag gillar att Teneriffa har ett stort utbud på stränder. Här har jag bloggat mera om Teneriffas olika typer av stränder.
 
T - Teide. Ni fick ju redan se en liten bit av Teide längre upp i inlägget, men här kommer lite allmän information om nationalparken och dess vulkan i sin helhet. Teide är Spaniens högsta berg med sina 3 718 meter över havet och vulkanen vilar för tillfället. Det fullständiga namnet på nationalparken är Parque Nacional de las Cañadas del Teide, men man brukar oftast bara prata om Teide, enklare så. Nationalparken är även ett världsarv. På väg upp till Teide kan man passa på att kolla in kanarietallarna - för nej, det finns inte enbart palmer och andra tropiska träd på ön! Ursprungsbefolkningen på ön trodde att toppen på Teide (Pico de Teide) var ingången till helvetet, därav namnet Teide som kommer från Echeide (som betyder "helvetet" på ursprungsspråket guanche). Jag kanske skriver ett längre inlägg om Teide med mera bilder nån dag, så håll utkik!
 
U - Ursprungsbefolkning. Teneriffas ursprungsbefolkning, guancherna, existerar tyvärr inte längre som folkgrupp. En del av Teneriffas befolkning har dock säkert en del guanche-blod i sig eftersom de spanska erövrarna inte avrättade alla guancher eller sålde dem som slavar, utan de kunde även giftas bort med spanjorer. Guancherna levde huvudsakligen i grottor och tros härstamma från berber. Kännetecknande för guancherna är att de var långa, muskulösa, ljusa i hyn och ofta blonda och blåögda. Nedan ser ni en bronsstaty av en sorts guanche-ledare som hette Beneharo. Statyer av ett flertal guanche-ledare finns att beskåda i Candelaria.
 
Har ni besökt nån av dessa platser? Vilken är er favoritstrand på Teneriffa? Har ni provat på papas arrugadas? :)

Kommentarer :

#1: Linn Strömberg

Så fint!

Svar: Tack!
Maria

skriven
#2: Åsa

Va härligt, skall kolla in ordentligt alla inlägg om teneriffa, skall åka dit om 13 dagar så bra och ha lite information om ön

Svar: Gör det! :) Och fråga gärna om du vill ha tips på något eller råd angående något som jag inte redan bloggat om! :)
Maria

skriven
#3: C

Besökte Teneriffa för första gången i början av januari i år :) Helt underbart! Var i Puerto de la Cruz, La Orotava (jättefint), Teide, Santa Cruz, Playa de las teresitas (jättevacker strand) , La laguna och på några till ställen. Riktigt härlig resa!

Svar: Vad härligt, du har verkligen sett några av Teneriffas mest sevärda platser med andra ord! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :