bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Stränder på Teneriffa

Svenska Resebloggars septemberutmaning (#svenskaresebloggarseptemberdrömmar) fortsätter, denna gång är temat "Strand"! Sen väljer jag att passa på dagens egentliga tema "pass", så slug jag var här då... ;)
 
Eftersom jag ändå är lite nischad på Teneriffa så tänkte jag skriva lite om just Teneriffas stränder, som det ju finns gott om. Stränderna är rätt varierande också då det finns en del olika typer av stränder, lite beroende på var på ön man befinner sig. Längs med den intensivaste turistremsan i söder är det mest ganska vanliga stränder eller blandsand-stränderimporterad vit sand mer eller mindre utblandad med den svarta lavasanden, blir ofta ett lätt gråaktigt resultat (nej, det existerar nästan inga naturligt vita sandstränder här, de allra flesta lär ska vara konstgjorda).
 
Playa del Duque, enligt mig den finaste turiststranden på den här delen av ön åtminstone (känns heller inte lika skränig som de riktigt stora stränderna i Las Americas-trakten) - vattnet är dessutom betydligt klarare än de mera grumliga stränderna där kring Los Cristianos och Las Americas :) Överlag verkar det som att ju längre man rör sig i riktning Los Gigantes från Los Cristianos, desto klarare och finare är vattnet. Tycker de har bäst service här också med tanke på deras överraskande fräscha och fina toaletter (gratis, men jag tycker gott man kan lämna en slant åt städerskan med tanke på att det alltid finns toapapper, tvål m.m., vilket snarare är en sällsynthet på många andra stränder) - sen kan man t.o.m duscha sig, men detta kostar en liten slant. Sen finns det såklart barer och restauranger i närheten, om priserna än är lite i överkant..
 
Ville även nämnda Las Teresitas i San Andrés (strax efter huvudstaden Santa Cruz) som är en riktigt vacker och ovanligt nog helt vit strand med fina höga palmer och berg runtomkring. Här är priserna bättre och man får två solstolar för ynka 5 euro (parasoll kan man skippa om man hittar en skuggplats under nån av palmerna). Borde inte vara lika fullsmockat av turister som vissa andra stränder heller med tanke på läget. Sen har de ett par barer med möjlighet att även äta något smått (fast inget större utbud så det kan vara en idé att fixa egna mackor och ta med) samt omklädningsrum, dusch och toaletter förstås. Enligt wikipedia fraktade de 270.000 ton vit sand från Sahara år 1973 för att skapa den här stranden, antar ju att de regelbundet behöver "bygga på" sandlagret också.
Fler bilder från stranden finns HÄR.
 
Sen de klassiska svarta lavasand-stränderna av det naturliga slaget. Exempelvis denna i Candelaria, som jag skulle gissa att heter nåt så enkelt som Playa de la Candelaria? Jag har dock läst att strömmarna kan vara lite farliga här, så jag vet inte om jag skulle våga simma just här..
 
Här en till lavastrand-bild, detta är en strand i Puerto de la Cruz som var helt tom just då. Men det verkade som att det snarare var en surfarstrand än en badstrand anyway, och så var det inte riktigt bästa strandväder just då:
 
Vill man hitta en lite mera bortgömd strand så kunde t.ex. nudiststranden i naturparken La Caleta vara ett alternativ, där det även bor ett antal hippies i grottor och bungalows. Vattnet är verkligen härligt där, och det är ju inte så många utomstående som hittar dit! :) HÄR kan ni läsa om och se fler bilder från vår lilla äventyrsvandring i La Caleta bland hippies och nudister.. ;) Hit slipper man inte med bil eller taxi kan jag lova, ni får helt enkelt vandra en liten bit!
 
 Sen finns det stenstränder som inte direkt går att sola på, men åtminstone är det mysigt att lyssna en stund på det härliga ljudet som uppstår när stenarna rullar i takt med vågorna - det låter mäktigt! Tyvärr har jag inget bildexempel på denna typ av strand..
 
För den som är mera äventyrlig finns det såklart också surfar- och kitesurfing-stränder. El Médano är kanske den populäraste på Teneriffa (har tyvärr ingen bild från den stranden), men finns även några mindre surfarstränder på södra delen av ön, t.ex. denna nedan som jag inte minns namnet på, men den ligger där nånstans mellan Las Americas och Puerto Colón :) Kanske inte de allra bästa vågorna just här, men jag ville visa denna strand för jag tycker den ser så charmigt rustik och genuin ut på nåt sätt. Här tror jag man får ligga och sola ganska i lugn och ro, trots att den ligger alldeles invid strandpromenaden. Turistmassorna lockas tydligen inte så mycket av den här typen av strand.
 
 
 Ja, det var de strandtyper som jag känner till här på ön! Vilken strand hade ni helst varit på? :)

Kommentarer :

#1: Mizca

Hur får du bilderna rundade i kanterna? Vilket program?

Svar: Ja, det var det verkligen, står så härligt vacker på köksbordet nu =)

Svar: Jag använder ett online-gratisprogram som heter picmonkey.com :)
Maria Norrgård

skriven
#2: LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Den andra bilden hade jag gärna varit på!:D

Svar: jo visst ser det härligt ut! :)
Maria Norrgård

skriven
#3: Nora Bååth

Så himla fint!

Svar: visst är det! :)
Maria Norrgård

skriven
#4: Carolina Thoor

Härliga bilder!

Svar: Tack så mycket! :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :