bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Teneriffa från A till Ö - del 2

Så fortsätter vi min ACB-serie om Teneriffa advent till ära! Syftet med detta är alltså att hitta något på varje bokstav som på något sätt har att göra med Teneriffa. 
 
Bokstäverna A-G hittar ni här, och nu fortsätter vi med H-N. :)
 
H - Huvudstad. Teneriffas huvudstad Santa Cruz bloggade jag faktiskt om så sent som i fredags, så för att veta mera om denna härliga stad föreslår jag att ni helt enkelt klickar in er i inlägget "Santa Cruz - Teneriffas charmiga huvudstad" ;) 
 
I - Icod de los Vinos. Detta är en liten ort med ca. 23.000 invånare som är mest känd för sitt mytomspunna drakblodsträd El Drago Milenario på imponerande 22 meter och Cueva del Viento som är en av världens längsta vulkaniska grottor/lavatunnlar som är mer än 17 km lång. I området finns även gott om vingårdar, bananplantage och andra fruktodlingar. Jag rekommenderar särskilt Museo Malvasía med vinprovning, museum och en härlig trädgård. Läs mera om mitt besök i Icod de los Vinos här.
 
J - jul på Teneriffa/Kanarieöarna. Det känns ju minst sagt lite märkligt att vara på ett ställe med palmer i jultider. En del av er har säkert spenderat minst en jul på ett varmt ställe, men för mig känns det lite främmande. Julen firas dessutom inte riktigt som hos oss i Norden. Julafton är inte helgdag på Kanarieöarna, men restaurangerna brukar stänga tidigare än vanligt denna kväll och det hör till att äta julmiddag med familjen. Det finns ingen typisk julmat på bordet och störst fokus ligger kanske ändå på efterrätterna, där turron (en slags nougat) är ett måste. Det lär ni hitta i alla matbutiker under jultider (jag har även sett det andra tider på året), så passa på att testa ifall ni firar jul på Kanarieöarna! :) Traditionellt är det dags för julklappar först på trettondagen på öarna, även om turisternas traditioner delvis har smittat av sig. På trettondagsafton firas ankomsten av de tre vise männen och det brukar ordnas processioner. Barnen sätter på kvällen ut mat och dryck till de tre vise männen och deras kameler och morgonen därpå har mat och dryck bytts ut mot julklappar. Det är alltså tydligen inte tomten de väntar på här :)
 
K - kanariskt. Det många kanske inte inser är att Teneriffa och resten av Kanarieöarna är ganska olikt fastlandet Spanien - därför tycker jag det låter lite konstigt när folk säger att de varit i Spanien när de varit på nån av öarna. Jag skulle ju inte riktigt säga att jag varit i England när jag i själva verket varit i Gibraltar heller... ;) Faktum är att kanariernas dialekt, kultur etc påminner mera om det man hittar i Sydamerika. Så var försiktig med att kalla en kanarier för spanjor, det brukar inte riktigt uppskattas ;) Bilden nedan kanske också säger en del om många kanariers attityd.
 
L - La Laguna. Detta är Teneriffas ursprungliga huvudstad,som grundades för mer än 500 år sen. Här kan man bl.a. beundra vacker arkitektur från kolonialtiden och så är staden ett Unesco världsarv. Kanske därför som det anses vara Kanarieöarnas "kulturella huvudstad"? Staden ska år 2013 haft ca.151.700 invånare. Ska försöka få ihop ett inlägg med mera bilder från den härliga staden nån dag!
 
M - Monkey Park. Detta är en härlig liten djurpark strax utanför Los Cristianos med fokus på apor, som tillika är ett avel- och forskningscenter för utrotningshotade primater. En sak som är unik med stället är att man får gå in i vissa inhägnader och mata aporna själv! :) Mera om detta i inlägget Roadtrip Day 3 - Monkey Park + funderingar kring etik.
 
N - natur. Teneriffa är väldigt intressant natur- och klimatmässigt samt geologiskt sätt. Teneriffa har en stor variation av mikroklimat samt olika väderzoner. På ön kan man alltså uppleva det mesta från torr och karg natur i söder, månlandskap uppe på Teide och dramatiska klippor i Los Gigantes eller Taganana till subtropisk grönska, vingårdar, lagerskogar och palmprydda stränder. Det finns t.o.m tallskog på Teneriffa!
 
Har ni besökt nån av platserna, firat jul på Kanarieöarna eller upplevt nåt intressant vad gäller kanarisk kultur? Berätta gärna! :)

Kommentarer :

#1: Ika's USA

Intressant, blir sugen på att åka dit:)

Sv: visst blev den söt? :) DIY instruktionerna är uppe nu:)

Svar: Kul att jag lyckades väcka intresse! :) Oh, ska gå in och kolla!! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :