bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Montaña de Guaza, bergsvandring för nybörjare

 
Det lilla berget Guaza, som ligger intill Los Cristianos på Teneriffa, har jag ju redan nämnt vid ett par tillfällen i bloggen. Dock har jag aldrig skrivit ett särskilt inlägg om vandring på Guaza, så här kommer det sisådär ett och ett halvt år efter att jag senast vandrade där ;) Montaña de Guaza är ett naturskyddsområde på 725,7 hektar och har en höjd på 428 meter över havet. Det lär ska finnas grottor någonstans i området som ursprungsbefolkningen som kallas guancher bodde i en gång i tiden, dock vet jag inte exakt var och fick aldrig syn på dem själv.
 
Med eller utan grottor är det trevligt och inte tungt att gå uppför berget (om det inte är superhett och man har en ok grundkondition i alla fall) och sedan vandra omkring uppe på platån. Ett perfekt nybörjarberg kan man lugnt säga! Det är härligt att picknicka där uppe, gärna nära havet för finaste utsikt - men lämna INTE ett enda skräp däruppe, snälla! Verkligen inte sjysst att skräpa ner ett skyddat naturområde, så ta tillbaka allt skräp ner och släng i första skräpkorgen ni hittar!
 
För just denna vandring är det kanske inte nödvändigt med riktiga trekkingskor, jag tyckte det funkade bra med vanliga promenad-/joggingskor. Naturligtvis är det dock tryggare med skor som även skyddar anklarna och sådana skor bör man speciellt köra på om man ska gå en mera utmanande rutt. T.ex. är arbetsskor och trekkingskor ett alternativ.
 
Nå, här kommer ett antal bilder från vandringen:
 
Montaña Guaza på Teneriffa är perfekt för nybörjare
 På väg uppför berget... Är man extremt höjdrädd kan det kanske suga lite i magen, men för mig som bara är måttligt höjdrädd var det inget problem alls, stigarna är ganska breda och man kan gå nära bergsväggen för att känna sig extra trygg :) Faktum är att första gången jag vandrade här gjorde jag det alldeles ensam..!
 
Montana Guaza bredvid Los Cristianos
Jag älskar att vandra i terräng!
 
ett kors på berget Guaza
Lite skrämmande var det ändå att se ett kors på vägen upp. Detta betyder rimligtvis att någon dött på berget av en eller annan anledning. Dock observerade jag att de kors eller minnesmärken som jag stötte på alltid tydde på att personen som avlidit var gammal - det verkar alltså snarare handla om en dålig felbedömning av individens skick att vandra i berg än att berget i sig skulle vara farligt. Så bli inte alltför nervösa av dessa kors m.m. ifall ni själva är relativt unga och friska :)
 
kaktus på Montaña Guaza
Stick er inte på en kaktus bara... ;)
 
Typiskt landskap på södra Teneriffa
Vilket spännande landskap, inte sant? :)
 
On top of mountain Guaza, Tenerife
Finns en del spännande formationer som är väldigt fotovänliga dessutom.
 
vy över Atlanten och La Gomera från Guaza
Uppe på berget ser man även konturerna av närmaste grannön La Gomera :)
 
vy över Los Cristianos och Las Americas från Guaza
Man har även en fin vy över Los Cristianos och delar av Las Americas.
 
exploring montaña de Guaza
Jag kände mig som en riktig explorer där uppe... ;)
 
Har ni vandrat i berg? Isåfall, var?
 

Kommentarer :

#1: Erica

Åh, vilket vackert ställe! Kanske får ta och åka dit nån gång. :) En av grejerna på min bucketlist är att någon gång stå på toppen av ett berg. :)

Svar: Vad kul! :) Vilka typ av jobb söker du?

Svar: Skulle gärna stå på toppen av ett aningens högre berg, detta var ju inte så högt direkt egentligen.. :P Just nu söker jag nästan vad som helst, valmöjligheten är ju inte så stor i min hemby om vi säger så..
Maria Norrgård

skriven
#2: MATILDA

Vad fint! :)

Svar: visst är det :)
Maria Norrgård

skriven

Kommentera inlägget här :