bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fantasiresor i köket - Israel

När jag reste till Israel och Palestina så tog jag med mig hem en påse ptitim, även kallat israelisk couscous eller pärlcouscous. Egentligen är det en sorts pasta i form av små kulor, som utvecklades i Israel under 50-talet när det rådde brist på ris. Väldigt omtyckt av barn, men naturligtvis kan man också laga läckra vuxenvarianter av detta.
 
Häromdagen använde jag upp det sista jag hade hemma och utgick denna gång från ett one pot-recept som jag hittade hos Jamie Geller, fast med ett par egna modifikationer. Kan varmt rekommendera att använda ptitim som råvara ifall man råkar få tag på det någonstans!
 
israeli cuisine ptitim couscous ideas / one-pot recept matinspiration från olika länder: Israel pärlcouscous
 
Jag stekte sötpaprika, purjolök, chiliflingor och sedan vitlök i både smör och olivolja. Sedan hällde jag i ptitim och lite mer olivolja och rörde om tills det fått en lätt rostad ton.
fantasimatresor matlagning - ptitim israelisk mat
Jag kokade det ca 6 minuter i vatten och sedan kryddade jag med salt och peppar samt rörde i grana padano (istället för parmesan) och spenat. La på lite extra parmesan vid servering. Smaklig måltid, eller kanske jag hellre ska säga beteavon!
 
Har du på sistone lagat något speciellt gott, annorlunda eller bara testat något nytt?
Annat jag testat i fantasimatreseväg är t.ex. italienskt, indiskt och cevapcici-burgare á la Balkan.
Taggar: fantasiresa, matlagning, matrecept;

Kommentarer :

#1: Hilma Eklund

Spännande att testa på något nytt! 🤗

Svar: Ja det är kul när man har inspirationen till det :)
Maria

skriven
#2: Bland Kastruller och Vinglas

För något år sedan testade jag en rätt som de gärna bjuder på Iran. Den var god och borde lagas igen..här hittar du receptet
http://www.bland-kastruller-och-vinglas.se/med-en-nypa-salt-runt-jorden-iran/
Det ör spännande att testa nya rätter och min tanke är att ta mig runt jorden med hjälp av vänner och bekanta från andra länder
Kram Kajsa

Svar: Åh tack för tips :)
Maria

skriven
#3: World by Tina

Idag gjorde jag faktiskt nasi goreng, den indonesiska specialiten som äts till frukost, lunch och middag=) De flesta av råvarorna plockade jag från balkongen, eko!

Svar: åh, låter intressant! :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

Spännande! I Israel åt vi mest falafel, supergott! :) På senare tid har det blivit lite polsk mat bland annat, på plats i Polen ;)

Svar: Jag tyckte också mycket om deras falafel :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :