bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

11 roliga resefrågor

Anngelic har lagt upp skojiga listor med olika reserelaterade frågor nu varje advent. Jag vill nu själv denna sista advent före jul besvara en del av frågorna själv. Jag har helt fräckt valt och vrakat bland alla dessa frågor och här kommer mina svar.
 
I vilken ålder började du drömma om resor?
Jag tror jag ville börja upptäcka omvärlden i en mycket låg ålder - det började antagligen med att smita hemifrån någon gång då jag var mycket liten och då hann jag inte längre än en liten bit längs med landsvägen. En bybo stannade sin bil och såg till att jag kom mig tryggt hem igen till en orolig mamma som inte hade hunnit se vart jag överhuvudtaget tog vägen. I övrigt var jag ändå ett lugnt och försiktigt barn, men kanske jag fick mina egna idéer emellanåt. Jag har själv minnen av att det mest spännande som fanns på färjekryssningarna mellan Finland och Sverige var att smita iväg på egna upptäcktsfärder på båten. För det mesta hade jag inga problem att orientera mig tillbaka till mamma och pappa, men en gång gick jag vilse och hittade inte tillbaka till taxfree. En anställd hjälpte mig då att komma rätt. När jag började drömma om regelrätta resor kan jag inte riktigt svara på.
 
Vilken är din favoritårstid att resa? Välj en favoritresa för varje säsong.
De senaste åren har jag främst rest på våren, sommaren och hösten. Av någon anledning har jag inte rest under vintermånaderna på sistone. Om jag skulle resa på vintern så skulle det antagligen vara en varm destination, eller en kortare resa till typ Lappland. På våren gör jag gärna en något kortare resa till någon stad inom Europa (senast åkte jag till Prag). På sommaren gör jag gärna en längre resa, också då gärna inom Europa där det är varmt men inte för varmt (förra året gick sommarresan till Kroatien, Montenegro och Bosnien). På hösten vill jag tanka lite sol och värme inför vintern, så då tenderar det att bli en utomeuropeisk resa - min favorithöstresa hittills var Israel och Palestina, men Thailand och Bangkok var också bra.
 
Jaffa-Tel Aviv
 
Vad är det första du tittar på när du gör research inför kommande resor?
Flygtillgänglighet och vad som finns att se och göra hör väl till de första sakerna. Är det tillräckligt lättnåeligt och verkar det vara ett resmål som kommer tillfredsställa mig? Vad har andra bloggat om destinationen? Vilka krav har jag på boende just inför den resan - vill jag ha ett trevligt boende att mysa i om kvällarna eller är jag så fokuserad på vad som finns på destinationen att jag enbart behöver en ren säng att sova i?
 
Vad får dig att sist och slutligen boka resan?
Rimlig prisbild och inte för krångligt att ta sig till - jag är allergisk mot långa layovers och många flygbyten. Funkar dessa så ser jag inga större hinder att genomföra en bokning.
 
Köper du souvenirer, varför? Samlar du på något särskilt?
Jag köper gärna någon typ av souvenir eller minne - vad det är beror helt på destination. Ibland vill jag ha något ätbart och då har det t.ex. blivit te från Bangkok eller halva från Israel. Ibland är det någon speciell inredningsdetalj (t.ex.papyrusrullar från Egypten som jag sedan ramat in) eller magneter (t.ex. gulliga husmagneter från Amsterdam och Prag). Det kan också vara hygienprodukter (t.ex. hudvård från Döda havet) eller vackra halsdukar/scarfar från Singapore. Eller lokalt hantverk, t.ex. kopparsmycken från Bosnien. Jag försöker tänka på vad jag faktiskt kommer ha användning för eller glädje av, i mycket högre grad än vad jag gjorde som yngre.
Denna dirndl från Tyskland har jag faktiskt använt flertalet gånger. Men jag betvivlar att jag kommer in i den i nuläget. Kanske den kan passa på mig igen någon gång i framtiden, får se.
 
Om du får välja helt fritt, vart skulle du åka om du skulle resa med tåg? buss? bil? flygplan?
Med tåg skulle jag främst välja inrikesresor på grund av att det inte är så smidigt att ta sig ut i Europa med tåg från Finland. Däremot kan jag tänka mig tåg om jag reser till flera ställen inom ett land, t.ex. Tyskland, eller mellan olika europeiska länder om tåg är det smidiga valet. Jag vill även tåga genom alplandskap i Schweiz.
Jag har bussat bl.a. Australiens östkust, från Oslo till Köpenhamn och mellan Balkanländer och tyckte det funkade rätt så smidigt. Buss funkar bättre än tåg mellan vissa orter och då är det att föredra om man vill besöka flera orter på sammma resa.
Bil är alltid bra om jag har resesällskap och inte har huvudansvaret för körningen. Jag har främst varit på roadtrip på Teneriffa och i Australien. 
Flygplan gäller till de flesta länder för mig i nuläget. Ju längre bort desto större är oddsen att jag väljer flyg.
 
Hur inspirerar du andra att resa?
Jag hoppas ju att jag inspirerar till resor genom min blogg och Instagram samt artiklar som jag skriver ibland. Jag försöker locka folk att även resa solo då man kanske inte alltid har tillgång till en resepartner, och jag försöker ofta även hitta sevärda saker och platser som kanske inte finns med i riktigt varje guidebok. Men jag kan även vara ganska mainstream i mitt resande emellanåt, men det behöver väl inte göra en resa mindre lockande för det.
 
Finns det ställen som du inte vill resa till?
Detta bloggade jag faktiskt om tidigare i år: Resorna jag inte vill göra
 
Vilken dryck föredrar du under flygning?
Huvudsakligen vatten och te. Något glas juice eller en läskburk kan jag också tänka mig på längre flygningar. Jag dricker inte alkohol under flygning.
 
På väg hem från Amsterdam med en kopp te och en stroopwafel.
 
Säte vid fönster, mitten eller gång?
Vill absolut inte sitta i mitten. Fönster eller gång spelar inte alltför stor roll - där velar jag mellan om jag vill ha ett fönster att luta mig mot när jag sover och kunna se ut, eller om jag vill kunna springa på toa och sträcka på benen så ofta jag vill utan att störa andra. Jag vet inte varför jag alltid blir extra nödig när jag sitter i flyg, på buss etc.
 
Du har äntligen anlänt till destinationen och ska lämna flygplatsen. Hur tar du dig till ditt boende?
Det beror helt på vilka alternativen är, jag har märkt att det kan variera en hel del från ställe till ställe. I Bangkok blev det flygtåget och sedan taxi sista biten. I Tel Aviv blev det också tåg och taxi. Buss hade säkert också gått bra istället för taxi men det var så sent på kvällen så det orkade jag inte med. I Prag tyckte jag det mest prisvärda och samtidigt smidigaste alternativet var en delad shuttlebuss (mycket billigare än privat shuttle). 
 
 
Svara gärna på dessa frågor du också, och gå in på Anngelics blogg för att bekanta dig med de andra frågorna.
Taggar: resebloggar, reselista, resigt, resor;

Kommentarer :

#1: Annie - Stora Små Äventyr

Kul lista :)

Svar: Visst är det, roliga frågor 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :