bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Resorna jag inte vill göra

Jag har sett bloggare som på sistone listat resor som inte lockar dem personligen, t.ex. Resfredag och Let's Go Explore. Man skriver ju gärna om det man tycker om och platser man drömmer om, men alla har ju också dedär resorna och resmålen som man inte skulle kunna tänka sig - eller som åtminstone inte lockar en i dagsläget.
 
Det finns alltid platser i världen som drabbas av farliga konflikter eller epidemier av smittsamma sjukdomar, och de platserna är det väl ganska normalt att man gärna undviker sålänge faran kvarstår. Så sådana platser tänkte jag inte gå in på. Men här kommer åtta andra resor som inte helt känns som min cup of tea, just nu.
 
Foto: Ashley Burton / CC BY-SA
 
Kina
Nej faktiskt inte (enbart) på grund av Coronaviruset, utan även om det inte hade existerat så har jag hittills inte kännt någon större lockelse att besöka landet. Jag tänker kanske mest på megastäderna som jag uppfattar som stressiga, trots att jag vet att Kina är mycket mer än bara metropolerna. Det kan ju förstås hända att jag känner något helt annat för landet om några år.
 
Vissa storstäder
Alltså det finns några specifika städer som varit och fortfarande är ointressanta för mig. T.ex. New York, Paris och Dubai. Men även här vågar jag inte lova att jag alltid kommer känna så. Men jag misstänker att om jag bokar ett flyg till Paris så är det troligtvis en annan ort i Frankrike som jag siktar in mig på.
 
All inclusive
Nej det låter verkligen ointressant. Jag skulle ju ändå vilja utforska mest utanför hotellet samt även äta på lokala restauranger så jag tror inte det vore någon idé att betala för all inclusive då. Samt att det inte gynnar den lokala ekonomin om folk inte besöker ortens restauranger o.s.v Charter utan helpension däremot vore väl inte helt uteslutet, det beror nog på destination och vad jag vill få ut av resan.
 
Strandsemester för hela slanten
Resa någonstans bara för att slappa på en strand eller vid en pool. Jag hade blivit otroligt uttråkad, för jag vill även gärna upptäcka städer, samhällen och natur. Kanske vandra lite eller åka på ett par dagsutflykter. Men naturligtvis är det skönt med ett par lugna stranddagar också, det kan jag inte förneka. Jag hade det så skönt under mina tre dagar på Koh Larn i Thailand där mitt dagsprogram gick ut på att besöka en ny strand var dag. Det varvade jag bl.a. med att upptäcka Bangkok.
 
En mycket fysiskt krävande resa
Jag ser gärna på hur människor bestiger Mount Everest på tv och film, men det betyder inte att jag själv tänker tanken på att ge mig in på ett dylikt projekt. Jag tror nämligen inte att jag skulle kunna uppnå fysiken att klara av något sådant, och jag får ångest bara av att se hur folk kryper över de där stegarna som går över glaciärsprickorna. Och de döda kropparna som man med ganska stor sannolikhet skulle bli tvungen att bevittna, samt de enorma risker man själv utsätter sig för. Nja, jag fortsätter beundra de människor som faktiskt vill och vågar.
 
Foto: I, Luca Galuzzi / CC BY-SA
 
AMBIVALENTA DESTINATIONER
Här följer några platser som jag både vill, och inte vill besöka. Resebeslutsångest deluxe?
 
Kalla och vindpinade platser
Alltså egentligen drömmer jag ju om ställen som Svalbard, kanske även Grönland. Men när det kommer till kritan, vill jag egentligen resa till kylan? Färöarna, Lappland, nordliga Norge eller möjligvis Svalbard lär jag väl besöka i framtiden, men jag kanske kommer stå över Antarktis, Grönland och Alaska. Jag gillar heller inte ruggigt, regnigt och blåsigt väder, så även sådana destinationer tenderar jag att dra mig för att besöka. Ja ni märker att jag är lite ambivalent, för jag trivs ju bäst med sol och skön värme...
Tro det eller ej, men efter lite tvekan så har jag faktiskt nyss bokat en vårweekend till just en ganska blåsig plats där jag inte bör förvänta mig alltför höga vårtemperaturer..! Vart det bär av kommer jag att avslöja i bloggen inom kort.
 
Ryssland
St Petersburg skulle jag kunna tänka mig. Men i övrigt känns Ryssland lite njet just nu. Kanske vore det lite coolt att bila till östligaste Finland och se vad som händer när jag kommer till gränsen? Eller kanske inte. Transsibiriska är en annan resa som jag både vill, och inte vill göra.
 
USA
Jag säger yes please till guidad tornadotur, roadtrip genom nationalparker och besöka spökstäder. Däremot säger jag nej tack till Las Vegas och andra storstäder. Lockar mig av någon anledning inte det minsta.
 
Vilka sorts resor eller destinationer kan du tänka dig att leva utan?
Taggar: resebloggar, reselista, resigt;

Kommentarer :

#1: Inger

Mount Everest och liknande är helt uteslutet även för mig. Men annars? Tål verkligen att tänkas på för jag är nyfiken på det mesta annars! :)

Svar: Jo det finns ju mycket som man kanske vill göra i framtiden även om det kanske inte lockar precis just nu :)
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Endast strandsemester lockar mig inte heller. Vad har man egentligen upplevt av en plats om man bara gått mellan hotellet och stranden?
All inclusive lockar mig inte heller. Spenderar så pass lite tid på hotellet så hade inte gillat känslan att vara så bunden till just hotellet. Och en del av charmen med resandet tycker jag är att upptäcka nya, mysiga restauranger.

Svar: Precis, jag håller verkligen med dig här :)
Maria

skriven
#3: FREEDOMtravel

Intressant att höra vad alla skriver på temat. Känner lite likadant kring det där med fysiskt utmanande ... Vi skrev förresten om detta i januari: https://www.freedomtravel.se/2020/01/fem-reseupplevelser-som-inte-lockar-oss/

Svar: Vad roligt att ni också gjort ett liknande inlägg :)
Maria

skriven
#4: Amanda (Swedish Passport)

Åh, började faktiskt själv skriva en sån här lista för ett par månader sedan men insåg att jag bara började lista platser som Bali, Santorini och Dubrovnik vilket egentligen är platser jag väldigt gärna vill till - men inte just nu pga av överturismen, haha. Dock håller jag så med om strandsemester, får typ panik när människor säger att de ska åka en vecka till Mallis och bara ligga på stranden och sola liksom ;)

Svar: Ja men tillfälliga "nej-destinationer" kan väl också räknas :) Hehe, känner igen känslan inför 100% strandsemester :D
Maria

skriven
#5: Helena - Oh darling, let's be adventurers

Kina lockar mig inte heller och har aldrig riktigt gjort. Känner ungefär som du angående många storstäder också. Har inte varit i Paris än och det är heller ingen plats jag drömmer om. New York besökte jag för tre år sedan då 50% av mitt resesällskap ville dit så då fick vi kompromissa. Men jag gillade faktiskt det lilla av New York som vi hann uppleva. Las Vegas överraskade mig och det är faktiskt en stad jag gillar.

Svar: Ja jag är väl inte en storstadstjej riktigt. Men sen kan jag ändå ha besökt storstäder som jag verkligen gillar, t.ex. Singapore, Melbourne och Bangkok. Eller lite hatkärlek på Bangkok kanske, för det var verkligen en sjukt intensiv stad...
Maria

skriven
#6: TravelAnna

Vad kul och intressant att läsa din lista! Hittar flera saker jag instämmer i. Frysa vill jag verkligen inte göra heller. ;) Och visst är det flera resmål som man är lite ambivalent till.

Haha, det smärtade nästan lite att läsa om att du inte vill besöka New York. ;) Men skämt åsido, vi får väl se om du ändrar dig. New York är ett eget litet universum så speciellt att det inte låter sig kategoriseras som bara en stad. ;) Där finns allt ...

Las Vegas har jag varit i en gång och älskade det. Men så hade jag också fått insidertips från en person som var därifrån, så spelhallarna undvek jag och hittade i stället andra guldkorn.

Själv äskar jag dock både natur- och stadsliv. Har en fot i varje!

Kina har jag heller aldrig varit sugen på, säkert mycket för allt mörkt som samhället stått för där.

Min lista har du redan läst men jag länkar den ändå: http://www.newyorkmybite.com/resorna-som-jag-inte-vill-gora/

Svar: Det är mycket möjligt jag ändrar mig i framtiden, det är bara en stad som inte drar i mig alls just nu :) Ja kanske ett alternativt Vegas bort från spelhallarna kunde va nånting :) Fast jag är inte superdragen till USA överlag heller för tillfället, förutom de punkter jag nämnde som intressanta, de skulle jag kunna tänka mig i framtiden.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :