bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Staycation i Svenskfinland

Jag tycker det är dags att tala om staycation hemma i Finland. Kanske den enda semestermöjligheten vi får i sommar, kanske rent av i år. Det är ingen idé just nu att spekulera i hur länge det kan ta innan det är ok och tryggt att resa till andra delar av landet, för att inte tala om utomlands.
Men det vi kan göra just nu när jag skriver detta, är att utforska och njuta av naturen och friluftssevärdheter i våra närområden. När vi får grönt ljus att helt fritt resa inom landet och umgås med människor obegränsat antar jag att det också kommer bli ok att satsa på någon stadsweekend, kanske en natt på spahotell eller vad det nu kan vara. Resa till andra delar av landet och upptäcka ännu mer härlig natur och intressanta platser. När vi sen kan resa utomlands, kanske det blir en mjukstart till något grannland om situationen även ordnat upp sig där. Men den dagen ska vi inte fokusera på nu, utan nu ska vi tänka staycation, hemester, fincation.
 
Hos Hemma hos Felicia kan man läsa lite allmänt om varför staycation är så härligt, och Grön i Åbo bloggar om värdet i att resa i hemlandet. Dessutom visar hon alla förslag hon fick in när hon på Instagram efterlyste trevliga resmål i Finland och till grannländerna.
 
hemester i Finland i coronatider - upptäck närmiljön
 
Jag har själv samlat ihop ett antal tips på trevliga platser runtom i Svenskfinland. Det känns ganska logiskt att avgränsa sig till just Svenskfinland och dess närhet just nu, eftersom det är där de flesta av mina finländska läsare finns. Så här kommer dels några egna tips, men även rekommendationer från några andra finlandssvenska bloggare, med idéer från Borgå till Kokkola.
 
Dela gärna med er av fler tips i kommentarfältet, ju mer inspiration desto bättre!
 
Ifall ni inte redan förstod mig i början av inlägget så vill jag ännu förtydliga att jag inte uppmuntrar någon till att resa runt Finland i skrivande stund eller göra annat som ej rekommenderas i dessa undantagsförhållanden - utgå från myndigheters rekommendationer och sunt förnuft. Plocka gärna åt er av de tips som är möjliga just nu, och håll andra tips bakom örat för framtida resor och utflykter i vårt vackra land!
 
NYLAND
 
BORGÅ
Österom Helsingfors finns denna charmiga stad där jag bott ett läsår. Det är vackert att vandra längs med Borgå å och kolla in fina båtar och pittoreska sjöbodar, samt flanera i den söta gamla stan. Även fina Borgå domkyrka som är stadens landmärke och Brunbergs fabriksbutik fylld med lokaltillverkade sötsaker är besöksvärda.
 
HELSINGFORS
Malin Lundsten rekommenderar varmt naturnära Fårholmen som inte ligger många kilometer från stadskärnan. I själva Helsingfors kan man även hyra stadscyklar, ett koncept som blev till ifjol - ett sätt att flytta på sig utan att behöva använda kollektivtrafik.
Jennifer Sandström tipsar i sin tur om Munksnäs simstrand.
 
coronatider - staycation-tips för den som bor i Helsingfors
Foto: Malin Lundsten
 
SNAPPERTUNA
Någonstans mellan Helsingfors och Åbo hittar man Snappertuna och Malmbacka, där man kan bo i härliga och spartanska Kolarkojor omgiven av natur. Tack för detta underbara tips Miilos memoarer!
 
FISKARS
Jarina Leskinen bidrog med en massa ovärderliga tips (tusen tack!) för södra Finland, dessa följer nu. Bland annat tycker hon att Fiskars är ett måste att besöka en gång i sitt liv. En liten plats där det ryms mycket historia.
 
HANGÖ
En klassisk sommarstad med mycket händelser sommartid. En stad som livas upp till sommaren och där det finns allt från gästhamn och butiker, till restauranger och mångsidiga aktiviteter. Hoppas staden får möjlighet att blomstra även denna sommar, kanske till sensommaren?
 
friluftstips för sommarens hemester i södra Finland - Kolarkoja Malmbacka
Kolarkoja i Snappertuna. Foto: Miilos memoarer
 
EGENTLIGA FINLAND
 
MATHILDEDAL
En liten och mysig by där man kan kolla in alpackor på grönbete och sätta sig vid på en restaurang vid havet.
 
KIMITOÖN
Här rekommenderar Jarina följande sevärda platser:
- Bengtskär långt ut till havs där man hittar Nordens högsta fyr
- Diverse naturstigar
- Högsåra, liten ö med det idylliska caféet Farmors café. Perfekt för några timmars besök.
- Kustrutten - likaså en utmärkt skärgårdsresa
 
PARGAS
- Nagu, en av Finlands största gästhamnar och en fin sommarby med mångsidig service
- Utö, Finlands sydligaste bebodda ö med gratis förbindelsebåt
- Jurmo, samma förbindelsebåt även hit.
 
coronatider sommarsemester - njut av Finlands natur
Rosala. Foto: Jarina Leskinen
 
ÅBO
- Nådendal som endast ligger en halvtimme från Åbo, är en vacker stad med gamla byggnader och gästhamn. Här finns även Mumindalen för de yngre.
Själv har jag bott i Åbo i flera år och grämer mig lite över att jag aldrig turistade ordentligt i de trakterna. I själva staden kan jag i alla fall personligen tipsa om t.ex. Domkyrkan, Saluhallen, Åbo slott som är mer än 700 år gammalt, samt promenader längs ån, kanske besöka någon av de härliga båtrestaurangerna. Jag gillade att hänga på Aussie Bar en varm och solig dag.
 
Här har Jarina bloggat om härliga sommarutflykter till bl.a. Rosala, Pargas och Åbo.
Jarina tipsade även om Skärgårdens ringväg som utgör en utmärkt flerdagarsresa genom skärgårdsbyar och skärgårdslandskap, med start i Åbo. Har man bara en dag så finns den kortare rutten Lilla ringvägen som alternativ. 
 
fincation hemestertips Åbo
 
 
ÖSTERBOTTEN
 
VASA
Vasa är den sydligaste plats i Österbotten där jag själv har något personligt tips att komma med, men hoppas på att få upptäcka mer även söderom Vasa i sommar.
Här rekommenderar jag bland annat att vandra en av många vandringsleder som finns nära staden, t.ex. Öjens naturstig i Sundom, samt ett besökt till Gamla Vasas medeltida kyrkoruiner.

STORKYRO
Varför inte åka på roadtrip till lite mer finska trakter? Storkyro är värt ett besök för sin fantastiska kyrka från 1500-talet (med anor redan från 1300-talet), närliggande museiområde, Kyrö rågdestilleri och för ortens allmänt idylliska atmosfär, speciellt under sommaren.
 
VÖRÅ
Här är mina personliga pärlor Grannasberget med sitt "vikingaskepp" och utsikt över byn (perfekt plats för picknick) samt det gömda träsket Kackurlampen. Intill Grannasberget finns även en gammal övergiven park i romersk stil, en ganska spännande plats.
 
staycation hemester österbotten - vackra sommarbyn Storkyro
Sommarcafé i Storkyro
staycation hemester corona Österbotten - Grannasberget Vörå #mikrosevärdhet
Grannasberget i Vörå
 
ORAVAIS OCH KIMO
Så har vi anlänt till min hemort. Jag växte upp i lilla byn Kimo och numera bor jag i Oravais. Vad gäller Kimo rekommenderar jag speciellt Kimo Bruk där man hittar vackra historiska byggnader och konstruktioner från 1700-tal i naturskön miljö och en vandringsled som om vintrarna fungerar som skidspår. Även närliggande Kyroboas där man om somrarna brukar ordna friluftsteater är fint. Oavsett om det blir någon teater i år så är det en otroligt vacker plats som är värd att kolla in. Ta med picknickkorgen om ni tänkt göra en utflykt till detta område - kom ihåg att ta skräpet med er sen. Kör ytterligare en bit för att besöka hålldammen vid Röukas träsk.
 
I Oravais gillar jag området kring slagfältet (läs infoskyltarna och besök alla historiska punkter, samt gå upp till minnesmärket för en fin utsikt över åkrarna där ett blodigt slag ägt rum i tiderna.
Vi har även ett fågeltorn (Ånäs fågeltorn) för den som är intresserad av sånt, jag är själv sugen på att åka dit en sväng igen för det sägs att det även finns uttrar där.
Det är även värt att nämna att Oravais tack vare sitt havsnära läge bjuder på fantastiska solnedgångar när vädret vill sig. Jag beger mig helst till Kaffestugan eller hamnen för att njuta av dem.

PENSALA
Av Pensalas sevärdheter har jag hittills avverkat vandringsleden Köurosrundan.
 
ALAHÄRMÄ
Ett annat besöksvärt närliggande finskspråkigt område är Alahärmä, där man bl.a. hittar Finlands kanske vackraste kyrka.
 
NYKARLEBY
En liten stad som har mycket fint. Förutom att flanera en stund i själva staden - om man nu vill kalla det stad, kan man även besöka mysiga Andra sjön eller åka ut till den 2,5 km långa stranden Storsand i Monäs.
 
semestra på hemmaplan i sommar - tips Österbotten: Kimo och Alahärmä - #egenland
Kimo Bruk och Alahärmä kyrka
coronavirus stanna hemma - vandra i naturen och hemester
Köurosrundan, Pensala
 
JAKOBSTAD
En väldigt fin sommarstad med sin lilla gågata och fina Skolparken (Skolträdgården), Aspegrens trädgård, gamla stadsdelen Skata och Fäboda simstrand. 
 
PURMO
Jag har fått tips av HannusHanna om besöksvärda platser i Purmo, som t.ex. Pedersöre teaterpittoreska Stinasholma, Lostenen och Fagerbacka fäbodsställe (som sägs vara den enda kvarvarande fäbodsbyn i Österbotten). 
 
NEDERVETIL
Jag åkte en gång runt i Nedervetil och besökte bl.a. en fin hängbro och Hembygdsgården på Klockarbacken.
 
KOKKOLA
Vackra lilla vardag tipsade om att man nära Kokkola finner en av Nordens längsta sandstränder, nämligen Vattajanniemi i Lohteå. Detta är okänt vatten för mig men något jag definitivt vill undersöka i sommar!
Även själva staden är jag nyfiken på att i framtiden uppleva med turistglasögonen på.
 
purmo tips för hemester i Österbotten
Stinasholma i Purmo. Foto: Hanna Östman (HannusHanna)
staycation och fincation i Österbotten under coronakrisen - härliga stränder
Vattajanniemi. Foto: Vackra lilla vardag.
 
Vilka pärlor finns det där du bor? Hittade du i mitt inlägg något nytt ställe som du vill besöka i framtiden?
 
Taggar: corona, finlandssvenska bloggare, hemester, sommartips, staycation;

Kommentarer :

#1: Hemma Hos Felicia

Riktigt fint inlägg, och många bra tips!! :)

Svar: Tack ska du ha, hoppas du hittade potentiella besöksmål för våren och sommaren :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :