bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Topp 10 i resor: vildmarksdestinationer

Via Ingers snabba resenyheter på bloggen Halloj världen! fick jag nys om den årliga vildmarksrapporten "The Global Wildlife Travel Index". I den rankar de världens bästa vildmarksdestinationer enligt diverse kriterier som t.ex. hållbarhet och naturskydd och deras topp 10-lista ser ut enligt följande: Finland, Sverige, Brasilien, Kanada, USA, Norge, Spanien, Tyskland, Polen och Slovenien.
 
Men vilka vildmarksdestinationer hamnar på min topp 10-lista ifall jag fick pyssla ihop en? Jag är ju inte så insatt i alla kriterier, men jag tänker väl mera vilka sorts miljöer som jag själv tycker verkar häftiga, samt även delvis artrikedom eftersom jag älskar djurupplevelser.
Eftersom jag egentligen inte vildmarksturistat så mycket så får jag främst utgå från platser som jag tror skulle vara oerhört häftiga att uppleva och som jag själv mer eller mindre drömmer om (ej nödvändigtvis i inbördes ordning), men jag toppar faktiskt listan med ett land jag besökt och som vad gäller djurliv slår det mesta:
 
Northern Territory, Australien
 
1. Australien
En enorm landmassa med betydligt mer ödemark än bebyggelse - landet har i snitt 3.3 invånare per kvadratkilometer och är ett av världens allra mest glesbefolkade länder. I praktiken bor de allra flesta i och kring storstäderna och längs med östkusten. Vill du ha så mycket vildmark som möjligt ska du förstås bege dig bort från dessa områden. Norra delarna av landet, västra Australien och de mellersta delarna är de bästa alternativen för dig som vill ha det så vilt och primitivt som möjligt. Även Tasmanien har enastående natur, lite som en miniversion av Nya Zeeland. Själv har jag bl.a. roadtrippat runt Tasmanien, till landets mitt med Uluru och andra nationalparker samt från Darwin via västkusten till Perth. Spännande natur och fantastiska djurmöten utlovas!
 
2. Safari i Afrika
Jag fortsätter listan med en annan destination där fokus gärna ligger på det fantastiska djurlivet. Nu är jag lite vag och anger hela kontinenten, men jag tror att alla förstår att jag syftar på ett av de många länder i världsdelen som är kända för sitt fantastiska djurliv och brutalt vackra savanner. Har inte bestämt mig för något särskilt land som jag vill sikta in mig på. Förslag någon?
 
3. Alperna
Fast inte för skidåkning, utan för sommarvandring i det gröna. Spektakulära vyer, vackra sommarblommor, ren luft-förgiftning, snöiga bergstoppar och isturkosa sjöar. Kanske bo i någon bergsstuga i en liten by, med vildmarken runt hörnet. Typ i Tyrolen eller Schweiz tänker jag mig. I och för sig måste det inte nödvändigtvis vara i de egentliga Alperna, det finns ju också andra bergsområden i Europa som känns ganska likvärdiga, t.ex. i Albanien och Georgien. Många möjligheter. Den lilla pyttevandringen jag gjorde vid Kotor i Montenegro och minibussutflykten genom de montenegrinska bergslandskapen gav mig definitivt mersmak för högre höjder.
 
4. Mongoliet
Milsvida öknar och stäpper, övernatta hos nomadfolk... 
Naturen är förstås mer varierad än så, men det är liksom de vyerna som dyker upp på näthinnan när jag tänker på landet. Yakar och övrig boskap, samt diverse vilda djur som man önskar få syn på som t.ex. vildhäst, snöleopard, murmeldjur och sibirisk stenbock. Enligt World Population Review är detta världens tredje mest glesbefolkade land.
 
5. Nya Zeeland
Australien må vara ett land med otrolig variation vad gäller natur och landskap - förstås med ganska långa distanser, men även Nya Zeeland har ju hur mycket fantastiskt som helst vad gäller naturupplevelser och på en betydligt mer komprimerad nivå. Landet där man påstås kunna besöka både öken, regnskog och karg kust inom loppet av en timme. För att inte tala om bergen och sjöarna. Som gjort för roadtrip, vandring och camping.
 
6. Djungeltrek
Vandra i lummig regnskog med otroliga vattenfall och ett oslagbart utbud på växter, fjärilar och andra kryp. Kanske någon megaorm, tiger eller något annat spännande djur som lurar bakom en buske. Ljuden av exotiska fåglar och apor. Övernatta i en hydda utan elektricitet. För vissa låter kanske detta som ett mardrömsscenario, för mig låter det hur kul som helst. Kanske Kambodja eller Amazonas? Jag kollade lite på bl.a. Khao Yai nationalpark inför min Thailandresa men kom fram till att jag nog behövt minst ett par dagar till för att få plats för ett vettigt djungeläventyr. Det närmaste jag hittills kommit denna vildmarksdröm är nog mina korta besök till Atherton Tablelands, linbanefärden över regnskogen till Kuranda samt Daintree i Australien. Upplevelserna kändes inte vilda nog för mig dock och innefattade ingen egentlig vandring och heller ingen övernattning.
 
7. Patagonien
En av de häftigaste sydamerikanska vildmarksupplevelserna tror jag att man finner här. Åtminstone att döma av de blogginlägg jag läst och bilder jag sett. Stäpper, gräsmarker, öknar, fjordar med glaciärer och tempererad regnskog bidrar till ett varierat landskap och i djurväg vill man gärna se skymten av t.ex. puma, guanaco (en vild släkting till lama) och sjölejon.
 
8. Grönland eller Svalbard
Någondera vore nästan overkligt att få uppleva känner jag. Fast jag är sist och slutligen dålig på att välja kalla destinationer och det kräver sina investeringar i form av lite rejälare kläder än vad man kanske har här hemma om vintrarna. Men hur fascinerad blir man inte av dokumentärerna om livet i dessa breddgrader, och den skräckblandade förtjusningen i tanken på att behöva ta med sig geväret när man ska ut i naturen för egen säkerhet? Situationen för isbjörnarna ser ju tyvärr inte lovande ut och vintrarna tycks bli allt mildare, vilket är så oerhört trist...
 
9. Norden
Vi kan ju egentligen inte glömma de nordiska länderna i detta sammanhang. Det känns förstås inte så exotiskt när det finns i princip bakom egen husknut, men vilka fantastiska landskap våra egna länder och grannländer har att bjuda på som vi alltför sällan passar på att upptäcka! Alltså skärpning känner jag. Vilka är de mest fantastiska platser du besökt i Norden, vill gärna bli lite peppad! 
 
10. Kanada och Alaska
Lite som en variant av Norden, men som känns ännu vildare och större. Högre berg, stora grizzlybjörnar och mäktiga bisonoxar, obeskrivligt vackra sjöar, enorma skogsarealer. Dessa landskap är rätt så populära i diverse överlevnadsfilmer, t.ex. Into the Wild, Backcountry och The Revenant. Sistnämnda utspelar sig dock i Yellowstone, men close enough.
Dessa filmer har nog bidragit en hel del till min uppfattning om platsernas vildhet.
 
En väldigt kall campingupplevelse på Tasmanien, trots att det var på sommaren
 
Vilka vildmarksdestinationer hamnar på din topplista, oavsett om du faktiskt besökt dem eller ej?
Taggar: friluftsliv, kvinnliga äventyrare, resedrömmar, topp10;

Kommentarer :

#1: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Så spännande att läsa, för den fegis jag är så känner jag bara att ÅH detta skulle jag vilja se som Australien och Alaska. Sedan kommer liksom sanningen och berättar för mig att 1. DU är extremt flygrädd och 2. DU skulle vara livrädd så där i ödemarken ;).

Svar: Nå man kan ju alltid drömma :) Och kanske i små steg även utmana sig själv ett steg i taget, om några år kanske du plötsligt vågar något du inte tror du skulle våga nu ;) Det har åtminstone hänt mig på flera plan de senaste åren :)
Maria

skriven
#2: Emma Engström

Åhh Nya Zeeland, som jag gärna vill dit!! Verkar vara så otroligt vacker natur där :D <3

Svar: Ja det vore verkligen häftigt att uppleva den naturen!
Maria

skriven
#3: Annie - Stora Små Äventyr

Jag vill tillbaka till Island och se mer av den fantastiska naturen där. Sen vill jag till Norge och se fjordarna. Alaska vore coolt också.

Svar: åh Island är ju verkligen ett speciellt land naturmässigt!
Maria

skriven
#4: Mia

Kom ju nyss hem från Madeira, men vill redan tillbaka! Då var det ju en lite speciell resa med tajt schema, men vi fick provsmaka lite på berg och vandringar... men skulle hemskt gärna återvända och vandra mer och längre. Sagolika bergslandskap! Kanada drömmer jag också om och nu har jag lärt känna mina släktingar i Ottawa, så kanske en vacker dag...

När det gäller Norden älskar jag kalfjällen i Arjeplog, i närheten av norska gränsen. Jag är säker på att det finns andra fjällområden som är mer storslagna, men det där är "mina" fjäll, så kan inte låta bli att ranka dem högst i Norden. På min lista. :)

Svar: Madeira är ju ett perfekt vandringsställe! Jag var där i tonåren men det var nog ingen lång vandring vi gjorde då. Tack för tipset inom Norden :)
Maria

skriven
#5: Jessica Högberg

Inte direkt en vildmarkstjej... haha... följer gärna dej via datorn dock;)

Svar: Det är ju också kul att se andra göra vissa saker man inte själv skulle göra ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :