bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Köpenhamn - fristaden Christiania, färgglada Christianshavn och den ovanliga kyrkan

Disclaimer - i inlägget nämns drogbruk, men jag återberättar bara det jag själv sett och läst om. Jag tar i inlägget ingen som helst ställning för eller emot och jag uppmuntrar heller inte läsare till att använda rusmedel.
 
Dag två i Köpenhamn styrde jag stegen mot stadsdelen Christianshavn, som liksom Nyhavn är ett överlag färgglatt område. Speciellt färgglad är kanske hippiedelen Christiania, som blivit något av en fristad för människor med "alternativa livsstilar" och kanske framför allt för cannabisbrukare. En kontroversiell plats som tillika är en av stadens största turistattraktioner. Man kan inte komma ifrån den sötfräna lukten när man rör sig i området. Samtidigt såg jag många poliser som rörde sig där för att hålla koll på läget, kanske därför som jag inte lade märke till någon öppen droghandel medans jag var där. Precis som i Nimbin i Australien tycks detta vara lite av en gråzon vad gäller de lättare drogerna - ett ganska intressant fenomen tycker jag.
 
Att fotografera i Christiania
 
Nå, utan att lägga några värderingar i det hela så följer här några bilder från det lilla hippiesamhället. Observera att det är förbjudet att fotografera människor här, så jag tog inte någon bild på insidan av området där folk syns. Pusher Street ska vara ett särskilt känsligt område att fota på eftersom det är där som cannabis säljs, så undvik helst helt att fota där.
 
Jag kan också varna för att det finns de som inte uppskattar att se kameror överlag här, så jag dubbelcheckade med en (som jag antog var lokalbo) om vad som är ok och vad som inte är ok att fota. Ändå träffade jag på ett rötägg som verkade vara en aning full eller hög och som flera gånger tyckte att jag skulle "fuck off with that camera" med grov stämma, samtidigt som han skrattade med sina kompisar (han tyckte tydligen att han var väldigt rolig). Jag gav honom bara avväpnande leenden, fortsatte fotografera vimplarna mot himlen (det var ju helt tydligt att jag inte siktade kameran mot någon människa) och gick sedan vidare. Visit Denmark rekommenderar att man helst inte alls har fram kameran eller mobilen när man rör sig i Christiana, och nu i efterhand förstår jag bättre varför.
 
Det Fri Christiana / Freetown Christiana, Copenhagen
graffiti near Christiana in Christianshavn, Copenhagen
Men om vi tar det från början - jag förstod att jag började närma mig när jag såg denna långa mur med graffiti. Samtidigt såg jag ett väldigt intressant spiralformat torn i bakgrunden som jag bestämde mig för att leta reda på senare.
 
Freetown Christiana, a hippie neighbourhood in Copenhagen / Fristaden Christiana, Köpenhamns stadsdel för hippies
Så stod jag vid huvudentrén. Bara att ge sig in i parallellsamhället.
 
Christiana - ett före detta militärområde som övertagits av hippies i Köpenhamn
Nära entrén finns ett gammalt militärfordon. Kanske som påminnelse om att detta är ett före detta militärområde som efter att det övergetts småningom intogs av hippies och blev till vad det är idag.
 
På området finns det även en del stånd som säljer smycken, kläder och annat krimskrams, lite caféer, matställen och barer och mera street art. Man kan även köpa konsthantverk och ibland ordnas konserter och kulturevenemang.
 
street art in Christiana, Copenhagen / gatukonst i fristaden Christiana i Köpenhamn
sightseeing in Copenhagen - Freetown Christiana / sevärdheter i Köpenhamn - fristaden Christiana
Här är Christianas mest kända väggmålning, som hittas vid en sidoentré.
 
sightseeing in Copenhagen - churches - Vor Frelsers Kirke, Christianshavn
Så var det det där tornspiran som jag tidigare sett på avstånd. Det visade sig vara kyrktornet på Vor Frelsers Kirke. Man fick till och med gå uppför trappan som delvis löper runt utsidan av tornet ända till toppen, men det var en blåsig dag så det lockade inte mig alltför mycket just den dagen.
 
sevärda kyrkor i Köpenhamn, Vor Frelsers Kirke
Redan insidan av kyrkan är värt ett besök, med massa intressanta detaljer att beundra. Jag tyckte att elefanterna och orgeln som var snickrad i trä hörde till de ovanligaste elementen, som jag inte tror jag sett i en kyrka förut.
 
Sevärdheter i Köpenhamn - kyrkor - Vor Frelsers Kirke i Christianshavn
Vor Frelsers Kirke, barockkyrka i Christianshavn, Köpenhamn
Jag fortsatte promenera runt Christianshavns kanaler och beundrade färgglada hus och mysiga husbåtar.
 
färgglada hus i Christianshavn, Köpenhamn
colourful houses and boats in Christianshavn, Copenhagen
sevärdheter i Köpenhamn: husbåtar i Christianshavn
sightseeing in Copenhagen: houseboats Christianshavn
Innan jag sökte mig tillbaka till Nyhavn för att fortsätta fotografera där och chilla med en drink på en av restaurangerna (mer om det i ett annat inlägg) intog jag en sen lunch vid ett av street food-ställena intill Inderhavnsbroen. Sen fanns det ett glasspinnestånd som såg lockande ut så jag tog en kokos-mangoglass doppad i choklad och mandelflarn till efterrätt.
 
street food in Copenhagen
 
Vilka färgglada och hippiga platser har du sett? Och vilken är den intressantaste kyrka som du besökt?
Taggar: Danmark, Köpenhamn, Scandinavia Tour, soloresenär, sommarresa;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Jag besökte Christiania en gång för mycket längesedan, men det är nog 25 år sedan. Tog inga bilder ... Intressant att se dina!

Svar: Undrar om det är sig likt ännu idag, eller om mycket har ändrats på 25 år.. :) Säkert kul för dig att se bilderna!
Maria

skriven
#2: Maria at Inredningsvis

ÅHHH vad härliga bilder man saknar ju lätt sommaren och älskar Köpenhamn :) Ha en fin ny vecka Kram Maria

Svar: Jo, sommaren är en årstid som alltid kunde vara lite lite längre :)
Maria

skriven
#3: Mia

Färgstarka bilder, kul att se delar av Köpenhamn som vi inte hann till! När det gäller intressanta kyrkor har jag nog några olika kategorier... Om vi tänker på arkitektur är det helt klart Sagrada Familia i Barcelona, men det var också en mäktig upplevelse att besöka Peterskyrkan i Rom/Vatikanen och få känna av pompan och betydelsen... Och så har vi varit på gudstjänst i en baptistförsamling i Savannah, South Carolina för länge sen - i annonseringen stod det att det var den äldsta fortfarande verksamma svarta församlingen i USA. Vi kände oss varmt välkomnade där! Kyrkobyggnaden var kanske inte så speciell, men däremot gudstjänsten och människorna, så den kommer jag nog inte att glömma!

Svar: Det låter som att du haft väldigt härliga kyrkoupplevelser på dina resor! :) Själv ser jag fram emot Heliga gravens kyrka i Jerusalem :)
Maria

skriven
#4: Emma Engström

Herreguud så fint och vilka hus! :D

Svar: Ja visst är det fina platser :)
Maria

skriven
#5: Jessica Högberg

Du fick många fina bilder trotts foto"förbudet" ;)

Svar: Jodå, det blev ju några, trots att det var rätt begränsat vad man fick fota :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :