bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Tasmania Day 2 - amazing nature and a town with history

After a bit of a rough first night I eventually got warmed up a bit and was ready and set for some new adventures. The first stops were made in Franklin-Gordon Wild Rivers National Park in western Tasmania. We enjoyed some stunning waterfalls, beautiful rivers and lovely, but chilly rainforest. After this, we stopped for lunch at Lake Burbury - the view of the lake with its small islands and impressing mountains in the background was absolutely stunning! Our "private dj" put on some relaxing yoga music that blended perfectly with the surrounding sounds of the wind, singing birds and grasshoppers. I actually decided to do my stretching/yoga programme right there, it was almost like a spiritual experience doing it in that amazingly beautiful environment! The next stop was the little sleepy town called Queenstown. This place has a long history of mining industry and a memorial place that is being built (we actually had a chat with two men who were in the middle of laying bricks as we arrived) told us a very sad story about a mining disaster (North Mount Lyell Disaster) taking place in 1912, taking 42 lives. The saddest part was that quite a few of the fatalities were very young, the youngest only 17 years old... As we were leaving the town we found an interesting abandoned hotel, wonder what is the story behind that? In the evening we found a camping spot near a very pretty lake in Tullah. It was warmer than the last night, and the water was surprisingly warm, so I actually had a dip and washed myself a bit. Another moment of piece in a beautiful natural setting. I slept way better this night.
 

Efter en tuff första natt i campingens tecken fick jag småningom upp värmen igen och var redo för nya äventyr. Första stoppen gjordes i Franklin-Gordon Wild Rivers National Park i västra delen av Tasmanien. Denna nationalpark som även ingår i ett större område som är ett världsarv bjöd på underbara vattenfall, sval regnskog, enorma ormbunkar och vackra floder. Jag brukar ha en bild av regnskogar som varma, men det här var en ganska kall variant. 

Near Nelson Falls at Franklin-Gordon Wild Rivers National Park, Tasmania
Så lummigt och vackert! Träden är täckta av fuktig mossa, lite annorlunda mot de regnskogar jag sett i Victoria.
 
Nelson Falls, Franklin-Gordon Wild Rivers nationalpark, Tasmanien
 
Franklin-Gordon Wild Rivers Nelson Falls track
Spännande känsla att promenera i sådana här uråldriga skogar...
 
Nelson Falls natural walk at Franklin-Gordon Wild Rivers National Park, Tasmania
Så anlände vi till höjdpunkten: vattenfallet Nelson Falls. 
 
waterfalls in Tasmania - vattenfall i Tasmanien - Nelson Falls
Minst lika vackert som MacKenzie Falls i Grampians National Park skulle jag påstå!
 
Ferntrees in Tasmania, ormbunksträd i Tasmanien
Man känner sig ganska liten bland dessa giganter till ormbunksträd.
 
Franklin River in Tasmania, Tasmanien
Försöker mig på en yogapose vid Franklin River. På 80-talet ägde en stor konflikt rum vad gällde bevarandet av floden. Man ville nämligen hindra Hydro Tasmania från att utvinna vattenkraft där och därmed förstöra floden så att säga. Motståndarna till vattenkraft vid just denna flod vann och den är i dag skyddad.
 

Det blev småningom dags för lunch, så vår färdledare tog oss till Lake Burbury. Utsikten var storslagen med den vackra sjön med små öar och berg som tornade upp som en kuliss. Jag fick nästan lite Norgevibbar måste jag säga, kändes åtminstone inte som att jag befann mig i Australien direkt! Jag åt världens godaste smörgås och drack värmande te, för det var som sagt rätt kallt i den där regnskogen. Tack och lov var temperaturen nu i alla fall ganska behaglig och solen sken för fullt. Vår självutnämnda dj för resan la på avslappnande yogamusik
som smälte samman perfekt med naturens egna ljud: vindens sus, gräshoppornas spel och fågelkvitter. Någon ville ta en tupplur efter lunchen så jag passade på att ha en liten yoga/stretchstund - oslagbart med denna vy framför sig kan man lugnt säga!

Lake Burbury in western Tasmania, Australia
 
Lake Burbury, the perfect lunch spot in Tasmania
 
spider found in Tasmania Australia, spinder i Tasmanien, Australien
När vi öppnade vårt "kylskåp" krälade denna snyltgäst ut... Den var rätt stor kan jag informera er om. Vi tog lite foton och så fick den krypa vidare.
 

Nästa mål för dagen var Queenstown - en liten, mysig, sömnig småstad som är belägen i en dal omgiven av berg nära västkusten. Om man nu kan kalla det en stad, den hade nämligen 1,975 invånare år 2011, mindre än min hemby Oravais! 

Welcome to Queenstown, Tasmania, Australia
 
North Mount Lyell mine disaster memoarial in Queenstown
 
Denna ort har hur som helst en lång tradition av gruvindustri och 1912 hände en otäck gruvolycka (North Mount Lyell Disaster) som krävde 42 liv - den yngsta omkomna var sorgligt nog bara 17 år. När vi anlände till Queenstown höll ett par män precis på att lägga en mur runt vad som ska bli en minnespark för de som miste sina liv den dagen. De små minnesstenarna var redan på plats, bara muren som ska bli färdig och en skulptur som ska placeras i fontänen i mitten. Sorglig historia, men givande att få lite insikt i lokalhistoria och -samhälle.
 
När vi precis hade lämnat samhället fick vi syn på något intressant - ett ödehus!
 
abandoned hotel and cafe near Queenstown
Cafeet ser modernare ut, men även det verkade vara övergivet... Hotellet däremot, vad hände med det..? Ser lite ut som att det har brunnit. 
 
Abandoned place near Queenstown, Tasmania
 
abandoned hotel in Tasmania
 
Royal Hotel 1910, abandoned hotel in Tasmania
1910 verkar det ha byggts i alla fall, eller åtminstone påbörjats, ifall det är så att det aldrig blev färdigt.
 
Så började kvällen närma sig igen. Vi hittade en campingplats med tak i Tullah, vilken lyx! Speciellt om det hade regnat, vilket det naturligtvis inte gjorde när det för en gångs skull hade passat sig. Nära campingplatsen fanns en riktigt vacker sjö med en liten stenig strandremsa. Det var något helt annat än förra nattens campingplats, för vid denna sjö kunde jag riktigt känna av naturen och lugnet. Det var dessutom varmare än kvällen innan och överraskande nog var vattnet i sjön nästan ljummet, så jag bestämde mig för att ta ett snabbt dopp och tvätta av mig lite för första gången på ett par dagar. Vattnet var inte så klart, men jag kände mig fräschare ändå. Ett till sånt där ögonblick av harmoni.
 
lake in Tullah, Tasmania
 
Vi åt chili con carne med ris, grillad portobellosvamp och kokt grönkål och drack lite cider innan det småningom blev läggdags. Jag och en annan tjej fick sova på madrassen i campingbilen denna natt, vilket var bra för min rygg gillade inte riktigt det tunna liggunderlaget. Jag gillar tanken med camping, men att sova i tält funkar nog inte många nätter i rad, för min kropp. Så bra att jag inte behövde sova på skarpt underlag varje natt, hade varit lite trist om jag hade utvecklat ryggskott eller så. Sov rent av bra denna natt.
Taggar: Tasmania, Tasmanien;

Kommentarer :

#1: Nikolinas

Underbara bilder! :D

Svar: Tack! :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Så härliga och vackra bilder! Amazing nature är bara förnamnet! Är lite avis på dig nu hahaha. Du fotar så bra också. Den första och andra bilderna är så sköna, och de med vattenfallet. Kanon!!! Längtar till ditt nästa inlägg. :)

Svar: Tack sa mycket! :) Jo, de blev jag ocksa extra nojd med!
Maria

skriven
#3: Linda, 155cm.se

50 nyanser av grönt, så vackert och harmoniskt!

Svar: Ja det kan man verkligen saga! :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

Vilken härligt grön och frodig natur! Men snyltgästen skulle jag kunna klara mig utan ... Hur är det med farliga djur om man jämför med Australien?

Svar: Jag skulle tro att de har ungefar lika manga farliga djur som i Victoria, eller kanske rentav annu mindre. Ju langre norrut, desto mer farliga djur, tror jag att man kan saga i grova drag. Man kan nog kanna sig ratt trygg dar i jamforelse med andra ord ;) Av storleken att doma kanske var snyltgast var en typ av huntsman, de ar tack och lov ofarliga
Maria

skriven
#5: Anna, Travel on a Cloud

Vilket äventyr du är på! Regnskogen såg fantastiskt vacker ut. Intressant att den inte bjöd på värme. Men fy för varelsen som kröp ut, *ryser*.
Jag förstår att det inte är något vidare att sova på liggunderlag. Det gjorde jag själv i tonåren när jag campade, innan jag blev prinsessan på ärten, haha ... Mycket fina bilder!

Svar: Ja verkligen! Jag är nog också lite av prinsessan på ärten numera, tål egentligen inte skarpa sängar/underlag alls! Men nån gång ibland kan jag väl stå ut, men blir ingen kvalitetssömn om vi säger så..
Maria

skriven
#6: Veiken

Vackert som bara den. Jag har nog aldrig besökt en kall regnskog, bara den varma sorten. Den där spindeln såg lite läskig ut! Camping är inget för mig. Är tyvärr alldeles för bekväm numera! .

Svar: Jag tycker att det är väldigt obekvämt att sova i tält. Men i övrigt tycker jag det funkar bra att campa, speciellt om man kan sova på en tjockare madrass i vanen istället för tunna liggunderlag i ett prassligt tält :)
Maria

skriven
#7: Christine - 29°

Kan inte annat än säga som John: Så härliga och vackra bilder! Amazing nature är bara förnamnet!

Svar: Tack så hemskt mycket! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :