bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Oktober fototema - man-made

Ny månad - ny fotoutmaning! September fototema lydde solnedgångar och soluppgångar, nu funderade jag istället lite i arkitekturbanor. Till slut landade jag i det engelska ordet "man-made". Som alltså kan översättas till "skapat av människan", eller konstgjort. En motpol till det som naturen själv har skapat med andra ord.
 
Ett tema som man nästan kan göra hur brett som helst, så det kan löna sig att man skapar en egen röd tråd eller väljer ut några underkategorier som man vill fokusera på. Lite svårt på ett sätt, samtidigt som alla borde hitta mängder med bilder som passar in i temat. Är du med?
 
Tack till följande som deltog i förra månadens tema:
PJ:s Byffé - Från by till fé
Veiken
FREEDOMtravel
Lisette med ett glas vin
Oh darling, let's be adventurers
Ditte mitt i...
Livet får inte plats i ett nötskal
Explore More
 
 
KONSTLAD NATUR
Människor tenderar att vilja skapa natur som är konstgjord eller anlagd på något sätt. Man vill ändra, förbättra eller skapa mer natur efter en era då man kanske underskattade den och började anlägga betong där naturen en gång fanns. En del städer satsar alltmer på att integrera växtlighet i stadsbilden för en sundare miljö och större trivsel för människan. Somliga har insett att utan naturen är vi inget. Men tyvärr finns det fortfarande alltför många som inte respekterar jorden vi lever på alls.
 
I Singapore hittar man bland annat dessa futuristiska träd (Supertrees) och i växthuset Cloud Forest finns det gott och grönska samt ett konstgjort vattenfall.
På ön Sentosa har man förutom konstgjorda stränder även anlagt konstgjorda öar. Här står jag på konstgjorda ön Palawan och blickar över på en av många artificiella stränder.
 
I norra Australien hittar man denna enorma vattenreservoar som är den näststörsta i Australien, och skapad av människan. En vacker plats är det! Bilden nedan är från samma plats, med infinitypool i förgrunden.
 
Grönområde i Bangkok, en stad som behöver friskare luft.
 
FRÅN UPPTRAMPAD STIG TILL ASFALT
Människan har i långa tider skapat rutter för att enklare kunna ta sig fram och hitta rätt.
 
En vältrampad stig av vandringsentusiaster i Australiens mitt. Ändrar miljön en aning, men på ett harmlöst sätt sålänge folk inte lämnar kvar något annat än fotavtryck.
 
I Israels öken har man huggit ut en trappa för att underlätta vandringen lite.
 
Det är numera enkelt att ta sig fram genom de slingrande bergen på Teneriffa via asfaltsbelagda moderna vägar. Annat var det förr i tiden när man i bästa fall hade en åsna som hjälp.
 
LEK MED ELEMENT 
Vi tar gärna kontroll över elementen för att uppnå estetik.
 
De eternal flames som man hittar i Australien är inte bara coola att se på, utan den är även ett minnesmärke för de som stupade i världskrigen. Jag gillar också att elementet vatten finns med här.
 
Fontäner är ett vackert och roligt sätt att få in elementet vatten i stadsbilden.
 
MÄNSKLIGHETENS ELÄNDE
Långt ifrån allt som människan skapat är ju positivt... Israels barriär på Västbanken får representera mänsklighetens elände. Att man ska behöva såna här murar är inget annat än ett misslyckande från mänsklighetens sida.
 
 
 
NYBYGGT OCH ÅTERUPPBYGGT
 
Perths skyskrapor är väl ganska nybyggda. Och jag har förstått att det ständigt finns planer på fler häftiga skyskrapor i denna stad som är en av de snabbast växande i Australien.
 
Mostarbron (Stari most) i Bosnien och Hercegovina får representera ordet återuppbyggt. Den ursprungliga bron från 1500-talet bombades sönder 1993 under Bosnienkriget och den nya versionen återinvigdes 2004. För en sån här kulturskatt kan man ju inte låta gå förlorad.
 
Någon favoritbild/tolkning?
Taggar: fotoblogg, fotografering, fotoutmaning, resigt, resor;

Kommentarer :

#1: Ditte

Vilket spännande tema! Här vill det till att tänka stort och fritt.
Ett fantastiskt inlägg med många intressanta vinklar och verkligt fina bilder.
Och visst ska jag vara med även i oktober. Men lite av en utmaning blir det.
Kände igen mig en del från bilderna tagna i Singapor, Palawan och Sentosa.
Vad gäller bilder så tycker jag det är så svårt att välja men trapporna i Israels öken, Eternal flames och vattenreservoarerna i norra Australien fastnade jag extra för.

Svar: Tack ska du ha :) Kul att du vill försöka anta utmaningen! :)
Maria

skriven
#2: Veiken

Oj, nu får jag tänka till och se vad jag kan hitta i mina gömmor.
Du visar verkligen många fina tolkningar! Den sista bilden ligger mig varmt om hjärtat. Stari Most är den bro man byggde upp efter kriget och återinvigdes i juli 2004. Strax därefter var jag på en studieresa till Bosnien-Herzegovina och gick över bron. Det var mäktigt!

Svar: Tack så mycket :) Ja Stari Most är en häftig konstruktion med stark symbolik dessutom!
Maria

skriven
#3: Veiken

Jag fick till det den här månaden också....
https://www.veiken.se/2020/10/08/oktober-fototema-man-made/
:)

Svar: Tack för ditt fina bidrag :)
Maria

skriven
#4: PJ:s Byffé - Från by till fé

Jo men visst är jag med även denna gånga och mitt inlägg finns nu på:
https://villniles.com/2020/10/08/fotoutmaning-man-made/

Min favorit bland dina bilder blir denna gång den sista, bilden från Mostar. Den visar att trots krigets förstörelse så går mycket att återskapa och denna bro är ju verkligen magnifik. Jag hade en gång i tiden en arbetskamrat från Mostar och hon hade en penna med reklamtexten "Osnova Banka Mostar" = Vår bank i Mostar.
De första orden jag lärde på kroatiska. Mycket mera än så blev det inte förutom hälsningsfraser och lite annat smått och gott.

Svar: Mostar är verkligen en speciell plats! Jag älskar Bosnien som land, av det lilla jag sett :) Tack för ditt bidrag!
Maria

skriven
#5: Annie - Stora Små Äventyr

Vilket roligt tema :) De futuristiska träden är bra häftiga! :)

Svar: Tack :) Ja de träden är verkligen sevärda!
Maria

skriven
#6: Lisette Med Ett Glas Vin

Tack för ett fritt och brett tema. Här var det verkligen svårt att hålla sig i styr, och inte segla iväg för långt. Jättefina bilder du har lagt upp och med tanke bakom. Jag hade svårt att välja ut någon speciell men jag lyfter fram bilden från grönområdet i Bangkok.
Min lista hittas här: https://www.lisette.fi/tema-man-made-fotoutmaning-oktober/

Svar: Tack ska du ha :) Härligt, ska kolla in dina bidrag! :)
Maria

skriven
#7: Explore More Blogg

Spännande tema som man kan bryta ner lite hur som.
Dina bilder från Singapore och Garden by the bay blir lätt mina favoriter. Det är en så fascinerande och samtidigt futuristiskt plats.
Jag hänger på utmaningen.
https://explore-more.se/blogg/oktober-fototema-man-made-skapat-av-manniskan/

Svar: Tack, vad kul att du vill vara med! :) Singapore är verkligen en fantastisk plats!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :