bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Om corona och vårresan

UPPDATERING: pga den ganska drastiskt förändrade situationen hänvisar jag till mitt nyare inlägg om coronasituationen och hur den påverkar mig.
 
Av ganska självklara anledningar så har det på sistone skrivits en hel del om coronaviruset på diverse resebloggar. Bland annat har Freedom Travel skrivit ett väldigt sansat och bra inlägg om coronapaniken och andra risker på resan. Jag hade tänkt avstå själv, men så kände jag ändå att jag vill skriva lite kort kring vad jag tänker inför den planerade vårresan till Edinburgh, samt några praktiska åtgärder som jag har gjort och tänker göra. Ironiskt nog råkar jag precis just nu ligga hemma sjuk i vad som antingen är influensa eller en svårare förkylning...
 
Photo by Rodolpho Zanardo from Pexels
 
Finland vs Skottland
I skrivande stund har Finland ungefär lika många konstaterade coronafall som Skottland. Så rent logiskt borde det gå ungefär lika bra att vistas i Edinburgh som i Helsingfors. Att välja att resa inom Finland känns inte som ett säkrare kort just nu helt enkelt. Var coronaviruset finns i slutet av april kan förstås ingen veta med säkerhet, det ser man ju när det närmar sig.
 
Att smitta andra
Jag är fortfarande inte rädd för coronaviruset för egen del men naturligtvis vill jag ju inte vara den som orsakar smitta hos någon kring mig som hör till en riskgrupp - man vistas ju inte gärna bland folk när man har andra smittor heller. Det vore heller inte roligt att få utmärkelsen "superspridare" som man tydligen kallas om man ensam lyckats smitta ner en lite större mängd människor. Därför tänker jag, lite beroende på hur läget ser ut i slutet av april, att jag kanske borde försöka undvika närkontakt med människor som jag vet hör till någon riskgrupp under ett par veckor efter hemresan. 
 
Reseförsäkringen
Jag har kollat med mitt försäkringsbolag vad som gäller angående coronaviruset och har fått budet att ersättning enbart kan ges om jag själv insjuknar i corona, om flyget ställs in på grund av corona eller om finska myndigheter avråder från att resa till Edinburgh innan avfärd. Så om inget av dessa scenarion infinner sig så siktar jag alltså på att resan blir av. Observera att alla försäkringsbolag kanske inte har exakt samma regler, så ta själv reda på vad som gäller för just din försäkring ifall du planerar att resa framöver - det kan kännas bra att veta vad som ersätts och vad som inte ersätts redan på förhand.
 
Undvika isolerings-/karantänsituationer
Eftersom min reseförsäkring heller inte täcker extra kostnader som uppstår vid karantän på t.ex. ett hotell (och jag inte själv är sjuk) så har jag valt att boka en lägenhet istället denna gång. Då krävs väl i princip att jag själv ska insjukna eller att hela staden isoleras för att min rörelsefrihet ska inskränkas. Jag velade först lite mellan ett privatrum i vandrarhem (för den sociala biten) och en helt egen lägenhet när jag kollade på alla alternativ, men så kom jag på att det kanske inte är så klokt att dela utrymmen (kök, badrum m.m.) just med tanke på den lilla risken att det uppstår en karantänsituation.
 
Hygien och symtom
Naturligtvis bör jag vara extra noggrann med egen hygien, något som förstås är fiffigt att tänka på även annars - för hur roligt är det att dra på sig en bobba* under flygresan för att sedan bli sjuk ett par dagar in på resan? Själv har jag varit förkyld eller sjuk på annat sätt åtminstone under en handfull resor jag gjort och jag kan intyga att det suger. Man kan t.ex. undvika större folkmängder i den mån det går och vara lite mer försiktig och noga med hygienen på flygplatser, flygplan m.m. I övrigt på caféer och dylikt tror jag inte att jag kommer vara desto mer försiktig än vanligt - man kan ju försöka vara noggrannare med att rengöra händerna förstås, där vet jag att jag under resor ganska snabbt blir bekväm och glömmer bort handspriten till slut.
Om jag skulle få symtom som matchar de vid corona under eller efter resan så ringer jag närmaste hälsovårdsstation och så litar jag på deras instruktioner helt enkelt - jag tror de vet vad de gör.
 
*bobba är tydligen en finlandism, i Sverige skulle man kanske säga bacill? Tack till den uppmärksamma läsaren!
 
Hur tänker och handlar du kring coronaviruset, i synnerhet om du reser eller befinner dig på en plats där det finns utbrott? Eller lever och agerar du precis som vanligt?
Taggar: corona, resor, tankar;

Kommentarer :

#1: Jossus Travelpics

Jag lever i princip som vanligt. Visst, jag skulle inte åka till Kina eller norra Italien men i övrigt tänker jag att jag lika gärna kan smittas i Sverige så varför avstå från mina drömmar?

Svar: Så tänkte väl jag också lite. Men hoppsan nu hände det mycket på bara typ en vecka så jag fick tänka om lite :D
Maria

skriven
#2: Mia

Ja du - som du läste på min blogg har det här gett mig mycket huvudbry! Vi skulle precis boka vår erasmusresa till Polen i maj när det här blåste upp. Nu har vi skjutit lite på det men kommer antagligen att boka och hoppas på att allt stabiliserar sig på de två månaderna vi har kvar till träffen. Genom att ta emot projektpengarna har vi förbundit oss till att genomföra mobiliteterna, så vi tänker att vi hoppas att det ska vara möjligt - men sen vet ju ingen hur läget är i maj.

Däremot har vi lagt sommarens Englandsresa med familjen på is. Det känns ändå så pass okomplicerat att avstå att den resan kanske får bli ett annat år...

Svar: Hoppas verkligen det skulle ordna sig med er erasmusresa! Men hela våren känns ju väldigt tveksam just nu, jag skulle inte ens våga boka en resa för sommaren i skrivande stund. Bra val att inte resa med familjen iaf, känns det som just nu :)
Maria

skriven
#3: FREEDOMtravel

Tack för länken! Ja, vi har ju skrivit lite hur vi tänker. Ser definitivt allvaret, följer läget och kommer vara extra noga med hygienen under resor, men tycker kanske inte heller att vi behöver drabbas av kollektiv panik. By the way, vad är en bobba? Säkert en superdum fråga eller jag som är gammal eller nåt, haha, men jag har verkligen ingen aning ...? (Och har för övrigt haft TVÅ jobbiga förkylningar på sista tiden, så det går visst allt möjligt nu.)

Svar: Ingen orsak :) Tack för anmärkningen, bobba (bacill) är visst en finlandism så jag har korrigerat lite i texten :) Då har du lärt dig ett nytt ord också ;) Jo det går ju en hel del annat elände också vid sidan av detta - här omkring har jag hört om norovirus, rs-virus och mykoplasma. Sistnämnda kan tydligen leda till lunginflammation så symtomen kanske då också är förvillande lika de vid corona..? Nå, på jobbet heter det nu att man stannar hemma om man har halsont, hostar lite eller dylikt, även fast man inte i övrigt känner sig trött/däckad.. Nu har ju även situationen ang min resa ändrats markant, kommer väl att skriva en uppföljning på det snart..
Maria

skriven
#4: Amanda (Swedish Passport)

Himla klokt och bra inlägg! Känner väl att om jag står som en packad sill på tunnelbanan varje dag i Stockholm där mer än 100 fall konstaterats skulle jag lika gärna kunna bli sjuk någon annanstans. Jag tvättar händerna lite oftare än vanligt och reser inte till platser som myndigheter tycker man bör avstå från, typ norra Italien och Kina som jag ändå inte hade några planer att besöka i nuläget. Utöver det tänker jag leva och resa precis som vanligt :)

Svar: Fast nu ändrade ju situationen åt helt fel håll och nu avråds vi från alla resor. Ett nytt läge och resan får jag tyvärr med all sannolikhet glömma :( Ska bara komma underfund med när Finnair tänkt avboka flyget eller om jag blir tvungen att göra det själv. Alternativt chansa och ändra resedatum till augusti ifall det funkar med mitt jobb och det finns flygbiljetter då. Ska avvakta ett tag till..
Maria

skriven
#5: Emma engström

Vad jag rent spontant tänker så om viruset är att jag nog håller mig hemma just nu och att jag ska tänka mer på hygienen! <3

Svar: Nu har ju situationen ändrat en hel del sen jag skrev detta inlägg, får väl bli en uppföljning snart.. Det blir även för mig att hållas hemma (förutom när jag är på jobb) framöver :O Och resan får jag med typ 95% säkerhet glömma..
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :