bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Djuren i Australien - kräldjur och andra kräk

Detta är del 2 i min inläggserie om djuren jag såg under min nio månader långa resa i Australien. Alla inläggen i djurserien hittas här
 
I förra inlägget listade jag en del av de fågelarter som jag såg under resan runtom i det stora landet Down Under, det var lite allt möjligt från regnbågsfärgade lorikiter och skrattande kookaburras till roliga pelikaner och emuer.
 
Nu kör vi på en annan djurkategori som kanske inte alla är så förtjusta i - har du till exempel svår spindelfobi kanske du vill scrolla förbi, eller titta försiktigt med ett halvt öga.
Det är alltså kräldjur i varierande storlek och andra kräk såsom spindeldjur och andra roliga små krabater som gäller nu - själv tycker jag coolhetsfaktorn här är väldigt hög! Även i detta inlägg presenterar jag bara de djur jag sett i det fria, inga zoodjur eller så alltså!
 
vattenagam / water dragon - ödlor i Australien / lizards in Australia
En vattenagam som poserade så fint.
 
KRÄLDJUR
 
Water dragon, Australiens vackraste ödla i mitt tycke. Vattenagamen kan bli upp till en meter lång, men de jag såg var nog mindre. Jag såg en hel del av dessa längs med östkusten. En nöp mig i skon i Brisbanes botaniska trädgård då jag vägrade bjuda på chips, och ett annat småväxt exemplar blev lite arg och gjorde små utfall mot mig - kanske hon hade lagt ägg någonstans som hon ville skydda. Men i övrigt tycker jag de är harmlösa och ganska sympatiska djur.
 
krokodiler i Australien - sötvattenkrokodil och saltvattenkrokodil
Två sorts krokodiler
 
"Freshie" freshwater crocodile - sötvattenkrokodilen trivs som ni kanske kan gissa i sötvatten. Denna art blir inte så väldans stor och människan finns heller inte på dess meny. Naturligtvis biter den dock i självförsvar om den skulle känna sig hotad. Men normalt sett är den väldigt skygg gentemot människor. Vill man ha en riktigt god chans att få se dessa djur ska man roadtrippa till Windjana Gorge nationalpark i Kimberley-regionen.
 
"Saltie" saltwater crocodile - saltvattenkrokodilen spelar i en helt annan liga, freshien ovan är en riktig sötnos i jämförelse. Detta är världens största krokodilart (blir upp till ca 6 meter lång), och trots namnet är den inte så kräsen med vattentyp - sött, salt och bräckt vatten, allt funkar. Den tycker också att det går alldeles utmärkt att äta människa. Det är bland annat därför man i princip inte badar i vattnen i nordligaste Australien, med vissa undantag. De brukar dock inte hitta så långt ut till havs, därför kan man ändå snorkla ute i Stora Barriärrevet. Jag kan rekommendera krokodilsafari i Daintree för den som vill se detta djur i verkligheten!
 
Goanna, en betydligt mindre skräcködla. Varanen ska man dock även se upp för, för bakterierna i dess mun är så giftiga att man kan råka ganska illa ut om man blir biten. Så bäst att beundra detta coola djur på ett lämpligt avstånd och så att den inte känner sig trängd. Den finns nästan överallt i Australien och kan ses på marken och klättrandes i träd. Den allra största arten blir ca 2 meter lång.
 
agapaddan, en invasiv djurart och skadedjur i Australien
Den hatade agapaddan. Stryk skulle den ha!
 
Cane toad, agapaddan - tyvärr ett av Australiens mest hatade djur, pga att de inte hör hemma i landets fauna och för att de äter upp och tränger undan andra groddjur, samt att de är giftiga vilket leder till att de rovdjur som tar agapaddan dör. Ändå tyckte jag det var lite roligt att möta den stora paddan i mörkret ute på ett campingområde i Northern Territory.
 
Green tree frog, en superfin grön korallfingergroda som under ett regnskogsbesök nära Cairns plötsligt hoppade upp på en tjejs ben och hängde där en sekund innan hon spratt till så grodstackarn flög sin kos. Den hade gärna fått hänga på mitt ben.
 
User:Froggydarb / CC BY-SA Typ en sån här, hur fin? Tyvärr hann jag inte få till en egen bild, allt hände för snabbt och så var den borta.
 
Ormar såg jag inte mycket av, men faktiskt såg jag hela två stycken common tree snakes under min vandring i utkanten av Brisbane. En helt ofarlig och vacker orm med mörk ovansida och gul mage.
 
Andra ödlor jag sett är t.ex. geckoödlor som verkade trivas riktigt bra på hostelet i Brisbane, den coola stubbsvansskinken i Grampians nationalpark i Victoria och en vacker och orädd liten Blue Mountains water skink.
 
ödlor i Australien - oidentifierbar ödla i norra Australien, varan och geckoödla
En udda ödla i Australiens mitt, varan på Fraser Island och geckoödla som hängde i taket på mitt hostel i Brisbane.
 
lizards in Australia - Blue Mountains Water Skink near Sydney
Blue Mountains water skink som jag träffade på under en vandring. Den vågade sig fram för att ge min hand en liten puss.
 
intressanta ödlor i Australien - stubbsvansskink - blue-tongued skink in Grampians National Park, Australia
Stubbsvansskink som försökte gömma sig i skuggan av en sten. Den har nog fått sitt namn av den stubbiga svansen..
 
groda i Australien
En random, rätt så stor groda som jag fotade nära Perth i Western Australia.
 
SPINDLAR OCH ANDRA KRÄK
 
Huntsman-spindeln torde vara den största spindelsorten i Australien. Av denna finns en hel del olika arter och på svenska kallas de jättekrabbspindlar, vilket beskriver deras utseende ganska väl. Jag har sett ett par exemplar av dessa, varav den största dessvärre var död. Dessa spindlar är tack och lov inte farliga, utan den största risken ligger i de trafikolyckor de tenderar orsaka när folk upptäcker dem i bilen medans de kör och får panik.
 
Redback-spindeln är desto vackrare med sin svarta kropp och kännetecknande röda fläck på bakdelen. Denna hade jag lyckan att se och fota i Hyde Park i Sydney. Denna spindel är inte så dödligt giftig som folk kanske kan tro - de flesta unga, friska brukar klara av ett bett rätt så bra. Men för barn, äldre personer m.m. kan tillståndet lätt bli kritiskt. Denna spindel är heller inte aggressiv av naturen. Får den vara ifred, får du också vara ifred.
 
redback spider / spindel in Sydney, Australia
Nästan dödligt vacker..
 
Golden orb-spindlar finns det lite olika varianter av, och detta var också den spindeltyp jag såg allra flest av. Från Sydney och längs med östkusten, i Northern Territory och även Western Australia, de finns lite här och var i naturen och i parker. De flesta arter ser ganska otäcka ut, men de bits sällan och om de skulle göra det blir symtomen sällan så kraftiga. Inte farliga med andra ord, men ibland kan man behöva vård. Inte så att man vill gosa med dem direkt.
 
Jag har även möjligtvis sett en av Australiens mest giftiga och aggressiva spindlar - fast helt säker är jag inte på vad detta egentligen var för något. Till saken hör att olika funnel-web-arter har varierande giftighetsgrad, och det vore ju lite osannolikt att en Sydney funnel-web (som är världens giftigaste spindel) skulle ha tagit sig till Melbourne. Nå vad detta än var för spindel så hade den skadat sitt ben och var därför ganska långsam och icke-aggressiv, tur var väl det när vi hittade den i ölkassen... Jag motade bort den med en lång pinne efter att jag fotat den.
 
spiders in Australia: huntsman, golden orb and spider seen in Melbourne park (could it be a funnel web??)
En av många golden orbs, den obehagliga spindeln (kanske funnel-web) i Melbourne och den döda huntsman-spindeln.
 
Vandrande pinne är en insekt som jag faktiskt inte visste fanns i Australien. Jag hade den ofattbara turen att få syn på en då jag borstade tänderna i bushen en kväll. Hade den inte rört sig så hade jag verkligen inte kunnat se den.
 
 
Ja det finns mycket kräk i det här landet, det kan inte förnekas. Listan kan fortsätta med diverse insekter, men inget desto mer spännande. Jättemyror (kanske bull ants/bulldogmyror) såg vi på ett ställe där vi hade tänkt campa (vi vände snabbt om), och så hittade jag en väldigt fin nitbeklädd skalbagge i Mount Lesueur nationalpark nära Cervantes i Western Australia.
 
interesting beetle in Mount Lesueur National Park, Western Australia
Punkarbaggen, som jag själv kallar den. Har inte lyckats komma underfund med vad den heter på riktigt.
 
Vilka är dina roligaste, finaste eller läskigaste kräk som du sett under dina resor?
Taggar: Australien, aussie animals, reseinspo, resor;

Kommentera inlägget här :