bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

5 knasiga saker som hänt mig på resor

När man har reser en del så samlar man även på sig en hel del minnen, lärdomar och historier att lägga i bagaget. Dessa kan vara roliga, positiva och vackra, men även lite läskiga, pinsamma eller bara knäppa. Här kommer 5 knasiga och dråpliga historier från några av mina resor. 
 
Dela gärna med dig av något pinsamt, knäppt eller lustigt som hänt dig under någon resa!
 
1. När en ultraortodox jude försökte ragga upp mig i Jerusalem 
 
Jag var på väg tillbaka till hostelet efter att ha spenderat dagen i gamla stan i Jerusalem. Jag råkade få ögonkontakt med en ultraortodox jude, vilket jag tyckte var lite trevligt och ovanligt då jag dittills fått uppfattningen att de helst undviker all kontakt med (icke-judiska?) kvinnor. En ultraortodox jude har nämligen ganska strikta levnadsregler att följa, ska helst inte beblanda sig mer än nödvändigt med icke-judar och ska även klä sig på ett visst sätt.
Nå, efter ett par sekunders ögonkontakt och ett vänligt litet leende ställde jag mig vid ett övergångsställe och väntade på att trafikljuset skulle slå om till grönt. Plötsligt stod samma man jag nyss sett sittandes på en bänk bredvid mig och log och sa hej. Jag hejade tillbaka utan att tänka desto mera, men jag konstaterade att han inte riktigt kunde engelska. Jag gick vidare och tänkte att han förhoppningsvis ska åt något annat håll men så fortsatte han gå bredvid mig, nu med "förföriska" blinkningar som tydligt signalerade att den här killen inte har koll på hur man flörtar med en kvinna. Jag försökte gå snabbare, bakom busskjul, dold av andra fotgängare och på diverse sätt få honom att tappa bort mig eller bara annars ge upp, men nej han fanns ständigt där. När han till slut frågade vad jag hette så fick jag nog och bara sträckte ut min hand och visade min handflata utan att titta åt hans håll och utan ett ord. Det var en väldigt tydlig gest uppenbarligen, för plötsligt var han borta. Han måste ha fattat vinken. Definitivt en av mina knasigaste reseupplevelser!
 
 
2. När jag blev misstänkt för snatteri i Polen
 
Det här var väldigt länge sen när jag gick i gymnasiet och var på studieresa till Polen och Tyskland. Jag minns inte exakt var vi befann oss, men vi hade precis ätit pizza i ett litet köpcenter och efteråt skulle vi köpa lite snacks i ett snabbköp bredvid. Jag hade fortfarande kvar dricka (vatten eller läsk) i flaskan jag köpt på pizzerian så den hade jag antagligen i handen medans vi gick genom butiken och handlade det vi skulle ha. Jag är inte ens säker på om jag köpte något själv. När vi gick ut igen 5-10 minuter senare blev vi stoppade av en säkerhetsvakt som trodde att jag tagit flaskan från butiken och hunnit dricka upp merparten i butiken utan att betala för den. Jag tog inte ens en klunk av drickan medans jag var inne i butiken. Hans engelska var kanske inte den bästa men jag försökte förklara och gestikulera att flaskan inhandlats på pizzerian. Ett telefonsamtal senare (kanske med videoövervakningspersonalen) verkade allt ok och vi fick gå vidare. Rätt så spännande situation för en 17-årig tjej kan jag intyga.
 
3. När jag gick in i fel badrum och fick en nakenchock
 
Under en av roadtripparna i Australien stannade vi till på ett ställe där man för en slant fick ta en dusch. Av någon anledning tänkte jag inte ens på att kolla vilket av badrummen som var herrarnas och vilket som var damernas, så jag gick bara helt kallt in genom första bästa dörr. Jag kom på att jag glömt något i bilen och lämnade mina övriga duschsaker i ombytesrummet. När jag kom tillbaka till ombytesrummet stod plötsligt en av mina manliga resekompanjoner spritt språngande naken redo för sin dusch. Jag blev så chockad att jag inte har något direkt visuellt minne av händelsen och på något sätt ryckte jag åt mig min väska för att bege mig vidare till rätt badrum. Tack och lov kunde vi skratta åt händelsen i efterhand.
 
 
4. När jag sov med en fickkniv i Australien
 
Jag har i två olika situationer kännt att jag velat ha en fickkniv redo under kudden eller bredvid mig när jag sovit. Den ena situationen var vissa nätter i tält, då jag blivit nojig över alla dingos som strök runt om nätterna. Den andra situationen var på ett hostel i Perth då det ryktades att en ökänd och oberäknelig schizofren man checkat in på hostelet. Då ville jag vara beredd ifall något plötsligt skulle få för sig att ge sig på mig mitt i natten. Jag vet inte om jag någonsin faktiskt såg denna person, men jag gissar att personalen hade lyckats få honom att lämna hostelet utan att spendera natten där eftersom de uppenbarligen haft problem med honom tidigare. Det var säkert ett misstag att han blev incheckad till att börja med. Egentligen kände jag mig inte särskilt rädd, men jag tänkte att jag kanske ändå sover bättre om jag vet att jag har något att eventuellt försvara mig med.
 
5. När jag skrämde bort kor med en ficklampa och fick dingo-besök
 
En annan tälthändelse från Australien var när jag vaknade av att vi hade en massa kor kring våra tält. Vet du hur mycket en ko väger? Inte jag, men jag vet att den väger tillräckligt mycket för att jag inte vill bli ihjältrampad av en eller flera medans jag ligger i mitt tält. Nu var jag stressad över situationen och det fanns ingen möjlighet att jag hade kunnat somna om med en flock kor alldeles intill, så jag hade två val - 1: vara så osynlig som möjligt för att inte jaga upp dem eller väcka deras uppmärksamhet och hoppas de skulle försvinna självmant, 2: göra precis tvärtom. Jag valde tvåan, rotade fram min ficklampa och blinkade några gånger med den. Vilken effekt den hade, korna blev riktigt skraja och flydde fort som attans kan jag lova! Tack och lov bort från tälten, och inte genom dem. Flockens tjur stod en bit bort och råmade hotfullt ett tag efteråt, men så småningom kunde jag slappna av och somna igen. Ja tills dingoflocken ylandes drog förbi någon timme senare. Det ljudet fick verkligen adrenalinet att pumpa!
 
Vill du ha fler roliga, rysliga eller random korta resehistorier på min blogg? Lämna en kommentar så kanske det dyker upp fler liknande inlägg i framtiden.
Taggar: kvinnliga äventyrare, resa, resebloggar, reselista, resigt;

Kommentarer :

#1: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Du har verkligen varit med om mycket. Det där med "snatteriet" var verkligen spännande att läsa om. Men måste också känts obehagligt även om du fann det spännande? Jag vill gärna ha mera :D.

Svar: Ja lite obehagligt var det ju i stunden, var ju lite rädd att polisen skulle komma och ta mig typ 😁
Maria

skriven
#2: PJ:s byffé - från by till fe

Detta med snatteriet påminner mig om när jag besökte Malmö senast och skulle åka stadsbuss, en sådan där lång en med två dragspel. Ganska mycket folk ombord. Jag skulle betala med mitt kreditkort men läsaren ville inte ta emot kortet utan visade error. Chauffören tittade upp och vinkande att jag skulle fortsätta bakåt och sätta mig vilket jag också gjorde. Vad fint, åka gratis! Sedan kom jag att tänka på, vad händer om det kommer kontrollanter och jag inte har någon biljett? Ha, vid nästa hållplats steg två kontrollanter på, en i fören och en längst bak och så jobbade de sig mot mitten där jag satt utan biljett. Alla andra hade biljett.
Nu blir jag nog satt vid skampålen tänkte jag och började nästan svettas. När kontrollanten om fram till mig visade jag mitt kreditkort och förklarade att läsaren inte tog emot mitt kort. Han tittade på mitt kort, vred och vände på det och så gav han det tillbaka utan ett ord och gick. Puh, sådan lättnad jag kände!

Naturligtvis vill vi ha roliga, rysliga eller random korta resehistorier!

Svar: Nä det är inte så roligt med sånt här, speciellt om man är utomlands kanske. Men i ditt fall hade jag väl hänvisat till att chauffören lät dig kliva på trots att du hade problem med kortet, ifall det hade blivit problem. Tur de var sjyssta 😊👍
Maria

skriven
#3: Marika

He va 2006 vi va på studierejso så du va 18 ;)

Svar: Åh, var vi så pass gamla, svårt att hålla reda på. Goda tider 😊👍
Maria

skriven
#4: Emma Engström

Så roligt att få ta del av vad som hänt under resorna, sjukt vad som kan hända haha! KRAM <3

Svar: Ja verkligen, konstiga/roliga/pinsamma situationer är ganska svåra att undvika tycker jag 😝
Maria

skriven
#5: Marika

Joo usch va tidin gar snabbt. Minns ja fick ögoninflammation så fick ga me brillona på tär in å :'D

Svar: Ja just ja, de har jag hunnit glömma bort :D
Maria

skriven
#6: TIDSTJUVEN

Kul att du delade med dig av de här berättelserna, det var intressant läsning! :D Har du fler historier på lager får du mer än gärna dela dem också.

Svar: Kul att det uppskattades! Lär väl komma fler berättelser småningom ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :