bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Välgörenhet - olika sätt att stötta världen i coronatider

Förra veckan bloggade jag om nordiska/finländska julklappstips. Denna adventssöndag väljer jag att inte vara prylcentrerad utan vill istället ta upp ämnet välgörenhet. Eftersom jag under coronapandemin varit så pass lyckligt lottad att jag fått ha ett jobb att gå till i vanlig ordning så har jag inte personligen lidigt några ekonomiska förluster än så länge. Därför känns det just nu extra viktigt för mig att hjälpa omvärlden med små bidrag - för att jag har möjlighet att göra det. 
 
Det finns ju en uppsjö av olika sätt att hjälpa människor och organisationer och ibland kan jag känna att jag nästan drunknar bland alla valmöjligheter. Men här tänkte jag tipsa om några saker som jag just nu bidrar till, har bidragit till tidigare eller kan tänka mig att bidra till framöver.
 
Du som läser får också väldigt gärna berätta vilka typer av välgörenheter du själv rekommenderar. Om du skulle donera  just nu, vilken organisation eller vilket ändamål hade du valt då?
 
Image by wal_172619 from Pixabay
 
LOKALT 
Det finns antagligen fler än man kanske tror som har det svårt i ens närmiljö - det syns inte alltid så tydligt utåt hur folk har det ställt. I matbutiken i min by har det sen en tid tillbaka stått en låda dit man kan lägga torrvaror och konserver som sedan går vidare till behövande. Det känns som en lätt sak att handla en vara eller två att donera samtidigt som jag handlar mat åt mig själv. 

Om denna möjlighet inte finns på din ort så kanske det finns andra lokala organisationer man kan stötta - någon typ av mathjälp, skänka julklapp som delas ut till mindre bemedlade familjer, flyktinghjälp m.m. Som exempel ordnar Nykarlebys Flyktingvänner just nu en julinsamling i form av gåvor eller pengar.
 
MILJÖN
Detta är inte välgörenhet i sig, men en god gärning för miljön är att samla skräp som ligger lite varstans ute i samhället. Jag fick nyligen höra om ett initiativ i Borgå som lyder "den anonyma munskyddspatrullen". Med sin uppseendeväckande klädsel vill de väcka folks uppmärksamhet genom att plocka upp munskydd som ligger och skräpar. Jag får god lust att göra detsamma hemma i byn och jag måste erkänna att jag på sistone varit väldigt dålig på att ha med mig en påse att samla skräp i när jag promenerar. Kanske jag borde investera i en skräpplockare och skärpa mig?
 
GLOBALT
Sen har vi resten av världen. Jag blev nyligen övertalad att börja donera månatligen till Amnesty, så det kommer jag att köra på ett tag framöver. Men oftast brukar jag donera engångssummor när jag känner för det - ofta aktiveras jag av enskilda händelser som t.ex. bränderna i Australien häromåret. I jultider är det även populärt att donera getter, myggnät, hygienpaket, studiematerial m.m. som man får ett gåvointyg för. Till exempel Unicef, Barnmissionen och Kyrkans utlandshjälp erbjuder detta.
 
Kan du komma på fler sätt att hjälpa människor och världen?

Kommentarer :

#1: Ditte

Jag stödjer alltid Läkare utan gränser och har gjort det i många år. Sedan kan det variera. Jag är inte religiös men tycker att Stadsmissionen i Stockholm liksom Frälsningsarnén gör en fantastisk insats här och nu och hela året för de som har det svårt. Jag har svårare för att stötta organisationer som bl.a Röda korset som i sig har så dyra lokaler och stor administration. En hel del pengar försvinner där.
Nu till jul lämnar vi in julklappar till barn på Clarion Stockholm. Hotellkedjan Nordic Choise har även i år projektet "Ensam gran söker" något vi gärna stöttar.
Men det finns många sätt att bidra på.

Svar: Jo religiösa organisationer gör många fina insatser också :) Diakonin här i min by samlar t.ex. in matvaror till de som behöver. Jag kan också vara skeptisk ibland till större organisationer vars pengar går till så mycket annat utöver välgörenheten, och Amnesty t.ex. kanske hör till dem.. Men samtidigt hoppas jag att dessa organisationer också har större makt att påverka och förändra orättvisor i världen till det bättre jämfört med mindre organisationer.
Maria

skriven
#2: dianasdrömmar

Vilket bra inlägg kram Diana

Svar: Tack :)
Maria

skriven
#3: Amanda (Swedish Passport)

Fantastiskt bra inlägg! Ett annat tips är lokala Facebookgrupper där man kan komma i kontakt med människor i sin omgivning som kan behöva hjälp på diverse olika sätt :)

Svar: Tack! Ja, vilken bra idé! Känner inte till någon sådan grupp på min ort, men det finns ju allmänna bya- och stadsgrupper där folk ibland engagerar sig om det händer något.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :