bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Saker att göra i undantagstillstånd

Ja nu har vi hunnit känna efter lite hur det är att leva i undantagstillstånd på grund av en pandemi. Vi har kanske inte sett det värsta än, men förhoppningsvis slipper vi något värre katastrofläge i Finland om vi hjälper till för att bromsa smittspridningen. Första veckan i undantagstillstånd bestod mest av jobb, promenader och soffhäng för min del, men jag har även hittat på lite annat under dessa veckor som varit. Till exempel:
 
Handlat en till grönväxt och blomkruka till lyan. Man velar kring i vilken mån man ska hållas hemma, och hur mycket man ska stöda de lokala företagen som har det svårt nu. Jag bestämde mig iallafall för att besöka byns blomsterbutik en dag så nu har jag en ny grönväxt att prata med om dagarna. Borde kanske hitta på namn åt dem också, förslag någon?
  
att göra under coronatider - stötta lokala småföretag
 
Testat en ny maträtt. Jag har länge tänkt laga krämig viltsoppa och så blev det äntligen av! Och så himla gott det blev! Jag skulle kunna tänka mig att laga en vegetarisk variant också med bara svamp.
 
att göra under coronatider och undantagsförhållanden - testa laga en ny maträtt
 
Skålat med gott. När jag hade en helt ledig helg kände jag mig plötsligt sugen på att dricka något gott. Jag väljer oftast alkoholfritt i synnerhet när jag är för mig själv, men så blev jag så lockad av den våriga rosécidern Happy Joe apple blossom. Och den uppfyllde mina förväntningar, den kändes faktiskt blommig och lagom roséaktig att dricka! Det blev toppen med middag och Netflix, och de sista slurkarna avnjöt jag i mörkret med tända ljus under Earth Hour som råkade infalla den kvällen.
 
att göra i coronatider - skåla med något gott - Happy Joe apple blossom rosécider
mysa till det hemma under karantänen
 
Kramat katten. Hon bor tyvärr hos mamma eftersom det funkar bäst så, så jag tog tillfället i akt när jag gick över en sväng för att överräcka en födelsedagspresent när mamma fyllde år. Men i stort sett undviker vi att besöka varann just nu, trots att ingen av oss direkt hör till en riskgrupp. Jag lär väl ändå försöka hitta något sorts tillfälle för lite kattgos framöver, kanske när mamma är på jobbet?
 
att göra under undantagstillstånd - umgås med husdjuren
 
Kollat på gamla barndomsbilder. Här nedan ser ni hur jag har tråkigt med mina kompisar i trappan, då jag äter blåbär och en bild från min snörika tvåårsdag.
 
att göra under karantän i coronatider - titta på gamla fotografier
 
Tittat på dokumentärer och Netflix. Tips på serier tänkte jag bjuda på i ett annat inlägg, men annars kan jag ju också rekommendera t.ex. Kunskapskanalen, det brukar bland annat gå program om Australien där. Häromdagen fantasireste jag även till Indien.
 
fantasires i coronatider - Kunskapskanalen har många reseprogram
 
Trevliga stunder på jobbet och vinterelände. Vi gick loss på våfflor en kväll på jobbet, ibland kan man ju lyxa till det lite. Nutella och banan är en oslagbar kombination, men jag gillar även det fräscha alternativet citron och pudersocker. Jag har också surat över de dagar snön bestämt sig för att vräka ner. Det hade varit helt ok för någon månad sen, men nu är jag faktiskt inte alls sugen på vinter längre! Just dessa väderväxlingar gör knasiga saker med kroppen - inför snöovädrena har jag antingen fått en galen molande benvärk, eller så har jag bara varit sjukt trött. 
 
gör det bästa av situationen och ha lite humor under coronasituationen
 
Skäpplockning. Man kan gärna kombinera promenaderna med att plocka skräp som ligger där det inte ska ligga. Ännu en orsak till att bli småförbannad dock, men åtminstone gör man lite nytta här i världen. Nedan en bild från en skogsglänta intill ett bostadsområde där någon idiot tyckt att det är helt ok att kasta tomma dunkar och annat plastskräp omkring sig??
 
gör en god gärning i undantagsförhållanden och coronatider - plocka skräp i naturen
 
Kreativt social. För att fortsätta ha något slags socialt liv (utanför jobbet) trots "semikarantänen" jag befinner mig i har jag tagit till lösningar som t.ex. videochatta med vänner och fika med mamma i skogen. Vi hittade en varm och solig skogsglänta där vi avnjöt varm choklad och hade en pratstund, förstås med ett säkerhetsavstånd på sisådär två meter... I träden höll ett gäng kvittrande blåmesar till. En riktigt skön och vårig stund i skogen hade vi!
 
kreativa sätt att vara social trots corona - videochatt och fika i naturen
umgås i naturen tills coronakrisen är över
 
Har du några tips på saker att hitta på i dessa tider, eller annat som ger lite guldkant i livet? Vad har du haft för dig på sistone?
Taggar: corona, finlandssvenska bloggare, personligt, vardagen;

Kommentarer :

#1: Annie - Stora Små Äventyr

Jag har haft det ganska normalt med jobb då jag är lärare. Men nu ska jag ha påsklov en vecka och då tänkte jag läsa mycket, gosa med katten och göra utflykter till naturen.
Borde också införskaffa lite nya växter till lägenheten :)

Svar: Skönt att ni kunnat hålla skolorna öppna, här i Finland har alla hemskola nu, kanske resten av vårterminen :) Njut av påsklovet!
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Jag har levt som vanligt. Har fortsatt med min vanliga guldkant i vardagen- att hitta och prova på nya recept.
Alltid lika kul att hitta nya favoriter.

Svar: åh, härligt att testa nya recept! Jag behöver en viss inspiration för att orka laga något lite extra speciellt eller testa något helt nytt, så det händer inte jätteofta. Men ibland så ;)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Vilka härliga tips i dessa karantän tider. Jag jobbar mest (blandat med praktik) så sysselsättningsproblem har inte jag ännu, haha.

Svar: Tack :) Nä egentligen har inte jag heller några svårigheter att sysselsätta mig, har ju också jobbet och så tycker jag det finns gott om saker att göra hemma :)
Maria

skriven
#4: hopihopi

Jag har fyllt mina dagar med att baka, allt från kex till bröd till pajer.

Ett annat tips är att ta tag i alla pappershögar och skräplådor och liknande som man aldrig har tid att städa annars. Det är kanske inte så roligt i stunden, men känslan efteråt. AH!

Svar: Härligt! Jag är inte en bakmänniska själv, men något enkelt skulle jag ju kunna slänga ihop :) Jaa, jag har också lådor och skåp att ordna upp i... Men jag tycks hitta trevligare saker att göra istället :D
Maria

skriven
#5: Mirre

Ja man får ta sig an saker, det har vi med gjort här hemma. Röjt i förråden, plockat ordning i skåp och städat extra. Testa ny maträtt låter också trevligt. Vi har också testat det =D

Svar: Det borde jag också göra, men hittills har jag alltid hittat roligare/skönare saker att göra än att storstäda eller ordna upp :D
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :