bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

10 Netflixserier att följa (& en HBO-bonus)

Jag kände för att lista en del av de Netflix-serier som jag sett (och gillat) under typ det senaste året eller så. Ibland kan jag själv bläddra länge bland utbudet utan att kunna bestämma mig för vilken serie jag ska satsa på näst, så om du själv har samma problem kanske du får lite hjälp på traven här.
 
Jag gillar bland annat att se serier på andra språk än engelska, t.ex. arabiska, hebreiska, spanska och portugisiska. Oavsett språk så rekommenderar jag alltid att man ser serierna på sitt originalspråk, för dubbat blir lätt konstlat och känslan blir inte rätt. Enligt min mening i alla fall.
 
Nå, här kommer min lista på några serier som jag gillat:
 
Creative Commons Zero - CC0 - Piqsels.com
 
Morocco - Love in Times of War (originaltitel på spanska: Tiempos de Guerra)
Ett krigsdrama som utspelar sig i 1920-talets Melilla vid Marocko. Huvudkaraktärerna är ett gäng sjuksköterskor som får uppleva en hel del romans samtidigt som ett brinnande krig pågår.
Perfekt för: romantikern
 
Secret of the Nile
Om du gillade serien ovan kommer du även gilla denna. Denna utspelar sig på ett lyxhotell i Egypten och språket är nu arabiska. Ett romantiskt drama där en man söker sin försvunna syster och dras in i ett kriminalmysterium som måste lösas. Här hittar man även omöjlig, hopplös och farlig kärlek.
Perfekt för: den hopplösa romantikern
 
Unorthodox
En tysk-amerikansk miniserie (språk: jiddisch och engelska) som är inspirerad av Deborah Feldmans självbiografi Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots. Jag hade gärna velat att serien haft ännu fler episoder, men framför allt är jag sugen på att läsa boken...
Perfekt för: amatörantropologen
 
3%
En brasiliansk serie (språk: portugisiska) som handlar om ett futuristiskt scenario där nästan hela mänskligheten lever i fattigdom, förutom en andel på 3% som blir utvalda att leva i ett virtuellt paradis, ofta genom grymma och orättvisa tester. Får en att fundera på människovärde och man kan inte riktigt låta bli att dra vissa paralleller till hur världen faktiskt ser ut på riktigt ibland. Det tar också ett tag innan man kommer underfund med på vilken sida huvudkaraktärerna egentligen står - vem är för processen, och vem är i hemlighet rebell?
Perfekt för: den som går igång på mind-bending thrillers med lite inslag av sci-fi
 
Messiah
En annan serie som är något av en "mind-bender" (kan inte komma på någon bra motsvarande term på svenska) - om en man från Mellanöstern som påstår sig vara messias skulle dyka upp i modern tid, hur skulle mänskligheten motta honom? Är det verkligen messias, eller handlar det om en potentiellt farlig con artist (lurendrejare) - kanske rent av en terrorist?
Perfekt för: den som vill känna sig lika förvirrad (på ett positivt sätt) efter sista episoden, som efter den första.
 
Marco Polo
En serie inspirerad av upptäcktsresanden Marco Polo och hans tid hos Kublai Khan som regerade i dåtida Mongoliet 1260–1294. Just nu är man väl inte jättesugen på att resa till Kina, men lustigt nog kan du via denna serie passa på att göra en tidsresa till bl.a. dåvarande Hubei-området.
Perfekt för: äventyraren
 
Siempre Bruja (Always a Witch)
En colombiansk serie på spanska. När man nämner tidsresor så tänker många kanske Outlander. Här kommer en annan variant, fast med mindre sex och mera magi och fantasy.
Perfekt för: den som gillar häxor, mystik och tidsresor
 
Fauda
En hebreisk serie som berör den israeli-palestinska konflikten, där ett förband från Israels försvarsmakt försöker stoppa palestinska skurkar. Även om det känns som att fokus till stor del ligger på Israels perspektiv så finns det även aspekter där palestiniernas situation kommer fram. I serien finns det även utrymme för lite förbjuden kärlek mellan en israel och palestinier.
Perfekt för: den som är intresserad av politiska konflikter, lagom mycket våld och en gnutta kärlek
 
Hostages
Ifall man är sugen på något israeliskt som inte fokuserar på konflikten så kan man istället se detta spännande gisslandrama där kidnapparna efter ett tag visar sig ha en lite annan agenda än man först trodde...
Perfekt för: spänningssökare
 
Kalifat
Detta är den senaste serien jag sett (svensk), och jag hoppas verkligen att det kommer en till säsong för den var verkligen fängslande. Dessutom känns den edukativ för jag tror den bidrar till en ökad förståelse för hur extrema rörelser lyckas locka till sig lättpåverkade unga människor som upplever ett utanförskap och söker en ny mening i livet.
Perfekt för: den samhällsintresserade
 
Bonustips: 
Detta är inte en Netflixserie utan den går på HBO Nordic: Chernobyl. En historisk miniserie om Chernobyl som är otroligt detaljrik och informativ och samtidigt dramatisk och berörande, då man inte bara får en inblick i vad som faktiskt hände (och hade kunnat hända om man inte hade förhindrat en ännu allvarligare katastrof), utan även enskilda människors öden. Om du inte har denna streaming-tjänst så testa en gratismånad för detta är en serie som jag tycker alla borde se!
Perfekt för: katastrof- och historieälskaren
 
Har du sett någon av dessa serier? Bidra gärna med fler serietips som du tror jag kunde gilla, för jag söker som bäst en ny serie att följa!
 
Ps. Även FreedomTravel har listat en mängd olika serier från Netflix ifall ni vill ha ytterligare tips.
Taggar: corona, fantasiresa, filmtips, netflix;

Kommentarer :

#1: Lisette

Hej.
Fina tips du ger nu när man borde ha tid att titta mera på tv när man ska hålla sig hemma. Vi blev helt betagna av den franska serien La Mante under julhelgen. Satt upp till kl 3 på natten för det var så spännande. Det är en thriller med en ganska intressant tema, mamma är seriemördare och sonen polis...!

Svar: Tack för tips, ska kolla trailern :)
Maria

skriven
#2: Mia

Den enda jag sett från din lista är faktiskt Unorthodox, så har mycket att hugga in på när vi är klara med den! :D Unorthodox är vi mitt uppe i och är helt tagna av hur bra den är.

Svar: Ja visst är den otrolig! Hoppas ni hittar något annat ni gillar från min lista härnäst :)
Maria

skriven
#3: Eva/ Leva som Eva

Tack för tips! Några har jag sett, andra ska jag kolla upp. Jag tyckte att Narcos var fantastiskt bra, de första säsongerna om Pablo Escobar. En historielektion om en man som faktiskt var ännu galnare i verkligheten... Och så gillar jag Orange is the New Black för de fantastiska skådespelarna, storyn blir bäst en bit in i säsongerna.

Svar: Tack för tips, ska kolla in trailern till Narcos :) Tror jag bläddrat förbi den ett antal gånger faktiskt. Orange is the new black kollade jag någon säsong av, men jag brukar tröttna i något skede då det är jättemånga episoder och säsonger.
Maria

skriven
#4: ChristianLundqwist

Har enbart sett ditt bonustips Chernobyl och den var jo fantastiskt bra! Tycker Messiah låter intressant! Tack för en massa bra förslag!

Svar: Chernobyl är en otroligt välgjord serie! :) Kul att du uppskattar mina tips!
Maria

skriven
#5: FREEDOMtravel

Superbra med fler tips, tack! Nu har vi börjat kolla på en finsk kriminalserie som heter Sorjonen (bra, men man måste ställa in originalspråk). När vi är klara med den blir det perfekt med nya tips! (Av de du skrev om har vi bara sett Fauda och Messiah)

Svar: Åh, den serien har jag inte hört talas om, kanske ska kolla in, även om jag inte brukar vara jätteförtjust i klassiska kriminalserier :)
Maria

skriven
#6: Fantasiresor / Sofia

Vilken bra lista! Älskar att det var lite mindre kända (åtminstone i min värld) serier och inte "de gamla vanliga" tipsen. Sparar detta inlägg!

Svar: Men vad kul att det inte var en massa serier som du redan känner till! :) Jag har kanske lite annorlunda smak och fastnar inte alltid för de där vanligaste/mest kända serierna som "alla följer".
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :