bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan tour - slutdestination Split

Bussresan mellan Mostar och Split gick otroligt smidigt (jämför med den flera timmar försenade bussen mellan Dubrovnik och Kotor), och jag anlände någon gång på eftermiddagen. Befolkningsmässigt är detta Kroatiens näststörsta stad, fast någon storstad kan man inte precis kalla det. 
 
Efter ankomst, incheckning på Hostel Split Garden och en tupplur strosade jag runt ett tag och satt och njöt av den behagliga kvällsluften vid "Rivan" och närliggande promenadstråk. Jag var hungrig men ändå inte, så jag köpte mig en pizza slice. Jag gick även till ett snabbköp för att köpa på mig lite snacks och frukostingredienser. Mer än så orkade jag egentligen inte med denna första dag i Split.vackra platser i Split, Kroatien - Riva
Rivan är en av de vackraste platserna i Split med sina palmer och ljuvliga blommor. Jag fick en omedelbar semesterortskänsla när jag kånkade förbi första gången med min lilla packning.
turist i Split, Kroatien - Riva promenad
I ena ändan av Rivan finns en vacker fontän och en kyrka i bakgrunden.
sightseeing i Split, Kroatien - Vodoskok fontän
 
Efter en relativt god natts sömn i sovsal (nu hade jag ju hunnit bli bortskämd med privatrum både i Kotor och Mostar) gjorde jag mig långsamt redo och åt resans hittills hälsosammaste frukost samtidigt som jag studerade kartan över området. Jag bestämde mig för att idag fokusera på gamla stan, som egentligen är ett stort antikt romerskt palats - närmare bestämt Diocletianus palats från slutet av 200-talet. Palatset är i dag ett världsarv och en av de största bevarade romerska byggnaderna i världen.
Split Kroatien - bo på hostel och sightseeing i gamla stan
Diocletanius palats i gamla stan, Split Kroatien
Här fick jag verkligen känslan av att vara på en antik plats. Det är sällan jag lockas av walking tours för jag brukar föredra att promenera runt och upptäcka i egen takt, men här känner jag faktiskt att det skulle ha varit värt, att döma av de små fragment jag fick ta del av när jag råkade befinna mig nära en guidad grupp. Övervägde att gå en sådan tour en annan dag, men sen blev det aldrig av och jag var helt enkelt för lat den sista dagen.
Split old town / Diocletians palace - Croatia top cities
Till höger portvakter i romersk klädsel för att förhöja känslan.
 
Split old city / palace Croatia
Hittade en liten lummig innergård med kläder på tork, trevlig kontrast till de maffiga romerska byggnadsverken.
 
Sankt Domniuskatedralen i Split, Kroatien
Sankt Domniuskatedralen är värt ett besök. Jag köpte en biljett som gav inträde till katedralen samt Jupitertemplet och kryptan som är dedikerad till Sankta Lucia.
Saint Domnius cathedral / katedralen i Split - sevärdheter
Nedan en bild från kryptan som är belägen under katedralen.
St Lucy crypt - things to see in Split, Croatia
Split sightseeing, Croatia / Kroatien
Bilden ovan i närheten av palatsets källare. Nedan "Vestibulum of Diocletians Palace".
Vestibulum of Diocletians Palace - selfie spot in Split, Croatia
Bort från palatset och gamla stan och över till en kattbild. Nära mitt hostel vid en plaza hittade jag ett gäng katter som chillade.
balkankatter i Kroatien (Split)
Emellanåt när jag inte orkade med sightseeing så låg jag i någon park och läste lite, eller så satte jag mig vid Rivan med en glass. Sådär i slutrakan av resan var jag lite trött och slö och orkade inte upptäcka så värst intensivt längre. Fint så.
glass och parkhäng i Split, Kroatien
 
Inlägg om strandbesöken, vandringen upp på Marjan Hill, dagsturen till en av öarna m.m. kommer dyka upp i bloggen inom kort. 
Har du varit i Split? Vad tyckte du var bäst med den staden?
Taggar: Balkan trip, Kroatien, Split, balkan, restips, soloresenär;

Kommentera inlägget här :