bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan tour - rundtur i det hjärtformade landet

En av mina dagar i Bosnien och Hercegovina (på engelska ofta omnämnt som the heart-shaped country) spenderades på en guidad rundtur till lite olika platser inte så långt från Mostar. Till skillnad från den maffiga 12-timmars turen jag gjorde i Montenegro så gick denna bara på kanske 7 timmar, vilket egentligen är en mer lämplig längd då man inte behöver stupa utmattad i säng efteråt utan kanske hinner och orkar göra lite annat också.
 
Jag höll nästan på att bli bortglömd på grund av att bokningen skedde via e-post då det skett lite missförstånd vid första bokningen, och då hade man helt enkelt missat att skriva in mig i bokningssystemet manuellt. Men jag ringde kontaktpersonens nummer när jag märkte att ingen väntade på mig vid träffpunkten och så svängde guiden såklart tillbaka till Mostar för att plocka upp mig. Ingen skada skedd. Guiden var en trevlig familjefar, gissningsvis i min ålder eller lite äldre, som även bott många år i Italien. Det råkade sig så att jag delade dagens guidade tur med ett gulligt italienskt par i övre medelålder så det blev guidning på turvis engelska, turvis italienska. Jag förstår ju själv lite italienska, men det var såklart bra att även få informationen på engelska som bekräftelse på att jag faktiskt förstått vad det var han berättade. Det var en trevlig dag och mysigt att åka på guidade turer i så små grupper, men ändå för ett riktigt sjysst pris på 35 euro per person.
Men nu över till sevärdheterna som vi fick bekanta oss med under dagens lopp.
 
Blagaj, inte bara en plats för fotografering
Före turen hade jag inga särskilda förväntningar alls av den lilla kasaban (bystaden). Hade fått för mig att det mest var en trevlig plats att ta foto för att sedan söka sig vidare. Men ännu mer intressant än den klassiska fotovyn var ändå själva Dervischklostret som jag sett på så många bilder.
 
Dervisch är en mystisk-religiös orden som är en särskild riktning inom Islam. Utomstående får inte veta så mycket om deras regler och ceremonier, men vår guide hade ändå en del att berätta under vår guidade rundtur inne i klostret. Till skillnad från de moskéer och andra muslimska helgedomar jag besökt så behöver även icke-muslimska kvinnor täcka sitt hår här. Det finns kläder och sjalar som man får låna.
 
dervischklostret Blagaj i Bosnien och Hercegovina - sevärdheter nära Mostar
När man ändå är här så måste man ju ta den typiska bilden också. Färgen på vattnet i Bunafloden är vackert turkos och klart. Höga klippor sträcker sig mot himlen och det vackra klostret i osmansk och medelhavsstil är trevligt för ögat. Eftersom vi åkte hit redan från morgonen så fanns det bara ett fåtal andra turister på plats.
 
islamic culture and architecture Bosnia - Blagaj monastery
Tillbaka inne i klostret, där vi fick besöka några olika rum och ta del av visdomar och tankarna bakom arkitektur och inredning. Jag tyckte det var fint att dervischerna kan läsa Koranen på sitt eget modersmål, något som vad jag har förstått inte är möjligt i en del länder. Taket i rummet ovan var oerhört vackert utsmyckat. Guiden berättade något om solen och månen. Kanske hade det något med skapelseberättelsen att göra. De många fönstren hade att göra med maximalt ljusinsläpp - ljus som är en viktig källa till livet och kunskapen.
 
dervischkloster - religion, arkitektur och visdomar - sevärt nära Mostar i Bosnien
Ovan till höger står jag i något som har formen av en kista. Detta ska påminna om att när vi är döda hamnar vi alla i samma jord, så det är nu man ska fundera kring vad för sorts liv man vill leva och hurudan person man vill vara. Vad är viktigt på riktigt? Vem bryr sig om status i slutändan? Om man inte använder denna status till att göra gott för omvärlden förstås, men det gör ju människor med makt sällan.
 
islamic sightseeing in Bosnia near Mostar - Blagaj
Dervischernas källa till kunskap och visdom står på rad i en bokhylla. 
 
Blagaj dervisch monastery - Bosnia
Klostrets innergård med vackra blommande träd och annan växtlighet. Nedan till vänster ser man ingången till den underjordiska Bunakällan.
Blagaj, sevärt i Bosnien
Så efter den guidade turen och en stund av fri rundvandring körde vi vidare mot nästa mål, denna gång med kristna förtecken.
 
Kyrka med färgglad interiör
Žitomislić är ett serbisk-ortodoxt kloster, där vi egentligen bara gjorde ett kortare stopp för att besöka kyrkan. Från utsidan kan man tycka att det inte är något särskilt, men här fick jag igen bli positivt överraskad när jag steg in i byggnaden. Guiden berättade om kyrkans historia och om de olika målningarna som pryder både väggar och tak. Eftersom jag älskar allt som är färgglatt så blev jag såklart förtjust i denna plats.
 
serbisk-ortodoxa kyrkan zitomislici, Bosnien och Hercegovina
zitomislici - kyrka med färgglada målningar, Bosnien (nära Mostar)
 
Vandra nerför historiska byn Počitelj
Dagens tredje stopp går till byn känd för sin osmanska arkitektur från 1500- och 1600-talen. Orten antas dock härstamma från 1400-tal, mycket möjligt ännu tidigare. Byn blev svårt bombad under Bosniska kriget. Dessutom blev islamisk konst förstörd och många dödades eller togs till koncentrationsläger. En brutal händelse, nästan ofattbart att sådant hänt i Europa i modern tid. 
 
Vi blev skjutsade upp till toppen av byn och efter en kort introduktion om byns historia fick vi på egen hand påbörja promenaden ner till byns fot. 
 
sevärt nära Mostar, Bosnien och Hercegovina - historiska byn Pocitelj
Gamla stadsmurar och hus som slingrar sig nerför kullen.
 
byn Pocitelj i Bosnien
Längs med vägen hittar man några försäljare som säljer bl.a. juice och andra produkter av lokala frukter.
Vi kan inte låta bli att också utforska ruinerna av citadellet lite snabbt och njuta av utsikten därifrån.
Bosnien och Hercegovina, citadellet / borgen i byn Pocitelj
Bosnia and Herzegovina - view from top of citadel in village of Pocitelj
Vy över Neretvafloden och en moské en bit längre ner.
 
små gator i den gamla byn Pocitelj, Bosnien och Hercegovina
Genom gator med försäljare som försöker truga på oss souvenirer. En liten hund sitter och vaktar ett av souvenirstånden.
 
Den försvunna plånboken
Eftersom vi hade en stund över efter denna promenad slog vi oss ner på ett café för att dricka något svalkande. Det var här som mitt italienska sällskap insåg att mannen hade blivit av med sin plånbok där alla hans viktiga dokument finns. De letar febrilt och inser att nu får de börja leta. Mannen beger sig tillbaka hela vägen som vi tidigare promenerat medans vi väntar på cafét, de visste så mycket som att han senast plockat fram sin plånbok när de köpte granatäpplejuice nära vandringens början, så den kunde eventuellt ligga någonstans där. En lite olustig känsla lägrade sig, det är ju oerhört trist när sådana saker känner och man kan ju inte låta bli att känna medlidande. Han kommer tillbaka, tomhänt. Nu hade även vår guide dykt upp för att hämta oss, så han började ringa polisen, ambassader m.m. och hjälpa till med sökandet, fortfarande utan resultat. Kvinnan bad mig om ursäkt många gånger fast jag försökte förklara att all väntan inte alls var något besvär för mig, det är ju inte jag som blivit av med värdefulla saker och jag hade då verkligen inte bråttom någonstans. Jag tyckte ju bara så oerhört synd om dem och höll tummarna hårt för att de skulle återfinna plånboken. Vi blev småningom tvungna att fortsätta vår tur för att inte missa den sista besökspunkten och det viktigaste hade ju blivit gjort - händelsen var polisanmäld och betalkorten hade spärrats, resten går att lösa senare. Föreställ er sen glädjeruset i bilen när vi kort därpå fick ett telefonsamtal om att någon fört plånboken till en restaurang i Pocitelj. Jag undrar om jag inte kände mig nästan lika lättad som det italienska paret. Kvinnan bad fortfarande om ursäkt för allt besvär och jag fortsatte att försäkra henne om att jag bara är så tacksam för att allt ordnade sig. Pengarna fanns ju inte kvar i plånboken, men allt annat av värde var tack och lov orört. 
 
På väldigt gott humör körde vi så vidare till en av Bosniens kanske allra mest kända sevärdheter, de berömda vattenfallen.
Sevärdheter i Bosnien nära Mostar - Pocitelj och Kravica vattenfall
 
Kravica, en uppfriskande pärla i Balkan
Kravice vattenfall (egentligen Kravica) är oerhört omtyckt och en av de vackraste naturområdena i landet. Fallen är nästan 30 meter höga och det kristallklara vattnet simvänligt. Här hade vi ett par timmar på oss, vilket verkligen behövdes om man ville hinna ta ett kort dopp och även äta en lätt lunch. Med tanke på folkmängden tog det nämligen sin goda stund att få en dricka och sandwich serverad. Inte var de ivriga att ta betalt heller.
 
Nå det är ju bara att konstatera att man inte vill vara här på eftermiddagen så pass nära högsäsongen, för även om det är en riktigt vacker plats så är det ingen riktig njutning med alla dessa halvnakna människor som trängs. Hur som helst, det var riktigt skönt med ett dopp i vattnet som verkligen var i det kallare laget. När vi satt vid en av serveringarna vid ett bord närmast vattnet kunde vi emellanåt känna av svalkande vattendroppar som vinden för med sig från vattenfallen. Skönt.
kravica waterfalls cascades, bosnia and herzegovina
Så jag har fått se och uppleva lite av varje denna dag kan man säga. Tillbaka i Mostar tog jag ett hjärtligt farväl av mitt resesällskap för dagen och så fick resten av dagen spenderas i staden i maklig takt.
 
Har du varit i Bosnien och Hercegovina? Var har du varit i så fall?
Taggar: Balkan trip, Bosnien och Hercegovina, balkan, restips, semester, sommarresa;

Kommentera inlägget här :