bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vandring, strandslapp och gatukatter i Split

Andra dagen i Split hade jag två mål för dagen, det lilla "berget" tillika skogsparken Marjan och strandhäng. Senast jag hade spenderat tid på en strand var ju i Dubrovnik i början av resan, och det lilla doppet  i Kravice i Bosnien räknas inte riktigt heller känner jag. Vi börjar förstås med den svettiga etappen uppför Marjan. Det finns en officiell trappa upp som man hittar på google maps, men jag valde faktiskt att gå upp en annan väg bakom Franciskuskyrkan, uppför smala gator och förbi folks charmiga hus. 
Split, Kroatien, Balkan arkitektur
Jag hittade småningom ingången till naturparken och forsatte färden uppåt. Den första delen känns inte så fasligt tungt då det sluttar istället för en massa eländiga trappor.
vandring Split: Marjan naturpark
En liten bit upp passerar jag en gammal kyrka tillägnad sankt Nikolaus. Är det inte lite lustigt egentligen, dagen innan besökte jag Lucias krypta, och nu står jag framför jultomtens egna lilla medelhavskyrka. Sådär skämt åsido. Dörren var stängd så jag kunde inte gå in och kika.
Sankt Nikolaus kyrka / Crkva sv. Nikole - Split, Kroatien
I närheten ser jag en katt som förskräckt stirrar på en förbipasserande cyklist och annat löst folk innan den hoppar ner i buskaget och försvinner. Här kan man ju inte va.
katter i Kroatien - Marjan, Split
Jag fortsätter färden och snart står jag inför den lite tuffare biten - 314 trappsteg som tar en upp till den högsta punkten Telegrin (det fanns en telegrafstation här i tiderna) på 178 meter över havet. Inga större problem dock trots värmen. Härifrån får man en magnifik utsikt över havet och ner över staden.
Marjan skogspark högsta punkt
vandra i Split, Kroatien - Marjan hill
vy över Split från Marjan berget
Jag tycker det är mycket värt att ta sig hit för denna vy över och bortom Split. Nedan smygfotade jag en tjej och hennes hund, tyckte det såg så vackert ut där de båda blickade ut över havet.
Marjan, Split Kroatien
Efter detta gick jag tillbaka ner till restaurangen och cafét som jag passerade på väg upp, vid ingången till naturparken. Även här är utsikten utmärkt, och det är riktigt skönt och välförtjänt med en svalkande drink efter den svettiga vandringen.
 
Jag går nerför de sista trapporna och fortsätter min färd längs med västra hamnen och marinan.
Split seafront / port with yachts
Jag fortsätter runt ett krön för att lokalisera en strand vid namn Kaštelet Beach, som jag finner en bit senare - någonstans på andra sidan krönet på bilden nedan till vänster. En del simmade dock redan här, eftersom en strand i Kroatien i princip är en plats där man kan kliva ner i vattnet, med båtplatser och hamnar som undantag då.
Marjan seafront, Split Croatia
Solen hade redan hunnit sjunka en del så den gassade inte på alltför mycket och träden erbjöd skugga åt dem som inte ville ligga och steka sig. Efter ett skönt första dopp slog jag mig ner på en cementbänk med en god bok, lite senare flyttade jag mig till själva stenstranden. Jag köpte en nybakad sötsak av en förbipasserande försäljare, jag insåg nämligen att jag började bli rejält hungrig och det var inte mycket till snacks som jag tagit med dig. Tyvärr fanns det inget matställe här heller som jag hade trott och förväntat mig. Trevligt ställe i övrigt, med få turister och desto mer lokalbefolkning.
Kaštelet Beach, stränder i Split Kroatien
matning av gatukatter, Split Kroatien
Tillbaka inne i staden blev jag sugen på en något hälsosammare takeaway-middag, så jag körde på en kycklingsallad. Det hade blivit alltför lite sallad under resans gång så jag hade rent ut sagt sallad-cravings vid det här laget! Längs med promenadstråket Marmontova Ulica finns två snabbmatställen bredvid varann, därifrån tog jag med mig de flesta middagarna, eftersom jag tyckte de flesta restauranger var överprissatta.
 
Nå, jag satte mig ner med min nyttiga takeaway-sallad vid en plaza där jag bevittnade en äldre man som matade ett helt gäng med hungriga katter. Alla katter kanske inte gillar att konkurrera om födan dock, så plötsligt hade jag kissemissen på bilden nedan bredvid mig, som bedjande tittade mig i ögonen och undrade vad jag hade för gott där. Ja det kändes nästan som att hon stirrade in i min själ med sina gråtiga ögon. En mycket skicklig tiggarkatt som fick mig att dela kycklingen med henne. Noggrannt försökte jag hitta kycklingbitarna som inte blivit dränkta i salladsdressing och delade broderligt med mig. Mätt blev jag ändå.
fast food takeaway Split, street cat
Jag avslutar med en solnedgångsbild med vy över båtar och ett pärlband av palmträd. Split från sin finaste sida.
Split, Kroatien / Croatia
 
Vilken är din favoritstrand i Split? Andra tips på aktiviteter i och nära staden?
Taggar: Balkan trip, Kroatien, Split, balkan, restips, soloresenär, sommarresa;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Oj så vackert, du är duktig på att dokumentera i bilder

Svar: Men tack, vad roligt att höra :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :