bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Bland tjusiga tempel i Bangkok

Nu vill jag tillägna ett helt inlägg med bilder från två av de vackra tempelområdena som jag besökte i Bangkok; Grand Palace som även har fungerat som kungafamiljens officiella residens sedan slutet av 1700-talet, och Wat Pho, där man bland annat kan beskåda The Reclining Buddha - den vilande buddhan. Dessa områden har mycket att upptäcka och är så fyllda av skönhet, färg, guld och skimmer att man nästan känner sig bländad emellanåt. Naturligtvis blev det många bilder från dessa fotovänliga platser, så här kommer ett urval.
 
Det stora palatset
 
Först bilderna från Grand Palace - det stora palatset. Jag hade ingen chans att hålla reda på vad alla byggnader och tempel hette, men det kändes heller inte så viktigt utan jag ville bara njuta och försöka se så mycket som möjligt av allt det fina som omgav mig.
 
Det råkade vara en sorts festdag till minnet av kung Chulalongkorn som anses ha varit en av de största monarkerna under dåtida Siam, men jag hann se det jag ville innan de stängde tidigare än vanligt. Inträdet kostade 500 baht (ca 15 euro) vilket var betydligt mer än jag väntat mig. Men det kändes definitivt värt ändå. Kom ihåg att klä dig anständigt (täcka axlar och knän) samt var beredd på att behöva ta av dig skorna när du ska in i templen.
 
Thailand mer än bara stränder - besök tempel i Bangkok
Jag älskar alla sirliga utsmyckningar!
sighseeing Bangkok - don't miss the Grand Palace
Grand Palace Bangkok - things to do in Thailand
arkitektur och guld - pampiga Grand Palace i Bangkok är ett must-see
Det sparas inte på detaljerna. Här känns det som att allt som glimmar är guld.
allt som glänser är guld i Grand Palace, Bangkok
Emellanåt regnar det lätt. Inga skyfall som jag förväntat mig dock, vilket var tur för paraplyt glömde jag ju på hotellet den dagen...
Best of Bangkok - Grand Palace
Det är mönster, färger, former och statyetter.
arkitektur detaljer Grand Palace Bangkok
Arkitekturen är alldeles enastående, åh vilket ögongodis vart man än vänder blicken!
fantastisk arkitektur i Bangkok Thailand - Grand Palace
 
Trött Buddha och varning för scammers
Så beger jag mig mot nästa huvudpunkt för dagen - Wat Pho, eller Den vilande Buddhans tempel. Den vilande Buddhan är 46 meter lång och jag kan tänka mig att den väger en hel del. Inträdet kostar 200 Baht.
På väg hit lyckas jag avvärja en scammer som drar det typiska "tyvärr är Wat Pho stängt idag på grund av de kungliga festligheterna" och försöker föreslå att jag istället tar en tuktuk som kan ta mig till några andra fina tempel istället. När han får veta att jag ska till Pattaya efter Bangkok så försöker han även lura i mig att jag behöver köpa biljetter tre dagar på förhand för att få rabatt eller vad det nu var. Attans att jag skulle iväg redan om två dagar och missat den möjligheten då.... ;) Jag tackar för hans tips och står fast vid att jag tänker fortsätta min färd till fots och att jag inte ännu bestämt vad jag ska göra näst, trots hans envisa försök att få reda på vart jag är på väg nu. Ja jag blir rent av irriterad till slut och orkar helt enkelt inte le och vara artig längre. Jag går vidare och kollar in en liten marknad nära Wat Pho där jag via en försäljare får veta att templet är öppet som vanligt - som jag misstänkte så ljög förstås den där lurendrejaren. Visst finns det många hjälpsamma och ärliga människor i Thailand också, men du har all anledning att bli misstänksam om någon på gatan vill hjälpa dig fast du inte ens är i behov av eller frågar efter någon hjälp, för då är det troligtvis något konstigt på gång.
 
Nå, över till den vilande Buddhan - The Reclining Buddha:
viktigaste sevärdheter i Bangkok, Thailand: den vilande buddhan i Wat Pho
Den vilande Buddhan, som har väldigt stora fötter.
must see in Bangkok Thailand - The Reclining Buddha
 
Naturligtvis finns det även en hel del annat att se här förutom själva Buddha, och man kan även passa på att ta en massage, då det är här som Thailands främsta massageskola finns. Faktum är att det sägs vara här som den traditionella thaimassagen uppstått.
Bakom den vilande Buddhan kan man köpa en skål med småmynt som man ska lägga i 108 bronsskålar som står uppradade, och så får man hoppas att handlingen ger en god tur. Det klingar så fint när man släpper ner mynten och låter nästan som något vackert instrument när många andra besökare deltar i ritualen samtidigt. Se videon nedan.
 
sevärdheter i Bangkok - tempel i Wat Pho
Tempelområdet i övrigt är också väldigt imponerande.buddhism sevärdheter i Bangkok: Wat Pho
Wat Pho - religious sightseeing in Bangkok. Thailand
Visst färgmatchar jag bra på bilden ovan? Solfjädern hade jag köpt bara nån timme tidigare, och väl tillbaka på hotellet inser jag att jag redan lyckats tappa bort den. Surt, men tur att det inte var något värdefullt jag slarvat bort!
Wat Pho - amazing buddhist architecture in Bangkok
 
Har du besökt något buddhistiskt tempel? Vilken typ av arkitektur är du mest förtjust i?
Taggar: Bangkok, Sydostasien, Thailand, reseinspo, soloresenär;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Så vackra byggnader... <3

skriven
#2: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Fy så fult att försöka blåsa folk på det där sättet, sen bra av dig att faktiskt se igenom försöket till bluffen :).

Svar: Ja verkligen, men lite skadeglad är jag över att han valde att ödsla all tid på mig som redan visste vad som var på gång, istället för att ge sig på något lättare byte ;)
Maria

skriven
#3: Sarah

Så fina bilder :) Vilken tur att du hann se det du ville innan dom stängde :)

Svar: Tack! Jo verkligen tur :)
Maria

skriven
#4: Annie - Stora Små Äventyr

Så fina byggnader, häftigt att man kan bygga sådär :D

Svar: Ja verkligen skickligt hantverk :)
Maria

skriven
#5: FREEDOMtravel

Väldigt guldigt! Fint :) Jo, vi besökte väl något tempel på Koh Samui när vi var där. Sedan besökte vi ganska många tempel på Sri Lanka när vi var där förra vintern.

Svar: Ja de sparar inte på blinget :) Tempel i Sri Lanka låter underbart!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :